Dodaj do ulubionych

Pękła szyba - co dalej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 19:28
Samochód Renault Megane, szyba kilkuwarstwowa. Uderzył kamień. W prawym dolnym rogu widoczna 10cm rysa na warstwie zewnętrznej. Jedna z warstw wewnętrznych też uszkodzona, choć praktycznie nie widać. Specjalista od klejenia szyb powiedział, że po nawierceniu (aby wpuścić klej i skleić wewnętrzne warstwy) szyba może dalej polecieć. Powiedział, że lepiej wymienić.
Nie znam się na tym. Nigdy przedtem nie pękła mi szyba w aucie. Co radzicie z tym zrobić? Ile może kosztować wymiana szyby (nowa lub używana)? Miasto: Warszawa. A może to olać i nakleić jakąś winietę, żeby gliny się nie czepiały, że szyba pęknięta. Ale co będzie jak poleci podczas jazdy.
A propos, kiedyś tak poleciała jak jechałem autokarem. Niesamowite uczucie. Ja siedziałem na samiutkim końcu, a i tak dostałem gradem odłamków. Ci na pierwszych siedzeniach, zwłaszcza pilot, musieli chyba mieć ciepło w majtkach.

No ale poradźcie proszę, co z tym fantem zrobić
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Pękła szyba - co dalej 24.07.03, 19:47
      Tylko wymienić, tylko na nową.

Pozdrawiam
    • Gość: Henry Re: Pękła szyba - co dalej IP: *.telia.com 25.07.03, 09:11
      Gość portalu: Wicio napisał(a):

> Samochód Renault Megane, szyba kilkuwarstwowa. Uderzył kamień. W prawym
      dolnym
      > rogu widoczna 10cm rysa na warstwie zewnętrznej. Jedna z warstw wewnętrznych
      te
      > ż uszkodzona, choć praktycznie nie widać. Specjalista od klejenia szyb
      powiedzi
      > ał, że po nawierceniu (aby wpuścić klej i skleić wewnętrzne warstwy) szyba
      może
      > dalej polecieć. Powiedział, że lepiej wymienić.
      > Nie znam się na tym. Nigdy przedtem nie pękła mi szyba w aucie. Co radzicie z
      t
      > ym zrobić? Ile może kosztować wymiana szyby (nowa lub używana)? Miasto:
      Warszaw
      > a. A może to olać i nakleić jakąś winietę, żeby gliny się nie czepiały, że
      szyb
      > a pęknięta. Ale co będzie jak poleci podczas jazdy.
      > A propos, kiedyś tak poleciała jak jechałem autokarem. Niesamowite uczucie.
      Ja
      > siedziałem na samiutkim końcu, a i tak dostałem gradem odłamków. Ci na
      pierwszy
      > ch siedzeniach, zwłaszcza pilot, musieli chyba mieć ciepło w majtkach.
      >
      > No ale poradźcie proszę, co z tym fantem zrobić
      --------------------------------------------------------------------------------
      ... co z tym fantem zrobic ? ,- wymienic szybe .
      --------------------------------------------------------------------------------
    • Gość: els Re: Pękła szyba - co dalej ? - wymienić koniecznie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.03, 09:26
      Swego czasu wymieniałem w Reanult Lagunie szybe klejoną wielowarstwową,
      przeciwodblaskową, to taka z taką fioletowa poświatą, to kosztowała około 1200
      zł, ale że było to na koszt Renault Polska bo zaczęła w trzecim roku
      użytkowania się rozwartwiać (objawem było zaczernienie powstałe w rogu na dole
      i powoli się powiekszające) to zapłaciłęm tyllko jakieś 100 złotych za montaż.
      Auto trzeba na cały dzień dać do serwisu bo szyba jest klejona na sztywno do
      nadwozia i stanowi razem niejako element konstrukcyjny. Sądzę że pękać będzie
      dalej i nie unikniesz wymiany, pewnie taniej będzie jak jakąś podróbkę wstawisz
      i w nieautoryzowanym serwisie ale czy warto ?? zależy jak stare auto etc.

Pozdrawiam , els
    • Gość: KajTan Re: Pękła szyba - co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 16:05
      W zasadzie masz do wyboru dwie opcje:

- nawiercic i skleic szybe w autoryzowanym warsztacie. Z reguly, jesli szyba
      peka od kamyczka, czy jakiegokolwiek innego zewnetrznego (!) czynnika, nie
      powinna leciec dalej.
      Jesli pekniecie powstaje na skutek malej sztywnosci nadwozia (skladaki z
      zachodu lub tez niektore konstrukcje aut od nowosci), wtedy ta szyba predzej,
      czy pozniej peknie znowu - co akurat nie dotyczy Twojego przypadku.

Pojezdzic i poobserwowac, czy nie peka dalej. Z reguly, jesli pekniecie jest w
      polu widzenia kierowcy, czy w jakikolwiek inny sposob zaslania lub przeszkadza
      w czasie jazdy - od razu wymienic na nowa - takie auto nie dostanie przegladu,
      a i ryzyko chyba jest zbyt wielkie?

Jesli szyba peka dalej, wtedy wymienic na nowa. Czy musi to byc szyba
      oryginalna? Szczerze polecam firme www.pilkington.com - sa swietne i tak
      samo dobre, jak renomowane.

Po wymianie szyby dobrze jest wymienic wycieraczki na nowe - dlaczego rysowac
      calkiem nowa szybe? Pojezdzisz ze dwa dni z takimi smiesznymi plastrami i po
      klopocie... chyba ze znowu jakis kamyczek spod kol ciezarowki ;(

pozdroowka
      KajTan
      • x-darekk-x Re: Pękła szyba - co dalej 25.07.03, 16:23
        pilkington robi szyby do wielu samochodow jako oem (dostawca czesci do
        fabrycznego montazu w nowym wozie). kupuj bez obaw.

co do nawiercania. moj ojciec na poczatku lat dziewiecdziesiatych mial subaru.
        w sylwestra rzucili nam fajerwerk na szybe. poszla rysa. nawiercenie i
        sklejenie zalatwilo sprawe. ale tylko na miesiac. potem poszlo dalej. samochod
        sprzedalismy, bo nowa szyba w tym wowczas bardzo rzadkim samochodzie i to w
        dodatku w amerykanskiej wersji kosztowala ponad 30% wartosci wozu!
        • Gość: malgon Re: Pękła szyba - co dalej IP: 10.201.10.* 25.07.03, 16:46
          Witam,
          Rzeczywiscie w takich Skierniewicach jest hurtowania
          Pilkingtona maja szyby do czego tylko chcesz. Np wymiana
          szyby przedniej + szyba okolo 500 PLN
          • Gość: malgon Re: Pękła szyba - co dalej IP: 10.201.10.* 25.07.03, 16:50
            Gość portalu: malgon napisał(a):

> Witam,
            > Rzeczywiscie w takich Skierniewicach jest hurtowania
            > Pilkingtona maja szyby do czego tylko chcesz. Np wymiana
            > szyby przedniej + szyba okolo 500 PLN

Zapomnialem dodac, chodzi o przednia szybe do PASSATA `98
          • Gość: 220 Re: Pękła szyba - co dalej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 14:12
            ostatnio wymienilem szybe w c klasie (oczywiscie poza aso) . szyba firmy
            Nordglas z paskiem ktory reaguje na natezenie swiatla kosztowala z wymiana 450
            zl.
    • Gość: Wicio Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 01:12
      Dzięki wszystkim, na razie poczekam jakiś czas i zobaczę czy aby peknięcie się nie powiększa. W międzyczasie zobaczę ile taka szyba kosztowałaby w tej firmie, którą ktoś z Was podał. Bo oryginalna to wydatek rzędu 1300 zł z montażem i trochę nie bardzo mi się chce tyle kasy wydawać.
      • Gość: -) Re: Dzięki IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 26.07.03, 03:14
        mozesz jeszcze sprawdzic w carglass w wawie. Tez maja szyby do wszystkiego. I
        co rozne opcje. Ja np. w swojej, nie nowa\ej juz primerze bede wymienial szybe
        na nowa nie w opcji oryginalnej (lekko zielona) ale z przyciemnieniem u gory.
        Nie bylo takich w primerach z moich rocznikow.

Co do zamiennikow, to jest jeszcze inne zjawisko. Mam na mysli to, ze czesto
        zamienniki wystepuja jako czesci oryginalne ale wtedy nie maja loga producenta
        (fabryki) tylko logo marki samochodu. Przyklad - wahacz do bmw e39 (dzis juz
        przedostatnia seria 5) jest aluminiowy. Robi go tylko jedna firma. W
        InterCarsie po rabatach mozna lyknac sztuke za 230 pln a w salonie BMW jest to
        impreza sporo drozsza. Roznica jest tylko taka, ze zamiennik ma zeszlifowane
        logo bmw. Ta przerobka jest w tym samym miejscu co logo na oryginale wiec jest
        to ten sam wahacz z tej samej fabryki :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka