Dodaj do ulubionych

Link4 - Zalecałbym Ostrożność!

18.05.09, 08:33
Ubezpieczyłem 4 lata temu samochód w Link4 na 1 rok. Po roku umowę
ubezpieczeniową OC wypowiedziałem faksem i listem poleconym (dla
pewności) i o firmie zapomniałem, a rok później samochód sprzedałem.
Ku mojemu zaskoczeniu teraz po 4 latach odezwała się do mnie firma
windykacyjna twierdząc, że zalegam Link4 składką OC za cztery lata
na kwotę ok. 2,5 tys.
1.Gdybym był podejrzliwy powiedziałbym, że Link4 specjalnie czekał 3
lata żeby dług urósł do wartości 2,5 tys. nie informując mnie o tym,
że ich zdaniem umowa nie została wypowiedziana.
2.Muszą mieć tam niezły burdel w systemie, skoro dwu-drogowo
przesłane wypowiedzenie gdzieś im się zgubiło.
Tak więc - zalecałbym daleko posuniętą ostrożność wobec Link4.
Tanio, nie zawsze okazuje się tanio...
Obserwuj wątek
    • j.oker Re: Link4 - Zalecałbym Ostrożność! 18.05.09, 08:45
      Jeżeli było to 4 lata temu to proszę sie nie martwic ponieważ ,w przypadku
      ubezpieczeń po okresie 3 lat sprawa jest przedawniona , spóżnili sie o 1 rok .

Pozdrawiam
      • j.oker prosze poczytać 18.05.09, 08:46
        e-prawnik.pl/majatkowe/przedawnienie-roszczen-z-umowy-ubezpieczenia-oc,odpowiedzi,ubezpieczenia-majatkowe
        • marek.dumle Re: prosze poczytać 18.05.09, 09:18
          Nieprecyzyjnie napisałem. W czerwcu będzie 4 lata od momentu kiedy
          się ubezpieczyłem.
          Trzy lata od wypowiedzenia wypadają w czerwcu.
          Narazie się odczepili gdy się dowiedzieli że samochód jest sprzedany
          i że mogą się czepiać składek tylko za 1 rok.
          • lukasz85_0 Re: prosze poczytać 18.05.09, 14:20
            cos chyba kolego sciemniasz, nie chce bys wscipski i stawac po ich stronie, ale
            wydaje mi sie ze u nich pracja w miare inteligentne osoby, i zdaja sobie sprawe
            z tego ze takie sprawy traca waznosc po 3 latach...skoro piszesz ze w czerwcu
            mina 4 lata to cztery jest wieksze od trzech....
            • marek.dumle Re: prosze poczytać 18.05.09, 19:56
              Chyba jednak nie zrozumiałeś tego co napisałem w drugim poście.
              Trzy lata temu w czerwcu zamiast przedłużyć umowę OC -
              wypowiedziałem ją. Zatem dopiero w czerwcu 2009 sprawa się przedawni.
              • marcysia51 Re: prosze poczytać 18.05.09, 22:34
                Ha u mnie było jeszcze lepiej.
                Ubezpieczyłam samochód u nich 5 lat temu i było wszystko OK.Co roku przed końcem
                umowy ktoś od nich dzwoniłi i pytał czy przedłużam i informował o zmianach w
                wysokości składki nawet jeśli byłoby to tylko 6 zł.
                Rok temu nikt nie zadzwonił,więc zadzwoniłam ja w dniu kiedy kończyła sie umowa
                i dowiedziałam się,że przedłuzyli mi ją automatycznie podnosząc wysokość składko
                o...200zł !!!! Normalnie dla mnie szok.Nie zgodziłam sie z tym i Pani kazała mi
                przesłać mailem rozwiązanie umowy co też uczyniłam.
                Szybciutko ubezpieczyłam autko w innej firmie o 300zł mniej i tu zaczął sie problem.
                1.Nie rozwiązałam umowy w terminie (a niby jak miałam to zrobić skoro nic nie
                wiedziałam o większej składce)
                2.Wypowiedzenie nie zawierało mojego podpisu (no cóż ciężko podpisać sie
                własnoręcznie w mailu)
                3.sprawa z ich strony jest w firmie windykacyjnej
                4.a z mojej strony u Rzecznika Ubezpieczonych
                I tak ciągnie sie juz od roku.
                Ale z jakiej racji mam dawać ściągać bezprawnie z siebie kasę?
                • organista_pl Re: prosze poczytać 18.05.09, 23:01
                  marcysia51 napisała:
                  > 1.Nie rozwiązałam umowy w terminie (a niby jak miałam to zrobić skoro nic nie
                  > wiedziałam o większej składce)

Skoro nie rozwiązałes umowy w terminie to przedłuzyła się z automatu
                  • marcysia51 Re: prosze poczytać 20.05.09, 18:45
                    Nie rozwiazałam umowy w terminie bo nie miałam takiego zamiaru,nigdy bym nie
                    przypuszczała,ze zostanie mi podniesione ubezpieczenie o 2oo zł bez
                    powiadomienie mnie o tym.
                • lukasz85_0 Re: prosze poczytać 19.05.09, 19:43
                  tego nawet nie trzeba komentowac, az sie dziwie, ze nikt wczesniej Ci nie
                  powiedzial ze Link4 ma racje...Albo wiele zapomnialas z tej historii albo
                  krecisz. jesli konsultantka powiedziala ze Ci przedluzyli, to nie moglas z niej
                  juz zrezygnowac....to po pierwsze, po drugie nie wierze ze ona Ci powiedziala ze
                  mozesz wypowiedziec mailem, co jak co, jesli to prawda to jestes wygrana, jesli
                  nie (co wedlug mnie bardziej prawdopodobne) to radzilbym Ci dokladniej czytac
                  warunki umowy, wtedy nie bedziesz miala do zadnego TU pretensji..
                  • marcysia51 Re: prosze poczytać 20.05.09, 18:46
                    Całe szczęście rozmowy z tymi baranami sa nagrywane i chyba nie jestem tępa żeby
                    wysyłać wypowiedzenie mailem skoro konsultantka by mi tego nie zasugerowała.
                    • 2granat Re: prosze poczytać 21.05.09, 13:55
                      Nie wiem, ale jakos w twoje wypowiedzi nie moge uwierzyc, Lepiej napisz po co to
                      robisz?
                      • marcysia51 Re: prosze poczytać 21.05.09, 22:44
                        a przepraszam co? Ja sie nie tłumacze tylko opisuję.
                        Moja sprawą zajmuje sie teraz Rzecznik Ubezpieczonych i mam nadzieję,że uda mu
                        sie mi pomóc.No ale za nie znajomość prawa tez trzeba płacic frycowe.Tylko nie
                        każdy wszystko wie.
                        • 2granat Re: prosze poczytać 22.05.09, 12:13
                          no wlasnie nie wiem po co tam ten rzecznik ubezpieczonych? Uwazasz, ze on Ci
                          pozwoi na lamanie prawa? Towarzystwo nie ma obowiazku wogole informowania Cie
                          ani o koncu zblizajacej sie polisy, ani o nowych stawkach, to ubezpieczenie
                          obowiazkowe. To, ze wczesniej Cie informowali o tym ile wynosi nowa skladka to
                          tylko dobrze o nich swiadczy, ze interesują sie swoimi klientami......
                          • marcysia51 Re: prosze poczytać 22.05.09, 18:38
                            Tylko czemu informowali mnie wczesniej o zmianie 6 złotowej a nie poinformowali
                            o podniesieniu składki o 200zł? Chyba tylko dlatego,ze wiedzeli,ze napewno sie
                            na to nie zgodzę,wiec woleli nie informowac bo wiedzeli,że tak czy siak bede
                            musiała zapłacić.Tylko,ze problem polega na tym,że wysokość ubezpieczenia jest
                            praktycznie równa z wartością auta.
                          • marek.dumle Re: prosze poczytać 23.05.09, 13:34
                            2granat napisał:

> no wlasnie nie wiem po co tam ten rzecznik ubezpieczonych?
                            Uwazasz, ze on Ci
                            > pozwoi na lamanie prawa? Towarzystwo nie ma obowiazku wogole
                            informowania Cie
                            > ani o koncu zblizajacej sie polisy, ani o nowych stawkach, to
                            ubezpieczenie
                            > obowiazkowe. To, ze wczesniej Cie informowali o tym ile wynosi
                            nowa skladka to
                            > tylko dobrze o nich swiadczy, ze interesują sie swoimi
                            klientami......

1.Czy firma może "olewać" swoich klientów?
                            2.Czy firma może nie informować swoich klientów o przedłużeniu
                            umowy, której zawarcie z Link4 nie jest obowiązkowe?
                            • daroo9 Re: prosze poczytać 24.05.09, 11:32
                              Oczywiscie ze firma nie moze, nie powinna olewac swoich klientow.Z tym ze nie
                              wysylac informacji o zblizajacym sie koncu polisy nie olewaja klienta.Po prostu
                              nie musza wysylac takiej informacji, prawo ich do tego nie zmusza.A poza tym czy
                              tak trudno jest sobie zapisac w telefonie date koca polisy?
                              • marek.dumle Re: prosze poczytać 24.05.09, 12:00
                                Mój agent Warty zawsze przysyła mi info o końcu polisy na 3 tygodnie
                                przed faktem. Ale to w końcu Warta a nie Link4. To jest inny poziom.
                                • organista_pl Re: prosze poczytać 24.05.09, 12:52
                                  marek.dumle napisał:
                                  na kwotę ok. 2,5 tys.
                                  marek.dumle napisał:

> Mój agent Warty zawsze przysyła mi info o końcu polisy na 3 tygodnie
                                  > przed faktem. Ale to w końcu Warta a nie Link4. To jest inny poziom.

łżesz jak gó...arz z podstawówki zdecyduj sie na jedna z opcji .
                                  • 2granat Re: prosze poczytać 25.05.09, 21:39
                                    Tez mi sie wydaje, ze te komentarze to tylko stek bzdur. Nigdzie, lae to nigdzie
                                    nia masz napisane ze TU powinno do Ciebie dzwonic przed koncem polisy, obojetnie
                                    czy to agent czy to TU na telefon. To tylko dobra wola ich......
                                • daroo9 Re: prosze poczytać 25.05.09, 20:26
                                  no dobra jak jesteś taki zadowolony z tego agenta to czekaj niech ci co roku
                                  przysyła zawiadomienie że kończy ci się polisa. Według mnie prostszą wersją jest
                                  zaznaczenie daty w telefonie:) i jak przychodzi co do czego podzwonienie po
                                  kilku towarzystwach typu direct i sprawdzenie cen
                                  • marek.dumle Re: prosze poczytać 27.05.09, 00:42
                                    daroo9 napisał:

> no dobra jak jesteś taki zadowolony z tego agenta to czekaj
                                    > niech ci co roku
                                    > przysyła zawiadomienie że kończy ci się polisa.

Uważam, że takie rozwiązanie jest bardziej uczciwe. Bo mam sygnał, że
                                    jeżeli nie chcę przedłużyć to muszę wypowiedzieć umowę.
                                    • 2granat Re: prosze poczytać 28.05.09, 01:49
                                      zgoda, tylko to nie jest regulowane przez prawo. Zaden ubezpieczyciel nie musi
                                      do Ciebie dzwonic i mowic Ci ze konczy CI sie polisa....Link4 poszedl tu
                                      ewidentnie na reke klientowi, dlatego nie rozumiem tego zamieszania, zamiast
                                      jeszczce im podziekowac to sie denerwujecie.
                                      • marek.dumle Re: prosze poczytać 28.05.09, 21:01
                                        2granat napisał:
                                        > Link4 poszedl tu
                                        > ewidentnie na reke klientowi, dlatego nie rozumiem tego zamieszania, zamiast
                                        > jeszczce im podziekowac to sie denerwujecie.

Już ich kocham :)))
                                        Chcą mnie oskubać z kasy a ja się denerwuję :)
                                        Dziwne, nie? :)
                • rachimek Re: prosze poczytać 24.05.09, 08:47
                  Prawo jest po ich stronie, ich zachowanie nie informowanie Cie itp jest może
                  niską zagrywką, ale prawo dalej jest po ich stronie.
                  Nie ma skutecznego wypowiedzenia i już. Zakład zawiązał rezerwę, wpłacił na
                  CEPiK jedno euro, poniósł koszty i świadczył ochronę.
                  A to ze się przestraszył i zmienił taktykę i nie informował o zmianie stawki to
                  trzeba było wcześniej sie niestety zainteresować.
                  Po za tym w dniu zakończenia umowy jest już za późno na działania.
                  Wypowiedzenie należy dokonać na dzień przed.
    • marcysia51 Re: Link4 - Zalecałbym Ostrożność! 18.05.09, 22:37
      Następna sytuacja z Link 4
      Mój wujek kupił auto i rozgladał sie w ofertach ubezpieczycieli,poszedł do Linka
      i zagadał z doradzcą,tamten zaczął liczyć obliczać,wypytywać o wszystko.Kiedy
      podał sumę ubezpieczenia wujek powiedział,że dziekuję i w razie czego jeszcze do
      nich wróci.Na to przemiły pan odpowiedział,że niestety ale musi juz zapłacić bo
      umował własnie została zawarta buhahaha.Wujek wysmiał go.
      • pandem-onium Re: Link4 - Zalecałbym Ostrożność! 19.05.09, 16:51
        Cos mi się zdaje, że wymyśliłeś tą historyjkę, albo wujek opowiedział Ci bajkę..
        Przecież do LINK4 się dzwoni, a nie idzie. To fizycznie niemożliwe żeby Twój
        wujek spotkał się osobiście z konsultantem Linka.
        • marcysia51 Re: Link4 - Zalecałbym Ostrożność! 20.05.09, 18:44
          No raczej.Link$ miało kiedyś swoja siedzibe w Alejach Jerozolimskich gzdie sama
          nawet odbierałam swoja polisę.
          • pandem-onium Re: Link4 - Zalecałbym Ostrożność! 01.06.09, 17:08
            Siedziba owszem była, ale Twój wójek nie mógł rozmawiać bezpośrednio z agentem.
            Mógł za to tam pójść i skorzystać z telefonu lub załatwić formalności z panią w
            kasie. Z tego co się orientuję to cała specyfika Link 4 polega na tym, aby
            wszystko załatwiać sprawnie i tanio – bez prowizji płaconej agentom. Wiem, bo
            sam właśnie ubezpieczam u nich swoje auto, to sie przy okazji orientowałem w
            temacie :) I jeszcze trzy grosze do tematu Link4 – jak nie wiecie, to własnie
            trwa u nich ciekawa promocja dla klientów, którzy jeżdżą niemieckimi
            samochodami. Uwzgledniając ten rabat przy 50 % zniżki OC na Audi A4 z silnikiem
            1,9 Tdi wyszło mi w sumie 536 złotych i 14 groszy.
            • organista_pl Won spamerze 01.06.09, 17:44
              > trwa u nich ciekawa promocja dla klientów, którzy jeżdżą niemieckimi
              > samochodami. Uwzgledniając ten rabat przy 50 % zniżki OC na Audi A4 z silnikiem
              > 1,9 Tdi wyszło mi w sumie 536 złotych i 14 groszy.

W innej firmie nie bede podawał nazwy za takie audi zapłacisz 460 zł :))
              • vgrin Re: Won spamerze 02.06.09, 14:04
                no to moze byś podal nazwe tego TU, bo tak to każdy może pisać, ze mozna znalezc
                taniej.....
    • al9 czarny PR 19.05.09, 16:59
      ale jakoś na żenującym poziomie...
      może ćwiczenia na kursie dla spin doktorów prowadzone przez
      Czerepacha?
      al
      • marek.dumle Czarny PR? Gdzie? 19.05.09, 18:25
        • daniel.jed Re: Czarny PR? Gdzie? 23.05.09, 01:20
          Winne wszystkiemu jest pojeb.ne prawo. Kończy ci się umowa z datą X
          i masz głęboko każde TU. A nie jakieś chore wypowiedzenia. Gdyby tak
          było agenci właziliby w dupę przed zakończeniem umowy, i wten sposób
          nie zapomniałbyś że kończy ci sie polisa.
          • organista_pl Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 01:32
            Czy to tak trudno wyciagnąć kartke papieru i napisać wypowiedzenie ??? możesz
            to zrobić dzień przed upływem konczącego sie ubezpieczenia i przefaksować do TU
            • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 13:31
              No dobra.
              Wyłałeś fax.
              I jaki masz dowód: co wysłałeś? i czy napewno doszło?
              • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 13:45
                marek.dumle napisał:

> No dobra.
                > Wyłałeś fax.
                > I jaki masz dowód: co wysłałeś? i czy napewno doszło?

Czy ty kiedys wysyłałeś fax????
                Kazdy fax ma potwierdzenie wysłania i to jest wystarczający dowód uwierz
                mi nie jedno wypowiedzenie wysłałem faxem i jeszcze mi sie nie zdarzyło
                mieć z tego tytułu problemy
                • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 13:52
                  organista_pl napisała:

> marek.dumle napisał:
                  >
                  > Czy ty kiedys wysyłałeś fax????
                  > Kazdy fax ma potwierdzenie wysłania i to jest wystarczający dowód
                  uwierz
                  > mi nie jedno wypowiedzenie wysłałem faxem i jeszcze mi sie nie
                  zdarzyło
                  > mieć z tego tytułu problemy

To jest dowód, że "coś" wysłałem, a nie dowód, że wysłałem
                  wypowiedzenie. Mogłem nawet pustą kartkę wysłać.

Wolę jednak niewirtualnych ubezpieczycieli. Można im dostarczyć
                  wypowiedzenie osobiście.
                  • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 13:58
                    Jak wysłałes pusta kartek to do kogo masz pretensje powinni przypieprzyc ci
                    maxymalna kare :))) heheh idiota
                    • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 14:02
                      No i jeszcze okazuje się, że przygłupiasty trol. Ani tekstu pisanego
                      nie rozumie, ani szacunku dla rozmówców nie ma.
                      • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 14:09
                        Przeczytaj co napisałem wczesniej pukni sie w pusta łepetyne i zapłać kare na
                        jaka zasłuzyłes
                        • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 14:46
                          trol
                          • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 16:23
                            mareczku jak mi cie zal skoro chciałeś tanio to masz teraz 2,5 tałka :)))
                            • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 23.05.09, 16:43
                              Spadaj trolu
                              • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 24.05.09, 12:54
                                marek.dumle napisał:
                                na kwotę ok. 2,5 tys.

marek.dumle napisał:

> Mój agent Warty zawsze przysyła mi info o końcu polisy na 3 tygodnie
                                > przed faktem. Ale to w końcu Warta a nie Link4. To jest inny poziom.

Kóra wypowiedz jest prawdziwa????
                                łżesz jak gó...arz z podstawówki zdecyduj sie na jedna z opcji .
                                • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? 24.05.09, 14:04
                                  Spadaj trolu
                • iberia.pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem?? 24.05.09, 15:11
                  organista_pl napisała:

> marek.dumle napisał:
                  >
                  > > No dobra.
                  > > Wyłałeś fax.
                  > > I jaki masz dowód: co wysłałeś? i czy napewno doszło?
                  >
                  > Czy ty kiedys wysyłałeś fax????
                  > Kazdy fax ma potwierdzenie wysłania i to jest wystarczający dowód
                  uwierz
                  > mi nie jedno wypowiedzenie wysłałem faxem i jeszcze mi sie nie
                  zdarzyło
                  > mieć z tego tytułu problemy

ROTFL, nie wysyla sie faxem ani mailem wypowiedzenia do TU.

Albo skladasz takie wypowiedzenie osobiscie i na kopii masz
                  potwierdzenie "wplynelo dn." albo wysylasz listem poleconym za
                  zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
                  Fax czy mail moze nie dotrzec, co z tego, ze masz z faxu
                  potwierdzenie?Niczego to nie dowodzi a juz na pewno nie tego, ze TU
                  otrzymalo Twoje wypowiedzenie.
                  • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem? 24.05.09, 15:21
                    iberia.pl napisała:
                    > ROTFL, nie wysyla sie faxem ani mailem wypowiedzenia do TU.
                    >
                    > Albo skladasz takie wypowiedzenie osobiscie i na kopii masz
                    > potwierdzenie "wplynelo dn." albo wysylasz listem poleconym za
                    > zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
                    > Fax czy mail moze nie dotrzec, co z tego, ze masz z faxu
                    > potwierdzenie?Niczego to nie dowod

Droga koleżanko wyssałaś to z palca ???

Bo ja pisze o tym czym zajmuje sie na codzien:))))
                    Fax to urządzenie które słuzy własnie do tego i tak samo jak polecony ma
                    swoja kopie nadania :)))
                    • iberia.pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem? 24.05.09, 15:29
                      organista_pl napisała:
                      >
                      > Droga koleżanko wyssałaś to z palca ???

nie, madralo plci niezidentyfikowanej.

Wyobraz sobie, ze w swoim zyciu wyslalam setki faxow, ale zdarzylo
                      mi sie kilka razy, ze mimo iz mialam potwierdzenie OK to fax do
                      adresata nie dotarl.Nie bierzesz takiej opcji pod uwage? Szkoda.

Poszukaj w googlach to znajdziesz, jak to ktos wyslal wypowiedzenie
                      OC do TU faxem i koniec koncow okazalo sie, ze to nie jest dowod
                      nawet jak masz raport OK.O ile sie nie myle to sprawa oparla sie o
                      sad i wyrok byl na korzysc TU.

>
                      > Bo ja pisze o tym czym zajmuje sie na codzien:))))
                      > Fax to urządzenie które słuzy własnie do tego i tak samo jak
                      polecony ma swoja kopie nadania :)))

a umiesz czytac ze zrozumieniem? Ja tego nie kwestionuje, tylko
                      kiedys pieknego dnia przekonasz sie, ze swoj raport z faxu to zwykly
                      swistek, ktory nie ma zadnego umocowania prawnego....to nie jest
                      zaden dowod,ze OC zostalo wypowiedziane.
                      KAzdy madry agent Ci to powie.
                      • organista_pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem? 24.05.09, 15:31
                        Znajomości droga kolezanko :)))
                      • organista_pl Bełkoczes iberia poczytaj zanim cos napiszesz 24.05.09, 15:37
                        www.ptu.pl/?page=1288&ph_mainContent_start=showFaqs&faq_category_id=58832#58853
                        3. Jaka forma jest wymagana dla skutecznego wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC?

Polskie Towarzystwo Ubezpieczeń wymaga formy pisemnej dla wypowiedzenia umowy.
                        Pismo wypowiadające umowę ubezpieczenia OC należy przesłać listem poleconym lub
                        faxem.
                        Wypowiedzenie za pomocą e-mail może być skuteczne tylko w przypadku przesłania
                        skanu oświadczenia stanowiącego wypowiedzenie umowy.
                        • iberia.pl organistka 24.05.09, 16:07
                          sprawdz sobie inne TU a potem zycze ci zeby twoj fax z
                          wypowiedzeniem OC zniknal w prozni i zobaczymy co wtedy bedzie, ten
                          sie smieje kto sie smieje ostatni :-D.
                          • organista_pl Re: organistka 24.05.09, 21:51
                            iberia.pl napisała:

> sprawdz sobie inne TU a potem zycze ci zeby twoj fax z
                            > wypowiedzeniem OC zniknal w prozni i zobaczymy co wtedy bedzie, ten
                            > sie smieje kto sie smieje ostatni :-D.

Ja sie smieje jakies 12 lat :)))
                            • iberia.pl Re: organistka 25.05.09, 18:55
                              organista_pl napisała:

> iberia.pl napisała:
                              >
                              > > sprawdz sobie inne TU a potem zycze ci zeby twoj fax z
                              > > wypowiedzeniem OC zniknal w prozni i zobaczymy co wtedy bedzie,
                              ten
                              > > sie smieje kto sie smieje ostatni :-D.
                              >
                              > Ja sie smieje jakies 12 lat :)))

jasne, bujac to my ale nie nas, takie bajki to dzieciom na onecie
                              opowiadaj :-D
                              • organista_pl Poczytaj raz jeszcze iberia może zrozumiesz 26.05.09, 08:55
                                www.ptu.pl/?page=1288&ph_mainContent_start=showFaqs&faq_category_id=58832#58853

3. Jaka forma jest wymagana dla skutecznego wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC?

Polskie Towarzystwo Ubezpieczeń wymaga formy pisemnej dla wypowiedzenia umowy.
                                Pismo wypowiadające umowę ubezpieczenia OC należy przesłać listem poleconym
                                lub faxem.
                                Wypowiedzenie za pomocą e-mail może być skuteczne tylko w przypadku przesłania
                                skanu oświadczenia stanowiącego wypowiedzenie umowy.

• iberia.pl na Twoim zakichanym PTU świat TU się 26.05.09, 14:48
                                  nie konczy, potrafisz to pojac? Watpie :-D
                                  • syn_wojtyly PTU robi ludzi w konia, zaniża wartość pojazdów :) 01.08.09, 21:45
                                    wiedza jak to robic...zanizaja wartosc pojazdu przed szkoda a potem
                                    wyplacaja grosze poszkodowanemu. To najgorsze towarzystwo
                                    ubezpieczeń w Polsce.
                  • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem? 24.05.09, 15:47
                    iberia.pl napisała:
                    > ROTFL, nie wysyla sie faxem ani mailem wypowiedzenia do TU.

Takie było zalecenie Link4. Chyba że to była podpucha Link4. Czego bym
                    nie wykluczał w świetle późniejszych wydarzeń.

> Albo skladasz takie wypowiedzenie osobiscie i na kopii masz
                    > potwierdzenie "wplynelo dn." albo wysylasz listem poleconym za
                    > zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

To pierwsze chyba niewykonalne, bo oni nie mają fizycznej siedziby.
                    To drugie tak naprawdę ma wiarygodność podobną do faksu, bo jak
                    udowodnię w przypadku konfliktu z TU, że mój polecony zawierał
                    wypowiedzenie, a nie życzenia wielkanocne?

> Fax czy mail moze nie dotrzec, co z tego, ze masz z faxu
                    > potwierdzenie?Niczego to nie dowodzi a juz na pewno nie tego, ze TU
                    > otrzymalo Twoje wypowiedzenie.

Dowód podważalny niestety.
                    • iberia.pl Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem? 24.05.09, 16:11
                      akurat to co cytowales nie bylo pisane do Ciebie :-).

marek.dumle napisał:

> iberia.pl napisała:
                      > nie wykluczał w świetle późniejszych wydarzeń.
                      >
                      > > Albo skladasz takie wypowiedzenie osobiscie i na kopii masz
                      > > potwierdzenie "wplynelo dn." albo wysylasz listem poleconym za
                      > > zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
                      >
                      > To pierwsze chyba niewykonalne, bo oni nie mają fizycznej siedziby.

www.link4.pl/html/i_2_118_dane_firmy.html
                      > To drugie tak naprawdę ma wiarygodność podobną do faksu, bo jak
                      > udowodnię w przypadku konfliktu z TU, że mój polecony zawierał
                      > wypowiedzenie, a nie życzenia wielkanocne?

Idac tym tokiem rozumowanie to zasadnosc korespondencji listownej
                      jest z zalozenia watpliwa :-P.

>
                      > > Fax czy mail moze nie dotrzec, co z tego, ze masz z faxu
                      > > potwierdzenie?Niczego to nie dowodzi a juz na pewno nie tego, ze
                      TU
                      > > otrzymalo Twoje wypowiedzenie.
                      >
                      > Dowód podważalny niestety.

Mocno podwazalny.
                      • marek.dumle Re: Nie potrafisz napisać wypowiedzenia??? faxem? 24.05.09, 16:16
                        eria.pl napisała:

> Idac tym tokiem rozumowanie to zasadnosc korespondencji listownej
                        > jest z zalozenia watpliwa :-P.

Wiem, że wygląda to ponuro, ale tak na logikę rzecz biorąc można
                        podważać co było przedmiotem przesyłki listowej. Ciekaw jestem jak to
                        przed sądem wygląda...
                        • sakhal Wnioski 25.05.09, 21:02
                          marek.dumle napisał:

> eria.pl napisała:
                          >
                          > > Idac tym tokiem rozumowanie to zasadnosc korespondencji
                          listownej
                          > > jest z zalozenia watpliwa :-P.
                          >
                          > Wiem, że wygląda to ponuro, ale tak na logikę rzecz biorąc można
                          > podważać co było przedmiotem przesyłki listowej. Ciekaw jestem jak
                          to
                          > przed sądem wygląda...

Dlatego wreszcie ktos powinien zrobic z tym porzadek i zniesc durny
                          przepis automatycznego przedluzenia ubezpieczenia w razie braku
                          wypowiedzenia.
                          Na dobra sprawe, jesli TU bedzie chciało to zawsze moze sie wyprzec -
                          oni zadnego wypowiedzania nie dostali. Ewentualnie - to co
                          przyszło, to była pusta kartka..

• vgrin Re: Wnioski 26.05.09, 11:07
                            no to popatrz na to z drugiej strony. Jesli taki jeden albo drugi zapomni sie
                            ubezpieczyc i dostaniesz w bok swojego auta to jak naprawisz swoje auto?
                            trzyletnia sprawa sadowa myslisz ze jest lepsza od takiego automatycznego
                            przedluzenia? jesli ktos pamieta to bedzie pamietal, a automatyczne przedluzenie
                            jest dla tych ktorzy zapominaja, bo jak maja nie miec to lepiej zeby mieli takie
                            jak przed rokiem.
                            • sakhal Re: Wnioski 26.05.09, 11:20
                              Sa odpowiednie instytucje do zajecia sie takim przypadkiem.
                              Przejmuja na siebie naprawe szkod poszkodowanemu, a potem odbieraja
                              sobie od nieubezpieczonego sprawcy z nawiazka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka