Dodaj do ulubionych

Marka Firestone. Co o niej sadzicie??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 08:31
Wlasnie rozgladam sie za zakupem opon zimowych. Czy marka Firestone jest
lepsza czy gorsza od innych utytulowanych marek? Zastanawiam sie nad
Firestonem bo na te oponki moge miec spory rabat.

Dziekuje wszystkim tym co zechca sie ze mna podzielic ze mna swoja wiedza na
temat tych opon.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • krakus.mp Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 08:49
      Gość portalu: Daniel napisał(a):

> Wlasnie rozgladam sie za zakupem opon zimowych. Czy marka Firestone jest
      > lepsza czy gorsza od innych utytulowanych marek? Zastanawiam sie nad
      > Firestonem bo na te oponki moge miec spory rabat.
      >
      > Dziekuje wszystkim tym co zechca sie ze mna podzielic ze mna swoja wiedza na
      > temat tych opon.
      Witam.
      Miałem kiedyś przy Focusie opony tej marki (FireHawk 700) ,które zaczęły
      ząbkować i na dodatek były tak głośne ,że nie mogłem na nich jeździć.
      W serwisie (na gwarancji) założono mi Pirelli P 6000.Po tej zamianie hałas
      zniknął a oponki wyglądają jak nowe (po przebiegu 30000km).Zadnego ząbkowania.
      Przyczepność na mokrej drodze o niebo lepsza niż Firestone.
      Pozdrawiam.
      >
      > Pozdrawiam.
      • Gość: Henry Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.telia.com 24.09.03, 08:57
        Subiektywne odczucie kwalifikacji opon zmienia sie z roku na rok,od czego
        zaleza wachania ich kwalifikacji-nie wiem ,np:zimowe Goog Yer z 2000 roku mialy
        opinie b.dobrych na mokre jezdnie przy homowaniu i stabilnosci na zakrecie ,ale
        te same opony z 2002 roku w tej samej probie zajely czwarte miejsce,nie ma
        zimowych opon ktore by pasowaly do kazdej drogi,-musisz isc na kompromis,kup
        takie opony co odpowiadaja wiekszosci drug przez Ciebie uczeszczanych.
        Dobre na snieg,nie musza byc dobre na sliski lud et vice versa . Pzdr.
        ________________________________________________________________________________
        • Gość: Henry Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.telia.com 24.09.03, 08:59
          korekta ; Goog Yerz =, ma byc Good Yer .
          • greenblank Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 11:20
            Gos´c´ portalu: Henry napisa?(a):

> korekta ; Goog Yerz =, ma byc Good Yer .

Albo moze Gudjer? Na lud polecam lyrzwy!
    • lexus400 Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 09:07
      Miałem dawno temu Firestone założone do Volvo 760 i w przeciwieństwie do krakusa.mp nic złego o nich nie mogłem powiedzieć.
      Pzdr.
      • krakus.mp Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 09:14
        lexus400 napisał:

> Miałem dawno temu Firestone założone do Volvo 760 i w przeciwieństwie do
        krakus
        > a.mp nic złego o nich nie mogłem powiedzieć.
        > Pzdr.
        Witam.
        Pamiętasz może jakie miały oznaczenie?
        Co do tych FireHawk 700,to niech się wypowiedzą właściciele Fordów,Opli VW.
        Często są na wyposażeniu tych aut (fabrycznym).Z tego co wiem,mało kto jest z
        nich zadowolony (z tego modelu)!
        Pozdrawiam.
        • lexus400 Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 09:24
          krakus.mp napisał:

> lexus400 napisał:
          >
          > > Miałem dawno temu Firestone założone do Volvo 760 i w przeciwieństwie do
          > krakus
          > > a.mp nic złego o nich nie mogłem powiedzieć.
          > > Pzdr.
          > Witam.
          > Pamiętasz może jakie miały oznaczenie?
          > Co do tych FireHawk 700,to niech się wypowiedzą właściciele Fordów,Opli VW.
          > Często są na wyposażeniu tych aut (fabrycznym).Z tego co wiem,mało kto jest z
          > nich zadowolony (z tego modelu)!
          > Pozdrawiam.

Oznaczenia nie pamiętam ale tak jak ktoś wyżej napisał ten sam model opony w jednym roku ma lepsze notowania a w drugom gorsze.Poza tym ja miałem te opony bardzo dawno a jak wiemy technologia się zmienia.W tej chwili używam Continental Premium Contact (letnie)moim zdaniem doskonałe i wyjątkowo ciche opony a zimą jeżdżę na polskich Dębicach i po jednym sezonie zimowym (30.000km)nic złego o nich nie powiem.
          pzdr.
          • krakus.mp Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 09:30
            lexus400 napisał:

> krakus.mp napisał:
            >
            > > lexus400 napisał:
            > >
            > > > Miałem dawno temu Firestone założone do Volvo 760 i w przeciwieństwie
            > do
            > > krakus
            > > > a.mp nic złego o nich nie mogłem powiedzieć.
            > > > Pzdr.
            > > Witam.
            > > Pamiętasz może jakie miały oznaczenie?
            > > Co do tych FireHawk 700,to niech się wypowiedzą właściciele Fordów,Opli VW
            > .
            > > Często są na wyposażeniu tych aut (fabrycznym).Z tego co wiem,mało kto jes
            > t z
            > > nich zadowolony (z tego modelu)!
            > > Pozdrawiam.
            >
            >
            > Oznaczenia nie pamiętam ale tak jak ktoś wyżej napisał ten sam model opony w
            je
            > dnym roku ma lepsze notowania a w drugom gorsze.Poza tym ja miałem te opony
            bar
            > dzo dawno a jak wiemy technologia się zmienia.W tej chwili używam Continental
            P
            > remium Contact (letnie)moim zdaniem doskonałe i wyjątkowo ciche opony a zimą
            je
            > żdżę na polskich Dębicach i po jednym sezonie zimowym (30.000km)nic złego o
            nic
            > h nie powiem.
            > pzdr.
            Ja też używam dębickich opon w zimie.Jestem zadowolony.
            Pozdrawiam.
      • greenblank Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 24.09.03, 11:22
        lexus400 napisa?:

> Mia?em dawno temu Firestone za?oz˙one do Volvo 760 i ...

I co? Rombneli Co te Volwo w Trzebini, ze teraz masz ksywkem Leksus?
    • Gość: Obywatel CK Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.ofi.pl 24.09.03, 10:36
      miałem założone w almerze - pierwsz strzelila po 3 miesiacach przy uciekaniu
      na pobocze, guga dwa tygodnie póxniej przy wjeżdzaniu na krawężnik - oba
      wydarzeni raczej typowe na drodze, bez szaleństw. Wiec wyrzucilm i założyłem
      dębice....pzdr.
    • Gość: Adam Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 11:27
      Nie wiem jak zimowe, ale letnie Firestone Firehawk, które miałem w vectrze to
      porażka!!!!!!! Po deszczu to strach się bać!!!!i bardzo szybko się zużywały.
      • Gość: Mar firestone w Punto IP: *.skorosze.2a.pl 24.09.03, 11:49
        Nie polecam. Zużyły się poniżej wskaźnika TWI już po 40 tys, a pozatym mocno
        hałasują. Podobno nienajlepiej sprawdzaja się na mokrej nawierzchni, ale tego
        nie wiem, bo nie użytkuję na codzień tego samochodu.
        • Gość: Henry Opony Zimowe IP: *.telia.com 24.09.03, 16:04
          Dzisiaj otrzymalem nowy numer "Vi Bilägare" nr;13 z testem opon zimowych (bez
          kolcow),
          najlepszym zakupem jest Michelin Maxi Ice -twardosc:52 Shore ,gleb.bierzika 8,0
          -cena w Szwecji 1320 SEK (podziel na 2,5=PZL). Na drugim mcu. jest Hakkapelliita
          Q ,twardosc:51 Shore,gleb.bierznika:8,5 mm ,cena w Szwecji 1200 SEK.
          Ostatnie mce. zajela opona Kuhmo 7401 ,-w niczym pozytywnie sie nie wyroznila
          za wyjatkiem ze jest najcichsza z testowanych opon. Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
          • Gość: cc Re: Opony Zimowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 16:18
            nie wiem jak zimowe, ale pamiętacie swego czasu akcję z Firestone w USA, gdzie
            ta marka źle się teraz kojarzy? Zamknęli nawet fabrykę.

Firestone, to japoński producent. Właścicielem jest chyba BRIDGESTONE (też
            japoński). Większość Firestonów w naszej części Europy ma pochodzić spod
            Poznania.
            • Gość: Henry Re: Opony Zimowe > CC IP: *.telia.com 24.09.03, 16:48
              Firestone zpod Poznania ?,wiec powinny byc nie do zdarcia,jak elana z Torunia.
    • Gość: Daniel Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 16:18
      Dziekuje wszystkim krozy odpowiedzieli na moj post. Czekam na inne opinie
      szanownych forumowiczow.

Pozdrawiam
    • Gość: alek Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.electrolux-na.com 24.09.03, 16:57
      pracowalem kiedys dla servicu Firestone (w USA). Niektore opony sa naprawde
      dobre, ale niestety duzo jest cinkich szczegolnie na mokrym. Jezeli podalbys
      nazwe i rozmiar to postaram sie znalezc informacje.
      • Gość: Daniel Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 17:06
        Model opony:
        FW930 175/70R13 82 T

Podalem Ci komplet informacji o interesujacych mnie oponach.

Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
        • robert986 Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? 25.09.03, 05:55

> Model opony:
          > FW930 175/70R13 82 T
          >
          > Podalem Ci komplet informacji o interesujacych mnie oponach.
          >
          > Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
          A co myslisz o Bridgestone Blizzak WS50?Bardzo dobre opony. Podaje
          straaaaaaaasznie dlugi link .pzdr www.tirerack.com/tires/Compare1.jsp?
          compare=true&partNumber=&make=&model=&clarifier=&price=&width=175%
          2F&ratio=70&diameter=13&sortCode=&speedRating=&qty=&stockMessage=&type=T&URL=&ne
          wCompare=true&prevprice=&loadRating=&promoShortText=&promoUrl=&sidewall=&sidewal
          lShown=&frontTire=&frontLeftTire=&rearTire=&rearLeftTire=&wantRHP=&RHPprice=&goW
          here=%252Ftires%
          252FCompare1.jsp&AddToUser=true&performance=W&startIndex=0&sortValue=0&qty_77R3B
          ZWS50_=4&qty_77R3GRDS1_=4&qty_77R3AA_=4&qty_77SR3WFORCE_=4
          • Gość: Daniel Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 07:43
            Niestety nie sa w Polsce dostepne.
            Pozdrawiam
        • Gość: alek Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.electrolux-na.com 25.09.03, 15:37

> Model opony:
          > FW930 175/70R13 82 T
          >
          > Podalem Ci komplet informacji o interesujacych mnie oponach.
          >
          > Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.

Sorry, opony FW 930 sa nieznane w USA. Nie udalo mi sie znalezc zadnej
          informacji na ich temat. :((
          • Gość: Daniel Re: Marka Firestone. Co o niej sadzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 20:53
            W kazdym razie dzieki ze szukales.
            Pozdrawiam.
    • Gość: -) Sa OK IP: 217.153.153.* 24.09.03, 18:10
      Dwie zimy do tej chwili (przez cale lato bo mi sie nie chcialo zmieniac). moje
      (FW 930) sa ciche i bardzo przyjemne, mieksze od letnich wiec male nierownosci
      i pekniecia nawierzchni sa mniej slyszalne. Troche swiszcza zwlaszcza przy
      duzych predkosciach i na mokrym ale to tez po czesci zasluga bieznika
      kierunkowego, nie tylko lamelek. W zimie sa ok.

Najlepiej przyjac zalozenie, ze wiekszosc opon zimowych jest dosc podobna
      (odrzucajac jakies skrajne tandety). I na przecietnej i na najdrozszej nie masz
      szans jesli brakuje Ci zdrowego rossadku i umiejetnosci dosc celnego oceniania
      sytuacji. Mozgu nic nie zastepuje. (no czasem tzw prącie ale to w skrajnych
      sytuacjach :0-)
      • Gość: Andrzej Re: Sa OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 18:22
        Masz racje mozgu nic nie zastapi nawet najlepsze gumy. A swoja droga te opony
        sa ok, ja tez takich uzywam:)

Pozdrawiam
    • Gość: ciekaw Bridgestone/Firestone sa do dupy IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 18:22
      jak wyzej
      Robia je pod poznaniem,ale nie sa nie do zdarcia.Po co eksperymentowac?
      • Gość: Daniel Re: Bridgestone/Firestone sa do dupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 18:23
        To jaka marke polecasz?
        Pozdrawiam
      • Gość: MaciejK do dupy to jest Twoja ortografia... IP: *.radiomerkury.pl 24.09.03, 18:38
        ...nazwy miast pisze się z wielkiej litery. BTW fabryka Bridgestona jest w a
        nie pod Poznaniem. Położona jest na peryferiach przy pseudoobwodnicy - trasie
        Świecko-Warszawa. Z tego co wiem to jakiś czas temu szefostwo koncernu w
        Japonii podjęło decyzję ze poznańska fabryka ma być głównym producentem opon do
        samochodow osobowych w Europie. Teraz ją rozbudowują kosztem 100 mln dolarów.
        Sam mam Firestony w Ibizie/montowane fabrycznie/ i nie mam powodów do narzekań.
        Dobrze trzymają na mokrej nawierzchni, może mogłyby być nieco cichsze.
        PZDR
        • moped Firestone - definitywnie to SMIEC! 25.09.03, 00:21
      • liroj Re: Bridgestone/Firestone sa do dupy 25.09.03, 00:25
        Gos´c´ portalu: ciekaw napisa?(a):

> Robia je pod poznaniem,ale nie sa nie do zdarcia.

Pod Poznaniem to Kulczyk ludzi w ciula robi na tzw. autostradch i do tego
        jeszcze platnych, hehe ... Jesli ktos nie widzi roznicy miedzy Bridgestone i
        Firestone to powinien jezdzic Pekaesem!
        • Gość: Henry Cudze chwalicie , swojego nie znacie ?? ..... IP: *.telia.com 25.09.03, 08:43
          W Szwecji sprzedaje sie rowniez opony >Debica< z Sloveni ,-nie sa to zadne
          rewelacyjne opony lecz sa cenowo dobra alternatywa do Szwedzkich opon
          regumowanych,-dla normalnego "zjadacza kilometrow" w dozwolonej przez przepisy
          predkosci lepszych opon nie trzeba,w/wm. opony choc nieco
          glosne ,charakteryzuja sie dluga zywotnoscia,ok.60 000 km. albo 5-c lat. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka