Gość: Sławek IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 17.07.03, 09:25 fakty.interia.pl/news?inf=407816 to w nawiązaniu do watku Strusia Pędziwiatra: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6737123&a=6737123 pozdr Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: czesław Re: USA: Samochód zabił na targu 8 osób IP: *.*.*.* 17.07.03, 09:34 nie SAMOCHÓD tylko 88 letni koleś, samochody nie zabijają, ludzie to robią Link Zgłoś
Gość: Marek Re: USA: Samochód zabił na targu 8 osób IP: *.atlanta.ga.us 17.07.03, 13:23 Jeszcze jeden przyklad ze ludzi w podeszlym wieku trzeabby dokladnie badac i sprawdzac czy nadal moga prowadzic samochod. A nie testy oczu co 4 lata... Link Zgłoś
Gość: Dennis Re: USA: Samochód zabił na targu 8 osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 13:35 Badanie wzroku swoją drogą, ale przede wszystkim badanie koordynacji ruchowej i szybkości reakcji na różne zjawiska. Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: bzdury IP: *.bankofamerica.com 17.07.03, 18:49 Statystycznie az tyle wypadkow Ci staruszkowie nie powoduja. Najwiecej problemow sprawia mlodziez, ktora niby refleks ma dobry, ale za to nogi ciezkie. Ilu tygodniowo ludzi na drogach w Polsce ginie z powodu lysych pal w rozklekotanych beemwicach, ktorzy mysla, ze sa krolami szos? Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: bzdury IP: *.ces.clemson.edu 17.07.03, 20:18 Gość portalu: cracovian napisał(a): > Statystycznie az tyle wypadkow Ci staruszkowie nie powoduja. Najwiecej > problemow sprawia mlodziez, ktora niby refleks ma dobry, ale za to nogi > ciezkie. Ilu tygodniowo ludzi na drogach w Polsce ginie z powodu lysych pal w > rozklekotanych beemwicach, ktorzy mysla, ze sa krolami szos? Moze powiedz to rodzinom ofiar. 8 osob zabitych i 15 w stanie krytycznym !!! Toz to naprawde masakra jak rzadko. W przecietnym wypadku ginie 1-2 osoby, czasem 3-4. A co ciekawsze facet nawet nie zostal aresztowany !!! Mam nadzieje, ze zostanie postawiony przed sad i spedzi reszte zycia w wiezieniu, niestety niewiele mu tego zycia juz zostalo... Nie wiem jak wygladaja statystyki wypadkow, ale moim zdaniem licytowanie sie jest tu nie na miejscu. Jesli ktos nie potrafi odroznic hamulca od gazu to nie powinien jezdzic samochodem. Koniec kropka. Jestem za wprowadzeniem gornej granicy wieku dla kierowcow. Jesli jest dolna granica, to powinna byc tez gorna. Nie wiem jaka, ale maksimum 80. Link Zgłoś
truskava Re: bzdury 17.07.03, 23:06 Gość portalu: Prezes napisał(a): (...) > Nie wiem jak wygladaja statystyki wypadkow, ale moim > zdaniem licytowanie sie jest tu nie na miejscu. > Jesli ktos nie potrafi odroznic hamulca od gazu > to nie powinien jezdzic samochodem. Koniec kropka. > Jestem za wprowadzeniem gornej granicy wieku dla > kierowcow. Jesli jest dolna granica, to powinna byc tez > gorna. Nie wiem jaka, ale maksimum 80. A ja by wprowadził nie tyle górną granicę, co dużo częstsze i obszerniejsze badania stanu zdrowia, zwłaszcza obszarów mających wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Pozdr@wiam TRUSKAVA Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: bzdury IP: *.ces.clemson.edu 17.07.03, 23:32 truskava napisała: > Gość portalu: Prezes napisał(a): > > (...) > > Nie wiem jak wygladaja statystyki wypadkow, ale moim > > zdaniem licytowanie sie jest tu nie na miejscu. > > Jesli ktos nie potrafi odroznic hamulca od gazu > > to nie powinien jezdzic samochodem. Koniec kropka. > > Jestem za wprowadzeniem gornej granicy wieku dla > > kierowcow. Jesli jest dolna granica, to powinna byc tez > > gorna. Nie wiem jaka, ale maksimum 80. > > A ja by wprowadził nie tyle górną granicę, co dużo częstsze i obszerniejsze > badania stanu zdrowia, zwłaszcza obszarów mających wpływ na bezpieczeństwo > jazdy. > > Pozdr@wiam > > TRUSKAVA Pewnie masz racje, bo sa ludzie calkiem sprawni w wieku 70 czy 80 lat a sa tacy ktorzy majac 55 ledwo sie trzymaja na nogach. W zyciu roznie bywa. Sam nie wiem jak dlugo pociagne i w jakim stanie zejde z tego swiata. W kazdym razie nie chcialbym na starosc, przypadkowo zabic 8 niewinnych ludzi. Trzeba chyba wiedziec kiedy czas zrezygnowac z prowadzenia samochodu. W USA duzo sie o tym mowi, a po tym wypadku jestem pewien, ze cos sie ruszy i nastapia jakies zmiany w prawie. Nalezy pamietac, ze w USA praktycznie nie istnieje komunikacja miejska (poza nielicznymi wyjatkami) i odebranie prawa jazdy jest naprawde bardzo duzym ograniczeniem swobody poruszania sie. W zasadzie brak tanich alternatyw. Mimo wszystko czyjes zycie jest wazniejsze od wygody. U mnie na wsi w zeszlym tygodniu para staruszkow (ona kierowca 82, on pasazer 84) nie trafila na wiadukt i zjechala z drogi i po pokonaniu 25m stromej skarpy wyladowala obok torow kolejowych. Oboje wyszli calo, ale akcja byla na calego lacznie z zatrzymaniem ruchu kolejowego (i tak znikomego). Link Zgłoś
truskava Re: bzdury 17.07.03, 23:46 Gość portalu: Prezes napisał(a): > Pewnie masz racje, bo sa ludzie calkiem sprawni w wieku > 70 czy 80 lat a sa tacy ktorzy majac 55 ledwo sie > trzymaja na nogach. W zyciu roznie bywa. Sam nie wiem jak > dlugo pociagne i w jakim stanie zejde z tego swiata. > W kazdym razie nie chcialbym na starosc, przypadkowo > zabic 8 niewinnych ludzi. Trzeba chyba wiedziec kiedy > czas zrezygnowac z prowadzenia samochodu. W USA duzo sie > o tym mowi, a po tym wypadku jestem pewien, ze cos sie > ruszy i nastapia jakies zmiany w prawie. > Nalezy pamietac, ze w USA praktycznie nie istnieje > komunikacja miejska (poza nielicznymi wyjatkami) > i odebranie prawa jazdy jest naprawde bardzo duzym > ograniczeniem swobody poruszania sie. W zasadzie brak > tanich alternatyw. Mimo wszystko czyjes zycie jest > wazniejsze od wygody. > > U mnie na wsi w zeszlym tygodniu para staruszkow (ona > kierowca 82, on pasazer 84) nie trafila na wiadukt i > zjechala z drogi i po pokonaniu 25m stromej skarpy > wyladowala obok torow kolejowych. Oboje wyszli calo, ale > akcja byla na calego lacznie z zatrzymaniem ruchu > kolejowego (i tak znikomego). Niestety, nie da się wyeliminować wszystkich kierowców będących zagrożeniem na drodze, ale trzeba próbować maksymalnie ograniczyć ich liczbę (w każdej kategorii wiekowej). Może kiedyś będzie z tym lepiej... Pozdr@wiam TRUSKAVA Link Zgłoś
wowo5 Re: bzdury 18.07.03, 00:03 Starusdzkowie powoduja prawie tyle wypadkow co nastolaty. Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: bzdury IP: *.ces.clemson.edu 18.07.03, 00:46 wowo5 napisał: > Starusdzkowie powoduja prawie tyle wypadkow co nastolaty. I dlatego w US of A coraz wiecej sie mowi o podniesieniu dolnej granicy wieku dla kierowcow. W tej chwili wiele stanow ma 16-17 lat a warunkowo (w obecnosci doroslego kierowcy) nieliczne stany maja 15. Tak na marginesie to ilosc porownywanie ilosci wypadkow jest bez sensu licza sie ofiary. Nastolaty najczesciej zabijaja siebie, staruszkowie zwykle wychodza bez szwanku. BTW. Nieumiejetnosc odroznienia gazu od hamulca jest dosyc czesta. Nie tak dawno byl wypadek ze babcia pojechala odebrac wnuczke ze szkoly i tez jej sie pomylil gaz z hamulcem - efekt kilkoro dzieci niezywych - babcia na wolnosci, bo to rzekomo "wypadek" Ciekawe jak ja bym wjechal w tlum jakichs oszolomow i tlumaczyl sie, ze pomylil mi sie gaz z hamulcem czy tez by mnie puscili do domu - jak myslicie ? Link Zgłoś
Gość: Pawelek Re: bzdury IP: *.72.165.225.Dial1.Washington1.Level3.net 18.07.03, 04:03 Z drugiej strony, to mam nadzieje, ze nie dozyje wieku, kiedy odbiora mi prawo jazdy. W Stanach to chyba pierwszy krok do domu starcow. I jeszcze jedno: wszystkich nas czeka starosc. Strasznie mnie razil watek o "staruchach". p.s. Kiedys audi w USA prawie splajtowalo przez pewnego kierowce, ktory utrzymywal, ze jego samochod "sam" przyspieszal... Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: bzdury IP: *.ces.clemson.edu 18.07.03, 17:16 Gość portalu: Pawelek napisał(a): > Z drugiej strony, to mam nadzieje, ze nie dozyje wieku, kiedy odbiora mi prawo > jazdy. W Stanach to chyba pierwszy krok do domu starcow. I jeszcze jedno: > wszystkich nas czeka starosc. Strasznie mnie razil watek o "staruchach". > > p.s. Kiedys audi w USA prawie splajtowalo przez pewnego kierowce, ktory > utrzymywal, ze jego samochod "sam" przyspieszal... w samochodach z cruise control to jest mozliwe a nawet czesciej sie zdarza niz sie wielu wydaje. No ale od tego kierowaca ma rozum, zeby zareagowac, tzn. dotknac hamulca lub sprzegla (jesli je ma) co spowoduje odlaczenie cruise control. Link Zgłoś
Gość: Prezes Juz 10 ofiar smiertelnych tragedii w Santa Monica IP: *.ces.clemson.edu 18.07.03, 17:19 Gość portalu: Sławek napisał(a): > <a href="http://fakty.interia.pl/news?inf=407816"target="_blank">fakty.interia.pl/news?inf=407816</a> > to w nawiązaniu do watku Strusia Pędziwiatra: > > <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6737123&a=6737123"target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6737123&a=6737123</a> > pozdr wczoraj wieczorem na skutek poniesionych obrazen zmarlo 7-miesieczne dziecko... Kierowca najprawdopodobniej bedzie oskarzony o zabojstwo (manslaughter), ale pewnie dopiero za 1-2 tygodnie jak prokuratura zakonczy ustalenia. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: USA: Samochód zabił na targu 8 osób IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 21.07.03, 09:56 Inna sprawa,że ten dziadek w przeciwieństwie do nas Europejczyków (benzyna w żyłach -manualna skrzynia ;-))) miał tylko dwa pedały... i mimo to się jornął. Jego pedał hamulca jest większy od naszego tak ze 3 razy... Powsadzajmy Amerykańców do Maluchów czy SC które z uwagi na rozmieszczenie pedałów da się prowadzić tylko boso (a i tak z trudem ;-) pozdr Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: USA: Samochód zabił na targu 8 osób IP: *.pg.com 21.07.03, 10:39 Gość portalu: Sławek napisał(a): > Powsadzajmy Amerykańców do Maluchów czy SC które z uwagi na rozmieszczenie > pedałów da się prowadzić tylko boso (a i tak z trudem ;-) Jest to niemożliwe z powodu gabarytów przeciętnego Amerykanina... :-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś