Dodaj do ulubionych

Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 01:25
Czy ktoś jeździ tym autem? Chodzi mi o najnowszy model. Jeśli tak, chętnie
wysłucham opinii. Byłem dzisiaj w salonie i obejrzałem sobie autko. Ogólnie
bardzo fajne i zastanawiam się nad kupnem. Niestety nie udało mi się zaliczyć
jazdy próbnej. Silnik 1.4 ma moc 90 KM. Fajne wyposażenie (łącznie z klimą),
cena ok. 55 000 zł.
W podobnej cenie jest też Mitsubishi Space Star, tylko 1.6 i też m.in. z
klimą. Co byście wybrali?
Wiem, że oba auta mają całkiem inny charakter ale też oba mi się podobają.
Corollę wyłączam z konkurencji ze względu na "pospolitość".
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.dyn.optonline.net 26.07.03, 01:33
      za drogo
      55 tys. za auto z silnikime 1.4 ???
      • Gość: Jarek Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 01:43
        Niby masz rację. Moja pierwsza reakcja była taka sama ale ten samochód
        przyspiesza do setki w 11,8 sek. To lepiej niż np. Focus 1.6 czy Space Star
        1.6. Sam nie wiem, co o tym myśleć.
        Wyposażenie w zasadzie pełne (jak na tę klasę) bez skóry i szyberdachu. Dostaję
        dwa komplety kół - alusy 15" z oponami 195 i felgi 14" na np. zimówki. Dealer
        gratis zakłada alarm i daje za free homologację na ciężarówkę (2000 zł).
        • Gość: Jarek Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 01:45
          A i jeszcze jedno, biorę pod uwagę wyłącznie auta z 3-letnią gwarację, więc
          Focus itp. odpadają.
          • Gość: cc Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 06:13
            Space Star w przyszłym roku będzie zastąpiony nowym modelem, a Civic przejdzie
            lifting w tym roku.
          • klemens1 Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 29.07.03, 12:22
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> A i jeszcze jedno, biorę pod uwagę wyłącznie auta z 3-letnią gwarację, więc
            > Focus itp. odpadają.

Za przymusowe przeglądy zapłacisz więcej niż za potencjalne usterki, których
            pewnie i tak nie będzie.
            • Gość: Niknejm Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.pg.com 29.07.03, 13:01
              klemens1 napisał:

> Gość portalu: Jarek napisał(a):
              >
              > > A i jeszcze jedno, biorę pod uwagę wyłącznie auta z 3-letnią gwarację, wię
              > > c
              > > Focus itp. odpadają.
              >
              > Za przymusowe przeglądy zapłacisz więcej niż za potencjalne usterki, których
              > pewnie i tak nie będzie.

Jak wiadomo, Honda pod karą śmierci zmusza swoich klientów do korzystania z
              przeglądów w ASO i do korzystania z 3-letniej gwarancji. :-))

Pzdr
              Niknejm
              • klemens1 Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 30.07.03, 09:44
                > Jak wiadomo, Honda pod karą śmierci zmusza swoich klientów do korzystania z
                > przeglądów w ASO i do korzystania z 3-letniej gwarancji. :-))

Albo płacisz haracz za przeglądy, albo tracisz gwarancję. Jeżeli ktoś chce mieć
                tę wymarzoną 3-letnią gwarancję to musi płacić haracz (bo trudno racjonalnie
                uzasadnić ceny przeglądów w ASO). Ekonomiczniej jest wg mnie stracić gwarancję,
                a jeżeli i tak się ją traci, to po co upierać się przy 3-letniej?
                • Gość: Niknejm Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.pg.com 30.07.03, 10:00
                  klemens1 napisał:

> Albo płacisz haracz za przeglądy, albo tracisz gwarancję. Jeżeli ktoś chce
                  > mieć
                  > tę wymarzoną 3-letnią gwarancję to musi płacić haracz (bo trudno racjonalnie
                  > uzasadnić ceny przeglądów w ASO). Ekonomiczniej jest wg mnie stracić
                  > gwarancję,
                  > a jeżeli i tak się ją traci, to po co upierać się przy 3-letniej?

Niektórzy jednak z tej gwarancji chcą korzystać - kupują zabezpieczenie.
                  Na tej zasadzie zupełnie nie opłaca się wykupywać AC. A ludzie kupują :-)

Krótko - dobrze jest mieć możliwość skorzystania z 3-letniej gwarancji niż jej
                  nie mieć.

Pzdr
                  Niknejm
        • Gość: Sławek Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 28.07.03, 10:24

ale ten samochód
          > przyspiesza do setki w 11,8 sek. To lepiej niż np. Focus 1.6 czy Space Star
          > 1.6.

Focus 1.6 5D 0-100 km/h 10,9 sek.
          Ajak tam elastycznosc na 5 -tym biegu ?

pozdr
    • Gość: Jarek Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 09:02
      Wszystko to racja tylko że ja kupuję auto na 4-5 lat i nie zależy mi najnowszym
      modelu czy faceliftingu tylko na dobrym a przede wszystkim bezawaryjnym aucie.
      • patrik1 Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 26.07.03, 11:15
        Bardzo lubię tą markę.Sam jeżdzę Civiciem ,ale wcześniejszej generacji.
        Oczywiście zainteresowałem się nowem modelem,ale trochę mnie rozczarował.
        Przede wszystkim jakość materiałów jest,moim zdaniem,gorsza niż w poprzedniku.
        Zwróciłem także uwagę,że z pod fotela wystawała gąbka(może to już poprawiono).
        Odgłosu silnika prawie nie słychać,jest cicho,ale nie poboba mi się ten
        warkot,bo przypomina skuter.Stary model był głośny,ale dzwięk silnika był super.
        Ogólnie jednak to dobre autko.
        • Gość: Jarek Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 11:23
          Zgadzam się z Tobą, poprzedni model miał taki swój sznyt. Nowy jest mocno
          neutralny. Ale myślę, że auto jakotakie będzie dobre. Jeszcze mocno rozważam
          Mitsubishi Space Star 1.6. Trudna decyzja.
          • Gość: polokokt Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 14:08
            Czesc
            Wejdz na forum mitsubishi na stronie
            www.mitsubishi.com.pl/
            Tam jest sporo wlascicieli Space Stara w roznych wersjach. poczytasz ich
            wrazenia, jakie mieli przygody z tym samochodem, lub o ich braku.
            Pozdrawiam
        • Gość: . Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.dyn.optonline.net 26.07.03, 13:46
          patrik1 napisał:

> ,ale nie poboba mi się ten
          > warkot,bo przypomina skuter.

nie skuter tylko jak silnik od kosiarki
          tyle wam juz tlumaczylem
    • Gość: Niknejm Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.ipartners.pl 26.07.03, 23:51
      Popatrz sobie na Forum dyskusyjnym na www.hondapl.org

Honda to dobry samochód - jeżdżę 5D z 97r. (choć mocniejszą wersją) i nie mam z
      nim żadnych kłopotów (statystyki bezawaryjności też ma b. dobre), jestem b.
      zadowolony (dobijam do 100000km). Nowa wersja jest cichsza od starej,
      elastyczniejsza na niskich obrotach, za to nie ma już takiego
      sportowego 'pazurka' na wysokich obrotach. Wnętrze nowej wersji 5D wręcz
      przepastne.
      Ze SpaceStarem nie pomogę - nie znam.

A od dealera H wynegocjuj darmowe zimówki do tych felg :-)

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: kuzyn Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.fastres.net 27.07.03, 02:01
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Popatrz sobie na Forum dyskusyjnym na www.hondapl.org
        >
        > Honda to dobry samochód - jeżdżę 5D z 97r. (choć mocniejszą wersją) i nie
        mam z
        >
        > nim żadnych kłopotów (statystyki bezawaryjności też ma b. dobre), jestem b.
        > zadowolony (dobijam do 100000km). Nowa wersja jest cichsza od starej,
        > elastyczniejsza na niskich obrotach, za to nie ma już takiego
        > sportowego 'pazurka' na wysokich obrotach. Wnętrze nowej wersji 5D wręcz
        > przepastne.
        > Ze SpaceStarem nie pomogę - nie znam.
        >
        > A od dealera H wynegocjuj darmowe zimówki do tych felg :-)
        >
        > Pzdr
        > Niknejm

I ja sie znizylem do polemiki z takim plebejem?!!!!!!!!!!!!!!
        Z takim city-car mojej tesciowej?!!!!!!!!!!!
        Niesamowite!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Niknejm Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.pg.com 28.07.03, 09:11
          Gość portalu: kuzyn napisał(a):

> I ja sie znizylem do polemiki z takim plebejem?!!!!!!!!!!!!!!
          > Z takim city-car mojej tesciowej?!!!!!!!!!!!
          > Niesamowite!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ech kuzynku... Twoje słowa świadczą, że to ja musiałem się mocno zniżyć do
          Twojego poziomu... Natomiast musisz miec teściową z biglem, skoro powozi 170-
          konnym autkiem.
          Bez odbioru.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Kec Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 10:10
            Jeżdżę takim samochodzikiem
            O kupnie zdecydowało
            - zadowalające mnie wyposażenie
            klima, lak. met., radio, dodatkowo alarm, alufelgi (cena 53600)
            - przepastne wnętrze
            żona z maleństwem (9 miesięcy) tylko wypytują kiedy gdzieś pojedziemy
            - bagażnik wystarczający 370 l
            wózek po złożeniu wchodzi bez zdejmowania kół
            i zostaje jeszcze miejca na różne duperele
            - bezpieczeństwo (dlatego mitsu u mnie odpadło)
            honda chwali się, że brała też pod uwagę uderzenie w tył
            a niektórzy producenci o tym zapominają (euroncap tego nie bada)

silnik oszczędny, moc dla mnie zadowalająca
            wprawdzie przesiadłem się z dużo mniejszego toczydełka
            ale w mieście bez kompleksów, a w trasie redukcja i żadnych problemów

zdaję sobie sprawę, że z 1.6 byłoby lepiej, ale 12 tys. więcej
            było dla mnie póki co nie do przeskoczenia
            wolałem większy samochód z 1.4 niż np. klasy B ale mocniejszy

wykończenie wnętrza OK - lubię ciemne wnętrza, a jasne dodatki
            sprawiają korzystne odczucia
            trochę kłują w oczy spawy metalowych elementów po otwarciu drzwi
            ale w końcu jeździ się z zamkniętymi

ogólnie polecam
            jeśli masz jakieś szczegółowe pytania - pisz

pozdrawiam
            i życze udanego użytkowania, niezależnie co wybierzesz
    • Gość: ago Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 09:52
      Od lutego jeżdzę Jazzem. Jest ok 40 cm krótszy od nowego Civica. Miesca w
      środku, silnik o zbiżonych parametrach. Natomiast rozwiązania konstrukcyjne
      wnętrza autka zdecydowanie lepsze niż w Civicu. Co prawda Civic ma 4 poduchy,
      Jazz tylko 2 jednak zdecydowanie polecam Hondę Jazz.
      • Gość: Niknejm Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.pg.com 28.07.03, 10:01
        Gość portalu: ago napisał(a):

> Od lutego jeżdzę Jazzem. Jest ok 40 cm krótszy od nowego Civica. Miesca w
        > środku, silnik o zbiżonych parametrach. Natomiast rozwiązania konstrukcyjne
        > wnętrza autka zdecydowanie lepsze niż w Civicu. Co prawda Civic ma 4 poduchy,
        > Jazz tylko 2 jednak zdecydowanie polecam Hondę Jazz.

Jazz jest fajny, to fakt.
        Za:
        - made in Japan
        - pomysłowe (b. duże jak na te wymiary) wnętrze - prawie takie wielkościowo jak
        w Civicu 5D
        - niskie spalanie

Przeciw:
        - trochę słabsza dynamika niż w Civicu
        - wspomniane poduszki powietrzne
        - dość wysoka (jak na te rozmiary) cena - cło 35%

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Valero Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.2.* 28.07.03, 22:06
          Pozdrawiam

Miałem civica w dokładnie tej samej wersji od IX 2001 do VIII 2002 ja byłem
          niezbyt przekonany ale zona i teść bardzo. Jak widać po roku sprzedałem autko
          miało 22 tys. km.

Przystepna cena dobre wyposażenie, i 3 lata gwarancji to plusy autka
          Pomimo tego drugi raz bym tego auta już nie wybrał. Decyduje silnik.
          Jest taka droga z Opavy do Olomunca przez Jesenik niestety autko pokazało, że
          ten silnik jest zwyczajnie zbyt słaby. Dla uprzedzenia zarzutów, że autko
          wyglądało pewnie jak juczny wielbłąd - jechałem w dwie osoby.
          Samochód owszem mozna rozpędzić ale przyspieszenia i wyprzedzanie to nie jest
          jego domena.
          Teraz jadąc trasą O-O jestem bardziej zadowolony ale przemierzam ja mondeo TDCi
          więc porównanie raczej niestosowne.

Reasumując autko przyzwoite bardzoooooooooooooo obszerne raczej jednak do
          poruszania sie po płaskim lub z małym obciązeniem.
          Jeżeli o wadach to jeszcze denerwowała mnie jedna rzecz ogromny przynajmniej
          takie miałem wrażenie promień skrętu tego pojazdu (ale to pewnie ten rozstaw
          osi)

Pozdrawiam Niknejma (ze względu na opanowanie i rzetelnośc co na tym forum
          pełnym fantastów nie należy do częstych)

PS.
          Pomimo jakoby super bezawaryjności honda a przynajmniej ten egzemplarz sie
          posypał wiem bo autko poszło do teścia (najpierw siadł alarm, później podnośnik
          szyby w lewych drzwiach teraz zgłupiały lampy).

• greenblack Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 28.07.03, 22:13
            Gość portalu: Valero napisał(a):

> Pozdrawiam
            >
            > Miałem civica w dokładnie tej samej wersji od IX 2001 do VIII 2002 ja byłem
            > niezbyt przekonany ale zona i teść bardzo. Jak widać po roku sprzedałem autko
            > miało 22 tys. km.

Za to, co straciłeś przy odsprzedaży mogłeś spokojnie kupić wersję 1.6.

Pozdrawiam
            • Gość: Valero Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.2.* 29.07.03, 19:04
              greenblack napisał:

> Gość portalu: Valero napisał(a):
              >
              > > Pozdrawiam
              > >
              > > Miałem civica w dokładnie tej samej wersji od IX 2001 do VIII 2002 ja byłe
              > m
              > > niezbyt przekonany ale zona i teść bardzo. Jak widać po roku sprzedałem au
              > tko
              > > miało 22 tys. km.
              >
              > Za to, co straciłeś przy odsprzedaży mogłeś spokojnie kupić wersję 1.6.
              >
              >
              > Pozdrawiam

Po pierwsze sprzedałem teściowi więc zostało w rodzinie po drugie gdy kupowałem
              wersja 5D była tylko z silnikiem 1,4

Pozdrawiam
              • greenblack Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 29.07.03, 19:12
                Gość portalu: Valero napisał(a):

> Po pierwsze sprzedałem teściowi więc zostało w rodzinie

Jeśli stać Cię na robienie tak kosztownych prezentów, to powinieneś jeździć
                czymś lepszym niż Civic 1.4.

po drugie gdy kupowałem
                > wersja 5D była tylko z silnikiem 1,4

No tak, zapomniałem o "bogatej" ofercie silnikowej Hondy:

- Jazz - jeden silnik,
                - Civic - dopiero od niedawna 4 silniki,
                - Accord - 2 silniki,
                - CRV - jeden silnik,
                - Legend - 1 silnik,
                - S2000 - jeden silnik,
                - HRV - jeden silnik,

> Pozdrawiam

Pozdrawiam
                • Gość: Valero Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.2.* 29.07.03, 23:58
                  greenblack napisał:

> Gość portalu: Valero napisał(a):
                  >
                  > > Po pierwsze sprzedałem teściowi więc zostało w rodzinie
                  >
                  > Jeśli stać Cię na robienie tak kosztownych prezentów, to powinieneś jeździć
                  > czymś lepszym niż Civic 1.4.
                  >
                  Jeżdżę mondeo TDCi ale zastanawiam sie nad BMW 330D

Pozdrawiam
                • Gość: Grzesiek (Greg) do greenblack - silniki IP: 195.94.215.* 30.07.03, 10:32
                  greenblack napisał:

> No tak, zapomniałem o "bogatej" ofercie silnikowej Hondy:
                  >
                  > - Jazz - jeden silnik,
                  > - Civic - dopiero od niedawna 4 silniki,
                  > - Accord - 2 silniki,
                  > - CRV - jeden silnik,
                  > - Legend - 1 silnik,
                  > - S2000 - jeden silnik,
                  > - HRV - jeden silnik,

** Oferta faktycznie może nie jest bardzo duża, natomiast dobra jakościowo.
                  Wolę wybierać spośród 2 dobrych silników Hondy, niż zastanawiać się nad 1 z np.
                  7 Peugeot'a
    • Gość: Jarek Re: Jeździłem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 22:37
      Byłem dzisiaj na jazdach testowych i muszę powiedzieć, że jestem bardzo
      zaskoczony. Civic 1.4 wydał mi się przerażająco mułowatym autem (miałem
      wrażenie jakbym jechał Astrą 60 KM), gość z salonu siedzący obok zachęcał mnie
      do ciśnięcia gazu na każdym biegu do niemal 6000 obr. ale niewiele to pamagało.
      Jutro chcę odbyć jeszcze raz jazdę testową Civic'iem 1.4 tylko innym
      egzemplarzem, bo nie mogę uwierzyć, że Honda świadomie wpuściła na rynek takie
      auto.
      Natomiast bardzo pozytywnych doznań dostarczyła mi jazda Space Star'em 1.6.
      Muszę powiedzieć, że to bardzo fajne auto i ma duże szanse na wybór finalny.
      Przejadę się jeszcze Toyotą Corollą 1.4 - zobaczymy...
      A teraz pytanie do znawców tematu: Gdzie jest produkowany nowy Civic, bo chyba
      nie jest to auto z krwi i kości japońskie?
      Dzięki za opinie i... proszę o więcej.
      PZDR/Jarek
      • Gość: ja Re: Jeździłem... IP: 62.233.195.* 28.07.03, 23:28

> Byłem dzisiaj na jazdach testowych i muszę powiedzieć, że jestem bardzo
        > zaskoczony. Civic 1.4 wydał mi się przerażająco mułowatym autem (miałem
        > wrażenie jakbym jechał Astrą 60 KM), gość z salonu siedzący obok zachęcał
        mnie
        > do ciśnięcia gazu na każdym biegu do niemal 6000 obr. ale niewiele to
        pamagało.

Jeżdze od ponad roku civkiem 1,4 i musze powiedziec ze uczylem sie dlugo jak
        nim bezpiecznie wyprzedzac itp. - ten silnik wymaga pewnego opanowania (moje
        pierwsze wrazenie bylo dokladnie takie samo - bardzo bylem rozczarowany)- jak
        zejdziesz ponizej 3 tys obr. to nie pojedziesz, ale jak jestes powyzej 3,5 tys
        to przyspieszenie jest zupelnie odpowiednie - to nie jest 2 litrowy silnik wiec
        trudno tu wymagac nie wiadomo czego. Zalezy kto czego oczekuje ale jesli chcesz
        miec duzo miejsca w samochodzie, ekonomiczny silnik, to to jest dobra oferta, a
        jesli chcesz sie poscigac to trzeba szukac sprzetu w innym zakresie pojemnosci
        bo fizyka jest brutalna 1,4 - to malo i czy fabryka wykreci z niego 90 czy 97
        koni to juz szczegol - to ciagle jest 1,4. Zobacz na dane tego samochodu,
        przyspieszenie do 100 km/h ma bardzo dobre co znaczy ze mozna, ale trzeba
        pocwiczyc..
        pzdr
        • greenblack Niknejmie, i co Ty na to? 29.07.03, 08:02
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Gość portalu: Jarek napisał(a):
          >
          > > Byłem dzisiaj na jazdach testowych i muszę powiedzieć, że jestem bardzo
          > > zaskoczony. Civic 1.4 wydał mi się przerażająco mułowatym autem (miałem
          > > wrażenie jakbym jechał Astrą 60 KM), gość z salonu siedzący obok zachęcał
          > mnie
          > > do ciśnięcia gazu na każdym biegu do niemal 6000 obr. ale niewiele to
          > pamagało.
          >
          > Jeżdze od ponad roku civkiem 1,4 i musze powiedziec ze uczylem sie dlugo jak
          > nim bezpiecznie wyprzedzac itp. - ten silnik wymaga pewnego opanowania (moje
          > pierwsze wrazenie bylo dokladnie takie samo - bardzo bylem rozczarowany)- jak
          > zejdziesz ponizej 3 tys obr. to nie pojedziesz, ale jak jestes powyzej 3,5
          tys
          > to przyspieszenie jest zupelnie odpowiednie - to nie jest 2 litrowy silnik
          wiec
          >
          > trudno tu wymagac nie wiadomo czego. Zalezy kto czego oczekuje ale jesli
          chcesz
          >
          > miec duzo miejsca w samochodzie, ekonomiczny silnik, to to jest dobra oferta,
          a
          >
          > jesli chcesz sie poscigac to trzeba szukac sprzetu w innym zakresie
          pojemnosci
          > bo fizyka jest brutalna 1,4 - to malo i czy fabryka wykreci z niego 90 czy 97
          > koni to juz szczegol - to ciagle jest 1,4.

Czy teraz też staniesz w obronie wysokoobrotowych silników Hondy? Co dobre na
          tor w S2000, nie musi być dobre dla nowrmalnego kierowcy w ruchu ulicznym.

Pozdrawiam

• Gość: Jarek Re: Niknejmie, i co Ty na to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 08:36
            No właśnie, i tu jest problem. Nie bardzo wyobrażam sobie jazdę samochodem, w
            którym żeby uzyskać względną dymanikę muszę wspinać się na 5000 obr. Musiałbym
            diametralnie zmienić styl, co nie jest takie proste. Poza tym znalazło by to
            chyba odbicie w spalaniu.
            Space Star za to przyspiesza bez wysiłku i zapewnia naprawdę dobre warunki do
            wyprzedzania zarówno z 80 km/h jak i z np. 110 km/h. Spawdziłem to jeżdząc tym
            autem ok. 40 min. No i obsługa w salonie Mitsubishi dużo sympatyczniejsza i
            otwarta niż w Hondzie. Ale to oczywiście szczegół, ponieważ i tak najważniejszy
            jest samochód a nie handlowiec, który go sprzedaje.
            PZDR/Jarek
            • Gość: Niknejm I moja odpowiedź... IP: *.pg.com 29.07.03, 11:11

> No właśnie, i tu jest problem. Nie bardzo wyobrażam sobie jazdę samochodem, w
              > którym żeby uzyskać względną dymanikę muszę wspinać się na 5000 obr.
              > Musiałbym
              > diametralnie zmienić styl, co nie jest takie proste. Poza tym znalazło by to
              > chyba odbicie w spalaniu.
              > Space Star za to przyspiesza bez wysiłku i zapewnia naprawdę dobre warunki do
              > wyprzedzania zarówno z 80 km/h jak i z np. 110 km/h. Spawdziłem to jeżdząc
              > tym autem ok. 40 min.

Jeśli rozważamy kwestię silnika 1.4, to pamiętajmy, że Civic 5D to duzy kompakt
              (2.68 rozstawu osi). Nie ma siły by auto tych rozmiarów i o tej masie, z
              silnikiem 1.4 bez doładowania, miało super dynamikę. NIE MA CUDÓW. Civic 1.4 ma
              być w miarę tani, obszerny i niezawodny. Można z niego wykrzesać nie najgorszą
              dynamikę, ale trzeba pokręcić. Coś za coś.
              Wspomniane Mitsubishi ma po prostu większy silnik w mniejszym aucie -> chyba
              wiadomo, jaki będzie efekt.
              Swoją drogą, radzę spojrzeć na osiągi Mitsubishi z silnikiem 1.3 - są dużo
              słabsze od tych z Civica 1.4. Oraz na osiągi Civica 1.6VTEC - są wyraźnie
              lepsze od osiągów Mitsubishi 1.6 (zresztą w sprincie do 100km/h nawet Civic 1.4
              wypada lepiej od Mitsu 1.6, choć różnica minimalna).

Jak wspomnieli przedmówcy - dochodzi kwestia stylu jazdy. Nie wszystko jest
              dobre dla wszystkich (i dobrze, bo na ulicach jeździłyby same Hondy, byłoby
              nudno :-))

Ja chciałem autko klasy kompakt o dobrej dynamice, niezawodne i praktyczne w
              codziennym uzytkowaniu - więc wybrałem wersję Civica 1.8VTEC DOHC. Jedziesz w
              korku, na niskich obrotach - masz małe spalanie (mniejsze niż w 'zwykłym' 1.8,
              ze względu na specjalnie dobrane krzywki wałka rozrządu - VTEC - oddzielne na
              niskie i wysokie obroty). Z niskich obrotów można ostro przyspieszyć (jak na
              1.8) - wspomniana charakterystyka rozrządu + skrzynia o krótkich przełożeniach.
              Z kolei przy wyprzedzaniu na trasie można zredukować biegi i dzięki specjalnym
              krzywkom wałków rozrządu (na wysokie obroty) i krótkiej skrzyni bardzo mocno
              przyspieszyć (jak w aucie z silnikiem V6).
              W rezultacie, przy umiejętnej jeździe, mamy osiągi auta z mocnym V6 w
              połączeniu z zużyciem paliwa zwykłego 1.8. Mój Civic spala w mieście 10.2-10.5L
              na 100km - teraz w lecie, kiedy klimatyzacja i szyberdach są mocno
              wykorzystywane. Do tego autko jest w miarę lekkie (nie ma dużego silnika V6),
              więc dobrze prowadzi się na zakrętach.
              Są i wady tego rozwiązania - przy jeździe z wykorzystaniem 100% osiągów jest
              dość głośno (ale jak na maksa pociśniesz np. Mondeo 2.5 V6, też cicho nie jest).
              No i jeśli chce się super dynamiki, to trzeba umieć tym jeździć :-)
              Jeśli ktoś chce uzyskać dobrą dynamikę i cisnąć tylko gaz, to niestety musi
              kupić autko z silnikiem minimum 3.0V6 i automatem. Ale zapłaci więcej niż za
              Civica, a spalanie rzędu 14L/100km też bedzie musiał zaakceptować...

Dla każdego coś miłego.

Pzdr
              Niknejm

• greenblack Re: I moja odpowiedź... 29.07.03, 13:00

> Jeśli rozważamy kwestię silnika 1.4, to pamiętajmy, że Civic 5D to duzy
                kompakt
                >
                > (2.68 rozstawu osi). Nie ma siły by auto tych rozmiarów i o tej masie, z
                > silnikiem 1.4 bez doładowania, miało super dynamikę. NIE MA CUDÓW. Civic 1.4
                ma
                >
                > być w miarę tani, obszerny i niezawodny. Można z niego wykrzesać nie
                najgorszą
                > dynamikę, ale trzeba pokręcić. Coś za coś.
                > Wspomniane Mitsubishi ma po prostu większy silnik w mniejszym aucie -> chyba
                >
                > wiadomo, jaki będzie efekt.

No właśnie. Każda firma ma swoją filozofię. Jedni osiągają moc z pojemności,
                inni z obrotów. Klienta obchodzi, jak to, co znajduje się pod maską działa w
                rzeczywistości, a nie na kredowym papierze folderu reklamowego. Jeśli
                potencjalny klient mówi, że samochód nie przyspiesza, a facet z dilerni każe mu
                kręcić do 6000 obr., to coś tu chyba nie gra. To klient ma zawsze rację i jeśli
                silnik go rozczarowuje, to pójdzie gdzie indziej, ale to już nie mój problem.

Pozdrawiam

• Gość: Niknejm Re: I moja odpowiedź... IP: *.pg.com 29.07.03, 13:03
                  greenblack napisał:

> No właśnie. Każda firma ma swoją filozofię. Jedni osiągają moc z pojemności,
                  > inni z obrotów. Klienta obchodzi, jak to, co znajduje się pod maską działa w
                  > rzeczywistości, a nie na kredowym papierze folderu reklamowego. Jeśli
                  > potencjalny klient mówi, że samochód nie przyspiesza, a facet z dilerni każe
                  > mu kręcić do 6000 obr., to coś tu chyba nie gra. To klient ma zawsze rację i
                  > jeśli
                  > silnik go rozczarowuje, to pójdzie gdzie indziej, ale to już nie mój problem.

Dokładnie. Dlatego turbodiesle są najlepsze. :P

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: zbig Re: I moja odpowiedź... IP: 212.160.128.* 29.07.03, 13:09

> greenblack napisał:
                    >
                    > > No właśnie. Każda firma ma swoją filozofię. Jedni osiągają moc z pojemnośc
                    > i,
                    > > inni z obrotów. Klienta obchodzi, jak to, co znajduje się pod maską działa
                    > w
                    > > rzeczywistości, a nie na kredowym papierze folderu reklamowego. Jeśli
                    > > potencjalny klient mówi, że samochód nie przyspiesza, a facet z dilerni ka
                    > że
                    > > mu kręcić do 6000 obr., to coś tu chyba nie gra. To klient ma zawsze rację
                    > i
                    > > jeśli
                    > > silnik go rozczarowuje, to pójdzie gdzie indziej, ale to już nie mój probl
                    > em.
                    >
                    > Dokładnie. Dlatego turbodiesle są najlepsze. :P
                    >
                    > Pzdr
                    > Niknejm
                    Uważam,że dla klienta rozczarowanego jazdą póbną Civikiem może diesel byłby
                    rzeczywiście dobrym rozwiązaniem/jeżeli nie lubi się nadmiernie kręcic silnika
                    chcąc wykrzesać lepsze osiągi/
                    Pozdr
                    • Gość: Niknejm Re: I moja odpowiedź... IP: *.pg.com 29.07.03, 13:14
                      Gość portalu: zbig napisał(a):

> Uważam,że dla klienta rozczarowanego jazdą póbną Civikiem może diesel byłby
                      > rzeczywiście dobrym rozwiązaniem/jeżeli nie lubi się nadmiernie kręcic silnika
                      > chcąc wykrzesać lepsze osiągi/

To właśnie miałem na myśli. TDI nie najgorzej przyspieszają 80-120 na V. Co
                      prawda dobry benzyniak o podobnej pojemności (bez doładowania) przyspieszy
                      sprawniej na III w tym zakresie prędkości, ale tu już trzeba zredukować biegi.

Pzdr
                      Niknejm
                  • Gość: Grzesiek (Greg) Re: I moja odpowiedź... IP: 195.94.215.* 29.07.03, 14:28
                    No i przy okazji, szczególnie gdy silnik pracuje na wolnych obrotach kilka razy
                    myslałem, że zbliża się do mnie powolutko Ford Transit, a to było tylko nowe
                    mondeo

Ale poza tym na pewno mają swoje dobre strony i wielu fanów..

Pozdr

>
                    > Dokładnie. Dlatego turbodiesle są najlepsze. :P
                    >
                    > Pzdr
                    > Niknejm
                • Gość: Kec Re: I moja odpowiedź... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 14:10
                  greenblack napisał:

>Jeśli potencjalny klient mówi, że samochód nie przyspiesza, a facet z dilerni
                  >każe mu kręcić do 6000 obr., to coś tu chyba nie gra. To klient ma zawsze
                  >rację i jeśli silnik go rozczarowuje, to pójdzie gdzie indziej, ale to już nie
                  >mój problem.

Chyba umknęło Ci o czym mówimy - o silniku pojemności 1.4
                  jeżeli dla kogoś jest on za słaby musi kupić samochód z większym
                  nawiasem mówiąc w tej pojemności jest jeden z najlepszych silników
                  na rynku o ile nie najlepszy

pozdrawiam
                  • greenblack Re: I moja odpowiedź... 29.07.03, 14:21
                    Gość portalu: Kec napisał(a):

> Chyba umknęło Ci o czym mówimy - o silniku pojemności 1.4
                    > jeżeli dla kogoś jest on za słaby musi kupić samochód z większym

Z tym że w cenie Civica 1.4 konkurencja (Focus, Stilo, Megane) oferuje silniki
                    1.6.

> nawiasem mówiąc w tej pojemności jest jeden z najlepszych silników
                    > na rynku o ile nie najlepszy

Bez przesady. A co z 1.4 Toyoty albo Fiata?

> pozdrawiam

Pozdrawiam
                    • Gość: Grzesiek (Greg) Re: I moja odpowiedź... IP: 195.94.215.* 29.07.03, 14:34
                      greenblack napisał:

> Gość portalu: Kec napisał(a):
                      >
                      > > Chyba umknęło Ci o czym mówimy - o silniku pojemności 1.4
                      > > jeżeli dla kogoś jest on za słaby musi kupić samochód z większym
                      >
                      > Z tym że w cenie Civica 1.4 konkurencja (Focus, Stilo, Megane) oferuje
                      silniki
                      > 1.6.

**O czym Ty człowieku mówisz? Sprawdź lepiej dokładnie ceny. Mnie się za Ciebie
                      **tego nie chce robić ale NA PEWNO NIE MASZ RACJI W TEJ KWESTII
                      >
                      > > nawiasem mówiąc w tej pojemności jest jeden z najlepszych silników
                      > > na rynku o ile nie najlepszy
                      >
                      > Bez przesady. A co z 1.4 Toyoty albo Fiata?

** Przecież wyraźnie KEC napisał 'jeden z najlepszych' - z czym się osobiście
                      ** zgadzam, a poza tym porównywanie silnika Fiata do silnika Hondy jest oznaką
                      ** Twojego zupełnego braku wiedzy na powyższy temat
                      >
                      > > pozdrawiam
                      >
                      ** Pozdrawiam

POZDRAWIAM
                      • Gość: Niknejm Re: I moja odpowiedź... IP: *.pg.com 29.07.03, 14:53
                        Gość portalu: Grzesiek (Greg) napisał(a):

> greenblack napisał:
                        >
                        > > Gość portalu: Kec napisał(a):
                        > >
                        > > > Chyba umknęło Ci o czym mówimy - o silniku pojemności 1.4
                        > > > jeżeli dla kogoś jest on za słaby musi kupić samochód z większym
                        > >
                        > > Z tym że w cenie Civica 1.4 konkurencja (Focus, Stilo, Megane) oferuje
                        > > silniki
                        > > 1.6.
                        >
                        > **O czym Ty człowieku mówisz? Sprawdź lepiej dokładnie ceny. Mnie się za
                        > Ciebie
                        >
                        > **tego nie chce robić ale NA PEWNO NIE MASZ RACJI W TEJ KWESTII

Fakt, jest wersja promocyjna, Focus X100 (1.6 100KM), cena mocno obniżona w
                        stosunku do normalnego cennika - kosztuje 53700 (normalnie jest 61350).
                        Jednakże ilość miejsca we wnętrzu Civica 5D jest nieporównywalnie większa.
                        Ponadto od momentu wprowadzenia tej promocji Focus zaczął zjeżdżać w dół w
                        rankingach bezawaryjności (był kiedyś b. dobry). Czyzby niższa cena przekładała
                        się na niższą jakość?
                        Co do Stilo i Megane - osobiście wykazuję, wybacz, brak zaufania do Fiata i
                        Renault. Z Fiatem miałem osobiscie styczność (Punto I) a Renault też nadzwyczaj
                        niezawodny nie jest - według statystyk...

Pzdr
                        Niknejm
                      • greenblack Re: I moja odpowiedź... 29.07.03, 16:25

> **O czym Ty człowieku mówisz? Sprawdź lepiej dokładnie ceny. Mnie się za
                        Ciebie
                        >
                        > **tego nie chce robić ale NA PEWNO NIE MASZ RACJI W TEJ KWESTII

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=7146556&a=7193967

> ** Przecież wyraźnie KEC napisał 'jeden z najlepszych'

A dalej: "O ile nie najlepszy". Naucz się czytać, bo liczyć też nie umiesz.

- z czym się osobiście
                        > ** zgadzam, a poza tym porównywanie silnika Fiata do silnika Hondy jest
                        oznaką
                        > ** Twojego zupełnego braku wiedzy na powyższy temat

To może oświecisz mnie ciemnego, w czym przejawia się wyższość 1.4 Hondy nad
                        1.4 Fiata?

Pozdrawiam
                        • Gość: Grzesiek (Greg) do greenblack IP: 195.94.215.* 29.07.03, 16:47
                          greenblack napisał:

>Naucz się czytać, bo liczyć też nie umiesz.

- brak komentarza, skoro tak piszesz to oznacza, że jesteś bardzo prostym
                          cżłowiekiem

> To może oświecisz mnie ciemnego, w czym przejawia się wyższość 1.4 Hondy nad
                          > 1.4 Fiata?

- rozumiem, że jesteś jeszcze na etapie rozróżnia jakości samochodów i ich
                          podzespołów. Stąd odp. na proste pytanie: np. które auto jest najzwyczajniej w
                          świecie lepsze, Fiat Marea czy Mazda 626 - niewykluczone, iż będziesz
                          przekonywał, że to pierwsze...

p.s.
                          To ty mi coś powiedz o silniku 1.4 w Stilo, bo ja naprawdę nie wiele o nim
                          wiem, poza tym, że go nie ma
                          • greenblack Re: od greenblacka 29.07.03, 17:05
                            Może jednak coś powiesz o cenach Civica 1.4 i konkurencji z 1.6?

> p.s.
                            > To ty mi coś powiedz o silniku 1.4 w Stilo,

O 1.4 w Stilo Ci nic nie powiem, ale o 1.4 w Punto powiem tyle, że ma 95
                            KM/5800 obr i 128 Nm/4500 obr.

Pozdrawiam
                            • Gość: Grzesiek (Greg) Re: od greenblacka - ceny IP: 195.94.215.* 29.07.03, 17:37

Cena civica 1.4 5d + lakier metalik + 4 xPP + Klimatyzacja + CD z 4
                              głośnikikami - 53600 (można jeszcze w tej cenie wynegocjować alufelgi i
                              rzadziej elektryczne szyby z tyłu - zależy od danego dealera czy ma takie
                              wersje)

ceny konkurencji 1.6?
                              Proszę:
                              1. VW Golf 1.6 cena: 61540,- tylko 2 x PP, brak elektryki z przodu!, brak CD

2. Opel Astra 1.6 cena: 58300,- tylko 2 x PP, brak elektryki z przodu!, brak CD

3. Toyota Corolla 1.6 cena: 65000,-

4. Peugeot 307 1.6 cena: 59300,-

No i chyba droższe, chyba że powiesz, że znowu źle liczę...

greenblack napisał:

> Może jednak coś powiesz o cenach Civica 1.4 i konkurencji z 1.6?

>
                              > O 1.4 w Stilo Ci nic nie powiem, ale o 1.4 w Punto powiem tyle, że ma 95
                              > KM/5800 obr i 128 Nm/4500 obr.
                              • greenblack Re: od greenblacka - ceny 29.07.03, 18:07

>
                                > Cena civica 1.4 5d + lakier metalik + 4 xPP + Klimatyzacja + CD z 4
                                > głośnikikami - 53600

Skąd ta cena? Jakiej wersji? Na mojeauto.pl Civic 1.4 LS 5d kosztuje 54600+2000
                                za lakier=56600.

(można jeszcze w tej cenie wynegocjować alufelgi i
                                > rzadziej elektryczne szyby z tyłu - zależy od danego dealera czy ma takie
                                > wersje)

Tak, jak wszędzie.

> ceny konkurencji 1.6?
                                > Proszę:
                                > 1. VW Golf 1.6 cena: 61540,- tylko 2 x PP, brak elektryki z przodu!, brak CD

W tej cenie masz Golfa 1.6 Basis z 4 poduszkami i klimatyzacją.

> 2. Opel Astra 1.6 cena: 58300,- tylko 2 x PP, brak elektryki z przodu!, brak
                                CD

Astra 1.6 5d Club kosztuje 51200.

> 3. Toyota Corolla 1.6 cena: 65000,-

Co to za cena 65000? Corolla 1.6 Terra Polaris 5d 57400. Sol 5d 63500, ale ma
                                kurtyny i automatyczną klimatyzację.

Pozdrawiam
                                • Gość: Grzesiek (Greg) Re: od greenblacka - ceny IP: 195.94.215.* 30.07.03, 10:40
                                  greenblack napisał:

> Gość portalu: Grzesiek (Greg) napisał(a):
                                  >
                                  > >
                                  > > Cena civica 1.4 5d + lakier metalik + 4 xPP + Klimatyzacja + CD z 4
                                  > > głośnikikami - 53600
                                  >
                                  > Skąd ta cena? Jakiej wersji? Na mojeauto.pl Civic 1.4 LS 5d kosztuje
                                  54600+2000
                                  >
                                  > za lakier=56600.

** stąd ta cena, że 2 miesiące temu za tyle kupiłem
                                  >
                                  > (można jeszcze w tej cenie wynegocjować alufelgi i
                                  > > rzadziej elektryczne szyby z tyłu - zależy od danego dealera czy ma takie
                                  > > wersje)
                                  >
                                  > Tak, jak wszędzie.

** szczególnie w toyocie, dadzą Ci jeszcze przyczepę kampingową i podstawią pod
                                  dom

** Pozdrawiam

• greenblack Re: od greenblacka - ceny 30.07.03, 11:39

> ** stąd ta cena, że 2 miesiące temu za tyle kupiłem

Ja mówię o cenach katalogowych, a nie o tych, za które komuś udało się kupić.

> ** szczególnie w toyocie, dadzą Ci jeszcze przyczepę kampingową i podstawią
                                    pod
                                    >
                                    > dom

We Fiacie można dostać bardzo dużo.

> ** Pozdrawiam

Pozdrawiam

• Gość: Grzesiek (Greg) Re: od greenblacka - ceny IP: 195.94.215.* 30.07.03, 11:44
                                      greenblack napisał:

>
                                      > We Fiacie można dostać bardzo dużo.
                                      >
                                      > > ** Pozdrawiam
                                      >
                                      > Pozdrawiam

Sorry, ale fiaty to mnie osobiście mało interesują i sądzę, że jest wiele
                                      innych, bardziej godnych zaufania marek na rynku
                                    • Gość: Kec Re: od greenblacka - ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 11:46
                                      greenblack napisał:

> Ja mówię o cenach katalogowych, a nie o tych, za które komuś udało się kupić.

oczywiście
                                      podajesz promocyjną cenę focusa a normalną civica
                                      w tej chwili jest promocja z okazji 30-stolecia modelu
                                      i cena jest niższa o 3000 czyli o klimę (53600)
                                      no chyba, że promocja się skończyła

pozdrawiam
                            • Gość: Kec Re: od greenblacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 08:34
                              greenblack napisał:

> Może jednak coś powiesz o cenach Civica 1.4 i konkurencji z 1.6?
                              >
                              > > p.s.
                              > > To ty mi coś powiedz o silniku 1.4 w Stilo,
                              >
                              > O 1.4 w Stilo Ci nic nie powiem, ale o 1.4 w Punto powiem tyle, że ma 95
                              > KM/5800 obr i 128 Nm/4500 obr.

civic 1.4
                              90KM/5600obr. i 130Nm/4300obr.

Pozdrawiam
                    • Gość: Kec Re: I moja odpowiedź... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 14:42
                      greenblack napisał:

> Z tym że w cenie Civica 1.4 konkurencja (Focus, Stilo, Megane) oferuje
                      silniki
                      > 1.6.

naprawdę? - civic 1.4 - 53600
                      klima, radio CD, metalik
                      i też można wytargować dodatków za parę tysięcy

> Bez przesady. A co z 1.4 Toyoty albo Fiata?

fiat nie sprzedaje jeszcze 1.4 w stilo
                      a silnik toyoty jest porównywalny
                      maksyma osiąga przy ciut wyższych obrotach
                      no i więcej przy tym pali
                      co też jest istotne przy ocenie silnika
                      poza tym toyota z 1.4 jest wyraźnie droższa

pozdrawiam
                      • greenblack Ceny konkurencji z 1.6 29.07.03, 16:22

> greenblack napisał:
                        >
                        > > Z tym że w cenie Civica 1.4 konkurencja (Focus, Stilo, Megane) oferuje
                        > silniki
                        > > 1.6.
                        >
                        > naprawdę? - civic 1.4 - 53600
                        > klima, radio CD, metalik

Civic 1.4 LS 5d 54600+2000 za obowiązkowy metalik = 56600.

Focus 5d X100 1.6; 4 pod. klimatyzacja aut., ABS - 53700.
                        Stilo 5d Active 1.6; 4 pod, klimat. ABS 56700
                        Megane 5d Confort Authentique 1.6; 4 poduszki, ABS, klimatyzacja 56500.

> a silnik toyoty jest porównywalny
                        > maksyma osiąga przy ciut wyższych obrotach
                        > no i więcej przy tym pali

Skąd wiesz?

> co też jest istotne przy ocenie silnika
                        > poza tym toyota z 1.4 jest wyraźnie droższa

Corolla 1.4 Polaris 2 poduszki, ABS, klimatyzacja 52900.

> pozdrawiam

Pozdrawiam
                        • Gość: Kec Re: Ceny konkurencji z 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 08:31
                          greenblack napisał:
                          >
                          > Civic 1.4 LS 5d 54600+2000 za obowiązkowy metalik = 56600.

Zapewniam, że zapłaciłem 53600 z metalikiem
                          do tego dostałem alarm i alufelgi

> Focus 5d X100 1.6; 4 pod. klimatyzacja aut., ABS - 53700.
                          > Stilo 5d Active 1.6; 4 pod, klimat. ABS 56700
                          > Megane 5d Confort Authentique 1.6; 4 poduszki, ABS, klimatyzacja 56500.
                          >
                          >
                          > > a silnik toyoty jest porównywalny
                          > > maksyma osiąga przy ciut wyższych obrotach
                          > > no i więcej przy tym pali
                          >
                          > Skąd wiesz?

z wypowiedzi użytkowników

> > co też jest istotne przy ocenie silnika
                          > > poza tym toyota z 1.4 jest wyraźnie droższa
                          >
                          > Corolla 1.4 Polaris 2 poduszki, ABS, klimatyzacja 52900.

za to bez elektryki
                          podobnie do civica wyposażona jest terra polaris
                          (trochę lepiej ale też cena ponad 55000)

pozdrawiam

• Gość: Jarek Szczegóły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 08:48
      Nie pisałem nic o wyposażeniu, a więc:
      - Civic w wersji LS, pełna elektryka, klima, 4 poduszki, wspomaganie, ABS i
      inne drobne. Cena 56 000 zł. / ale silnik 1.4
      - Space Star w wersji Family, elektryka, klima, 2 poduszki, wspomaganie, ABS i
      inne drobne. Cena 56 000 zł. / silnik 1.6
      Wolałbym mieć w Space Star 4 poduchy ale wymaga to dopłaty 5 000 zł do wersji
      Comfort. A z drugiej strony dealer dokłada trochę drobiazgów gratis, np. alarm,
      radio, alufelgi, metalik. I jeszcze jeden argument na korzyść Mitsubishi - mogę
      mieć go w czarno-grafitowym metaliku na co w Hondzie nie ma szans, tzn. są ale
      we wrześniu. Tylko nie myślcie, że będę oklejał szyby workami na śmieci :)
      • Gość: Kec Re: Szczegóły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 09:07

> Wolałbym mieć w Space Star 4 poduchy

Poduchy to nie wszystko, popatrz na testy zderzeniowe
        w przypadku mitsu nic nie pomoże

Poza tym space star to autko o klasę mniejsze
        rozstaw osi 2.50 m - tyle co w fusionie forda,
        samochodzie na bazie fiesty
        Ale to właśnie ten dylemat
        większy samochód ze słabszym silnikiem
        czy mniejszy z mocniejszym

pozdrawiam
        • Gość: Jarek Re: Szczegóły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 11:33
          Nie bardzo rozumiem. Jeżeli przyjmiemy, że Ford Focus to kompakt (a to chyba
          słuszne założenie), to: różnica w długości Space Star i Focusa wynosi ok. 11 cm
          na korzyść tego pierwszego, różnica w rozstawie osi wynosi ok. 10 cm - czy to
          klasyfikuje Space Star do klasy Fiesty?
          "Organoleptycznie" Space Star jest bardziej przestronny od Civic 3D. Do tego
          dochodzi "regulowana" przestrzeń bagażowa i inne rozwiązania, które sprawiają,
          że to auto jest bardziej funkcjonalne.
          Dla ścisłości - jeździmy z reguły tylko we dwoje z żoną a dzieci narazie nie
          planujemy.
          • Gość: Niknejm Re: Szczegóły... IP: *.pg.com 29.07.03, 11:57

> Dla ścisłości - jeździmy z reguły tylko we dwoje z żoną a dzieci narazie nie
            > planujemy.

No to wielka przestrzeń wewnątrz Wam niepotrzebna. Z tycha samych powodów ja
            jeżdżę kompaktem (z mocnym silnikiem), a nie klasą średnią (ze słabszym
            silnikiem).
            Spójrz na rozstaw osi Mitsu - 2.50m. Civic 5D ma 2.68. A teraz porównaj ilość
            miejsca na nogi z tyłu. Jest różnica, prawda?
            Mitsu wydaje się przestronne, bo ma wysokie wnętrze. Ale nóg nie trzyma się pod
            sufitem (na ogół :-))
            Zastanów się, jakiej wielkości auta potrzebujesz. I dobierz do tego odpowiednio
            mocny silnik :-)

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Kec Re: Szczegóły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 12:11
              widzę Nickname, że szybciej piszesz
              jakiś kurs maszynopisania dla sekretarek?

pozdrawiam

ps
              ale co do treści - jesteśmy zgodni
          • Gość: Kec Re: Szczegóły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 12:07

różnica w rozstawie osi wynosi ok. 10 cm - czy to
            > klasyfikuje Space Star do klasy Fiesty?

TAK
            (czy thalia jest kompaktem dlatego, że jest dłuższa od clio?)

> "Organoleptycznie" Space Star jest bardziej przestronny od Civic 3D.

jak można porównywać 3d do 5d
            poza tym space star to minivan - wyżej się siedzi, więc i więcej miejsca

Do tego
            > dochodzi "regulowana" przestrzeń bagażowa i inne rozwiązania, które
            sprawiają,
            > że to auto jest bardziej funkcjonalne.
            > Dla ścisłości - jeździmy z reguły tylko we dwoje z żoną a dzieci narazie nie
            > planujemy.

jeśli tak to rzeczywiście dużo miejsca z tyłu nie potrzebujecie
            ale jeżeli samochód kupujesz na więcej niż rok, dwa...
            a wtedy żona z potomkiem musi usiąść z tyłu
            i wytłumacz Jej, że wprawdzie ciasno, ale za to szybciej dojedzie

pozdrawiam
        • Gość: Grzesiek (Greg) Opinia właściciela 1.4 5d 2003 IP: 195.94.215.* 29.07.03, 11:52
          Witam,

Widzę, że masz duży dylemat. Jestem oczywiście zwolennimkiem civika, co możesz
          sprawdzić czytając mój wcześniejscy list na temat mojego nowego auta:
          www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=7103471
          1. Auto oczywiście nie jest ideałem, tzn. że niewykluczone, iż może mogą
          występowac jakieś drobne niedociągnięcia - np. tandetna, niezamocowana płyta
          tekturowa w bagażniku nad kołem zapasowym, usterki, typu - niekiedy jakieś
          niewielki niepożądane odgłosy z zawieszenia, wnętrza auta - ale nie
          dyskwalifikuje to tego pojazdu nawet dla osób wyczulonych na tego typu odgłosy.
          Na pewno nie jest to Renault Megane, które było moim pierwszym jak i ostatnim
          samochodem (co tydzień coś wysiadało - małe rzeczy ale strasznie irytujące)

2. Punkt skierowany do ambitnych - Mercedes 600 CL TO NA PEWNO JEST JEDNO Z
          TYCH AUT TOTALNYCH, IDEALNYCH, taka mała dygresja...

3. Porównując civica z mitsubishi, śmiało można rozwarzać także carismę - wiem,
          że to stary samochód, ale warto także go wziąć pod uwagę

4. co do dynamiki 1.4 - Przejedź się 1.4 poprzedniej, szóstej generacji -
          jeździłem młodymi egzemplarzami i ich dynamika jest zauważalnie słabsza od 1.4
          2003!
          Przed civikiem miałem Carinę E z 97 r. z silnikiem 1.6 Nie widzę różnicy w
          dynamice jazdy pomiędzy cariną 1.6 a civikiem 1.4 2003, natomiast pomiędzy
          civikiem 1.4 np. z 99 - ogromną na niekorzyść poprzedniej generacji hondy.

Carina E ma owszem wyższą prędkość maksymalną o ok. 10-15 km/h od hondy 1.4
          2003, natomiast honda osiąga swój max. w znacznie 'kulturalniejszy' sposób -
          bez wysiłku, ciszej i spokojniej - nie czujesz że auto jest wysilone i zaraz
          może eksplodować.. Przy okazji, oba auta ważą prawie tyle samo

5. Nawiązując jeszcze do kultury prowadzenia civica 2003 - jest moim zdaniem
          jak na kompakt bardzo wysoka - auto prowadzi się bardzo bezpiecznie, bez
          wysiłku, lekko, słowem - DUŻY KOMFORT JAK NA KOMPAKT, KTÓRY JEST NIE DO
          OSIĄGNIĘCIA PRZEZ NIEJEDNO AUTO Z KLASY ŚREDNIEJ

Pozdrawiam

• Gość: cracovian Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.bankofamerica.com 29.07.03, 19:15
      Czy te Hondy sa robione gdzies w Europie? To by wyjasnialo cene, bo nie mysle,
      ze jest specjalnie wygorowana jak na ten samochod (i nawet z tym silnikiem) w
      porownaniu z innym dziadostwem (szczegolnie Fordem)...
      • Gość: ja w IP: 62.233.195.* 29.07.03, 19:23
      • Gość: ja w Anglii oczywiscie (wersja 5D) IP: 62.233.195.* 29.07.03, 19:24
      • patrik1 Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 29.07.03, 19:24
        Civic 5D,3D jest produkowany w Angli(Swindon).
    • Gość: Jarek A jednak Corollą też się przejechałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 23:40
      Dla spokoju sumienia zaliczyłem jazdę testową Corollą 1.4 i 1.6.
      1.4 - da się wytrzymać ale bez rewelacji.
      1.6 - jest OK. Przy umiarkowanych wymaganiach rzecz jasna.
      Mitsubishi Lancer Evo jeździ znacznie lepiej :)

Corolla jest całkiem fajna, podoba mi się w środku, jest ładnie wykończona ale
      1.6 z dobrym wyposażeniem kosztuje dobrze ponad 60 000 zł a tyle na auto wydać
      bym raczej nie chciał.

Jutro odbędę jazdę testową (ponownie) Civic'iem 3D czyli dokładnie takim,
      jakiego rozważałem. Zobaczymy jakie będą wrażenia.

Stosunkowo mało opinii było o Mitsubishi. Co w ogóle sądzicie o tej marce?
      Dawno temu miałem Galanta, kupiłem go z przebiegiem ponad 200 000 km,
      dojeździłem jeszcze 100 000 km i auto mnie nigdy nie zawiodło.

Osiągi w autach, które testowałem porównuję do Mondeo 2.0 - jeżdzę nim obecnie -
      tak jest najłatwiej. Czy np. przyspiesza lepiej czy gorzej, jak trzyma się w
      zakrętach itd. Oczywiście wyłączam z tych porównań przestrzeń i pojemność
      bagażnika. Patrzę przede wszystkim na dynamikę.

W ogóle dziękuję Wam za pomoc i cenne porady/opinie.

Pozdrawiam / Jarek
      • Gość: Kec Re: A jednak Corollą też się przejechałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 08:41

> Osiągi w autach, które testowałem porównuję do Mondeo 2.0 - jeżdzę nim
        obecnie
        > -
        > tak jest najłatwiej.

Owszem, ale chyba nie sądziłeś, że po 2.0 zadowoli Cię 1.4
        mimo, iż civic jest jednym z lżejszych kompaktów

pozdrawiam
        • Gość: Jarek Re: A jednak Corollą też się przejechałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 08:46
          Nie mogę porównywać inaczej, ponieważ jeżdzę na codzień Mondeo. I jeździ mi się
          nim dobrze, chciałbym żeby kompakt miał np. podobny czas wyprzedzania. Mondeo
          2.0 to nie jest wcale rakieta. Auto swoje waży. A kompakty mają mniejsze
          silniki ale są też lżejsze, więc podobna dynamika jest moim zdaniem osiągalna.
          PZDR/Jarek
          • Gość: Kec Re: A jednak Corollą też się przejechałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 08:56

> A kompakty mają mniejsze
            > silniki ale są też lżejsze, więc podobna dynamika jest moim zdaniem osiągalna.

zgadza się ale nie z 1.4

• Gość: peak Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: 157.25.92.* 30.07.03, 09:11
      Może wywołam burzę ale czy brałeś pod uwagę Nissana Almerę może Tino(to jak
      Spacestar) 3lata gwarancji, 4PP standard,ABS,klima 1,5 98KM.
      Masz okazję to przetestuj.
      • Gość: Kec Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 09:18
        Gość portalu: peak napisał(a):

> Może wywołam burzę ale czy brałeś pod uwagę Nissana Almerę

Mi się szczególnie podoba sedan
        uważam, że najładniejszy w tej klasie
        niestety jak dla mnie za mało miejsca z tyłu

poza tym w nissanie za niewielką dopłatą będzie 1.8
        a to już powinno autora wątku zadowolić

pozdrawiam
        • Gość: Niknejm Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.pg.com 30.07.03, 10:06

> Mi się szczególnie podoba sedan
          > uważam, że najładniejszy w tej klasie
          > niestety jak dla mnie za mało miejsca z tyłu

Sądząc z wypowiedzi użytkowników, Nissan w ostatnich 2 latach sporo stracił na
          jakości (np. korozja).

> poza tym w nissanie za niewielką dopłatą będzie 1.8
          > a to już powinno autora wątku zadowolić

Czy ja wiem? Wypada gorzej niż 1.6 w większości kompaktów. Niestety, jak na 1.8
          ten silnik jest mułowaty...

Pzdr
          Niknejm
          • greenblack Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... 30.07.03, 10:34
            Właśnie, jakieś dziwne te motory w Almerze. Mogliby tu włożyć 1.6 i 1.8 z
            Renault.

Pozdrawiam
            • Gość: Grzesiek (Greg) Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: 195.94.215.* 30.07.03, 10:37
              greenblack napisał:

> Właśnie, jakieś dziwne te motory w Almerze. Mogliby tu włożyć 1.6 i 1.8 z
              > Renault.
              >
              >
              > Pozdrawiam

** świetny pomysł, albo najlepiej z citroena...
              • Gość: ptica Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:41
                Pomyśl zanim coś palniesz.

Nissan i Renault zawęziły ostatnio współpracę, czy też jeden został wykupiony
                przez drugiego - jak to się teraz nazywa. Stąd sugestia zielono-czarnego.

Jakość Nissana ostatnimi czasy podupadła. Mówią tak zarówno użytkownicy, jak i
                serwisanci. Doliczyć należy rówież olewczy stosunek Nissan Polska do petentów -
                w przypadku poważniejszej wady jest sporo problemów z uzyskaniem pełnej
                satysfakcji.

A propos przesiadki z Mondeo do Hondy... Żonka zabrała mi dwulitrową Primerkę
                zostawiając Corolkę 1.4. Wsiadłem i... hmmm, super! Rakieta! Taki mały silnik i
                tak grzeje! Kurcze, ale w mieście nie powiniennem tak szaleć! Rzut oka na
                pędkościomierz... 60 km/godz. W tym samochodzie tylko czułem, że szybko jadę. W
                Primerce większy silnik pozwala nie tylko czuć, ale i lepiej przyśpieszać.
                • Gość: Grzesiek (Greg) Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości...do pticy IP: 195.94.215.* 30.07.03, 15:09
                  Gość portalu: ptica napisał(a):

> Pomyśl zanim coś palniesz.
                  >
                  > Nissan i Renault zawęziły ostatnio współpracę....

Przecież każdy, kto choć trochę interesuje się motoryzacją wie, że nissan +
                  renault, mercedes + chrysler, itd...

Po prostu nie kumasz dowcipu, ironii, widocznie nie jest dla ciebie

• greenblack Re: Honda Civic 1.4 LS - wątpliwości...do pticy 30.07.03, 16:18

> Po prostu nie kumasz dowcipu, ironii, widocznie nie jest dla ciebie

Ja też "nie kumam", o co chodziło z tym Citroenem. Jeśli uważasz, że silniki
                    Renault w Nissanach to mrzonka, to co powiesz o Micrze i Almerze 1.5 dCi albo
                    Primerze 1.9 dCi?

Pozdrawiam
    • Gość: Jarek Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 16:15
      No więc byłem dzisiaj ponownie w salonie Hondy i jeździłem 1.4 3D. Niestety nie
      udało mi się zmienić zdania o tym aucie, więc odpada. Civic 1.6 3D kosztuje
      ponad 64 000 zł. To za dużo nawet biorąc pod uwagę jakość marki, jaką jest
      Honda. To przecież cały czas kompakt.

A więc na "polu walki" pozostają Mitsubishi Space Star 1.6 i Toyota Corolla. I
      teraz tak:
      - Corolla 1.4 5D Polaris/Base z kratką i metalikiem kosztuje 57 220 zł,
      - Corolla 1.6 5D Polaris/Terra z kratką i metalikiem kosztuje 61 720 zł,
      - Corolla 1.6 3D Polaris/Terra z kratką, bez metaliku kosztuje 57 500.
      - Space Star 1.6 5D Family z kratką i metalikiem (ponadto z alarmem i radiem)
      kosztuje 56 000 zł.

Wybrać więcej za mniej, czyli Space Star czy Corollę np. 1.6 3D białą???

• Gość: Jarek Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 16:17
        Nissana nie biorę pod uwagę ze względu na dużą ilość złych opinii zarówno o
        autach jak i o serwisach/gwarancji.
      • greenblack Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... 30.07.03, 16:24

> Wybrać więcej za mniej, czyli Space Star czy Corollę np. 1.6 3D białą???

Corolla ma jeszcze niemeteliczny, darmowy lakier granatowy i czerwony. Weź
        granatowy.

www.euroncap.com/details.php3?id=mitsubishi_spacestar_2001
        ,

www.euroncap.com/details.php3?id=car_134_2002

Pozdrawiam
      • Gość: Niknejm Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: *.pg.com 30.07.03, 16:31
        Bierz Corollę.
        Ew. zagraj w pokera z dealerem Hondy - wezmę 3D 1.6, ale za... (tu pada kwota).
        Jak nie, biorę Tojkę. I pokaż im folder Toyoty. Może zmiękną (ja bym zmiękł):-)

Pzdr
        Niknejm
      • Gość: Grzesiek (Greg) Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: 195.94.215.* 30.07.03, 16:32

> No więc byłem dzisiaj ponownie w salonie Hondy i jeździłem 1.4 3D. Niestety
        nie udało mi się zmienić zdania o tym aucie, więc odpada.
        > - Corolla 1.4 5D Polaris/Base z kratką i metalikiem kosztuje 57 220 zł,
        > - Corolla 1.6 5D Polaris/Terra z kratką i metalikiem kosztuje 61 720 zł,
        > - Corolla 1.6 3D Polaris/Terra z kratką, bez metaliku kosztuje 57 500.
        > - Space Star 1.6 5D Family z kratką i metalikiem (ponadto z alarmem i radiem)
        > kosztuje 56 000 zł.
        >
        > Wybrać więcej za mniej, czyli Space Star czy Corollę np. 1.6 3D białą???
        >

Jest mi obojętne co wybierzesz ale nie widzę spójności w toku Twojego myślenia.
        Piszesz, że zastanawiasz się nad civic 3D a tu nagle podajesz jako rywali
        corollę 5d i space star

Przy okazji, co jest droższe:
        1. Corolla 1.4 5D Polaris/Base z kratką i metalikiem kosztuje 57 220 zł,
        Base - czyli golas (tylko klima, bo wersja Polaris o ile się orientuję)
        2. Civic 1.4 5D + metalik + klima + elektr. szyby + lusterka elektr i
        podgrzewane + 4 x PP za tylko 53600 + 2000 za homologację, którą spokojnie
        wytargujesz w hondzie

Pozdr

• greenblack Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... 30.07.03, 16:38
          Pooczytasz cały wątek i dowiesz się, czemu Civic 1.4 odpadł, a Corolla nawet
          1.4 została.

Pozdrawiam
          • Gość: Grzesiek (Greg) Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: 195.94.215.* 30.07.03, 16:40
            greenblack napisał:

> Pooczytasz cały wątek i dowiesz się, czemu Civic 1.4 odpadł, a Corolla nawet
            > 1.4 została.
            >
            >
            > Pozdrawiam

skoro tak mówisz to zaaczynam czytac od początku

a tak serio to chyba zapowiada się na najdłuższy wątek świata
            ale mnie już zaczyna męczyć dlatego

Pozdrawiam wszystkich i Ciebie także
            • Gość: Jarek Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 16:42
              Mogę założyć nowy, bo tytuł się zdeaktualizował :)

Teraz będzie: Space Star czy Corolla...

PZDR/Jarek
        • Gość: Jarek Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 16:39
          A więc spieszę z wyjaśnieniami. Civic 3D mi się podoba a 5D bardzo mi się NIE
          podoba. Ponieważ wybieram auto dla siebie i żony (dzieci nie mamy) kupuję to,
          co mi się podoba. Nie muszę mieć auta 5D tak jak nie muszę mieć wielkiego
          bagażnika. Po prostu.
          Space Star podoba mi się taki jaki jest, czyli 5D. Toyota może być 3 lub 5D
          natomiast kombi wykluczone.
          • Gość: Grzesiek (Greg) Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... IP: 195.94.215.* 30.07.03, 16:44

> A więc spieszę z wyjaśnieniami. Civic 3D mi się podoba a 5D bardzo mi się NIE
            > podoba. Ponieważ wybieram auto dla siebie i żony (dzieci nie mamy) kupuję to,
            > co mi się podoba. Nie muszę mieć auta 5D tak jak nie muszę mieć wielkiego
            > bagażnika. Po prostu.
            > Space Star podoba mi się taki jaki jest, czyli 5D. Toyota może być 3 lub 5D
            > natomiast kombi wykluczone.

To ostatni mój post na powyższy wątek.
            Dzięki za przypomnienie, teraz już mi wyjaśniłeś.
            Bierz corollę 3D - dlaczego nie 5D? Bo jest ich proporcjonalnie mniej na
            ulicach niż 'piątek'

Pozdrawiam

p.s.
            tylko nie bierz białej, chyba że Ci się bardzo podoba...
          • patrik1 Re: Po dniu dzisiejszym wybór został zawężony... 30.07.03, 17:29
            A może warto trochę poczekać.Tej jesieni będzie wysyp kompaktów.
            Będzie nowa Astra,Golf,Mazda seri 3,Octavia,a na wiosnę kolejne np.Focus II.

• Gość: Jarek Decyzja zapadła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 15:07
      Dziękuję serdecznie za porady. Ostatecznie kupuję Space Star'a. Najlepszy
      stosunek ceny do wyposażenia i jakości.
      PZDR/Jarek
      • Gość: Niknejm Re: Decyzja zapadła ! IP: *.pg.com 31.07.03, 15:09

> Dziękuję serdecznie za porady. Ostatecznie kupuję Space Star'a. Najlepszy
        > stosunek ceny do wyposażenia i jakości.

Szerokiej drogi i satysfakcji z dokonanego wyboru.

I napisz proszę od czasu do czasu jak autko się sprawuje, swoje wrażenia,itp.
        Za wiele o tym autku nie wiem, a chętnie bym się dowiedział więcej.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Pawlx Re: Decyzja zapadła ! IP: *.toya.net.pl 31.07.03, 15:11
          Gratuluje trafnego wyboru!!! Szerokiej i przede wszystkim równej drogi. Niech
          nowy nabytek dzielnie pelni swoje obowiazki.
          Jeszcze raz gratuluje wyboru!!!
          Pozdro
      • Gość: Kec Re: Decyzja zapadła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 09:45
        ja również życzę szerokiej drogi
        i udanej eksploatacji

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka