Dodaj do ulubionych

MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?!

IP: *.tlsa.pl 22.08.03, 13:17
Mam do zapłaty mandacik 300 zł za przejechanie skrzyżowania na czerwonym
świetle. Trafiłem na dwóch młodych cwaniaków i o żadnych "innych
możliwościach załatwienia sprawy" nie było mowy. Rozumiem, że chłopaki
chciały się wykazać ale ubytek tych pieniążków z kieszeni bardzo by mnie
zabolał.
Tak więc narazie nie zapłaciłem; czekam na rozwój sytuacji i ... Wasze opinie
na ten temat, najlepiej poparte konkretnymi doświadczeniami :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: uny Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: 62.233.164.* 22.08.03, 13:32
      jesli faktycznie przejechałeś na czerwonym i dali ci za to mandat to raczej nie
      pytaj czy masz to zapłacić czy nie.
      jesli nie zapłacisz to przyjdzie do ciebie komornik albo potącą ci te pieniądze
      z nadpłaty podatku, pewnie mają jeszcze jakieśmożliwości ale ja o nich nie wiem
      Moja rada: -zapłać i miej spokój.
      • Gość: marcinek Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: 62.233.176.* 22.08.03, 20:44
        Gość portalu: uny napisał(a):

> jesli faktycznie przejechałeś na czerwonym i dali ci za to mandat to raczej
        nie
        >
        > pytaj czy masz to zapłacić czy nie.

Dzięki za takie rady ... nie o mędrkowanie mi chodzilo ... każdemu może się
        zdarzyć a ja nie jestem jakims piratem drogowym !
        > jesli nie zapłacisz to przyjdzie do ciebie komornik albo potącą ci te
        pieniądze
        >
        > z nadpłaty podatku, pewnie mają jeszcze jakieśmożliwości ale ja o nich nie
        wiem
        > Moja rada: -zapłać i miej spokój.
      • Gość: Mar Nie płacić! IP: *.skorosze.2a.pl 23.08.03, 10:55
        Gość portalu: uny napisał(a):

> jesli faktycznie przejechałeś na czerwonym i dali ci za to mandat to raczej
        nie
        >
        > pytaj czy masz to zapłacić czy nie.
        > jesli nie zapłacisz to przyjdzie do ciebie komornik albo potącą ci te
        pieniądze
        >
        > z nadpłaty podatku, pewnie mają jeszcze jakieśmożliwości ale ja o nich nie
        wiem
        > Moja rada: -zapłać i miej spokój.

Jeśli przyjdzie komornik, to go po prostu nie wpuszczaj. Z podatku potracą ci
        tylko wtedy, gdy:
        1. masz pecha i ściąganiem mandatów w twoim mieście zajmuje się ten sam urzad
        skarbory, pod który podlegasz
        2. byłes na tyle głupi, że licząc na zwrot nadpłaty podatku podałeś w urżedzie
        skarbowym numer konta w banku.

Zwłąszcza w tym drugim przypadku doradam ci, abys nigdy na tym koncie nie
        trzymał wiekszej gotówki, nie zlecał z niego przelewów na swoje inne konto ani
        nie przelewał tam pieniedzy ze swojego innego konta.
        • Gość: klaus Re: Nie płacić! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 01:17
          Gość portalu: Mar napisał(a):
          > Jeśli przyjdzie komornik, to go po prostu nie wpuszczaj. Z podatku potracą ci
          > tylko wtedy, gdy:
          > 1. masz pecha i ściąganiem mandatów w twoim mieście zajmuje się ten sam urzad
          > skarbory, pod który podlegasz
          > 2. byłes na tyle głupi, że licząc na zwrot nadpłaty podatku podałeś w
          urżedzie
          > skarbowym numer konta w banku.
          >
          > Zwłąszcza w tym drugim przypadku doradam ci, abys nigdy na tym koncie nie
          > trzymał wiekszej gotówki, nie zlecał z niego przelewów na swoje inne konto
          ani
          > nie przelewał tam pieniedzy ze swojego innego konta.

Hmmm...ściągalność mandatów nie zalezy od lokalizacji Urzędów Skarbowych...Są
          poborcy skarbowi(nie komornicy!!!), którzy mają swoje rejony. Ponadto nie
          zależy to od kwestii, którą drogą nastąpi zwrot. Jest potrącane i już.
          Odnośnie pytania autora wątku...
          Cóż, odsetek od mandatów karnych kredytowanych nie ma...
          Są natomiast koszta egzekucji.
          Czasem można dogadać się z poborcą który ma tytuł wykonawczy na ukaranego.
          P.S.Jeżeli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodrczą i nie podasz
          w druku NIP numeru konta- narażasz się na konsekwencje karno-skarbowe.
          Pozdr.
          • Gość: Mar Re: Nie płacić! IP: *.skorosze.2a.pl 29.08.03, 01:33
            Gość portalu: klaus napisał(a):

> P.S.Jeżeli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodrczą i nie
            podasz
            >
            > w druku NIP numeru konta- narażasz się na konsekwencje karno-skarbowe.
            > Pozdr.

Ale tam jest miejsce na jeden numer, a kont można mieć więcej...
            • Gość: klaus Re: Nie płacić! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 17:57

> Gość portalu: klaus napisał(a):
              >
              >
              > > P.S.Jeżeli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodrczą i nie
              > podasz
              > >
              > > w druku NIP numeru konta- narażasz się na konsekwencje karno-skarbowe.
              > > Pozdr.
              >
              > Ale tam jest miejsce na jeden numer, a kont można mieć więcej...

Wtedy bierzesz jeszcze jeden druk, wypełniasz i traktujesz jako załącznik.
              pozdr.:)
              • Gość: Mar Re: Nie płacić! IP: *.skorosze.2a.pl 01.09.03, 22:02
                Gość portalu: klaus napisał(a):

> Gość portalu: Mar napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: klaus napisał(a):
                > >
                > >
                > > > P.S.Jeżeli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodrczą i
                > nie
                > > podasz
                > > >
                > > > w druku NIP numeru konta- narażasz się na konsekwencje karno-skarbowe
                > .
                > > > Pozdr.
                > >
                > > Ale tam jest miejsce na jeden numer, a kont można mieć więcej...
                >
                > Wtedy bierzesz jeszcze jeden druk, wypełniasz i traktujesz jako załącznik.
                > pozdr.:)

ale nikt ci nie zabroni mieć rachunku bankowego, o którym nie wie urząd
                skarbowy... Może go też mieć dziecko niepełnoletnie na przykład...
                • Gość: klaus Re: Nie płacić! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 23:02

> Gość portalu: klaus napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: Mar napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: klaus napisał(a):
                  > > >
                  > > >
                  > > > > P.S.Jeżeli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodrc
                  > zą i
                  > > nie
                  > > > podasz
                  > > > >
                  > > > > w druku NIP numeru konta- narażasz się na konsekwencje karno-ska
                  > rbowe
                  > > .
                  > > > > Pozdr.
                  > > >
                  > > > Ale tam jest miejsce na jeden numer, a kont można mieć więcej...
                  > >
                  > > Wtedy bierzesz jeszcze jeden druk, wypełniasz i traktujesz jako załącznik.
                  > > pozdr.:)
                  >
                  > ale nikt ci nie zabroni mieć rachunku bankowego, o którym nie wie urząd
                  > skarbowy... Może go też mieć dziecko niepełnoletnie na przykład...

na które wpływają pieniądze od Twoich kontrahentów?;)powinno oczywiście to
                  opodatkować(zarejestrować działalność, składać miesięczne PIT-5,
                  zeznania...etc.)
    • Gość: Grodek Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.studiokwadrat.com.pl 22.08.03, 13:35
      Tak jak chciałeś podaję konkretny przykład. Miałem niezapłacone 200 zł mandatu.
      Po ok. 2 latach urząd skarbowy potrącił mi to ze zwrotu nadpłaconego podatku.
    • x-darekk-x Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! 22.08.03, 14:14
      ja nie zaplacilem. potracili mi z nadplaty podatku po poltora roku. doliczyli
      0,00 pln odsetek i 2,40 pln kosztow egzekucji. na poczcie placac za mandat
      wydalbym kolo 5 pln. czyli oszczednosc to 2,60 pln na oplacie i ca. 10,00 pln
      na odsetkach, ktore narosly mi przez te poltora roku na koncie dzieki
      opoznieniu platnosci. :)
    • Gość: zx Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.crowley.pl 22.08.03, 14:18
      Generalnie opłaca się nie płacić - ale nie ma też co zbytnio liczyć na to, że
      zapomną o tym.
    • Gość: marcinc3 Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.08.03, 14:50
      ZE NIE WZIELI W LAPE TO CWANIACZKI ???? CO DO NIE PLACENIA TERAZ SCIAGALNOSC
      JEST WIEKSZA JEZELI PRACUJESZ LEGALNIE ODPROWADZASZ PODATKI MASZ COS NA SIEBIE
      NP SAM MIESZKANIE TO KOMORNIK SCIAGNIE JEZELI NIE MASZ NIC
      PRAcujesz na czarno nieplac nie masz z czego i nik nie sciagnie nawet komoprnik
      bo z czego jak ty nic nie masz
      • Gość: YO Re: Dokladnie IP: 62.148.85.* 23.08.03, 09:14
        Dokladnie jak napisal ten Pan. Studiowalem, nie pracowalem (na stale) i mialem 2 mandaty po 300zl i przyszli dwaj komornicy i zaden nic nie zdzialal, bo ja nic nie mam ;). Ostatni mandat jednak zaplacilem (100zl), bo zaczalem pracowac, a wole miec to z glowy, bo kaska moze byc potem bardziej potrzebna niz teraz.
    • Gość: IDGI Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.icpnet.pl 23.08.03, 17:18
      To ja przechodziłem na pasach mając zielone świało,a Ty byś mnie rozjechał.Na
      drodze trzeba myśleć i płacić,płacić mandaty,a nie dawać łapówki.
      • Gość: Marcinek Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: 62.233.176.* 23.08.03, 17:38
        Gość portalu: IDGI napisał(a):

> To ja przechodziłem na pasach mając zielone świało,a Ty byś mnie rozjechał.Na
        > drodze trzeba myśleć i płacić,płacić mandaty,a nie dawać łapówki.

Spokojna głowa. To było skrzyzowanie bez przejść dla pieszych tak więc raczej
        nic podobnego by Ci nie groziło :-)
    • Gość: autowidol Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 16:36
      Mnie wisi 50 zł już dwa lata i nic!
      Jak na punkrockowca przystało mandat spaliłem (na tegorocznym Woodstock)!
      • dixit Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! 24.08.03, 19:02
        Panowie, zenada. Kolega ewidentnie zawalil sprawe przejezdzajac na czerwonym.
        Przeciez to nie Czad czy Sudan, zeby debatowac czy slusznie... ;-)

Pozdrawiam serdecznie

• Gość: Marcinek Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.tlsa.pl 24.08.03, 19:59
          dixit napisał:

> Panowie, zenada. Kolega ewidentnie zawalil sprawe przejezdzajac na czerwonym.
          > Przeciez to nie Czad czy Sudan, zeby debatowac czy slusznie... ;-)
          >
          > Pozdrawiam serdecznie
          >

Zaczynam żałować, że napisałem za co jest ten mandat. Zbyt wiele osób tutaj
          zaczyna się skupiać nie na istocie sprawy, którą poruszam. Powiem krótko:
          obojętnie za co bym go nie dostał - nie wnikajmy czy było to słuszne czy nie bo
          nie po to otwierałem ten wątek. Napisałem wyraźnie w tytule: płacić czy nie i
          jakie są tego konsekwencje ... i to jedynie mnie interesuje :-)
    • wasa Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! 24.08.03, 21:06
      Płacić. I to nie dlatego, że i tak ściągną. Jest wina, musi być i kara.
      Nie piszę tego, by moralizować; sama też nie jestem święta. Parę dni temu
      zapłaciłam 100zł za wymuszenie pierwszeństwa (ze stłuczką), ewidentnie moja
      wina. Dali 100, choć mogli 300, ale uwzględnili tzw. okoliczności.
      Zapłaciłam, bo uważam, że za błędy trzeba płacić, choćby po to, by następnym
      razem pomyśleć zanim się coś zmajstruje.
      A jeśli w tym kraju ma być wreszcie porządek (???) to zaczynam od siebie, a nie
      wyzywam innych od złodziei i oszustów, stosując tzw. moralność Kalego.
      Amen.
      • Gość: andriej Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: 9.67.96.* 27.08.03, 14:49
        Masz świętą rację Waso, popieram.Sprubujmy najpierw od siebie naprawiać ten
        kraj.Amen.
    • Gość: frequent flyer Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: 80.241.130.* 27.08.03, 15:06
      A za telefon, prąd, czynsz itp też starasz się nie płacić tak długo jak się da?
      Dżentelmeni po prostu płacą swoje rachunki, skoro pytasz to ... dokończ sam
      • h.i.p Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! 28.08.03, 10:08
        Gość portalu: frequent flyer napisał(a):

> A za telefon, prąd, czynsz itp też starasz się nie płacić tak długo jak się
        da?
        > Dżentelmeni po prostu płacą swoje rachunki, skoro pytasz to ... dokończ sam

hip: Z pewnością też nie płaci. Bo jeśli nie mogą tego od niego wyegzekwować to
        po co ma płacić. Niech inni za niego to zrobią, przecież nie będzie frajerem.
        A jak chcesz wiedzieć więcej jak to robić aby za czynsz prąd, mandaty i za
        wszystko inne, włącznie z korzystaniem z publicznych ubikacji, nie płacić to
        zapytaj kol. Mara. On jak widać zna się na tych sprawach najlepiej i doradzi.
        pozdr
        • Gość: Mar Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.skorosze.2a.pl 29.08.03, 01:07
          h.i.p napisał:

Niech inni za niego to zrobią, przecież nie będzie frajerem.
          > A jak chcesz wiedzieć więcej jak to robić aby za czynsz prąd, mandaty i za
          > wszystko inne, włącznie z korzystaniem z publicznych ubikacji, nie płacić to
          > zapytaj kol. Mara. On jak widać zna się na tych sprawach najlepiej i doradzi.
          > pozdr

Tak, najlepiej uczciwie płacić wszystkie mandaty, podatki, składki, a
          administracja państwowa już bedzie wiedziała jak tę forsę zdefraudować,
          zmarnować, komu zlecić realizację zamówień publicznych, kupić wojewodzie lancię
          thesis albo peugeota 607 - np bo przecież nie wypada, żeby jeździł dwuletnią
          vectrą.... Płać, płać... jak cię stać.
          • h.i.p Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! 29.08.03, 08:18
            > Tak, najlepiej uczciwie płacić wszystkie mandaty, podatki, składki, a
            > administracja państwowa już bedzie wiedziała jak tę forsę zdefraudować,
            > zmarnować, komu zlecić realizację zamówień publicznych, kupić wojewodzie
            lancię
            >
            > thesis albo peugeota 607 - np bo przecież nie wypada, żeby jeździł dwuletnią
            > vectrą.... Płać, płać... jak cię stać.

hip: Powiem krótko: mając do wyboru bycie uczciwym albo złodziejem nie płacącym
            należne opłaty wybieram to pierwsze. Wtedy też mam prawo protestować przeciw
            nieuczciwym urzędom i urzędnikom. Nie dziw się więc, że "administracja
            państwowa" to złodzieje - bo skałada się z takich właśnie ludzi jak Ty...
    • lucy_fair Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! 27.08.03, 16:58
      Miałem chyba z 1500 pln w niezapłaconych mandatach, doszedłem do 19 punktów
      (wszystko za prędkość i to w ciągu pół roku). Od tego czasu trochę zmądrzałem
      i mam raptem ze 6 pktów (fakt, że kosztem kilku łapówek). Mandaty miałem
      powlepiane w całej Polsce (Poznań, Bydgoszcz, Gdańsk, Przemyśl i może coś
      jeszcze) więc wydawało się, że trudno będzie wszystkim urzędom z tych miast
      wykazać się jednakową sprawnością i ściągnąć ze mnie skutecznie kasę. I dupa!
      Po jakimś roku zaczęło się i w 2-3 m-ce komornik ściągnął ze mnie co do
      złotówki plus jakieś śmieszne koszty egzekucji. Zapłaciłem, nie chciałem już
      się wygłupiać i bawić z komornikiem w chowanego.
      • Gość: autowidol Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 18:23
        Kto daje w łapę jest chu... i niech spier....!
    • Gość: Zbych Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.telpol.net.pl / 172.16.3.* 28.08.03, 23:35
      Egzekwowaniem mandatów zajmują się Urzędy Wojewódzkie. Te z kolei przesyłają
      tytuły wykonawcze do Urzędów Skarbowych właściwych ze względu na miejsce
      zamieszkania delikwenta. I tu jest kilka opcji. Albo zapuka do Ciebie komornik,
      albo zajmą rachunek bankowy, albo potrącą z nadpłaty, albo "skontaktują się" z
      Twoim zakładem pracy i ściągną Ci z wypłaty. Od tego roku znacznie ściągalność
      się poprawiła, tak więc najpóźniej za kilka miesięcy będzie reakcja.
      Inna sprawa, że jak się łamie przepisy, to trzeba płacić. Mandaty, a nie
      łapówki.
      Szerokiej drogi:-)
      • Gość: Mar Re: MANDATY DROGOWE!!! Płacić czy nie?! IP: *.skorosze.2a.pl 29.08.03, 01:04
        Gość portalu: Zbych napisał(a):

> Egzekwowaniem mandatów zajmują się Urzędy Wojewódzkie. Te z kolei przesyłają
        > tytuły wykonawcze do Urzędów Skarbowych właściwych ze względu na miejsce
        > zamieszkania delikwenta. I tu jest kilka opcji. Albo zapuka do Ciebie
        komornik,

Komornika sięnie wpuszcza. Natomiast z urzędami skarbowymi jest trochę inaczej.
        W duzych miastach ściąganiem mandatów nie zajmują się wszystkie urzędy, a tylo
        niektóre. Jeżeli ze wzgeduna miejsce zameldowania podlegamy pod inny urzad niż
        ten "od mandatów", jest diża szansa, że nie dobiorą się do zwotu nadpłaconego
        podatku ani konta.

> albo zajmą rachunek bankowy, albo potrącą z nadpłaty, albo "skontaktują się"
        z
        > Twoim zakładem pracy i ściągną Ci z wypłaty.

Trzeba być kompetnym debilem, żeby podawać urzedowi skarbowem numer konta
        bankowego na którym trzyma się jakieś pieniądze. Jak ktoś koniecznie chce
        odbierać zwroty z nadpłaty podatku na konto, to powinien sobie założyc
        specjalny rachunek w tym celu i szybhko go czyścić z gotówki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka