Dodaj do ulubionych

Silniki 3-cylindrowe

IP: *.radio.com.pl 12.06.03, 20:38
Co o nich sądzicie? Mają jakieś "swoje" wady, albo zalety? Dzięki za
informacje.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Silniki 3-cylindrowe 12.06.03, 20:40
      Było o tym. Trochę lepsze od 2-cylindrowych, dużo gorsze od 4-cylindrowych.
      Dziecko-kaleka systemów fiskalnych w Europie i Japonii.

Pozdrawiam
      • Gość: Kierowiec wiecej pokory prosze IP: 212.6.124.* 13.06.03, 11:29
        greenblack napisał:

> Było o tym. Trochę lepsze od 2-cylindrowych, dużo gorsze od 4-cylindrowych.
        > Dziecko-kaleka systemów fiskalnych w Europie i Japonii.

Moze troche wiecej pokory w stosunku do realiow. W niebie z pewnosci wszyscy
        jezdza przynajmniej rzedowymi szesciocylindrami nie ponizej 3 litrow z napedem
        na cztery kola, automatyka, klimatyzacja, pancerzem i katapulta.

Ale na Ziemi istnieja w niektorych regionach pewne ograniczenia miejsca,
        resursow, pieniedzy czy inne, ktore sklaniaja ludzi do kupowania samochodow
        bardzo malych i/lub bardzo oszczednych, a panstwa do promowania pewnych form
        rozwiazan.

Dla takichz pojazdow sensownym napedem sa silniki o pojemnosciach rzedu
        0,7..1,1 litra. Sa tez pojazdy, gdzie cztery cylindry wogole sesu nie maja (np.
        Smart).

Porownujac rozwiazania silnikow trzy- i czterocylindrowych 1000 ccm
        (dwucylindrowe mozna sobie darowac) wlasnie trzycylindrowe w wielu aspektach sa
        lepsze. W innych oczywiscie gorsze, ale trzeba jakos klasc priorytety.

I tak trzycylindrowy ma lepszy przebieg momentu obrotowego, mniejsze tarcie
        wewnetrzne i ogolnie wieksza sprawnosc. Jest rowniez mniejszy i lzejszy.

Czterocylindrowy ma oczywiscie mniejsze i inaczej rozlozone wibracje,
        aczkolwiek trzycylindrowe nadrabiaja pola walkami wyrownawczymi.

Miedzy czarnym i bialym sa wiec jeszcze odcienie szarosci.

> Pozdrawiam

pozdr.

K.
        • greenblack Mydlenie oczu, a chodzi tylko o pieniądze 13.06.03, 11:38
          Gość portalu: Kierowiec napisał(a):

> Moze troche wiecej pokory w stosunku do realiow. W niebie z pewnosci wszyscy
          > jezdza przynajmniej rzedowymi szesciocylindrami nie ponizej 3 litrow z
          napedem
          > na cztery kola, automatyka, klimatyzacja, pancerzem i katapulta.

To niebo jest po drugiej stronie kałuży. Pisują tu czasem anioły stamtąd:)

> Ale na Ziemi istnieja w niektorych regionach pewne ograniczenia miejsca,
          > resursow, pieniedzy czy inne, ktore sklaniaja ludzi do kupowania samochodow
          > bardzo malych i/lub bardzo oszczednych,

I bardzo niebezpiecznych.

a panstwa do promowania pewnych form
          > rozwiazan.

Lepiej płacić renty i odszkodkowania, niż zapewnić ludziom możliwość kupna
          prawdziwego samochodu.

> Dla takichz pojazdow sensownym napedem sa silniki o pojemnosciach rzedu
          > 0,7..1,1 litra. Sa tez pojazdy, gdzie cztery cylindry wogole sesu nie maja
          (np.
          >
          > Smart).

Dobrze to nazwałeś - "pojazd". 4-drzwiowy Smart będzie miał silnik 4-cylindrowy
          o przyzwoitej pojemności.

> I tak trzycylindrowy ma lepszy przebieg momentu obrotowego, mniejsze tarcie
          > wewnetrzne i ogolnie wieksza sprawnosc.

Na papierze na pewno.

Jest rowniez mniejszy i lzejszy.
          >
          > Czterocylindrowy ma oczywiscie mniejsze i inaczej rozlozone wibracje,
          > aczkolwiek trzycylindrowe nadrabiaja pola walkami wyrownawczymi.

Które to wałki zwiększają masę silnika, zużycie paliwa oraz komplikują budowę,
          więc wracamy do 4-cylindrowego punktu wyjścia.

Pozdrawiam
    • greenblack Re: Silniki 3-cylindrowe 12.06.03, 20:52
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6094198&a=6094198&v=2&strona=0

Pozdrawiam
    • Gość: Rabarbar Re: Silniki 3-cylindrowe IP: *.radio.com.pl 12.06.03, 21:05
      Dzięki
      • Gość: wojtek Re: Silniki 3-cylindrowe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.06.03, 21:12
        Bardzo dobre silniki do kosiarek do trawy.
    • x-darekk-x Re: Silniki 3-cylindrowe 13.06.03, 10:46
      jezdzilem wieloma samochodami z silnikami 3-cylindrowymi (np. suzuki swift /mam
      obecnie/, chevrolet sprint, daewoo matiz i tico, subaru justy, opel corsa...).
      zaden nie mial dobrej kultury pracy (poza subaru justy jakie kiedys
      mial "ociec" - to autko bylo po prostu genialne!!! 12 punktow na 10 mozliwych).
      wszystkie halasuja i pierunsko wibruja. ale wszystkie byly tez baaardzo
      ekonomiczne i zaskakujaco dynamiczne (z wyjatkiem corsy 1,0). jezeli potrafisz
      przeskoczyc kiepskie maniery, to bedziesz zadowolony. chyba, ze mowimy o
      syrenie bosto?

darekk
    • liknofc 3-cylidrowce 19.12.14, 11:25
      Mam V6, 3.2 litra, 200 KM (nie jest to turbo) + inne bajery. Jeździ się tym wspaniale, tyle, że w mieście potrafi spalić 16l/100km, poza miastem czasami schodzi poniżej 9l/100km. Ponieważ dojeżdżam codziennie do pracy 20km w jedną stronę, postanowiłem kupiś coś bardziej oszczędnego, wyliczyłem, że po 8 latach zwróci się z samych dojazdów do pracy, no i parę lat temu kupiłem Peugot 306, 1.4l - z zamiarem, że tylko do pracy i po mieście, a w dalsze trasy (urlop itp.) będę wsiadał do "gabloty".
      Ale zakochałem sie w tym małym peżociku, jeądżę nim wszędzie. Gablota stoi w garażu i rdzewieje. Jak będę w niebie, też wybiorę mały samochód - to tyle o upodobaniach.
      Nurtuje mnie jednak kwestia trwałości tych 3-cylindrowców.
      Jak się wyciska 60 kW z silnika o pojemności 900cm3, to czy to może długo pracować?
      Wypowie się ktoś, używa taki samochód przez przynajmniej 5-6 lat?
      • koza_oddam Re: 3-cylidrowce 19.12.14, 11:57
        Inżynierowie z Eisenach śmieją się zza grobu pewnie. Kiedyś przy okazji jakiegoś serwisu drukarki rozmawiałem z serwisantem i żalił się, że ma Felicję z 3-cylindrowym silnikiem i że drugi raz tego błędu nie popełni, bo ani toto dynamiczne, ani oszczędne, ani pracuje równo. Chociaż uczciwie przyznał, że jakiś jego kolega ma Yarisa z 3-cylindrowcem i kultura pracy zupełnie inna - być może to kwestia konstrukcji. Niemniej, jakoś nie wierzę w przebiegi typu pół miliona km, Wartburg 353 z 3-cylindrowym motorem 2t o pojemności niecałego litra miał 50KM i na dobrym oleju (nie naszym Miksolu tylko czymś z importu) potrafił zrobić 200-250tys km, oczywiście przy odpowiednim traktowaniu silnika z uwzględnieniem jego specyfiki pracy. Jeśli współczesne 3-cylindrowe litrowe motory robią podobne przebiegi, to jak dla mnie to żaden postęp, dreptamy w kółko. Zobaczycie, niebawem zaczną się czasy silników 4-cylindrowych wolnossących o pojemnościach około 2 litrów które będą oferowane w autach klasy premium...
        • liknofc Re: 3-cylidrowce 19.12.14, 19:22
          Ale w maszynach z Eisenach były chyba dwusuwy, to trochę inna bajka i paliły jakoś tak 3 razy więcej niż dzisiejsze 3 cylindrowce. Wartburg z przebiegiem 200 tys. też raczej rzadkość, może więc nie jest to takie dreptanie w miejscu.
          Ponawiam pytanie, czy ktoś jeździ, lub jeździł 3-cyl. z przebiegiem 200 tys?
          • koza_oddam Re: 3-cylidrowce 19.12.14, 20:14
            Paliły w granicach 8-10l, a więc chyba nie 3x. Pociśnij na autostradzie 3-cylindrowcem to zobaczysz ile wciąga ;)
            • 4slash Re: 3-cylidrowce 19.12.14, 20:51
              Felicja nigdy nie miała silnika 3-cylindrowego.
              Jeździ wiele Fabii z 3-cyl silnikiem 1,2 HTP oraz 3-cyl 1,4 TDI.
              Wiele z nich ma 200-300 000 km.
              U mnie w firmie były Fabie combi 1,4 TDI 70 KM cvhyba 4 szt. wszystkie bezproblemowo przejechały zakładane 250 000 km a w momencie sprzedaży pracownicy bili się o nie chcąc kupić np. żonie.
              teraz te auta maja po 300 000 km i jeżdżą bez oznak zużycia.
              Właściciel jednej z nich przez pomyłkę kiedyś zatankował benzynę ale silnik zaczął się dusić i dolał ON. Skutkiem tego wypadku silnik zaczął w dalszej eksploatacji pracować równiej i ciszej a teraz ma ponad 300 k km.
              • koza_oddam Re: 3-cylidrowce 20.12.14, 08:10
                Mój błąd, oczywiście miałem na myśli Fabię - jakoś mi się czasem mylą. Generalnie narzekał.
            • konetio Re: 3-cylidrowce 21.12.14, 12:52
              BZDURA, KOMPLETNA BZDURA!

3 czy 4 cylindry nie mają nic wspólnego ze zużyciem paliwa. Ewentualne duże zużycie paliwa może robić turbina. Cylindry nie mają nic do tego! Ważne jest tylko, żeby silnik miał optymalną ilość cylindrów do swojej pojemności a dla silnika mniejszego niż 1.6 najbardziej optymalne są właśnie 3.

Wielocylindrowe konstrukcje o niewielkiej pojemności zawsze paliły dużo. Zobacz np. takiego Chevroleta Epica 2.0 R6.
        • konetio Re: 3-cylidrowce 21.12.14, 12:49
          > Zobaczycie, nie
          > bawem zaczną się czasy silników 4-cylindrowych wolnossących o pojemnościach oko
          > ło 2 litrów które będą oferowane w autach klasy premium...

Hello, tu Ziemia, mamy 2014 (nie długo 2015 rok) takie auta są już daawno w ofercie.

Vide: BMW serii 5, czyli auto klasy wyższej średniej:

Słabsze:
          www.bmw-tech.pl/bmw/seria_5/f07_f10_f11/f10/5200/520i.html
          Mocniejsze:
          www.bmw-tech.pl/bmw/seria_5/f07_f10_f11/f10/5202/528i.html
          Obydwa mają ten sam blok o pojemności 2 litrów i 4 cylindry. Większą moc robi turbo.

A niedługo będzie nowa seria 7, która będzie miała jako podstawowy silnik R4.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka