ktosssss2007 03.06.07, 15:20 .przy odpalaniu rano samochodu, ktora lampka powinna zgasnac pierwsza - akumulatora czy oleju? czy jesli lampka akumulatora dluzej zostaje zapalona, to swiadczy o tym, ze akumulator sie wyladowuje? Link Zgłoś Obserwuj wątek
crannmer Re: lampka akumulatora..... 03.06.07, 16:12 ktosssss2007 napisała: > .przy odpalaniu rano samochodu, ktora lampka powinna zgasnac pierwsza - > akumulatora czy oleju? Nie ma reguly. > czy jesli lampka akumulatora dluzej zostaje zapalona, to swiadczy o tym, ze > akumulator sie wyladowuje? Nie. Chyba, ze swieci sie jeszcze kilkanascie sekund po ruszeniu silnika. To swiadczy o slabym ladowaniu, a nie o wyladowywaniu akumulatora. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
dewulot1 Re: lampka akumulatora..... 03.06.07, 16:59 > czy jesli lampka akumulatora dluzej zostaje zapalona, to swiadczy o tym, ze > akumulator sie wyladowuje? Lampka nie pokazuje nic innego jak w ktorym kierunku plynie prad. Jak "od" akumulatora to sie swieci i w tym czasie akumulator sie wyladowuje, a jak "do" akumulatora to sie nie swieci, akumulator sie laduje. Poniewaz nie wiesz jakie jest natezenie tego pradu, nie wiesz jak szybko akumulator sie wyladowuje. Ja kiedys jezdzilem przez trzy dni z zapalona lampka zanim akumulator nie chcial zapalic silnika. Kilka sekund zapalonej lampki nie jest grozne, bo po nim nastepuje kilkadziesiat minut kiedy lampka jest nie zapalona a akumulator ladowany. Link Zgłoś
ktosssss2007 Re: lampka akumulatora..... 03.06.07, 17:23 no wlasnie nigdy nie zwracalem na to w ogole, uwagi, ale wydawalo mi sie, ze zawsze przy ruszaniu, lampka akumulatora gasla bardzo szybko, a dopiero po niej kontrolka od oleju, a teraz jakby bylo inaczej pozatym, jadac gdzies z dwa razy mignela mi , tzn zapalila sie na krotko kontrolka akumulatora akumulator byl zmieniany niby dopiero 1.5 roku temu i w miedzy czasie przejeclahelm 15-20k kilometrow, ale jako, ze wyjezdzam tym samochodem za granice, wiec mnie to zastanowilo, czy cos sie z nim dzieje Link Zgłoś
dewulot1 Re: lampka akumulatora..... 03.06.07, 17:41 W zasadzie ta lampka nie powinna sie zapalac w czasie jazdy. Ale ja bym sie nie przejmowal. Moze masz luzny pasek? Dla spokoju zmierz napiecie w systemie. Link Zgłoś
crannmer Re: lampka akumulatora..... 03.06.07, 17:46 ktosssss2007 napisała: > pozatym, jadac gdzies z dwa razy mignela mi , tzn zapalila sie na krotko > kontrolka akumulatora > > akumulator byl zmieniany niby dopiero 1.5 roku temu i w miedzy czasie > przejeclahelm 15-20k kilometrow, ale jako, ze wyjezdzam tym samochodem za > granice, wiec mnie to zastanowilo, czy cos sie z nim dzieje Jechac do elektryka samochodowego i kazac sprawdzic: napiecie i stan paska klinowego napiecie ladowania na roznych obrotach (-> diody w prostowniku) stan szczotek w alternatorze stan przewodu masowego i jego polaczen obroty biegu jalowego MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś