Dodaj do ulubionych

Octavia TDI-130 czy 110?

IP: *.escom.net.pl 06.08.03, 20:40
Warto dopłacić 5000zł do silnika 110 KM,moim zdaniem
znakomicie spisującego się w tym aucie?
Ktoś jezdził już TDI-130 w Octavii?
Na papierze osiągi prezentują się rewelacyjnie,
przy wciąż niskim spalaniu.
Jestem szczęśliwym posiadaczem TDI-110,
jednak ciekawy jestem o ile lepszy jest 130-konny motor.
I czy jest choć trochę cichszy?

pzdr.
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Octavia TDI-130 czy 110? 06.08.03, 20:57
      130KM jest duzo glosniejszy i bardziej sie trzesie. Do tego ma wieksza
      turbodziure. Choc osiagi na pewno lepsze.
      • Gość: km Re: Octavia TDI-130 czy 110? IP: *.escom.net.pl 06.08.03, 21:01
        sherlock_holmes napisał:

> 130KM jest duzo glosniejszy i bardziej sie trzesie. Do
        tego ma wieksza
        > turbodziure. Choc osiagi na pewno lepsze.
        >

Żartujesz.
        Piszesz poważnie?
        Skąd o tym wiesz?
        Jestem zaskoczony.Przecież to nowocześniejszy silnik:
        pompowtryskiwacze.
        pzdr
        • sherlock_holmes Re: Octavia TDI-130 czy 110? 06.08.03, 21:11
          Nie jezdzilem Octavia 130KM, ale jezdzilem inhym samochodami TDI: Golfem i
          Passatem najpierw 90, pozniej 100, 110 i 130KM. Jezdzilem rowniez Octavia 90 i
          110KM, jezdzilem tez Fabia i Ibiza SDI 68KM. Stwierdzam jedno: wzrost poziomu
          halasu jest wprost proporcjonalny do wzrostu mocy, nie liczac SDI, ktory jest
          niewiele cichszy niz 90KM.
          A silniki z pompowtryskiwaczami chodza jak w traktorze - kiedys idac ulica
          uslyszalem diesla, myslalem ze to stary Transit (wyjatkowo klekot), a
          to ...nowe Audi A4 TDI 130KM.
          Pompowtryskiwacze daja bardzo wysokie cisnienie wtrysku (ok.50% wyzsze niz
          pompa rotacyjna), przez co halas jest bardzo duzy.
          Wszystkie te bzdury o cichym silniku TDI sa wyssane z palca przez laika z
          marketingu, ktory pewnie nawet nie widzial tego samochodu, nie mowiac o
          jezdzie...
          • Gość: km Re: Octavia TDI-130 czy 110? IP: *.escom.net.pl 06.08.03, 21:18
            Serio: uważacie,że lepiej "zaczipować" TDI-110?
            • sherlock_holmes Re: Octavia TDI-130 czy 110? 06.08.03, 21:43
              Sam nie wiem - z chip-tuningiem trzeba uwazac. Jesli juz, to tylko taki z
              przelacznikiem - zeby dalo sie go odlaczac. Bo te proste maja na tyle
              przesuniety zakres pracy sprezarki, ze podczas normalnej jazdy autostrada (130-
              140km/h) turbo caly czas pracuje. A nie to najmniejszego sensu gdy silnik
              pracuje na stalych, umiarkowanych obrotach.
              Powiem szczerze: znajomy dwa lata temu napalil sie na Passata TDI 130KM i
              chcial wsadzic chip. Po jezdzie tym traktorem kupil 1.8T 150KM - osiagi
              porownywalne, za to o niebo cichszy, miekka i przyjemna dla ucha praca silnika,
              moc rozwija rownomiernie, praktycznie nie ma turbodziury. Da sie latwo
              podkrecic do ponad 200KM (jedynie turbosprezarka traci na zywotnosci).
              Jedynym minusem jest zuzycie paliwa. Ale przeliczajac roznice w cenie, wyszlo
              mu, ze musialby jezdzic bardzo duzo, zeby sie zwrocilo. A nawet wtedy jest
              alternatywa: wtrysk wielopunktowy cieklego gazu - koszt kolo 5000zl, a jezdzi
              sie taniej niz TDI, osiagi nie spadaja - same zalety :-)
              • Gość: Aragorn Re: Octavia TDI-130 czy 110? IP: *.acn.pl / 10.70.0.* 10.08.03, 23:17
                sherlock_holmes napisał:

> Sam nie wiem - z chip-tuningiem trzeba uwazac. Jesli juz, to tylko taki z
                > przelacznikiem - zeby dalo sie go odlaczac. Bo te proste maja na tyle
                > przesuniety zakres pracy sprezarki, ze podczas normalnej jazdy autostrada
                (130-
                > 140km/h) turbo caly czas pracuje.

podaj mi choć jeden racjolanly powód, dla którego uwazasz, że przy stałej
                prędkości w doładowanym silniku z seryjnym ECU spręzarka jest wyłączana.
          • puls Re: Octavia TDI-130 czy 110? 10.08.03, 22:50
            TDI jest OK
    • Gość: robert lepiej dać 2kilo za cip do 110 i mieć 140:) IP: *.acn.pl 06.08.03, 20:59
      • Gość: km Re: lepiej dać 2kilo za cip do 110 i mieć 140:) IP: *.escom.net.pl 06.08.03, 21:02
        Dlaczego tak uważasz?
        Ćwiczyłeś to?
        Jestem bardzo zainteresowany.
        pzdr
        • Gość: Piotr halas w TDI IP: Cerber:* / 10.0.0.* 06.08.03, 22:04
          Nigdy nie ma nic za darmo i wieksza moc bez zwiekszania pojemnosci powoduje
          zmniejszenie zywotnosci silnika wzrost halasu i wibracji.
          Smieszy mnie jak ludzie sie podniecaja jaka moc wyciaga silnik z malej
          pojemnosci. Przeciez to zadna sztuka. Motory maja czesem 1 l. pojemnosci a moc
          nieraz 140 KM tylko ile przyjedzie taki silnik i jaka bedzie mial kulture.
        • Gość: robert ćwiczył to mój kumpel i jest bardzo szczęśliwy IP: *.acn.pl 07.08.03, 00:40
          samochód zdecydowanie zyskał na dynamice i chyba nawet mniej mu pali. Dziwne
          ale rzeczywiście miałem wielokrotnie okazje jeździć jego autem i na szosie to
          trudno go zmusić aby spalał więcej niż 5 litrów. W mieście mieści sie w 6:)

Ja natomiast nie znoszę terkotania dizli i jeżdżę wyłącznie benzynami:-)
          • Gość: Piotr Re: ćwiczył to mój kumpel i jest bardzo szczęśliw IP: Cerber:* / 10.0.0.* 07.08.03, 09:23
            Gość portalu: robert napisał(a):
            > samochód zdecydowanie zyskał na dynamice i chyba nawet mniej mu pali. Dziwne

byc moze masz racje ale napewno skroci to w sposb znaczacy zywotnosc silnika
            pytanie czy jest to tego warte

> ale rzeczywiście miałem wielokrotnie okazje jeździć jego autem i na szosie to
            > trudno go zmusić aby spalał więcej niż 5 litrów. W mieście mieści sie w 6:)

nie twierdze ze samochod nie mogl tyle spalic ale napewno trzeba bylo ostroznie
            jezdzic bo przy mocniejszej nodze TDI spala sporo wiecej
    • Gość: km Re: Octavia TDI-130 czy 110? IP: *.escom.net.pl 06.08.03, 23:14
      Też mi się zdaje,że cudów nie ma.
    • greenblack 7000 zł różnicy między 1.8T 150 KM a 130 KM TDI 08.08.03, 07:50
      Na korzyść turbobenzyny. Ile trzeba wyjeździć tym traktorem, by to się zwróciło?

Pozdrawiam
      • Gość: km Re: 7000 zł różnicy między 1.8T 150 KM a 130 KM T IP: *.escom.net.pl 08.08.03, 08:13
        greenblack napisał:

> Na korzyść turbobenzyny. Ile trzeba wyjeździć tym
        traktorem, by to się zwróciło
        > ?
        >
        >
        > Pozdrawiam

Tyle że traktorem jezdzi sie 100x
        przyjemniej.W dodatku ma 6 biegów.Jedyna wada,że głośniej.
        Zwróci się po 7000km.

Moim zdaniem już TDI-110 jest przyjemniejszy
        w eksplaoatacji od 1.8T.
        Użytkuję obydwa silniki ,więc wyrobiłem sobie opinię.
        1.8T to połączenie pralki automatycznej i odkurzacza.
        Dopiero przy brutalnym traktowaniu zabiera się do pracy...

pzdr
        • Gość: km Re: 7000 zł różnicy między 1.8T 150 KM a 130 KM T IP: *.escom.net.pl 09.08.03, 16:09
    • puls Octavia TDI-101 i 6 biegow oraz 4x4 to jest to 09.08.03, 16:51
      Ma tylko 101 KM ale to pompowtryskiwacze i 6 biegow daje spalanie 6.6
      l , wolalbym 130 ale to chyba inny silnik ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka