Dodaj do ulubionych

Nowy Civic4D lub 5D

IP: 207.129.53.* 27.07.01, 12:54
Przez ostatnie 4 lata jezdzilem Civiciem 5d 1,6 i bylem bardzo zadowolony. Nieopacznie
sprzedalem go i chcialem kupic nowy model, ale jest zaskoczony jego wygl?dem i zla
jakoscia wykonczenia wnetrza. Co o tym sadz? inni ewentualni klienci uzytkownicy
Hond. Prosze o opinie.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Nowy Civic4D lub 5D IP: *.pg.com 27.07.01, 13:27
      Zapraszam na www.hondapl.org - Forum miłośników Hond. Temat był tam wałkowany w
      te i wewte.
      Generalnie większość ludzi się zgadza z Tobą, co do wyglądu. Nowy 5D to po
      prostu van, o tak naprawdę innej niż dotychczas grupie docelowej klientów
      (rodziny 2+2?). Fason trzyma jeszcze nowy 4D (choć też uważam, że stary 4D był
      fajniejszy pod względem wyglądu). Nowy 4D jest też lepiej wykończony niż nowy
      5D (np. lepsze plastiki i lusterka elektryczne).
      Trzeba natomiast przyznać, że nowy 5D ma mnóstwo miejsca w środku, także z
      tyłu. Porównywałem go z VW Passatem i zatkało mnie. Civic5D miał z tyłu więcej
      miejsca! Ponadto silnik 1.4 w nowych Civicach został poprawiony w stosunku do
      poprzedniego modelu - zwłaszcza pod względem momentu obrotowego na niższych
      obrotach.
      Ja jednak nie szukałem dużego auta rodzinnego, lecz samochodu dynamicznego, ale
      zarazem dyskretnego. Ważna była też cena. Dlatego wyszukałem sobie i kupiłem
      używanego, nie bitego Civica 5D (takiego jak Twój poprzedni), ale w wersji
      1.8VTi. I jestem bardzo happy.
      Jeśli jednak chcesz nowy samochód (i Hondę, bo z Twojego postu wynika, że byłeś
      zadowolony), to radzę Ci albo 4D, albo... na jesieni ma wejść nowy Civic 3D.
      Jest nieco niższy i inaczej stylizowany niż 5D, ma być kontynuatorem tradycji
      dotychczasowych, sportowo stylizowanych modeli o dobrej, jak na 1.4, dynamice.
      Widziałem już nawet w i-necie zdjęcie nowego 3D w wersji TypeR (200KM) i Si
      (160KM). Baaardzo ładny, ale pewnie nietani... Cena TypeR pewnie będzie
      oscylować koło 90-100kPLN (na razie wstępne dane dla rynku brytyjskiego, z
      przeliczenia), ale jak za taką ''extreme machine'' to i tak nie najgorsza cena
      (zważywszy na wyposażenie, łącznie z silnikiem i-VTEC 2.0 200KM i np.
      specjalnymi hamulcami Brembo itp.).

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Ponury Re: Nowy Civic4D lub 5D IP: 207.129.53.* 27.07.01, 13:46
        Dzi´ki za podpowiedzi Niknejm
        Nowego Civica szukam juz od 3 miesiecy i chyba ponownie kupie poprzedni model z lat
        99/00. Chociaz zastanawiam sie nad 4D (tak jak radzisz), bo nowy 5D z zewn?trz jest
        faktycznie beznadziejny. Podobno ma sie pojawic 4D z silnikiem 1,6 VTEC z Turcji, ale
        jesli ma takie same plastiki i tapicerke jak 4d z Japonii to ja dziekuje.
        A propos 3d. Podobno HPL juz homologuje ten samochod. Type-R jest nie na moja
        kieszen a 3d 1,4 wyglada podobnie do Civica 5d. Z bardzo krotkim przodem i tylko z
        usunietymi tylnymi drzwiami jest rownie brzydki jak 5d. A pozatym calkiem odbiega
        wygladem od swoich przeslicznych poprzednikow (modele 92, 96).
        Zajrzalem na forum na stronie hondapl.org ale sa tam tylko przewaznie rozmowy na
        blache tematy techniczne i pogaduszki o spotkaniach forumowiczow. A ja chce wydac
        "kupe" pieniedzy na Honde i nie moge sie zdecydowac na jaka.
        Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka