Dodaj do ulubionych

Ile max przejechaliście na jednym oleju??

IP: *.tel146.petrotel.pl 31.05.03, 20:23
Ja osobiście rok temu zmienilem olej w Fiacie Brava 1.4 12V po 30tyś km i
teraz mam już na nim przejechane 20tyś. i się zastanawiam czy już wymieniać
czy jeszcze z 5tyś. zrobic??
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.telia.com 31.05.03, 23:20
      Bez problemu dociagniesz do 45kkm.Tylko jedno ale, przy zmianie nastepnej
      oleju zamiast filtra oleju zabierz ze soba nowy silnik.Ten nowy bedzie juz
      mial wbudowany filtr olejowy.Zawsze taniej nie musiz kupowac.
      Zarty na bok czy ktos placi Tobie za eksperymenty czy naprawde nie wiedziales
      o tym,ze,max sie jezdzi na jednym oleju 10kkm lub 15kkm.Prawdopodobnie
      bedziesz mial w silniku juz uszkodzone walki rorzadu.Oby nie.Pzdr.Michal
    • Gość: odpowiedziawski do... IP: *.acn.pl / 10.69.0.* 31.05.03, 23:46
      proponuje zalać olejem przekładniowym silnik i jezdzic do usranej smierci czyli
      2 tyg....bedziesz mial odpowiedz
      odpowiedziawski
    • Gość: Greg Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.acn.pl 01.06.03, 00:08
      Najwiecej bez zmiany oleju przejechalem 12 tys. km. Samochod - Tico, olej
      Castrol RS 10W60.
      Pozdro
      Greg
    • Gość: trooper Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.nsm.pl 01.06.03, 00:14
      swojemu dziecku też byś dawał pić co 3 dni i kąpał je raz na tydzień?
    • Gość: Arek Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.tkdami.net / 172.17.7.* 01.06.03, 01:07
      Polonez 1500; Gość kupił rocznego w 1993r, olej zmienił po 6latach jazdy i
      przejechaniu ok 70tys.km.Potem jeździł jeszcze 3 lata też bez wymiany.W 2002r.
      silnik odmówił współpracy.
      • devote Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? 01.06.03, 01:20
        czyli i tak dlugo poldek wytrzymal
        ja zmieniam co 5tys. mil normalny nie syntetyk
      • Gość: Pol-am Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.client.attbi.com 01.06.03, 04:59
        Uzywam ostatnio tylko Syntetic (Mobil-1 bo Redline za drogi) i zmieniam 5- 7
        k mil albo co 3 miesiace. Olej normalny zmienialem co 3-3.5 k mil. Olej na
        pewno wytrzyma wiecej ale wole nie trzymac opilkow zbyt dlugo. No i silniki
        wytzymuja 200k mil bez zadnego remontu. W skrzyni biegow i moscie zmieniam co
        30k mil. Plyn hamulcowy co roku a plyn chlodniczy co 2 lata. Co 3 lata
        wszystkie gumy pod maska (weze i paski).
        • tralalumpek Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? 01.06.03, 08:57
          Gość portalu: Pol-am napisał(a):

> Uzywam ostatnio tylko Syntetic (Mobil-1 bo Redline za drogi) i zmieniam 5-
          7
          > k mil albo co 3 miesiace. Olej normalny zmienialem co 3-3.5 k mil. Olej na
          > pewno wytrzyma wiecej ale wole nie trzymac opilkow zbyt dlugo. No i silniki
          > wytzymuja 200k mil bez zadnego remontu. W skrzyni biegow i moscie zmieniam
          co
          > 30k mil. Plyn hamulcowy co roku a plyn chlodniczy co 2 lata. Co 3 lata
          > wszystkie gumy pod maska (weze i paski).

a cóż to za jakość!!! zmieniać co 3 lata gumy pod maską?!!!! A ile ma lat to
          twoje cudo?
    • Gość: Henry Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.telia.com 01.06.03, 08:07
      Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> Ja osobiście rok temu zmienilem olej w Fiacie Brava 1.4 12V po 30tyś km i
      > teraz mam już na nim przejechane 20tyś. i się zastanawiam czy już wymieniać
      > czy jeszcze z 5tyś. zrobic??

********************************************************************************

Szczescie dla konia ,ze nie jezdzisz zaprzegiem ,- zastanawialbyssie czy dac
      koniu owsa co dziennie czy tez co dwa miesiace .

********************************************************************************
    • Gość: ciekawski W tygodniu wymieniam olej. IP: *.tel146.petrotel.pl 01.06.03, 08:53
      W książce serwisowej jest napisane że wymiana oleju powinna być co 20tyś. km a
      np. pasek rozrządu po 120tyś. mam już przejechane 70tyś. W tygodniu jadę na
      wymianę oleju bo mnie postraszyliście. Na pasku jeszcze trochę pojeżdżę.
      Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy....może ktoś pobije mój rekord ;-))))
      • tralalumpek Re: W tygodniu wymieniam olej. 01.06.03, 09:20

> W książce serwisowej jest napisane że wymiana oleju powinna być co 20tyś. km
        a
        > np. pasek rozrządu po 120tyś. mam już przejechane 70tyś. W tygodniu jadę na
        > wymianę oleju bo mnie postraszyliście. Na pasku jeszcze trochę pojeżdżę.
        > Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy....może ktoś pobije mój rekord ;-))))

dobrze że czytasz książki ale....
        olej wymienia się zgodnie z zaleceniami w książce (kiedys co 10 , 15 tys km
        np. ) albo 20 tys km lub zgodnie ze wskazaniami komutera pokładowego. W
        praktyce w nowoczesnych silnikach może to być między 16 a 20 tys. Rekordy bije
        teraz VW ze swoim long life service w którym wymianę oleju robi się raz na 2
        lata albo po 50 tys. km. Ale to jest też specjalny olej.
        Pasek jeżeli masz diesla to radzę ci wymienić po 3/4 podanego dystansu. Pasek
        w dieslu jest bardziej obciążony i tu lepiej wymienić wcześniej niż za późno.
        A najlepszym sposobem na zerwanie paska w dieslu albo na "przeskoczenie" o
        parę ząbków to zapalać go na pych. Z benzynowym idzie, a z dieslem lepiej nie
        próbować.
        Ja myślę, że bicie rekordów w tej dziedzinie z tobą sobie odpuszczę
        • Gość: jacek Re: W tygodniu wymieniam olej. IP: *.arcor-ip.net 01.06.03, 12:23
          Ja podaje moje dane nie dla nasladownia, tylko dla zainteresowanych ja daleko
          mozna.
          Przyklad 1: w 1989 roku kupilem Peugeota 206 XRD 1,9 Diesel z 62 tkm. Po roku
          zmienilem olej. To byl pierwszy i ostatni raz. W interwalach co. ok. 10 tkm
          brakowalo mu ok.1 litra ktory wtedy tez mu dolwalem. Przy 266 tkm gwaltownie
          wzroslo zuzycie oleju - co 1000 km potrzebny byl kolejny liter. 206 to byly
          dupiate samochody z super silnikiem - pasek rozrzadu nigdy nie byl wymieniany,
          ale go co tydzien kontrolowalem. Nawet napisy na pasku malo co sie zdarly.
          Rolki napinacza i rwrotne byly metalowe i duzej srednicy a nie jak dzisiaj
          wszedzie plastik, plastik, plastik. Samochod wymienilem na nowego 306.
          Przyklad 2: w roku 1996 kupilem nowego sharana 1,9 tdi. 2 lata dalem mu
          wszystko robic co tylko serwis przewidywal - lubilem ten samochod. Przy 88 tkm
          urwal sie pasek zebaty. Przyczyna: kolo zebate na wale korbowym sie zluzowalo.
          Dostalem nowy silnik na gwarancji. Mimo to zaden warszat VW nie byl w stanie
          uregulowac nowego silnika tak jak ten orginalny. Tak wiec w skrocie: po roku
          mialem tego samochodu po dziurki w nosie. A ze swoje kostowal musi swoje
          odjezdzic. Mam go do dzisiaj. Nowego oleju dostaje tylko na dolewki a pasek
          zmienilem przek miesiacem po 180 tkm na tym silniku. Gdyby jeszcze tak chodzil
          jak ten stary to bym chyba zaczal go znowu lubic.....
          jacek
          • Gość: Michal teraz to sie za glowe zlapiecie IP: *.telia.com 02.06.03, 10:01
            Jak zaczolem prace na zlomowniku w szwecji w roku 1981,mielismy starego
            ciezarowego Volvo z lat 60-tych,nie posiadal sprawnej pradnicy i pompy
            wodnej.Byl to 6cyl diesel.Pracowal tylko na wolnych obrotach.Zawsze
            startowal.Olej sie tylko dolewalo ten co sie znalazlo w starych autach.Te Volvo
            jezdzilo tylko do przodu i do tyly i motor napedzal dzwig hydrauliczny
            HIAB.Sluzyl ten ekipazet do podnoszenia aut.W lecie motor max mogl pracowac
            jedna godzine i potem wystarczylo 20 minut przerwy i znow pol godziny i tak
            panie dzieju przez 8lat.NIgdy oleju nie zmienialismy.Kompresja okey,startowal
            do minus 12C. Jak brakowalo swiezego oleju dawalo sie olej spuszczony z
            osobowek.W koncu kupilismy nowsza Scanie a ten stary stal na boku.Pewnego razu
            przyjechal na nasze zamowienie zlomownik ciezarowy ,dal nam 1 tysiac koron i
            zabral tego grzmota.Uprzednio wycial sruby olbrzymim przecinakiem mocujace
            kardan.Pozniej go pytalem co z motorem ,a kupili go mlodzi ludzie do duzego
            jachtu ,ktory zbudowali wlasnorecznie.Dokonali malego remontu i swietnie on
            pracuje.Co to znaczy wlasciwe materialy,na wlasciwym miejscu.Pzdr.Michal
          • Gość: jacek Re: W tygodniu wymieniam olej. IP: 217.146.135.* 02.06.03, 13:18
            sorry, najwiodoczniej mam Altshaimehra. W roku 1998 moglem naturalnie tylko
            Peugeota 205 kupic a nie jak napisalem Model 206. Jeszcze raz przepraszam za
            wprowadzenie w blad.
            jacek
        • Gość: Bishop Re: W tygodniu wymieniam olej. IP: *.aiglife.ro / 192.168.9.* 02.06.03, 14:49

> dobrze że czytasz książki ale....
          > olej wymienia się zgodnie z zaleceniami w książce (kiedys co 10 , 15 tys km
          > np. ) albo 20 tys km lub zgodnie ze wskazaniami komutera pokładowego. W
          > praktyce w nowoczesnych silnikach może to być między 16 a 20 tys. Rekordy
          bije
          > teraz VW ze swoim long life service w którym wymianę oleju robi się raz na 2
          > lata albo po 50 tys. km. Ale to jest też specjalny olej.
          > Pasek jeżeli masz diesla to radzę ci wymienić po 3/4 podanego dystansu. Pasek
          > w dieslu jest bardziej obciążony i tu lepiej wymienić wcześniej niż za późno.
          > A najlepszym sposobem na zerwanie paska w dieslu albo na "przeskoczenie" o
          > parę ząbków to zapalać go na pych. Z benzynowym idzie, a z dieslem lepiej nie
          > próbować.

No dobra ... to dlaczego OPEL w modelu VECTRA każe wymieniać olej co 25 kkm ?

Czy w takim razie powinienim częściej ?
    • Gość: lesio Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: Cerber:* / 192.168.0.* 01.06.03, 09:29
      Jakie rekordy?
      Mój szwagier - P 307 benz. - zalecana przez ASO wymiana co 30 tys.
      Ja - P 406 HDi - zalecana co 20 tys.
      Wierzyć im?
      • Gość: zupper zasada generalna IP: *.acn.pl / 10.69.0.* 01.06.03, 10:02
        kiedyś gdzieś, z kilku źródeł przeczytałem ,że olej w silniku bez względu na
        marke i przebieg wymieniac nalezy 1 na rok lub 1 na 10 000 km.I tego sie
        trzymam.To już 4 mój samochód (każdy był inny) i z żadnym nie miałem problemów
        z silnikiem i jego zuzyciem.
        Nawet dziś mając nowe auto iserwisując w aso robię to jak wyżej napisałem bez
        względu na instrukcje producenta

zupper
    • Gość: marcin Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.06.03, 11:01
      100 000 km bmw 524 td 1990 rok jak sprzedawalem silnik stan idealny
    • Gość: Sherlock Holmes Ku przestrodze IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 01.06.03, 13:23
      Moj brat przejechal 38tys.km bez wymiany (renault 21 2.2.MPI). Zatarl sie walek
      rozrzadu, scielo zeby na pasku. Efekt-skrzywiony zawor, glowica na szczescie
      cala, tloki rowniez. Wymiana zaworu, planowanie glowicy, nowa uszczelka,
      przetkanie zatkanych kanalow olejowych, szlifowanie czopow walka
      rozrzadu+wstawienie panewek-w sumie 650zl (i tak tanio-u znajomego). Gdyby
      zmienial olej co 10000km, wydalby na tym dystansie 300zl i mialby pewnosc,ze
      silnik jest OK. A tu na pewno oprocz uszkodzen, silnik jest znacznie bardziej
      zuzyty niz przy normalnych okresach zmiany oleju.
      W moim samochodzie zmieniam olej przez i po zimie-wychodzi jakies 7-8tys. km
      przebiegu. Efekt: 135000km i zero zuzycia oleju, czyste swiece, silnik w srodku
      jak nowy. Uzywam Lotosa Semisyntetic.
    • Gość: 2xrocznie Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: 62.121.133.* 02.06.03, 00:00
      Proponuję wymieniać olej przed sezonem zimowym i po sezonie zimowym, chyba, że
      ktoś sporo jeździ, to wtedy co 8-10000km. Szkoda silnika - warto wydac trochę
      pieniędzy na olej i filtr - opłaci się.
    • Gość: Pol-am Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.client.attbi.com 02.06.03, 00:22
      Bedac czlonkiem klubu BMW mialem okazje spotkac sie z przedsatwicielami
      producenta -BMWjak rowniez przedstawicielami Chevron - producenta oleju.
      No wiec sprawa wyglada mniej wiecej tak. Oleje teraz sa o wiele lepsze niz
      kiedys a syntetyczne sa calkiem dobre. Kwestia jest jakie to ma znaczenie?
      Olej z dinozaurow wystarcza na jakies 1.5 do 3 k mil (zaqczyna tracic wartos
      po 1.5k mil). Suntetyczne nie traca wartosci do 10 k mila niektore wiecej.
      Jakkolwiek prawa fizyki sie nie zmienily - metae sie zcieraja i jednym z zadan
      oleju jest wyplukiwanie opilkow. To prawda ze fabryka zaleca zmaine np w moim
      BMW M5 wg komutera - ktory przy mojej jezdzie zaleca mnie wiecej co 9 -11 tys
      mil (14 do 18 k km). Chevron zaleca co 3 - 5 tys !!!! ????????? . No wiec
      pewnie prawda jest jak zwykle posrodku?. Obie strony prywatnie przyznaly ze
      rzad i prawa lokalne wymagaja aby firmy samochodowe popieraly czystosc
      otoczenia i ochrone srodowiska i przedluzaly czas wymiany - firmy samochodowe
      sie dopasowuje bo nie chaca miec problemow - w koncu nie maja interesu aby
      samochody trwaly wiecznie. Chevron oczywiscie chce sprzedawac olej. No wiec
      prawda jest taka ze jesli sie wymienia filter co 3-5 tys mil to mozna na
      syntetyku jezdzic 6 -10 tys i wtedy znacznie obnizyc awaryjnosc silnika. Na
      pewno znajda sie tacy co powiedza ze to bzdura i tata jezdzil na jednym oleju
      cale zycie i przejechal 200 tys km.... No zgoda moj dziadek palil i zyl 90 lat
      a babcia nie i zmarla po 65.... Wiec kazdy robi jak uwaza. Ja wymieniam 5- 7
      tys olej (mobil-1 ) i filter jesli jezdze duzo. Albo jak nie jezdze duzo to co
      3 miesiace - nie jestem jedynym. Bo lokalny wlasciciel servisu i kierowca
      rajdowy robi to samo. JEst to stosunkowo tanie ubezpieczenie. No i raz
      jeszcze - kazdy ubezpiecza sie na tyle na ile uwaza albo na ile go stac..
      • Gość: STYRO Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 02.06.03, 04:20
        Jako, ze pewnie jestem najmlodszym stazem kierowca wsrod forumowiczow i mam za
        soba jedynie jedna wymiane oleju w zyciu :-) wiec rekordow bic nie moge...

W Hiszpanii generalnie stosuje sie zasade, ze wymienia sie olej (mam na mysli
        mineralny) co 7-8 tysiecy km i filtr oleju co druga zmiane oleju... Ja
        przyjalem zasade, ze filtr wymienial bede za kazdym razem, a olej co 7
        tysiecy... Tyle moge od siebie dodac:-) Filtry uzywam Boscha a olej na jakim
        jezdze to mineralny REPSOL Elite Super 20W50
        • Gość: Sherlock Holmes Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 02.06.03, 07:15
          No wlasnie-wymiana oleju bez wymiany filtra jest bezsensowna. Predzej
          zgodzilbym sie na wymiane filtra bezwymiany oleju. Czesc osadu,ktory zatrzymal
          sie w filtrze,zostaje wyplukana i wraz z czystym olejem krazy po silniku.W
          rezultacie po silniku krazy zanieczyszczony olej,a zuzyty filtr oleju nie
          filtruje tak,jak powinien-czyli efekt jest odwrotny do zamierzonego.
      • greenblack A co to jest Chevron? 02.06.03, 18:02
        Gość portalu: Pol-am napisał(a):

> Bedac czlonkiem klubu BMW mialem okazje spotkac sie z przedsatwicielami
        > producenta -BMWjak rowniez przedstawicielami Chevron - producenta oleju.

BMW współpracuje z Castrolem, a nie jakimś Chevronem.

Pozdrawiam
        • Gość: Pol-Am Re: A co to jest Chevron? IP: 207.76.204.* 02.06.03, 18:24
          chevron to jeden z wiekszych producentow i dystrybutorow benzyny i oleju w
          USA. Nie sadzisz chyba ze opinia "kolesi" tzn BMW i Castrol bylaby zupelnie
          niezalezna - dlatego porownuje dwie niezalezne opinie.
          • greenblack Re: A co to jest Chevron? 02.06.03, 19:33
            Gość portalu: Pol-Am napisał(a):

> chevron to jeden z wiekszych producentow i dystrybutorow benzyny i oleju w
            > USA.

I co z tego? To tak jak Orlen w Polsce albo Łukoil w Rosji, albo ich
            odpowiednik na Ukrainie.

Nie sadzisz chyba ze opinia "kolesi" tzn BMW i Castrol bylaby zupelnie
            > niezalezna - dlatego porownuje dwie niezalezne opinie.

Opinia jakiegoś niezwiązanego z marką koncerniku nie ma tu żadnego znaczenia. O
            zmowę i naciąganie klienta mógłbym oskarżyć BMW, gdyby zalecali wymianę oleju
            co 50000 km, jak ma to miejsce w przypadku silników Volkswagena. 14-18 tys. km,
            to chyba nie tak wiele?

Pozdrawiam
    • dead_skunk Re: Ile max przejechaliście na jednym oleju?? 02.06.03, 09:46

> ...rok temu zmienilem olej ...i się zastanawiam czy już wymieniać ...

to olej w aucie trzeba wymieniac ?????????????????????????????

Nie wiedzialem !!!!!!!!!!!!!!!

Juz 7 lat jezdze moim i przejechalem 113.000 km, ale zeby zaraz olej zmieniac ?

Dziwne. Napiszcie czy naprawde powinienem ?
      • Gość: Michal teraz to sie za glowe zlapiecie IP: *.telia.com 02.06.03, 10:17

Jak zaczolem prace na zlomowniku w szwecji w roku 1981,mielismy
        starego
        ciezarowego Volvo z lat 60-tych,nie posiadal sprawnej pradnicy i
        pompy
        wodnej.Byl to 6cyl diesel.Pracowal tylko na wolnych
        obrotach.Zawsze
        startowal.Olej sie tylko dolewalo ten co sie znalazlo w starych
        autach.Te Volvo
        jezdzilo tylko do przodu i do tyly i motor napedzal dzwig
        hydrauliczny
        HIAB.Sluzyl ten ekipazet do podnoszenia aut.W lecie motor max
        mogl pracowac
        jedna godzine i potem wystarczylo 20 minut przerwy i znow pol
        godziny i tak
        panie dzieju przez 8lat.NIgdy oleju nie zmienialismy.Kompresja
        okey,startowal
        do minus 12C. Jak brakowalo swiezego oleju dawalo sie olej
        spuszczony z
        osobowek.W koncu kupilismy nowsza Scanie a ten stary stal na
        boku.Pewnego razu
        przyjechal na nasze zamowienie zlomownik ciezarowy ,dal nam 1
        tysiac koron i
        zabral tego grzmota.Uprzednio wycial sruby olbrzymim
        przecinakiem mocujace
        kardan.Pozniej go pytalem co z motorem ,a kupili go mlodzi
        ludzie do duzego
        jachtu ,ktory zbudowali wlasnorecznie.Dokonali malego remontu i
        swietnie on
        pracuje.Co to znaczy wlasciwe materialy,na wlasciwym
        miejscu.Pzdr.Michal

• Gość: ciekawski Wymieniłem olej :-) ile płacicie za wymianę??? IP: *.tel146.petrotel.pl 02.06.03, 11:08
      No i z samego rana pojechałem i wymieniłem olej na ELF 10W40 STI czy coś w tym
      stylu :-). Na następną wymianę kazano mi przyjechać za 10-12tyś. km.
      Za olej i filtr zapłaciłem 139zł. Ile wy płacićie za taką wymianę. Za "podobny"
      Mobil 1 (+ filtr) w innym serwisie chcieli 186zł.
      Miałem wcześniej ELF więc wybrałem elfa :-)))
      Pozdrówka
    • Gość: Marek Ile min przejechaliście na jednym oleju?? IP: *.atlanta.ga.us 02.06.03, 13:48
      Moim rekordem w druga strone jest 500 km - poniewaz
      wyznaje zasade ze trzeba olej conajmniej 4 razy w roku
      zmieniac a robie 150-200 km miesiecznie wiec tak co 500
      km zmieniam olej....
    • bart_ 100 tys. bez wymiany oleju !!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.03, 16:49
      ile: ponad 100.000
      kto: mój były szef
      auto: renault clio
      dlaczego: roztargnienie
      efekt: zatarty silnik
      jak to było: silnik stanął, na twarzy zdziwienie właściciela,
      potem holowanie do warsztatu.
      a najlepsze: że po odkręceniu filtra i rozkręceniu miski, wyleciało coś w
      rodzaju "gluta", wyglądało jak sopel ;-)))
      I to wszystko zdarzyło się naprawdę.

pozdrowienia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka