Dodaj do ulubionych

Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką?

30.07.07, 09:38
Zamierzam jechać do Holandii i będę zmuszony tankować po drodze gaz w
Niemczech. Czy w tym celu muszę mieć przejściówkę do wlewu? Pytam, bo
słyszałem, że niemieckie stacje same zadbały o klientów i wyposażyły się w to
udogodnienie.
Czy ktoś może to potwierdzić? Dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • karmount Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 30.07.07, 09:53
      Witam,

Tak, na większości stacjach masz do dyspozycji walizeczkę z przejściówkami. Czasami trzeba tylko zostawić 20€ kaucji.

• swoboda_t Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 30.07.07, 16:11
      Helmuty idą do przodu - na większości tankszeli mają przejściówki. Co ciekawe
      na niektórych stacjach standardową końcówką jest "nasz" italian dish, więc
      nawet nie trzeba adaptera. To chyba wynika z faktu, że goście z PL mają takie
      zawory jak też sporo aut z DE jest przerabianych w Polsce.
    • margotje Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 30.07.07, 16:42
      Po drodze do Holandii jest kilka stacji, na ktorych mozesz tankowac gaz. Licz
      sie z tym, ze tych miejsc jest znacznie mniej niz w Polsce czy w Holandii, zatem
      jesli zobaczysz na tablicy info LPG, to sobie dotankuj.

"Przejsciowki" sa dostepne za kaucja 50 euro, (a nie 20 jak ktos pisal). Na
      kilku jednakze stacjach Shell jest kilka dystrybutorow, gdzie nie ptrzeba zadnej
      "przejsciowki". Informacje o tym znajdziesz - rowniez po polsku - na tychze
      dystrybutorach,
      • swoboda_t Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 30.07.07, 18:12
        Ja też spotkałem się kaucją 20 euro, więc ostroznei z kategorycznymi opiniami -
        jak widać różnie na óżnych stacjach to wygląda.
        • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do gazwniemczech !!! 30.07.07, 19:40

Hallo gazownik !!!!

Ja osobiscie radzil bym Tobie taka "przejsciowke" czy jak my to nazywamy
          "adapter!kupic i z soba wozic.
          Jest to "groszowa sprawa" a tak bardzo ulatwia zycie.

W Niemczech gas tankujesz sam , bez obslugi , wiec majac wlasny "adapter" nie
          musisz biegac do "kasy" aby wypozyczyc za kaucja ten adapter i co mozna tez
          czesto spotkac na wielu stacjach tych "adapterow" nie maja - zginely.
          Co do stacji z LPG przy autostradach to zerknij ,prosze tu :
          www.gas-tankstellen.de
          Wejdz w "Zur Datenbank" tam masz "Autobannahe Tankstelle"
          w rubryke "Autobahn" wpisujesz numer autostrady i juz pokazuja sie Tobie
          wszystkie LPG- Tankstellen po drodze .
          W " Entfernung zur Ausfahrt" daj " < 1km i juz masz Tankstellen przy samej AB.
          Zwracaj uwage na "Autohof" te maja tez czesto LPG i sa tansze niz na
          "normalnych" Tankach, a leza te "Autohofy" zazwyczaj okolo 1-1.5 km od Autostrady !!

Pozdrowienia od pacanka

Ps: Taki "Adapter" mozna juz kupic w Polsce za 20-30 zl ,wiec nie jest to majatek .
        • margotje Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 30.07.07, 20:15
          swoboda_t napisał:

> Ja też spotkałem się kaucją 20 euro, więc ostroznei z kategorycznymi opiniami

Od 15 lat jeżdżę regularnie na trasie Warszawa - Niderlandy. Od trzech lat z
          instalacja gazowa.
          Stacje benzynowe, gdzie tankuje się gaz wzdłuż trasy E30 (A2 w Niemczech znam
          dosyć dobrze. To co mowie, opieram na faktach wynikających z własnego,
          kilkuletniego doswiadczenia, nie jako jednorazowy turysta...
    • gazwniemczech Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 31.07.07, 08:16
      Bardzo dziękuję za wypowiedzi. Dzięki temu mam jaśniejszy obraz gazowej sytuacji :)
    • totutotu Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 31.07.07, 09:01
      W Niemczech z przejściówkami nie ma problemu ale w Holandii już nie jest tak
      dobrze. Pomimo tego, że LPG było tańsze niż w Polsce (nawet 0,48 euro) to przez
      pewien czas musiałem jeździć na benzynie bo żadna ze stacji nie miała
      przejściówki pasującej do naszego systemu! W Holandii jest inny system niż w
      Niemczech.
      • margotje Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 31.07.07, 09:05
        totutotu napisał:

> W Niemczech z przejściówkami nie ma problemu ale w Holandii już nie jest tak
        > dobrze. Pomimo tego, że LPG było tańsze niż w Polsce (nawet 0,48 euro) to przez
        > pewien czas musiałem jeździć na benzynie bo żadna ze stacji nie miała
        > przejściówki pasującej do naszego systemu! W Holandii jest inny system niż w
        > Niemczech.

No i wlasnie dlatego najlepiej wyposazyc sie w przejsciowke w PL.
        • jorn przejściówki LPG 01.08.07, 19:45
          Najlepiej jest mieć przynajmniej przejściówkę na system niemiecko-belgijski (w Belgii końcówki są takie same, jak w Niemczech). W Niemczech stacje zwykle te przejściówki mają (zwykle za kaucją od 20 do 50€). W Holandii bywa różnie, raz mają, raz nie, czasem mają, ale tylko na system niemiecko-belgijski. W Belgii zwykle nie mają (to normalne w tym kraju, klienta się tu ma w dupie).

Pozdrawiam
      • margotje Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 31.07.07, 09:06
        NA stacjach poza autostradami gaz mozna zatankowac za cene ponizej 0,4 E za litr
        • pacanek_ten_prawdziwy Re: Tankowanie gazu w Niemczech - z przejściówką? 31.07.07, 17:52

Hallo gazownik !!!!

Zajrzyj jeszcze tutaj :

www.autogasadapter.de/
          Nastepnie wejdz :

"Welchen Adapter brauche ich wo?"

Pozdrowienia od pacanka

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka