Dodaj do ulubionych

VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie.

17.07.03, 18:11
Skonfigurowałem oba auta w wersji 1.6 benzyna,dodałem do obu klimatronic i
wyszło mi/oba w kolorze czarna perła i 3 drzwiowe,że o wiele chyba lepiej
wyposażony Leon/więcej dodatków w standarcie np.elektryka,centralny zamek/
kosztuje 60040PLN a Golf bez elektryki i wielu innych dodatków kosztuje
61490,niby niewiele ,ale czy warto dla przywiązania dla firmy VW
przepłacać,wszak są to wozy bliźniacze.Co o tym sądzisz Greenblack?
Lepiej wyposazony i ciut tańszy Leon czy kultowy ,ale gorzej wyposażony Golf?
Kiedy koncern z Wolksburga zacznie traktować poważniej swoich nabywców?
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. 17.07.03, 18:14
      A skąd wytrzasnąłeś 3-drzwiowego Leona?;)

Pozdrawiam
      • drs Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. 17.07.03, 18:20
        greenblack napisał:

> A skąd wytrzasnąłeś 3-drzwiowego Leona?;)
        >
        >
        > Pozdrawiam
        Sorry ,oczywiście nie ma takiego.Ale nawet 5 drzwiowyLeon jest tańszy niz 3
        drzwiowy Golf z takim samym silnikiem.
        Pozdrawiam.
        • greenblack Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. 17.07.03, 18:29
          Leon ładniejszy i tańszy. Golf IV już "się skończył". możesz spóbować powalczyć
          o jakiś rabat w dilerni Ludowozu.

Pozdrawiam
          • drs Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. 17.07.03, 18:32
            greenblack napisał:

> Leon ładniejszy i tańszy. Golf IV już "się skończył". możesz spóbować
            powalczyć
            >
            > o jakiś rabat w dilerni Ludowozu.
            >
            >
            > Pozdrawiam
            Na razie nie jestem zainteresowany ,gdyż takowego Golfa właśnie posiadam,ale
            niebawem bedzie GOLF V i może warto poczekać na SEATowski odpowiednik czyli
            Leona II na pewno lepiej doposażonego w standardzie.Pozdrawiam.
            • greenblack Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. 17.07.03, 18:34
              Więc wątek jest czysto teoretyczny?;)

Pozdrawiam
              • drs Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. 17.07.03, 18:40
                greenblack napisał:

> Więc wątek jest czysto teoretyczny?;)
                >
                >
                > Pozdrawiam
                Bardziej retrospektywny.Też pozdrawiam.
                P.S Podziwiam Greenblack Twoją wiedzę motoryzacyjną.
                • Gość: 53rally Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 22:11
                  Posiadam Golfa IV, cena jest jaka jest ale jakość materiałów i dokładność
                  montażu w VW jest lepsza. Dokładnie oglądałem Leona (fakt ładny samochód) i
                  jest różnica, zwłaszcza plastik dolnej części deski rozdzielczej i dołu drzwi w
                  Leonie jest sporo słabszy - twardy nijaki. Wydawało mi się też, że w Golfie
                  odrobinę więcej miejsca jest z przodu, a jest to dla mnie ważne bo mam 2m
                  wzrostu. Nie wiem tylko czy jest różnica trakcji, twardość zawieszenia itp. Bo
                  dla mnie Golf mógł by być twardszy. To tyle
                  Pozdrawiam, może coś pomogę
                  • Gość: verte Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.03, 00:32
                    Wartałoby spojrzeć na ceny przy odsprzedaży.Wiem,że perspektywa daleka i głupio
                    przy kupnie nowego myśleć co będzie jak się będę kiedyś pozbywał ale no
                    właśnie,VW trzyma cenę jak żadne inne auto.I daje dużo większy prestiż niż
                    siostrzane modele.Usasadnione to czy nie ale takie są fakty.
                    • Gość: zenon77 Re: VW Golf 1.6 kontra SEAT Leon 1.6 porównanie. IP: 192.79.245.* 18.07.03, 08:21
                      Gość portalu: verte napisał(a):

> Wartałoby spojrzeć na ceny przy odsprzedaży.Wiem,że perspektywa daleka i
                      głupio
                      >
                      > przy kupnie nowego myśleć co będzie jak się będę kiedyś pozbywał ale no
                      > właśnie,VW trzyma cenę jak żadne inne auto.I daje dużo większy prestiż niż
                      > siostrzane modele.Usasadnione to czy nie ale takie są fakty.
                      Masz rację. Choć Seaty też teraz sprzedają się na pniu. W przypadku VW należy
                      tez pamiętać, że nie zawsze uda się nim pojeździć do sprzedaży. Jak by nie
                      było ulubiona marka złodziei wszelakiej maści.
                  • Gość: hans Jakość montażu??? IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 18.07.03, 08:39
                    O ile dobrze wiem. Leon montowany jest na tej samej linii, co Golf - w Belgii
                    (na pewno montuje się tam Toledo). Kokpit Leona jest z kolei żywcem
                    przeniesiony z Audi A3. Twoja opinia przypomniała mi mojego kolegę
                    wypowiadającego się o włoskich projektantach nadwozi. Mówił mniej więcej
                    tak: "Nie ma to jak niemiecka linia, taki Golf na przykład...". Miał na myśli
                    Golfa III, ale nie dokończył zgaszony salwami śmiechu.
                    • tyciarek Re: Jakość montażu??? 18.07.03, 09:02

wystarczy wlać w formę tańszy plastik i ta sama prestiżowa deska staje się
                      tania i tandetna.
                      materiały w Golfie są dużo wyższej jakości.
                      -------------------------------------------------------
                      • franek-b Re: Jakość montażu??? 18.07.03, 09:19

> wystarczy wlać w formę tańszy plastik i ta sama prestiżowa deska staje się
                        > tania i tandetna.
                        > materiały w Golfie są dużo wyższej jakości.
                        > -------------------------------------------------------

Ekspercie, logistyka przedsiewziecia w postaci zmiany materialu do produkcji,
                        selekcjonowanie tego, skladowanie, dystrybucja itd. duzo wiecej by kosztowala
                        niz rzekome oszczednosci na jakosciowo gorszym materiale...
                    • Gość: hans Re: Jakość montażu??? IP: *.zentis.com.pl / 10.0.0.* 18.07.03, 10:21
                      Dla uściślenia: Kolega wypowiadał się o "włoskiej linii" bardzo niepochlebnie.
                      A dla niektórych zapewne nielicznych niezorientowanych małe przypomnienie:
                      Golf III to jak najbardziej WŁOSKA linia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka