Dodaj do ulubionych

Promile i paragrafy

IP: *.c201.msk.pl 16.08.09, 15:51
No tak za jazdę na rowerze zabiorą mi prawko bo równie dobrze mógłbym prowadzić samochód to najlepiej nie produkować samochodów bo każdy może prowadzić pod prądem paranoja!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca Re: Promile i paragrafy IP: *.c201.msk.pl 16.08.09, 15:56
      no bo to jest niestety polska !!! w Anglii mogę być napruty jak szpak ale jak mnie zatrzymają do kontroli i będe z nimi normalnie gadać i nie będę się "chwiać" to mi nic nie zrobią a u nas zatrzymają kogoś za to że nie ma zapiętych pasów i od razu alkomacik idzie w ruch!!!!!!
    • Gość: speedster Re: Promile i paragrafy IP: 81.210.91.* 16.08.09, 20:11
      ////Piłem i wiem, że jak wsiądę na rower, to stracę prawo jazdy. Więc prowadzę go skrajem jezdni. Czy jestem traktowany jak wyżej?
      Tak, ponieważ w myśl prawa pieszym jest też osoba prowadząca, ciągnąca lub pchająca rower. Sankcje są więc takie, jak w poprzednim przypadku.///

No dobra, a co będzie jak będę niósł rower?? taka sama kara jak za powyższe ??
    • Gość: axd Re: Promile i paragrafy IP: 188.33.88.* 16.08.09, 23:00
      A uniesiesz rower po pijanemu? ile metrów z nim przejdziesz? 10?:)
    • Gość: kos Re: Promile i paragrafy IP: 188.33.88.* 16.08.09, 23:05
      Jest tylko jedna skuteczna metoda na eliminowanie pijanych kierowców z drogi. Konfiskata samochodu! Jeśli pijaczkowi zabierzemy prawo jazdy to dalej będzie jeździł bez prawa jazdy...jeśli damy mu grzywne to zapłaci i dalej będzie jeździł po pijaku....a jeśli zabierzemy mu samochód to więcej po pijanemu nie pojedzie:)
    • mzyo Re: Promile i paragrafy 16.08.09, 23:31
      1. 'Przykład z życia: jeżdżąc po sadzie traktorem, nietrzeźwy ojciec wpadł na samochód syna. Oba pojazdy zostały uszkodzone, ubezpieczyciel odmówił pokrycia kosztów ich naprawy.''
      A skąd ubezpieczyciel wiedział o nietrzeźwości kierującego?
    • Gość: do axd Re: Promile i paragrafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 17:12
      chopie, zalozenia sa nastepujace:
      masz 1,80 m, wazysz 85 kg (nadwaga), wypijasz 2 duze piwa do grilla (zaczynasz o 14...), cos wczesniej jadles.
      sprawdz zgodnie z ilemogewypic.com ile masz promili...

ups, o 18.30 jestes jeszcze ponad kreska...
    • Gość: poprawka Re: Promile i paragrafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 17:20
      a, i zalozylem ze duze piwo to 0,5 L (o to oparto wyliczenia), a okazalo sie ze w formularzu jest jeszcze 0,66 L
    • maciejdyba Re: Promile i paragrafy 19.08.09, 10:00
      Przestancie wreszcie demonizować rolę alkoholu!!! W normalnych krajach dopuszczalny poziom wynosi i 0,8 promila a i tak liczba wypadków jest o wiele mniejsza nie mówiąc już o ofiarach śmiertelnych. Problemem jest szkolenie kierowców. Giną najczęściej młodzi ( i to trzeźwi! ) ludzie których nikt nie nauczył nakursie jak zachowuje się samochód przy prędkościach rzędu 90km/h i więcej bo jakiś DEBIL KOMPLETNY zdecydował , że nauka jazdy i egzamin polega na parkowaniu i jeździe po mieście z prędkością ok.30km/h . ( To właściwie nie jest nauka jazdy , ale nauka zdawania egzaminu . ) Przy tych predkościach ludzie nie gina , szanowni decydenci , wszyskowiedzący instruktorzy i przemądzrzali policjanci "drogówki"...
    • Gość: Gosc Re: Promile i paragrafy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 11:25
      To jest prawda. ostatnio kolega zdal prawko i kazalem mu jechac w nocy bo bylem wypity i nie mial pojecia jak jechac.. bo nigdy nie jechal po ciemku na kursie.. porazka.. na trasie jechal 50 bo wiecej sie bal..
    • Gość: Awel Re: Promile i paragrafy IP: *.warszawa.mm.pl 20.08.09, 18:58
      A mi najbardziej podoba się, że za pchanie samochodu też mogą prawko zabrać :P
    • Gość: WUJO Re: Promile i paragrafy IP: *.cdma.centertel.pl 20.08.09, 20:45
      Pijaków to się leczy a nie zamyka - to jest choroba. Wypicie jednego piwa ze znajomymi to nie jest pijaństwo ani żaden alkoholizm .
      • bimota Re: Promile i paragrafy 21.08.09, 13:26
        Jest, bo zdrowemu czlowiekowi piwo nie smakuje.
    • Gość: wujo Re: Promile i paragrafy IP: *.cdma.centertel.pl 21.08.09, 19:59
      Jeden lubi ogórki , drugi ogrodnika córki.Nie wszyscy muszą lubić piwo .Ja na przykład lubię - to co - wg. kolegi bimota jestem chory. Myśląc tymi kategoriami dojdziemy do takich absurdów że dalej to już tylko wariatkowo. Wszystko jest dla radości ludzi ale wszędzie potrzebny jest umiar i zdrowy rozsądek i nie bądżmy bardziej święci od Papieża bo możemy trafić na ołtarze a to już będzie świętokradztwo.
    • Gość: wujo Re: Promile i paragrafy IP: *.cdma.centertel.pl 21.08.09, 20:08
      Tak na marginesie to im mniejsza świadomość oraz kultura osobista tym większe chlanie a po drugiej stronie stronie barykady bardziej zacietrzewieni i zakompleksieni przeciwnicy z pomysłami typu ; pozamykać, zabrać a najlepiej to od razu zastrzelić.
    • Gość: tom Re: Promile i paragrafy IP: *.net.azartsat.pl 11.09.09, 15:30
      co mi grozi za bycie pod wpływem alkocholu w autobusie wojskowym-podróż służbowa
    • Gość: Pl Re: Promile i paragrafy IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.09, 16:24
      A co z lekami, które nie działają podobnie jak alkohol - nie odurzają - ale są pochodnymi narkotyków? Chodzi mi tutaj o METYLFENIDAT (Ritalin, Concerta) - lek na ADHD / ADD, który jest pochodną amfetaminy. Nie tylko nie wpływa negatywnie na zdolność do prowadzenia pojazdów, ale ją zwiększa, ponieważ POPRAWIA KONCENTRACJĘ (W USA przeprowadzano nawet badania, które potwierdzają zmniejszenie liczby wypadków u osób chorych, biorących MPH)! Czy test wykryje MPH? Jeśli tak, to czy grożą kierowcy za to jakieś konsekwencje?
    • Gość: emigrant66 Re: Promile i paragrafy IP: 83.2.207.* 25.07.10, 21:16
      mojie auto ja jiestem pijany , i dajie kierowac komus kto niema prawka i tez jest po paru browarach bo on prawka nie straci bo go niema a ja mam ciekawe co zato grozi
    • Gość: Gość Re: Promile i paragrafy IP: *.180.tu.koszalin.pl 17.06.11, 10:10
      Moim zdaniem pan inspektor nie ma racji, gdyż zakaz prowadzenia pojazdów orzekamy na podsatawie art.29kw. Natomiast w art.28kw, który zawiera katalog środków karnych, w tym równiez zakaz, w paragrafie 2 tego przepisu stoi jak wół, że ŚRODKI KARNE MOZNA ORZEC, JEZELI SĄ PRZEWIDZIANE W PRZEPISIE SZCZEGÓLNYM, A ORZEKA SIĘ JE, JEŻELI PRZEPIS SZCZEGÓLNY TAK STANOWI. Co oznacza, że o orzekaniu zakazu (obligatoryjnym - sąd orzeka lub fakultatywnym - sąd może orzec) musi być wyraźnie napisane w konkretnym przepisie, a takiego zapisu nie ma w art.97kw, wiec niech Pan Inspektor:
      1. Doczyta przepisy,
      2. przestanie uprawiać policyjną socjotechnikę,
      3. spada na drzewo
    • Gość: Gość Re: Promile i paragrafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:27
      Amerykańscy piloci podczas misji bojowych mogą przyjmować amfetaminę. Nie sądzę aby ograniczała zdolność prowadzenia pojazdów samochodowych.
    • Gość: HHH Re: Promile i paragrafy IP: 195.117.149.* 17.06.11, 23:16
      Czyli nie moge pchac prowadzic rowero pod wplywem alkocholu... ale moge go niesc na ramieniu prawda? :)
    • Gość: Gość Re: Promile i paragrafy IP: *.static.pec.3s.pl 20.06.11, 07:32
      Chora interpretacja przepisów. Prowadząc rower a nie jadąc na nim grozi za to kara?! To jakiś absurd. Podobnie odebranie prawa jazdy pieszemu za spowodowanie kolizji. Także przykład pchania pod wpływem - nie do końca wyjaśniono czy chodzi o to, że pijany kierowca siedzi i kieruje autem bez uruchamiania silnika czy także gdy ten pijany kierowca pcha samochód a trzeźwy przechodzień kieruje autem.
    • Gość: Gość Re: Promile i paragrafy IP: *.maspex.com.pl 12.09.12, 07:38
      Czytajcie ze zrozumieniem. Jest napisane że prowadzący rower po spożyciu czy w stanie nietrzeźwości jest tak samo traktowany jak pijany pieszy. Czyli nie ma znaczenia czy idziesz obok roweru czy go niesiesz. Jesteś pijanym pieszym idącym skrajem jezdni za co grożą konsekwencje.
      Kara nagany albo grzywny do 3 tys. zł, o ile czyn zostanie uznany za wykroczenie przeciwko "innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych" (art. 97 kw).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka