Dodaj do ulubionych

HID jako światła drogowe

09.10.03, 13:55
Zastanawiam sie nad zamontowaniem jako światła drogowe HID-ów... jako światła
mijania nie można ze względu na restrykcyjne przepisy (samopoziomowanie,
spryskiwacze itp). Światła drogowe i tak nie są używane gdy na drodze jest
ktokolwiek inny wiec nikomu raczej nie bedę przeszkadzał i oślepiał. Ciekaw
jestem co na to inni kierowcy :). Sadzę że nikomu nie przeszkadzając poprawię
sobie dość znacznie jakość oświetlenia drogi w nocy. Pojadz jest wyposażony w
oddzielne reflektory dla świateł drogowych więc wszystko się zapowiada
ciekawie.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: HID jako światła drogowe 09.10.03, 19:18
      Można zamontować, ale w osobowym samochodzie wygląda to dość dziwnie i bardzo
      łatwo ktoś może Ci je ukraść. Oczywiście nie można ich używać jako świateł
      mijania. Kup coś renomowanej firmy.

Pozdrawiam
      • Gość: Niknejm Re: HID jako światła drogowe IP: 5.3.1R* / *.pg.com 09.10.03, 19:24
        Można tak tego używać, niektórzy montują takie światełka w miejsce halogenów
        przeciwmgielnych (Hella robi takie nieduże reflektorki).
        Oczywiście wolno ich używać wyłącznie jako świateł drogowych (długich), ale to
        sam zauważyłeś.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Pawelek Re: HID jako światła drogowe IP: *.nrockv01.md.comcast.net 12.10.03, 04:41
          Dlaczego nie wolno miec HID jako swiatel drogowych? Jakis przepis europejski?
          Dawno juz nie bylem w Polsce, wiec nie wiem...
          • Gość: Niknejm Re: HID jako światła drogowe IP: 5.3.1R* / *.pg.com 15.10.03, 11:08
            Gość portalu: Pawelek napisał(a):

> Dlaczego nie wolno miec HID jako swiatel drogowych? Jakis przepis europejski?
            > Dawno juz nie bylem w Polsce, wiec nie wiem...

Przecież napisałem, że można mieć dodatkowe HID WYŁĄCZNIE jako drogowe.
            Nie rozumiem zatem Twojego pytania. Pytałeś może dlaczego nie można ich używać
            jako 'krótkich' (czyli mijania)? Jeśli tak, to Cię zmartwię. Na polskim rynku
            do ruchu (homologacja) dopuszcza sie tylko te xenony (do wykorzystania jako
            światła 'krótkie'), które wyposażone są w układ spryskiwania i
            samopoziomowania. Dodatkowe reflektorki Helli (typu HID, a więc xenony) takiej
            homologacji (jako 'krótkie') nie mają, więc można je stosować tylko jako
            światła drogowe (długie).

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Hiszpan Re: HID jako światła drogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 11:20
              wczoraj testowałem HID... efekt faktycznie niesamowity i rozumiem dlaczego
              takie są przepisy co do świateł mijania... światło przy kazdym podskoku a tych
              nie brakuje na naszych pseudo drogach musi bez samopoziomowania walić po oczach
              jak diabli. w drogowych jednak ten problem nie istnieje wiec prawdopodobnie tam
              je zainstaluję...
              • Gość: Konrad Jak drogie jest hid.\? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:51
                Jak drogie sa te światła, jak sie je montuje i gdzie mozna kupić?
                • hiszpan25 Re: Jak drogie jest hid.\? 15.10.03, 15:54
                  cena za komplet 2 szt nowych to około 450-500$ kupisz wysyłkowo:

suvlights.tripod.com/suvlightscom/
                  lub na aukcjach:

www.allegro.pl/show_item.php?item=16817088
                  PZDR!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka