Dodaj do ulubionych

TDI, kolorowe litery ?

IP: *.arcor-ip.net 01.06.03, 17:56
Czesc,

Czy ktos jest mi w stanie dac konkretna odpowiedz dotyczaca silnikow TDI w
VW ? Mianowicie co oznacza gdy napis jest caly srebrny, co gdy 1 litera
czerw, co gdy 2 i co gdy 3. Wiem ze w ktoryms modelu jest regulowana
kierownica turbiny, w ktoryms jest intercooler, a w ktoryms sa modyfikacje
elektroniki. wczoraj probowalem sie tego dowiedzie w VW w berlinie, ale nie
uzyskalem konkretnej odp. za to polecono mi nowego pasata TDI V6 i tego
jeszcze wiekszego, ktorego nawet nazwy nie pamietam, z silnikiem V 10 i 5.0
silnikiem. ale co mi po tym jak dalej nie wiem jakie sa roznice miedzy
silnikami. dostalem tel na info linie...czy musze pojechac do Wlfsburga, zeby
sie tego dowiedziec ???
dzieki, mikolaj

wiem ze niedawno bylo juz pisane wiele o TDI, ale moja wiedza jest wciaz
nieuporzadkowana
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: TDI, kolorowe litery ? IP: *.sgh.waw.pl 01.06.03, 20:39
      Cały srebrny napis to 90 KM, czerwone "I" to 110 lub 115 KM, czerwone "DI" to
      130 KM, wszystkie czerwone to 150 KM - tak jest w golfie GTI, nie jestem pewny
      jak jest oznaczony 2.5 TDI ale chyba jest napisane "V6 TDI". Poczynając od
      silnika 110 KM wszystkie turbiny mają zmienne geometrie łopatek, nie wiem jak
      to jest z intercoolerem.
    • Gość: tom Re: TDI, kolorowe litery ? IP: *.12.15.univie.teleweb.at 01.06.03, 20:48
      Mikolaju-trzy srebrne litery oznaczaja silnik 90 konny, czerwona litera I to
      wersja 110 konna, natomiast czerwone litery D i I to silnik z tzw. Pumpen-Düsen
      (nie wiem, jak to jest po polsku), ktore osiagaja 130 koni. Wersja 110 konna
      posiada ponadto turbine o zmiennej geometrii. Dane te dotycza golfa i bory z
      roku 2002. Nie wiem, czy mozna to odniesc do tegorocznych silnikow i innych
      modeli niz wyzej wymienione. Jesli bardzo Cie to interesuje, to moge zadzwonic
      do dealera VW i zapytac.

pozdrawiam, tom
      • Gość: Sherlock Holmes Re: TDI, kolorowe litery ? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 01.06.03, 21:41
        Dokladnie tak.
        Mozesz to sobie zapamietac tak:
        - wszystkie srebrne - silnik podstawowy 90KM,
        - czerwone I - turbina ze zmienna geometria 110 lub 115KM,ale takie oznaczenie
        maja tez podstawowe wersje z pompowtryskiwaczami i stala geometria turbiny
        (np.Fabia)
        - czerwone DI - silnik z pompowtryskiwaczami i zmienna geometria turbiny 130KM
        - czerwone TDI - silnik 150KM-chyba to ten,co ma przerobiona elektronike

W praktycze im wiecej czerwonego, tym lepsze osiagi,ale gorsza kultura pracy
        silnika i wieksza turbodziura.
        Z praktyki warsztatowej rowniez im wieksza moc TDI, tym krotsza zywotnosc-
        oczywiscie wiele zalezy od sposobu jazdy i miejsca zytkowania (trasa/miasto)
        • Gość: POOL Re: TDI, kolorowe litery ? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 22:09
          W Superbie czerwone DI = 130KM
        • Gość: POOL Re: TDI, kolorowe litery ? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 22:12
          A u kolegi w Passacie z 2000 r.B5 czerwone DI= 115KM
          • Gość: mikolaj Re: TDI, kolorowe litery ? IP: *.arcor-ip.net 02.06.03, 01:15
            OK, wielkie dzieki za odzew ! Dodam do tego ze 2 czerw litery to prawdopodobnie
            wersja z intercoolerem. kolega w pracy mial takiego passata, ale wlasnie go
            sprzedal przez co nie moge tego sprawdzic. co do 2.5 TDI to nie wiem za wiele.
            Wiem ze passat V6 TDI, wszystkie czerwone ma 180 KM i z tego co pamietam cena
            okolo 33 czy 36 tys euro
            trzymajcie sie,
            m.
            • devote Re: TDI, kolorowe litery ? 02.06.03, 01:19
              a ja tydzien temu odkleilem napisy ze swojej bory i mam czysty bagaznik.bardzo
              mi sie taki wyglad podoba.doszlo do tego ze wczoraj jakis gosciu pyta sie mnie
              jaki to samochod :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka