Dodaj do ulubionych

jak dbać o nowy samochód?

IP: *.arbuzowa.2a.pl 03.12.01, 21:41
mam zupełnie nowy samochód i zastanawiam się czy, oprócz 'oszczędzania' go na
początku coś jeszcze dodatkowo należy robić? I czy rzeczywiście pierwszy
przegląd jest dopiero po 15tys. jak mam w gwarancji?Podzielcie się. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: pewal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 07:33
      Też mam nowy. Co uważasz za oszczędzanie, jeżeli jazdę do 3500 obrotów przez
      pierwsze 2000 km (to z mojej instrukcji) to masz rację. Jeżeli wstawiłeś go do
      garażu i czekasz aż skończy się gwarancja to błąd. Ja staram się jeździć nim
      jak najwięcej. Im więcej wysypie się na gwarancji tym lepiej. U mnie pierwszy
      przegląd jest po 30 kkm albo po roku. Wcześniej po 15 kkm lub po 6 miesiącach
      mam "wizytę". Za darmo sprawdzają ogólnie auto i dolewają wszystkie oleje i
      płyny do 2 litrów. Jeżeli tak masz w instrukcji to się nie martw. Powodzenia i
      radości z nowego wózka.
    • Gość: mn Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.lubl.gazeta.pl 04.12.01, 07:43
      Nic sie nie martw, tylko jezdzij. Jak pierwszy przeglad po 15 to po 15, dopoki jest na gwarancji wylap
      kazdy drobiazg i niech ASO naprawia.
      pzdr
      • Gość: Michal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 04.12.01, 11:26
        Pamietaj umyj go raz wtygodniu,aby przerwac elektrolize na nadwoziu i
        powstrzymac w przyszlosci korozje.Odkurzaj raz w miesiacu ,aby ci pozniej AC
        nie smierdzialao jak wlaczasz. Przynajmniej dwa razy w roku wypucuj lakier i
        daj mu dobra ochrone.No o motorku nie zapomnij jak juz zrobisz te piewrwsze
        15.000km to przejdz na Mobil No-1 olej oczywiscie jak masz mozliwosci,napewno
        Ci sie dobrze odplaci za dobre witaminy.Pzdr.Michal
    • Gość: grogreg Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 212.160.165.* 04.12.01, 12:09
      Nie musisz nic przy nim robic.
      A pierwszy przeglad - bezplatny - masz po 1000 km.
    • Gość: Darius Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 212.160.211.* 04.12.01, 13:38
      No kurka wodna, to je to nowy samochód człek dumny i szczęśliwy z niego i chce
      mu się dobrze przysłużyć. No to kurka kilka rad jakich mogę Ci udzielić po
      lekturze forum.
      1)Co do przeglądu to w nowym samochodzie jest coś takiego jak książka takowych
      i tam jak drut jest wypisane kiedy i jak to ma się wydarzyć.
      (tera subiektywna opinia pomimo zapisów o iluś tam km do wymiany oleju robię
      nadprogramową wymiankę po 3000km, na olej (nie napiszę marki) ale syntetyczny o
      odpowiednich normach API i stosownym XWcośtam)
      2) Co do mycia to kurka rzuć okiem w brief pojazdu takie czerwone z godłem czy
      czymś i zobacz datę produkcji takowego jak ma ponad 0,5 roku to myja jak chcesz
      i ile wlezie jak mniej to w wieku niemiowlęcym delikatnie karcherkiem i po
      krzyku bez szamponiku wosku itp.
      3) Jak napisali, że x km delikatnie to delikatnie potem stopniowo nie odrazu
      dawać mu po ogonie
      4) nie wychodzę z założenia coby na gwarancji katować bo co będzie jak coś mi
      się zakatuje na gwarancji a padnie po ?

PS. to wszystko IMO i jest absolutnie do podważania.
      • Gość: mareksk Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.01, 21:45
        "docierać " powinno się w mieście, tzn przy różnych prędkościach obrotowych. A
        jeśli jeździ się na długim dystansie to nie najlepiej służy to silnikowi
    • Gość: Arti Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 192.168.0.* 04.12.01, 13:53
      Też po 4000 tysiącach wymieniłem olej i filtr. Koszt nie taki duży, a podobno
      autku wychodzi na zdrowie. Mimo tego, że pierwszy przegląd po 30000km lub po
      roku.
      • Gość: jako Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.arbuzowa.2a.pl 04.12.01, 16:28
        fajne odpowiedzi tylko trochę niekonsekwentne (szczególnie z tymi przeglądami i
        wymianami oleju). Ale po kolei:
        Michale- nie przesadzasz troche z tym myciem? nie za często aby?
        (co prawda autko moje brudne jest okropnie, ale nie mam czasu pojechać na
        myjnię)
        -Grogreg - co z tym przeglądem po 1000? To jest coś takiego (bo mi sie obiło o
        uszy że tak się robi)czy trzymać się terminu gwarancyjnego?
        Poza tym -łaś nie -łeś bo baba jestem. A jak będę miała pieniążki to jak często
        i co trzeba zmieniać by było OK?Pzdr.
        • Gość: Michal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 04.12.01, 19:17
          Nie nie przesadzam,robie to mycie od dwudziestu czterech lat jak jestem w
          szwecji.Mam niedaleko domu myjnie sam to zrob za dziesiec koron.Za te grosze
          dostajesz wode pod bardzo duzym cisnieniem plus piec rodzaji srodkow
          chemicznych.Uzywam tylko vax i super polisch,ale najpierw na mokro przecieram
          po pierwszym umyciu z blota srodkiem wlasnym ktore sie nazywa super wasch
          widzialem jest to w Polsce.Oczywiscie nadwozie jest dwa razy lub trzy w ciagu
          roku pokryte recznie przezemnie pasta teflonowa Hagmana.Obcy sie pytaja czy to
          nowe auto.Zawsze jest czyste ,a nie matowe, nie straszy ,nie rdzewieje,a i
          troche ruchu w sobote,zajmuje taka konserwacja max 0.5 godziny.Pzdr.MIchal
          • Gość: Szybki Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.proxy.aol.com 05.12.01, 07:05
            Dbaj o nowy samochod jak dbasz o zone!!!! Tylko zartuje. Mam nadzieje ze
            otrzymales ksiazeczke o swoim samochodzie itp. Przeczytaj cala i postaraj sie
            do tego dostosowac.
            Ja rowniez radze garaz samochodowy,zmien w nim olej silnika po 2000 km. Staraj
            sie utrzmac ten samochod czysty- gdy myjesz sobie sam to uzywaj delikatne
            mydlne hemikalstwo i zmieniaj olej silnika po pierwszych 2000 co 5000 km. i
            bedziesz mial silnik ja zegarek Rolex. Pozdrawiam z Kaliforni....
            • Gość: Krzysiek Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 10.0.215.* 05.12.01, 09:43
              Czy opinia o wymianie po pierwszych paru tys. oleju nie jest z poprzedniej
              epoki. Teraz producenci nie zalecaja tego chyba bez powodu.
              • Gość: Michal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 05.12.01, 11:32
                Krzysiek nie epoka,tylko ekologia,spowodowala te historie z jak najbardziej
                maksymalnym wykorzystaniem oleju swiezego.Olej zuzyty jest potworna trucizna.
                Nie bede sie rozpisywal dlaczego jak, co zrobiono w motorze, ze tak moze byc,
                niech inni pisza, musze zmykac do pracy.Pzdr.Michal
                • Gość: Niknejm Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.pg.com 05.12.01, 15:52
                  Gość portalu: Michal napisał(a):

> Krzysiek nie epoka,tylko ekologia,spowodowala te historie z jak najbardziej
                  > maksymalnym wykorzystaniem oleju swiezego.Olej zuzyty jest potworna trucizna.
                  > Nie bede sie rozpisywal dlaczego jak, co zrobiono w motorze, ze tak moze byc,
                  > niech inni pisza, musze zmykac do pracy.Pzdr.Michal

A i owszem. Lepiej olej zmienić pomiędzy 1500 a 3000 km na dobry syntetyk (np.
                  Mobil 1, choć niekoniecznie). A dlaczego? W pierwszym okresie docierania do oleju
                  przechodzą mikroopiłki, które potem działają na metalowe części silnika jak pasta
                  polerska. Brrr...

Operacja wymiany oleju w pierwszym okresie wiele nie kosztuje, zaszkodzić nie
                  może, a zmniejszy zużycie silnika w pierwszym okresie jego 'życia'.

Chyba, że planujesz odsprzedać auto po 3 latach i 40000 przebiegu. Wtedy to dla
                  CIEBIE nie ma żadnego znaczenia. Najwyżej następny właściciel będzie się z tym
                  bujał... Ale nie szkoda autka? :-)

Pozdrawiam,
                  Niknejm

• Gość: Krzysiek Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 10.0.215.* 05.12.01, 16:06
                  • Gość: Krzysiek Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 10.0.215.* 05.12.01, 16:08
                    Masz raceje ale postep tochnologiczny i materialowy powoduje, ze tych luznych
                    elementow jest znacznie mniej. Dobry filtr oleju poradzi sobie z tym bez
                    problemu.
                    • Gość: Niknejm Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.pg.com 05.12.01, 16:20
                      Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Masz raceje ale postep tochnologiczny i materialowy powoduje, ze tych luznych
                      > elementow jest znacznie mniej. Dobry filtr oleju poradzi sobie z tym bez
                      > problemu.

Jak powiedział pewien dziadek stojąc nad gościem reanimującym samobójcę po skoku
                      z 30 piętra: "Dajcie mu rumianku, pomóc może nie pomoże, ale na pewno nie
                      zaszkodzi". :-))
                      Jak napisałeś - tych mikroopiłków jest mniej niż kiedyś, filtr je w większości
                      wychwyci... ale żaden filtr nigdy nie wychwytuje 100% zanieczyszczeń...

Sprawa do indywidualnego rozstrzygnięcia w sumieniu każdego automobilisty. :-)
                      Nie ma co dalej chyba bić piany.

Pozdrawiam,
                      Niknejm
                      • Gość: Michal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 05.12.01, 18:56
                        Panowie i >Ci macie racje i Ci drudzy tez macie racje.Postep w obrobce
                        materialow poszedl tak dalego ze nowoczesny motor,ktory poganial pare godzin
                        na hamowni i potem wstawiony do auta,faktycznie nie jest takie wazne zeby
                        zaraz zmieniac olej.Robilem kiedys z kolegi Volvem probe,woz fabrycznie nowy
                        pierwsza wymiana po 15.000km,pobralem z motoru pomka ssaca 50gr
                        oleju,badalismy go pod mikroskopem pierwszy raz po 1000,potem po 5000 i
                        ostatni raz 10000km Panowie opilkow prawie nie bylo.Pytalem ludzi z fabryki
                        motory tak dostaja po siedzeniu na hamowni i potem nastepuje wymiana i do
                        klienta.Roib co chesz mozesz nawet zarznac,to te drogowe rzniecie to tak jak
                        na hamowni spacerek ot i tyle.Ktos wspomnial o filtrach tak dlatego takie
                        wazne aby byly zawsze nowe o dobrej marki nie kupowac tanich filtrow jak
                        rozbierzecie to sie zdzwicie mozez byc wypchany papierem toaletowym,"fakt
                        autentyczny".Pzdr.Michal PS Toyota wymienia czesciej ma inna technologie
                        przygotowania motoru do klienta.
                        • Gość: Szybki Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.proxy.aol.com 06.12.01, 03:38
                          Ja zgadzam sie z tym co Michal napisal lecz swiezy olej w samochodzie to jak
                          bys chodzil po lasku na wiosne..... Ja posidam Mercedesa S500 i zmienilem
                          pierwszy olej po 10000mil a potem co 15000 mil lecz jest to syntetic olej.....i
                          Mercedes wymienia jako gwarancja samochodowa na cztery lata... Wiec zalezy to
                          od samochodu i ile masz km. ja natomiast polecam zmieniac olej czesto w
                          malutkich samochodach co 5000 km.Wiec jest to moja opinia... Pozdrawiam z
                          Kaliforni....
                          • Gość: MIchal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 06.12.01, 20:01
                            Widzisz tutaj ma wplyw klimat Kaliforni,jest cieplo niema skokow temperatury
                            itp ,dlatego sa takie dlugie interwaly wymiany oleju.Pzdr.Michal
                            • Gość: Szybki Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.proxy.aol.com 07.12.01, 00:01
                              Michal, Napisalej ze w Kaliforni nie ma duzej zmiany temperatury! Ja mieszkam w
                              Kaliforni przez ostatnie 12 lat i niestety musze Tobie powiedziec ze sie
                              mylisz.Ja moge jezdzic na nartach w gorach z rana a pozniej poleciec samochodem
                              twie godziny i grac w golfa- wiec zmiana temperatury jest wieksza anizeli sobie
                              wyobrazasz. W gorach jest 10F. a na golfowych polach 70F.Pozdrawiam z
                              Kaliforni....
                              • Gość: Michal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 07.12.01, 11:12
                                Ale tak jest w zimie .To zapewnie trwa krotki okres.Pzdr.Michal
                                • Gość: 65411232 skończcie z tą Kalifornią... IP: *.shell.nl 07.12.01, 11:22
                                  ... bo mnie zaraz szlag trafi z zadrości. Dziś rano było u mnie -11C.
                                  • Gość: Krzysiek Re: skończcie z tą Kalifornią... IP: 10.0.215.* 07.12.01, 13:48
                                    czy to jest forum o pogodzie?
                                • Gość: Greg Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.pl 07.12.01, 15:39
                                  Oj, chyba nie tylko w zimie, nie mam mapy pod reka, ale chyba Sierra Nevada i
                                  Lake Tahoe sa jeszcze w Kaliforni, a tam to snieg jest chyba caly rok. Pozdro.
    • Gość: Artur Re: jak dbać o nowy samochód? IP: 192.168.133.* 09.12.01, 18:00
      Uważnie przeczytałem posty Panów i absolutnie się nimi nie zgadzam ponieważ
      1.Nowy samochód nie powinien być używany.Najwłaściwszym miejscem jest stodoła
      i ewentualne pojedyńcze wyjazdy w niedzielę do kościoła.
      2.Jeśli ktoś z Panów nie ma stodoły to polecam trzymanie wozu pod plandeką
      najlepiej bawełniana,aby lakier "oddychał".
      3.Gumy najlepiej przykryć tekturą po pudełkach,jest to szczególnie ważne
      w miejscach nasłonecznionych gdyż w przeciwnym razie ulega zniszczeniu
      surowniec,z ktorego wykonano opone.
      4.Co do mycia to ja osobiście preferuje wiaderko,szczoteczkę,szamponik i
      hydrancik.
      5.Natomiast nie widzę problemu jeśli chodzi o okresową wymiane oleju...
      Panowie,przecież to proste:bierzemy podnośniczek,odkręcamy filterek
      ca pomocą wbitego śrubokręta,spuszczamy olej do dołka /zakopujemy pożniej
      ze względów ekologicznych/i wlewamy nowy np.selektiol.Aha,po niewielkich
      przebiegach nie potrzeba filtra oleju wymieniać!.
      Pozdrawiam serdecznie udręczonych właścicieli nowych samochodów!
      • Gość: Michal Re: jak dbać o nowy samochód? IP: *.telia.com 09.12.01, 18:08
        No Arturze czytajac twoj post,przez chwile myslalem ze jestem w PRL-u w latach
        60-70-tych.Opisujesz tak jakbys sie przeniosl w czasie w tamten okres.Moze to
        podpatrzone z autiopsji.Masz racje w 100% pamietam tak ludzie eksploatowali
        swoje pojazdy ,ktore byly kupione za olbrzymie wyrzeczenie sie ze wszystkiego
        po to aby zdobyc ukochane cztery kolka.Na szczescie to historia.Arturze zbierz
        te swoje wspomnienia i wydaj w ksiazce bedziemy czytac i smiac sie nam bedzie
        wesolo ,a Ty zarobisz.Pzdr.MIchal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka