Dodaj do ulubionych

woda w reflektorze

IP: *.*.*.* 24.09.03, 09:49
cześć, słuchajcie mam wodę w reflektorze, byłem już z tym raz w serwisie.
powiedzcie mi czy przed uszczelnienem trzeba dokładnie osuszyć to badziewie ?
wydaje mi się, że kolesie z serwisu dali "D" i woda wciąż jest w środku...
czy nie będzie tak, że wciąż będzie parowało i skraplało się "w kółko"?

Obserwuj wątek
    • Gość: Henry Re: woda w reflektorze IP: *.telia.com 24.09.03, 11:07
      Dawno temu mialem ten sam klopot,moj Pgt. 405 SRI tez bral wode,okazalo sie ze
      to kondens,-zrobili to na gwarancje tzn. przewiercili otwory w reflektorze(!)i
      zaczelo "oddychac" para/woda zniknela. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
    • greenblank Re: woda w reflektorze 24.09.03, 11:12
      Niech odetna polaczenie do chlodnicy i zaraz bedzie sucho!
      • Gość: marcin Re: woda w reflektorze IP: *.*.*.* 24.09.03, 11:48
        jak to, czy to znaczy, źe reflektor powinien być nieszczelny ?
        • Gość: els Re: woda w reflektorze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.03, 12:06
          Nie słuchaj głupot że trzeba wiercić otwory w reflektorze, tak może tylko jakis
          bandycki servis postępować, reflektor ma być szczelny i już, woda nie może się
          do niego żadną drogą dostawać, mikronieszczelności w miejscu osadzenia żarówek
          są z w porządnych samochodach dodatkowo uszczelniane najczęściej taką gumową
          elastyczną nakładką.
          Jeśli w jakiś sposób do reflektora dostanie się przypadkowo woda to powinna
          szybko odparować, tam jest dostatecznie gorąco od żarówek :)
          Jeśli u Ciebie jest woda to znaczy że dostała się tam z zewnątrz, rozszczelniło
          się pewnie połączenie szkła z obudową, raczej trzeba wymienić cały reflektor bo
          będą matowieć i odłazić odbłysniki, chyba że go wymontujesz i spróbujesz
          skleić/uszczelnić samemu.

Pozdrawiam , els
          • Gość: marcin Re: woda w reflektorze IP: *.*.*.* 24.09.03, 12:59
            Gość portalu: els napisał(a):

>, reflektor ma być szczelny i już, woda nie może się
            > do niego żadną drogą dostawać,

też mi się tak zdawało ...
            hmmm chyba czeka mnie wymiana bo ten był już raz w serwisie i powtarza się to
            samo...
            pozdrawiam
            • Gość: els Re: woda w reflektorze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.03, 14:03
              Gość portalu: marcin napisał(a):

> też mi się tak zdawało ...
              > hmmm chyba czeka mnie wymiana bo ten był już raz w serwisie i powtarza się to
              > samo...

Po prostu serwisowi w ramach "oszczędności kosztów" nie chciało się wymieniać
              reflektora, to czymś ta nieszczelność zapaciepili i myśleli że będzie OK, ale
              jak się woda dostaje tzn. trzeba wymienić, jak na gwarancji to sie nie daj
              tylko twardo mają wymienić, żadne wiercenie dziurek i inne "patenty" tak to
              można sobie samemu w dwudziestoletnim gruchocie zrobić :)))
              Wg mnie reflektor nie ma prawa nawet zaparować, bo niby skąd tam ma być woda i
              którędy jak jest szczelny ? Jak widać z zewnątrz zaparowane szkła reflektorów
              tzn. są one do du.y i tyle.

Pozdrawiam , els
          • Gość: Henry Re: woda w reflektorze > els IP: *.telia.com 24.09.03, 15:50
            Mnie tez sie to nie podobalo,gdy otwor wiercili,ale robili to na gwarancje a w
            tamtych latach nigdy nie trzymalem auta dluzej niz trzy lata-wymienialem na tej
            samej firmie,przy wymianie na nowe auto nawet nie pisneli o reflektorze-chociaz
            dobrze znali to auto,jest jednak faktem ze szklo reflektora nie pocilo sie od
            wewnatrz.
        • ant777 Re: woda w reflektorze 24.09.03, 12:37
          Ja miałem zaparowany kierunkowskaz na błotniku. Seris Fiata wymienił bez
          dyskusji.
          • Gość: Rad Re: woda w reflektorze IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 24.09.03, 13:04
            ja to miałem z tylnymi lampami, wymienili uszczelki i jest oki, czasami
            oczywiście reflektor może zaparować, ale woda nie ma prawa tam stać....
    • Gość: c3 Re: woda w reflektorze IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.09.03, 18:56
      wymiana w serwisie lub ze szrotu reflektor ma byc szczelny
      • Gość: karburator Re: woda w reflektorze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 07:15
        Gość portalu: c3 napisał(a):

> wymiana w serwisie lub ze szrotu reflektor ma byc szczelny

Wielu producentów stosuje otwory odpowietrzające, (np. Ford, Mwercedes) nie są
        to jednak zwykłe dziury lecz labiryntowy otworek, żeby woda i zanieczyszczenia
        nie lały się bezpośrednio do środka. Jeżeli przykładowo reflektor ma niewielkie
        rozmiary i jest narażony na duże zmiany temperatury (od włączanej i wyłączanej
        żarówki) to przy "szczelnym" reflektorze uzyskujemy efekt radzieckiego zegarka
        wodoszczelnego- jak woda wleci, to już nie wyleci 8-). Jeżeli chcemy się pozbyć
        wody to najlepiej w pogodny dzień ściągnąć tylną klapkę reflektora (tą od
        żarówek) i pojeździć z włączonymi reflektorami, nie likwiduje to jednak
        przyczyny, lecz skutkuje czasami na dłużej.
      • Gość: marcinc3 Re: woda w reflektorze IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.09.03, 08:16
        tak zeby woda sie nie dostawala oczywiscie nie chermetycznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka