Dodaj do ulubionych

silnik 2.0 w nowym (ej?) Avensis

IP: 62.29.253.* 04.06.03, 15:42
od czasu polskiej premiery Toyoty Avensis ukazało się w prasie moto chyba z
10 różnych testów i porównań. I bodaj w każdym z nich pisze się, że silnik
2.0 jest co prawda bardzo nowoczesny i wysilony, ale również głośny, mało
elastyczny, a do tego (biezący Auto Świat) "wiesza się" (co to znaczy? czy
alt+ctr+del pomaga?). W porównaniach w kategorii "silnik" Avensis 2.0
przegrywa niemal z każdym konkurentem.

A ja się jakoś zapatrzyłem na ten silnik 2.0.

Mam prośbę. Czy ktoś przejechał już Avensisem 2.0 tak przynajmniej tysiac
kilometrów i może potwierdzić/zdementować te krytyczne opinie?

Obserwuj wątek
    • greenblack Re: silnik 2.0 w nowym (ej?) Avensis 04.06.03, 20:24
      Wytłumaczenie jest proste. Samochody rosną, tyją, a silniki pozostają takie
      same. Zmienne fazy, wtrysk bezpośredni nie zastąpią pojemności ewentualnie
      turbo. 16,8 s na przyspieszenie 80-120 km/h mówią samo za siebie. Jak ten wóz
      jeździ z 1.6?! Poza tym bezpośredni wtrysk przy jakości polskiego "paliwa" nie
      jest najlepszym pomysłem.

Pozdrawiam

• Gość: zbig Re: silnik 2.0 w nowym (ej?) Avensis IP: 212.160.128.* 05.06.03, 07:39
        greenblack napisał:

> Wytłumaczenie jest proste. Samochody rosną, tyją, a silniki pozostają takie
        > same. Zmienne fazy, wtrysk bezpośredni nie zastąpią pojemności ewentualnie
        > turbo. 16,8 s na przyspieszenie 80-120 km/h mówią samo za siebie. Jak ten wóz
        > jeździ z 1.6?! Poza tym bezpośredni wtrysk przy jakości polskiego "paliwa"
        nie
        > jest najlepszym pomysłem.
        >
        >
        >
        > Pozdrawiam
        Jest drobnym nieporozumieniem,aby samochód niewątpliwie dobry i zdaje się udany,
        pretendujący do miana lidera kl.średniej oferować z najmocniejszym silnikiem
        2.0-147 KM.Brakuje ewidentnie czegoś w przedziale 2-3 litrów.Inni
        Japończycy/Honda,Mitsubishi/oferują silniki 2.4 l-Honda 190 KM,i Mitsubishi 160
        KM/Outlander/.Brak zainteresowania również jednostkami turbo.Konkurenci ją
        posiadaja/Laguna II 2.0 T 165 KM i Passat 1.8 T /.Jest również jeden średni
        diesel,a to na konkurowanie w tym segmencie za mało.
        Jeżeli chodzi o silniki benzynowe z bezp.wtryskiem,to większość producentów
        europejskich + Mitsubishi się z nich wycofała lub wycofuje.Wpływ na to
        mają:niewelkie korzyści w spalaniu i przyroście osiągów w porownaniu
        z "normalnymi"benzynówkami/Jak naciśnie się mocniej gaz,to cała ta ekonomika
        bierze w łeb/
        oraz nie do końca opanowana technologia i spore skomplikowanie konstrukcji.
        Jednakże na reklamę się bardzo nadaje/lepsze osiągi i mniejsze o ok.10%
        spalanie/.Toyota próbuje wprowadzić taki silnik,Ford też powodzenia.
        Pozdr
        >
        >
    • Gość: 93118274 dzięki za teorię, a empiria? IP: 62.29.253.* 05.06.03, 11:03
      to znaczy, ktoś już przejeździł ten silnik?
    • Gość: radek Re: silnik 2.0 w nowym (ej?) Avensis IP: *.crowley.pl 05.06.03, 11:33
      Faktycznie od tych testów w gazetach można dostać kręćka.
      Jeśli chodzi o ostatni test to jakieś nieporozumienie. Jak można porównać 2.0
      avensis z 2.0 turbo w lagunie.
      Generalnie porównując silniki 2.0 w tej klasie (również cenowej) to avesis
      ustępuje tylko acordowi.
      Jeśli ktoś chce avesisem 2.0 poszaleć to musi trochę powajchować biegami. Ale
      ja akurat to lubię.
      Odbiram w przyszłym tygodniu. Postaram się wtedy napisać coś więcej.
      pozdr.
      radek
      • Gość: zbig Re: silnik 2.0 w nowym (ej?) Avensis IP: 212.160.128.* 05.06.03, 12:13
        Gość portalu: radek napisał(a):

> Faktycznie od tych testów w gazetach można dostać kręćka.
        > Jeśli chodzi o ostatni test to jakieś nieporozumienie. Jak można porównać 2.0
        > avensis z 2.0 turbo w lagunie.
        > Generalnie porównując silniki 2.0 w tej klasie (również cenowej) to avesis
        > ustępuje tylko acordowi.
        > Jeśli ktoś chce avesisem 2.0 poszaleć to musi trochę powajchować biegami. Ale
        > ja akurat to lubię.
        > Odbiram w przyszłym tygodniu. Postaram się wtedy napisać coś więcej.
        > pozdr.
        > radek
        Powiedziałbym,że ustępuje ACCORDOWI i to jak w elastyczności/mimo,że max.moment
        ma nieco większy i niżej położony/:60-100 IV bieg,róznica 1.4 s,80-120 V bieg
        różnica aż 3 s.Uważam,że osiągi tak nowoczesnej jednostki winny byc lepsze.
        Powiem ogólnie ,parametry silnika Toyoty w zakresie osiągów niczym się nie
        wyróżniają na tle nawet kilkuletnich konstrukcji różnych firm jeżeli idzie o
        motory o poj.2.0 i mocach 130-140 KM.Są nawet zdecydowanie gorsze jeżeli idzie
        o elastyczność na V biegu.
        Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka