Dodaj do ulubionych

ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ?

23.05.07, 08:33
Ile wydajecie przez 3. miesiące na auto: paliwo, mycie itd.
Bo ja kompletnie nie znam się na samochodach a chcę zobaczyć czy opłaca się
kupować auto, bo 3-miesięczna karta miejska uprawniająca do poruszania się
wszystkimi środkami komunikacji miejskiej kosztuje około 170 zł - chcę
wiedzieć czy utrzymanie samochodu przez 3. miesiące wyjdzie taniej czy drożej
niż te 170 zł ?
Obserwuj wątek
    • robert888 zdecydowanie mniej 23.05.07, 08:34
      • stopguzdralom Re: zdecydowanie mniej 23.05.07, 08:39
        Ale około ilu ? Bo tak wszyscy narzekają na ceny benzyny także nie wiem w końcu
        czy jest drożej czy taniej ?
        • robert888 ze 20 zyla max 23.05.07, 08:41
    • listowy1 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 08:41
      srednio wychodzi ok 140zl
    • programistajava Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 08:52
      A co kupujesz auto na 3 miesiace? :D Bez sesu pytanie lepiej popatrz na roczne
      koszty utrzymania auta i podziel srednio na 12cie bedziesz blizszy odpowiedzi na
      swoje pytanie a tak BTW stawiam w ceimno ze komunikacja miejska wyjdzie cie
      summa summarum 3-4 razy taniej :)
    • edgar22 Co za pytanie. Samochód zawsze wyjdzie drożej 23.05.07, 08:55
      niż komunikacja miejska. I to sporo. Więc jeśli chodzi tylko o pieniądze, to na
      pewno się nie opłaca kupować.
    • iberia.pl Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 08:57
      zalezy ile km /mies. bedziesz tym autem jezdzil.
      Ja co miesiac na samo paliwo wydaje ok.350zł, myjnia -generalnie gratis, chyba,
      ze jade go oplukac na BP -5zl.
      Innych kosztow eksploatacji czy ubezpieczenia nie liczac.
      • stopguzdralom Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 09:05
        to ja nie rozumiem - jedni piszą, że wydają 20 zł, inni 120 zł na 3. miesiące, a
        jeszcze inni 350 zł na 1 miesiąc - KOMPLETNIE ALE TO KOMPLETNIE nie znam się na
        samochodach, ale niemożliwe żeby były takie różnice - chodzi o jazdę w mieście a
        nie przejażdżki między miastami - niemozliwe żeby była taka różnica, że jedna
        osoba wydaje 20 zł na auto na 3. miesiące a druga 350 zł na 1 miesiąc czyli 1050
        zł na 3. miesiące - to jest 1030 zł różnicy - coś tu nie gra....
        • tipp01 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 09:17
          Autem będzie zawsze drożej. Musiałbyś sobie policzyć ile kilometrów robisz
          miesięcznie. To zobrazuje Ci skalę wydatków.
          Wspomniane 20, 120 to służbowe itp.

No chyba, że dojeżdżałbyś małym autem tylko do pracy i wyniosłoby to Cię jakieś
          200km na miesiąc. Ale i tak pozostają koszty ubezpieczenia, eksploatacji, części
          zamiennych...

PS Zobacz sobie jaki jest wskaźnik zwrotu za prywatne auto wykorzystane w celach
          służbowych.
        • mary_elx co lepiej: bułkę z kaszanką czy obiad w restauracj 23.05.07, 09:25
          Tirówka za 50 zł czy extra dziwka z lususowej ageencji na całą noc?
        • ryar Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 10:16
          jako właściciel pierwszego auta powiem że więcej niż się spodziewałem, Mysłałem
          że tylko podjeżdzam na stacje beznynową i już ;) koledzy którzy mają pierwsze
          auto też raczej są niemile zaskoczeni. Policz sobie z grubsza
          - ubezp oc pewnie od 200 do 1500/rok w najtańszych firmach, sprawdź na
          kalkulator np mbanku. Ja płacę 1000zł
          - ubezp ac jak masz w miare nowe auto i boisz się że ukradną, sprawdź np w mbank
          - koszty paliwa - zależy jakie paliwo i ile auto pali, jak benzyna w przeciętym
          kompakcie to poniżej 200zł/m-c nie zejdziesz chyba że masz robote za rogiem
          Jak masz gaz to taniej ale parę w roku może będziesz musiał jeździć na regulacje
          - co rok przeglądy, wymiana oleju, zależy gdzie i co robisz od 200-300zł
          - jak auto nie jest bezawaryjne, a teraz takie ciężko spotkac to wizyta u
          mechanika, od 50-100zł w górę
          - no i po paru latach jeżzenia więkększe wydatki typu wymiana amorków, rozrząd itd
          PS nie wiem jakie są koszty w przypadku aut typu matiz czy seiczento, pewnie
          trochę mniejsze
        • pchelka_81 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 24.05.07, 08:00
          stopguzdralom napisał:

> to ja nie rozumiem - jedni piszą, że wydają 20 zł, inni 120 zł na 3. miesiące,
          > a
          > jeszcze inni 350 zł na 1 miesiąc

No wiesz ... paliwo kosztuje, wszystko zależy od tego jak dużo będziesz jeździć :)
          Mnie to kosztuje ok 150 zł miesięcznie, chyba, że autko będzie wymagało jakiejś
          naprawy, ale tego niestety nie da się przewidzieć. Do tego musisz doliczyć koszt
          ubezpieczenia i przeglądu.

Na pewno KM jest tańsza. To tylko kwestia wygody.
        • jasmin711 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 24.05.07, 21:47
          stopguzdralom napisał:

> to ja nie rozumiem - jedni piszą, że wydają 20 zł, inni 120 zł na 3.
          miesiące,
          > a jeszcze inni 350 zł na 1 miesiąc - KOMPLETNIE ALE TO KOMPLETNIE nie znam
          się na samochodach, ale niemożliwe żeby były takie różnice

Ci co mówią o 20 zł robią cię w ch...ja i teraz pewnie rechoczą jaki to psikus
          zrobili komuś na forum - 500 zł musisz przyjąć zawsze....
    • logis_on_line Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 10:36
      > bo 3-miesięczna karta miejska uprawniająca do poruszania się
      > wszystkimi środkami komunikacji miejskiej kosztuje około 170 zł

Razem rocznie 4 x 170 = 680 zł - roczny koszt komunikacji.
      Samo ubezpieczenie auta OC i AC kosztuje więcej.
      Nie ma się nad czym zastanawiać - komunikacja miejska jest tańsza a my będziemy
      mieli o jedno auto mniej w korku.

Pozdrawiam
      • fila31 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 12:35
        człowieku 170zł to ja wydaje na paliwo raz na tydzień a tylko jezdze po miescie
        do pracy i na zakupy ...
    • ddr6 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 12:53
      Bystry to ty nie jestes skoro wydajesz okolo 2 zl dziennie na
      komunikacje to jak mozesz liczyc ze taniej cie wyjdzie samochod?
      To mniej niz 0.5 litra benzyny , dalej nawet nie ma co rozwijac
      wyliczen bo 0.5 litra paliwa nie wystarczy nawet na godzine zabawy
      zabawkowym modelem sterowanym
    • kaqkaba Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 12:56
      stopguzdralom napisał:

> Ile wydajecie przez 3. miesiące na auto: paliwo, mycie itd.
      > Bo ja kompletnie nie znam się na samochodach a chcę zobaczyć czy opłaca się
      > kupować auto, bo 3-miesięczna karta miejska uprawniająca do poruszania się
      > wszystkimi środkami komunikacji miejskiej kosztuje około 170 zł - chcę
      > wiedzieć czy utrzymanie samochodu przez 3. miesiące wyjdzie taniej czy drożej
      > niż te 170 zł ?

Kalkulując w ten sposób to komunikacja miejska zawsze wyjdzie taniej.
      U mnie kupno samochodu zostało podyktowane czasem. Codziennie oszczędzam od
      godziny do półtorej na dojeździe do pracy i powrocie. Nie przepycham się ze
      starą grubą krową (pozdrawiam serdecznie) o miejsce w 814. Żona mi nie mdleje z
      zaduchu w 807 bez okien. A to jest bezcenne.
      • nana16 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 15:46
        Ja zalozylem sobie plik w Excelu i kazdy grosze licze.Od 1 stycznia do dzis
        wydalem 3800.Tak z grubsza OC 900 parking 125 zeta miesiecznie przeglad 200 do
        tego oczywscie placisz za gaz,jakies naprawy drobne ,olej itp.Samochod 10 letni
        spala 11 litrow ,jezdze okolo 1500 km miesiecznie
        • iberia.pl Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 17:28
          tez mam taki plik, tylko jakos w zadnej zakladce nie mam okienka RAZEM :-))))
    • notmyself Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 17:32
      Nie ma odpowiedzi na takie pytanie. Jeden samochód w rodzinie: coś 350 pln na
      OC, około 100 na olej, jakieś niewielkie kwoty na filtry, klocki to w sumie nie
      pamietam kiedy byly zmieniane :) Suma sumarum wychodzi moze 600-700 pln na rok
      nie liczac paliwa czy ew. awarii. Drugi samochód okolo: 900pln na OC, ponad 3k
      pln na AC, 750pln na olej, 600-650 na filtry, 500 pln na komplet klockow,
      kolejne 800-1000pln na tarcze (ale nie co rok), serwis klimy wymiana płynu
      chłodniczego hamulcowego i wspomagania w sumie bodajże 500 pln. Rocznie wychodzi
      conajmniej 6-7k bez paliwa i ew. usterek. Osobna sprawa to rozrzad+większy
      przegląd co 2-3lata. Reasumując... płacisz tyle ile jeździsz :( I raczej nie ma
      możliwości zmieścić się w 170pln na 3 miesiące liczac z paliwem :(
      • stopguzdralom dzieki 23.05.07, 21:24
        dzieki za odpowiedzi, w takim razie nie opłaca mi się kupować auta i robić prawa
        jazdy - bo prawa jazdy też nie mam :)
        • iberia.pl Re: dzieki 23.05.07, 21:29
          stopguzdralom napisał:

> dzieki za odpowiedzi, w takim razie nie opłaca mi się kupować auta i robić
          prawa jazdy - bo prawa jazdy też nie mam :)

gratuluje, ze do takiego wniosku doszedles po przeczytaniu wszystkich
          odpowiedzi....cos bystry to kolega nie jest...
        • ryar Re: dzieki 23.05.07, 21:43
          samochód to jedna z niewielu rzeczy której z punktu widzenia finansów domowych
          nie opłaca się wogóle miec, jak masz firmę to jest trochę lepiej. Ale w pewnym
          wieku człowiek staje się wygodny, jak masz małe dzieci wręcz niezbędny, w pewnym
          wieku jest też jakimś wyznacznikiem czy ci się dobrze powodzi czy nie (vide
          Margaret T.)
          Oczywiście są wyjątki, ja dojeżdzam metrem to szybciej i wygodniej
    • raks5 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 23.05.07, 22:57
      5500 rocznie na koszty stałe i półstałe (ubezpieczenie, opony, drobne naprawy,
      olej, filtry), czyli 1370 na 3 miesiące.
      Myjnia, płyn do spryskiwaczy, zapach, sprzątanie- 30/mies, czyli 90
      Paliwo- 12000km*6,2/100*3,5pln=2600
      razem jakieś 4000
      i tak bym tego nie zamienił na komunikację publiczną
    • carnivore69 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 24.05.07, 01:03
      Amortyzacja 1800. Reszta - drugie 1800 (przebieg/m-c dosc maly).

Pzdr.
    • baartur Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 24.05.07, 01:17
      Licząc samo paliwo nie na trzy miesiące a na jeden to wychodzi dużo więcej
      zależy ile się jeszcze jeździ ale tu nawet nie da sie za bardzo porównać.
    • chris62 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 24.05.07, 08:48
      Najtaniej wychodzi rower. Holendrzy dawno do tego doszli tyle, że oni mają drogi
      dla rowerów i samochód odpalają tylko na dłuższe trasy albo z innej konieczności.
      U nas na rowerze to można dostać sporą dawkę adrenaliny.
    • andy85 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 24.05.07, 23:31
      Jeżdżę średnio 16000 km rocznie, samochód (1,4) spala ok. 6,5 l/100 km, średni
      koszt przebiegu 1 km to 0,38 zł (liczone są wszystkie wydatki poniesione na
      utrzymanie auta). Rachunek jest prosty, roczny wydatek to 6080 zł, kwartalny - 1520.
      Rachunek jest bardziej dokładny niż rachunek sumienia, możesz na nim śmiało
      opierać swoje kalkulacje.
    • znj2 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 25.05.07, 05:16
      Wyjdzie dużo drożej. Paliwo u nas bardzo drogie.
    • rodman21 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 25.05.07, 07:18
      nissan almera 2001r gaz to koszt rzędu 600-700zł robie na tym około 4800km, na części nic nie wydaję, bo poprostu nic mi się nie psuje, wymiana oleju, filtrów itp to koszt około 80zł co 10 tys km, raz na trzy miesiące kupuję 8 litrów bęzynki (powiem szczerze że nawet nie wiem ile kosztuje teraz litr). Raz na jakiś czas zapach do samochodu koszt około 12 zł:), płyn do spryskiwaczy i chłodnicy (zmiana z letniego na zimowy i na odwrót) itp około 60zł ale to raz na pół roku
      • rodman21 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 25.05.07, 07:23
        A i zapomniałem o OC (wiek do 25 roku życia a więc troszkę płacę), klocki itd , więcej nie pamiętam to samo wychodzi co trzeba przy samochodzie zrobić;) ale komunikacja miejska cię wyniesie z 3-4 razy mniej:) przy idealnym samochodzi8e nieawaryjnym z gazem:D
    • henryk245 Re: ile wydajecie przez 3. miesiace na auto ? 25.05.07, 07:27
      w skali rocznej:
      ubezpieczenieOC+full casco + podatek drogowy= 200%
      sumy ktora wydaje na paliwo,servicess & auto care,
      jezdze ~3000km/rok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka