joanna_1 05.12.08, 19:37 Jak w temacie - pomóżcie mi dobrać olej do Forda Focusa 1.6 benzyna 100 KM, 20 tys przebiegu. Czy Castrol Magnatec GTX 10W 40 to dobry wybór? Plizz, do poniedziałku musze się zdecydować, bo czas juz na wymianę. Link Zgłoś Obserwuj wątek
morderator ja do szrOPLA leje oryginalny olej firmowany 05.12.08, 20:07 przez GM i jest dużo tańszy od castroli, mobili i innych lotosów... są też chyba fordowskie oryginały, a rodzaj oleju to taki jaki był chociaż przebieg mały to nalałbym mu syntetyka jak nic nie żłopie Link Zgłoś
skyddad Re: ja do szrOPLA leje oryginalny olej firmowany 05.12.08, 20:25 Samochod po roku 2001 tylko syntetyczny olej, a jaki to ten ktory Tobie pasuje i stac Ciebie na niego. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
mc_koperdejl Re: ja do szrOPLA leje oryginalny olej firmowany 05.12.08, 20:41 skyddad napisał: > Samochod po roku 2001 tylko syntetyczny olej, a jaki to ten ktory Tobie pasuje > i > stac Ciebie na niego. > Pzdr.Sky. co to znaczy tobie pasuje? pod jakim wzgledem? koloru opakowania ? raczej chyba taki, ktory silnikowi pasuje = spelnia normy zalecane przez producenta silnika. a akurat w przypadku fordow nie kazdy olej jest zgodny ze specyfikacja. kup olej Ford Formula E 5w30. jak nie wierzysz zajzyj na forum focusa. wiekszosc jezdzi na tym oleju i wiekszosc go poleca. 4 l koszt. jakies 100 zl np. w ewcar (poszukaj w internecie) Link Zgłoś
joanna_1 Re: ja do szrOPLA leje oryginalny olej firmowany 05.12.08, 20:45 Oczywiście wkradł mi się błąd - miało być bez GTX, bo ten jest mineralny, racja. Tylko się zastanawiam, czy 5W-40 ( pełny syntetyk), czy też 10W-40 (półsyntetyk). Sky, zgodnie z tym co piszesz, wypadało by się szarpnąc na ten pierwszy? Link Zgłoś
mc_koperdejl Re: ja do szrOPLA leje oryginalny olej firmowany 05.12.08, 20:36 Ford Formula e 5w30 - oryginalny olej zalecany do tego silnika i duzo tanszy od mobili itp... Link Zgłoś
joanna_1 Re: ja do szrOPLA leje oryginalny olej firmowany 05.12.08, 21:02 Do dostania tylko w firmowych sklepach forda? Bo mobil jest jednak do dostania wszędzie. Link Zgłoś
morderator porozglądaj się tu za sprzedawcami z twojej okolic 06.12.08, 12:29 www.allegro.pl/search.php?string=olej+ford&category=18924&category=18930 Link Zgłoś
joanna_1 Re: porozglądaj się tu za sprzedawcami z twojej o 06.12.08, 17:26 Dziękuję bardzo! :) Link Zgłoś
skyddad Re: porozglądaj się tu za sprzedawcami z twojej o 06.12.08, 21:38 Oczywiscie Joanno, napisalem dlatego ten ktory Tobie pasuje,gdzy dzisiejsze silniki po roku 2001 moga jezdzic bez najmniejszej szkody od 0W-50. Olej syntetyczny na mrozie nie gestnieje nawet jak jest dosc dobrze ponizej zera a najwazniejsze jest ze po zatrzymaniu silnika i ostygnieciu zostaje na swoim miejscu i nigdy nie wystepuje start silnika na zimno niesmarowanego co mialo miejsce przy ,minerale.Nawet w trudno dostepnych miejscach. Pzdr.Sky. P.S niestety duzo wody jeszcze poplynie w Wisle zanim sie ludzie troszeczke naucza .Za pare lat nie bedzie wogole mineralow dostepnych w handlu.Po to aby nie truly tak strasznie silniki na nim eksploatowane srodowiska naturalnego.Jedno jest pocieszajace ze samochod spalinowy powoli sie przeobrazi w elektryczny. Link Zgłoś
joanna_1 Re: porozglądaj się tu za sprzedawcami z twojej o 06.12.08, 22:01 Witaj Sky, ponownie. Oczywiście w swoim roztargnieniu zamiast podać rocznik samochodu, podałam liczbę koni...Rocznik 2006, więc tak jak piszesz, o nowy silnik lepiej się zatroszczyć. I się zatroszczyłam, kupiłam sysntetyk, ten 5W-40 Castrol Magnatec. Corsa jeździła 8 lat na Magnatecu 10W-40 i było git, mam nadzieję że tu tez się sprawdzi. A mam już mało czasu na zmianę, bo pierwsza zmiana oleju była na pewno przy 5 tys, natomiast o drugiej nikt nic nie wie, więc nalezy przyjąć, że jej po prostu nie było, auto ma 20 tys przebiegu, jak pisałam, nie ma na co czekać. Dzięki i pozdrawiam wszystkich. Link Zgłoś
skyddad Re: porozglądaj się tu za sprzedawcami z twojej o 07.12.08, 11:53 Smialo lej ,dobry wybor.Tylko jak minie te 15 000km to wypadaloby zmienic.Pzdr.Sky. Link Zgłoś
bpos Joanno, poczytaj 07.12.08, 15:24 Wejdź na stronę Castrola. Ja tam przeczytałem, że Fordy (a z pewnościa Mondeo, którym jeżdzę) mają kanały olejowe w silnikach o MNIEJSZYCH przekrojach niż np. VW czy Mewcedesy. Dlatego BŁĘDEM jest wlewanie olejów o specyfikacjach innych niż dla Forda. W moim przypadku potrzebowałem Magnatec Professional A1. Podkreślam: A1. Taki olej sprowadziłem sobie poprzez mały prywatny sklepik w Radomiu w ciagu 3 dni Link Zgłoś
bpos I jeszcze jedno 07.12.08, 15:32 W tamtej wyszukiwarce (Castrol.pl) znajdziesz oleje: zalecane, dobre, dopuszczalne. Oczywiście nie musisz lać Castrola Link Zgłoś
joanna_1 Re: I jeszcze jedno 07.12.08, 20:43 Hmm, teraz to naprawdę w stresie jestem :) Byłam na tej stronce i czytałam, że ten cały Magnatec 5W-40 C3 jest dopuszczalny. Do informacji nt przekrojów kanałów nie dotarłam :) przyznaję. Szczerze? Boję się tej decyzji, ale jestem pod presją :) i czasu ( na jutro jestem zmuszona pozyczyć auto, bo musze czymś do pracy dojechać, moje będzie w warsztacie - a to kurcze wymaga organizacji i czyjejś tam dobrej woli) i tego, że mnie w rodzinie wyśmieją, bo olej ponoć dobry, a ja mam wątpliwości. Pomijam fakt, że 170 zeta w plecy, bo ma się to nijak do wartosci samochodu. Ok, nie zawracam Wam gitary - idę na Forum Psychologia :))) Pozdrawiam wszystkich. Co najwyżej, za jakiś czas znowu się tu pojawię w wątku jak wyjść z opresji... Link Zgłoś
bpos nie przeżywaj 08.12.08, 22:27 tego tak bardzo :) Lej markowy, syntetyczny olej i nic się nie stanie. Już nie pamiętam, skąd wytrzasnąłem te kanały, ale zdziwiło mnie, że Ford nie zaleca olejów odpowiednich dla VW i MB. Kurcze, gardzi olejami do Mercedesa?!? No to zacząłem szukać dlaczego? I wyszły te kanały. Może Cie pocieszy i uspokoi nerwy cena A1 Link Zgłoś
joanna_1 Re: nie przeżywaj 10.12.08, 21:53 Do mojego wchodzi 4.1 litra, z czystej matematyki - ponad 320 zeta...a ja muszę kupić jeszcze opony zimowe :) Dobra, to mnie uspokój. Jak już przejade te 10 - 15 tys km, to przejdę na ten fordowski i nic się nie stanie? Bo jak pamiętam z kursu ( prawa jazdy), to wymienić na inny moge, byleby nie dolewać = mieszać z innym, prawda? Ten A1 profesional tez jakoś dziwnie trudny do dostania...pewnie tylko na zamówienie. Link Zgłoś
bpos byś się uspokoiła :) 12.12.08, 19:48 Uważam, że możesz spokojnie przejść na ten fordowski. Przecież własnie ford zaleca go do swoich silników. Przestrzegaj jedynie przebiegów od wymiany do wymiany lub terminów, o ile wymieniasz rzadziej niż co 12 m-cy. +filtry oczywiście. Sporo zaoszczędzisz wtedy na opony :) A propos opon zimowych Link Zgłoś
joanna_1 Re: byś się uspokoiła :) 12.12.08, 23:39 > Uważam, że możesz spokojnie przejść na ten fordowski. > Przecież własnie ford zaleca go do swoich silników. Jasna sprawa. Powiedz tylko, czy po przejściu na inny olej mam po 5 tys max znowu wymienić? Tak słyszałam, że stosuje się taką zasadę. Dopiero po drugim zalaniu można przejechać te naście tys km. > A propos opon zimowych nie mam nic przeciwko, by wątek rozszerzyć :) Mam w planach kupic dunlopy. Często jeżdże w góry na narty, a podjazdy do wyciągów nie należą czasem do przyjemnych, potrzebuję naprawdę dobrej przyczepności i prowadzenia. Jak na razie spośród dunlopów (że niby do forda) polecono mi Dunlop Response 195/65R15, Dunlop WS M3, Dunlop WS 3D spośród 195/60R15. Cóż znowu nie dysponuję wiedzą, które mam wybrać. Się sprawdziły w poprzednim aucie, stąd azyl zaufania do firmy. Ale o fińskich poczytam, z pewnością. Pozdr. Link Zgłoś
joanna_1 Re: byś się uspokoiła :) 12.12.08, 23:41 aha i znowu mam mało czasu na decyzję :) jutro muszę kupić, bo za tydzień będę już dawno w górach :) Link Zgłoś
macgregor-72 Re: byś się uspokoiła :) 13.12.08, 11:06 Jeśli chodzi o zachowanie opon na śniegu, to jedne z najlepszych to... Dębica Frigo2, na mokrym już odstają od czołówki. W góry proponuję łańcuchy. Link Zgłoś
mc_koperdejl Re: Joanno, poczytaj 09.12.08, 09:17 bpos napisał: > Wejdź na stronę Castrola. > > Ja tam przeczytałem, że Fordy (a z pewnościa Mondeo, którym jeżdzę) mają kanały > olejowe w silnikach o MNIEJSZYCH przekrojach niż np. VW czy Mewcedesy. > Dlatego BŁĘDEM jest wlewanie olejów o specyfikacjach innych niż dla Forda. > W moim przypadku potrzebowałem Magnatec Professional A1. Podkreślam: A1. Taki o > lej sprowadziłem sobie poprzez mały prywatny sklepik w Radomiu w ciagu 3 dni -- > przywieźli z hurtowni. > Trudno go dostać gdziekolwiek poza serwisami, a i w serwisach leją oleje inne n > iż wskazuje Ford, co sprawdziłem osobiście. > Dlatego pzry wymianach przyjeżdżam z własnym olejem (A1). > Proponuję idź do sklepu z olejami, proś katalog, pokaż palcem o jaki olej Ci ch > odzi, oni zadzwonia do hurtowni i pojutrze bedziesz miaąl to co chcesz, czyli t > o co POWINNAŚ wlać. > pzdrw DOKŁADNIE TAK !! zgadzam sie w 100% oleje do fordow musza spelniac specyfikacje forda. gtx magnatec chyba jej nie spelnia. joanno naprawde kup olej ford formula e 5w30 (np. tutaj: www.ewcar.pl ) 4 litry za 95 zl. sam tu kupowalem, olej byl swiezy - 2 miesiace od daty produkcji. Link Zgłoś
joanna_1 Re: Joanno, poczytaj 10.12.08, 21:40 Z tym gtx to pomyłka, w pośpiechu mi sie wkradło. Gtx to seria olejów mineralnych ( tylko zebym znowu czegoś nie poplątala), a mi oczywiście chodziło o syntetyki. Link Zgłoś
jedyny.gazebo Re: Joanno, poczytaj 11.12.08, 16:43 www.forum-chelmno.pl/viewtopic.php?p=167#167 Link Zgłoś
drab59 Re: Olej do Forda Focusa 10.12.08, 23:04 Ford proponuje ekstra olej rozprowadzany w firmowych opakowaniach Ford Semi Synthetic o przedłużonej trwałości ( 30.000 km ). Polecam, dobre parametry, ekstra cena ( ok. 115,- za 5 litrów ) Link Zgłoś