Dodaj do ulubionych

Tymborek a rama do haftu

23.01.12, 19:18
Chciałam zapytac, tych, którzy mają porównanie, ja mam dwa tymborki mały jakies 12 cm i większy jakies 22 cm i na nich haftuję, a widzę, ze sporą popularnoscią ciesza się ramy do haftu. Ktos mi podpowie jak to jest, czy ramy lepsze? Może kupic sobie tez rame? Jak kupic to jaka większą, mniejszą?
Obserwuj wątek
    • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 24.01.12, 11:03
      Witaj anirat
      Na forum jest mnóstwo tematów związanych z Twoim pytaniem.
      Wpisz w wyszukiwarkę
      tamborek krosno

Dla ułatwienia smile
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=tamborek+krosno&s.sm.forumXx=20039&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
      • anirat Re: Tymborek a rama do haftu 24.01.12, 22:11
        Dziekuję, poczytałam.
        • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 24.01.12, 22:57
          anirat myślę,że wybór zależy tylko od Ciebie i od tego co będzie Tobie pasowało.
          Chaga bardzo ciekawie podpowiada na swoim blogu,poczytaj jesli nadal Cie temat interesujesmile
          Jeszcze nie kupiłam,ale przeglądając i czytając mnóstwo rad,zdecydowałam się na taki stojaczek jak opisuje Chaga w pierwszym linku.
          Nie jest tani,ale przecież to wydatek na dłuższy czas smile

pasjeodnalezione.blogspot.com/2010/07/abc-wybor-krosna-stojaka-do-ram-i.html
          pasjeodnalezione.blogspot.com/2010/06/abc-wybor-tamborka.html
          • anirat Re: Tymborek a rama do haftu 25.01.12, 09:13
            Czytałam, bo ten blog mam w ulubionych, ale jednak trudno amatorowi zmierzyc się z profesjonalisą, do tej pory haftowałam bez tamborka, teraz dopiero mam tamborek, przynaje, ze haft jest rózniejrzy, na poprzednich pracach bywało róznie.
            Dziekuję.
            Myslę, że pohaftuje na tych co mam i moze wtedy zdecyduje czy kupic sobie tez ramkę. Moja pytanie wzięło sie z tego, ze dosyc czesto pojawiały sie opinie o ramkach. Przy wzorach w kształcie kwadratu lub prostokata wydała mi się lepszą opcja, ale z drugiej strony na okragłym tez mozna, a w pasmenterii były tylko okragłe. Powoli się uczę, zauwazyłam tez róznicę w jakosci kanw ;/ No ucze się. Sowja pasje odkryłam bardzo pózno.
            Jestem stałą czytelniczką forum, tego i siostrzanego i oglądaczką chomików wink
            • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 25.01.12, 10:46
              anirat ja też odkryłam pasję bardzo późno,cały czas się uczę smile
              Czerpię bezcenne rady od Pań,które mają już kawałek haftowanego życia za sobąsmile
              Haftowałam i haftuję podobnie jak Ty,bez tamborka,na tamborku.
              Mały mi odpowiadał,ale gniecie haft,duży był nie zawygodny.
              Wydaje mi się,że jestem w tej chwili na etapie,że już mogę zdecydować się na coś wygodniejszego dlatego zamierzam się zdecydować na taki jak już wspomniałam wyżej
              i mam nadzieje że dobrze przemyślałam.Mogę pracować na tamborku,ramie a zajmie mi mniej miejsca niz krosno co akurat jest istotne.
              anirat nie jest sztuką kupić,ale dopasować do swojej wygody smile aby potem zakup nie leżał bezużyteczny na dnie szafy.
              Przemyśl,zastanów się co Tobie by pasowało.
              • inna57 Re: Tymborek a rama do haftu 25.01.12, 11:13
                Od zawsze haftuję na tamborku ale marzy mi się taki "mercedes" www.siestaframes.com/acatalog/Siesta_Frames_Special_Offers.html oczywiście szczęśliwie marzenia są darmowe wink
                • anirat Re: Tymborek a rama do haftu 25.01.12, 19:03
                  Oj taki mercedes to juz coś smile
                  • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 25.01.12, 23:14
                    Rewelacja smile

https://www.siestaframes.com/acatalog/d53047-stitchsmart-lrg.jpg

Gdyby tylko tak można tą jedyneczkę z przodu wymazać........ smile

• bk110 Re: Tymborek a rama do haftu 27.01.12, 12:57
                      tylko pomarzyć..
                    • piegucha Re: Tymborek a rama do haftu 28.01.12, 03:32
                      A mnie to wyglada na ból krzyza i szyjitongue_out Ale moze sie nie znam?
                      • inna57 Re: Tymborek a rama do haftu 28.01.12, 16:37
                        Do małych prac najlepszy jest tamborek lub ramka. Z taką małą pracą można się zwinąć w kąciku kanapy. Jednak przy dużych haftach taka rama to marzenie.
                        • kamak30 Re: Tymborek a rama do haftu 04.02.12, 00:11
                          ja tez zaczynalam od malego tamborka (niestety robił mocne zagnioty) kupilam w hobby studio kwadratowa rame 30x30 i bylam z niej bardzo zadowolona...jednakze po jakims czasie stwierdzilam, ze jest to pasja na dluzsza mete i bawia mnie bardziej duze projekty niz male dlatego sprezentowalam sobie takiego "mercedesa"
                          Tekst linka

i uwielbiam go!
                          • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 04.02.12, 10:28
                            kamak30 następny mercedes ciekawysmile Podoba mi się.
                            To faktycznie na bardzo duże prace")

Od paru dni wreszcie cieszę się nowym nabytkiem,na który pracuje mi się rewelacyjnie.
                            Wreszcie mam uchwyt stojący z Hobby Studio o którym wspomina Chaga na swoim blogu
                            pasjeodnalezione.blogspot.com/2010/07/abc-wybor-krosna-stojaka-do-ram-i.html
                            Narazie jestem zadowolona.Jeszcze dokupić coś dodatkowego będę musiała do uchwytu stojącego,narazie się wstrzymałam.
                            Tamborek dobry,ale gniecie mi robótkę.
                            Wypatrzyłam na allegro ramkę,tamborek prostokątny z lekko zaorąglonymi bokami.
                            Jest duży rozmiar 43x37 za duży na to co aktualnie mam (kwestia tylko kanwy szerszej przy kolejnej pracy),ale chyba się skuszę.

Tu jest link dla zainteresowanych
                            allegro.pl/duzy-tamborek-ramka-do-haftu-recznego-37-x-43cm-i2060055544.html
                            Co sądzicie?
                            Pooglądałam,mam obawy czy dobrze naciągnie materiał,ale taki format mi pasuje.

PS.
                            Może Allegrowicz mi opuści cenę za reklamę,co? wink smile
                            • chaga555 Re: Tymborek a rama do haftu 04.02.12, 15:32
                              Szmatka - gratka, ja Ci odradzam, wiem już z doświadczenia, że to zdecydowanie za duży rozmiar i będzie Ci bardzo niewygodnie na tym pracować, pomijając to że nie wydaje mi się aby dobrze trzymał tkaninę.
                              Zaczęłam haftować teraz obraz o wymiarach ok. 70/55 cm, chciałam wypróbować większy tamborek (śr. 35 cm) niż ten na jakim haftowałam do tej pory (śr. 25 cm) i ręki mi zabrakło, totalna masakra. Zresztą nie tylko to, bo została też utrudniona znacznie funkcja obrotu tamborka (na lewą strona haftu) co w tym stojaku jest dla mnie jego największą zaletą.
                              Nie wiem jaki rozmiar ma twój obrazek, ale ja materiał poza tamborkiem roluję i przypinam metalowymi spinaczami i nie gniecie mi się zbytnio, no i nie przeszkadza mi w haftowaniu.
                              mój hafciarski blog:
                              www.pasjeodnalezione.blogspot.com/
                      • krystyna-anna7 Re: Tymborek a rama do haftu 29.03.12, 19:57
                        Raczek jednak kieszeni...
                • krystyna-anna7 Re: Tymborek a rama do haftu 29.03.12, 19:56
                  Oj, piękny mercedes, dokładam do moich marzeń.
                  Z kupnem raczej poczekam na wygraną kulminację w totku...
                  Pozdrawiam
    • chaga555 Re: do Kamak30 04.02.12, 15:48
      Kamak, kilka pytań smile)):
      - gdzie kupiłaś taki stojak do ram?
      - czym spięłaś boki? było to w komplecie?
      - jaki to producent i nazwę handlowa produktu.
      wygląda całkiem interesująco, może w przyszłości takie coś bym też zakupiła na ramy.
      • szmatka-gratka Re: do Kamak30 09.02.12, 11:08
        Chaga dziękuję za radę.
        Tamborek mam o śred. 25cm( a cały czas byłam przekonana że to 30cm smile )
        Jednak szukam czegoś prostokątnego,aby cały haft mi się zmieścił( lub prawie cały)
        Myślę o plastikowej ramie do haftu lub o zakupie uchwytu przejściowego
        do mocowania ramy do uchwytu stojącego i do tego ramę drewnianą z ruchomymi wałkami
        45x30 cm albo 61x30 cm.
        Tylko się zastanawiam,czy będzie tak samo wygodne dojście do lewej strony,czy obrócę bez problemów.Wiesz o co mi chodzi?
        Biorę też pod uwagę okrągły tamborek ale z tych szerokich w hobby co są.
        Uchwyt jest rewelacyjny,jestem nim zachwycona.smile
        To co teraz krzyżykuję to tkanina ok 43x34 cm,docięłam za małą do tamborka,może dlatego
        tak mnie denerwuje tamboreksmile Nie łapie mi całej tkaniny z boku.Chyba będę musiała na zrobienie kawałka wzorku przełożyć na zupełnie malutki.
        Może się nie potrzebnie szarpię,myśląc o czymś innym i przyzwyczaję się?
        Głównie chodzi o wygodę i funkcjonalność to gniecenie,spłaszczanie haftu mnie przeraża.
        Nie sztuka kupić aby potem leżało w szafie.
        Podpowiesz coś? smile))
        • chaga555 Re: do Kamak30 09.02.12, 15:09
          A odnośnie jeszcze tego tamborka z allegro, to on jest do haftu maszynowego smile
          Mam wątpliwości, czy rama będzie wygodna, sama się nad tym zastanawiałam, ale obracanie na boki by już odpadło, tylko góra - dół. Mam też wątpliwości, czy ramy nie będą za ciężka.
          Ja mam super tamborek lekki i szeroki (2 cm), gdzie mechanizm zaciskowy jest poza kołem, co pozwala mi właśnie za to zaczepiać na stojaku, nie zakrywam więc haftu. On mi nic nie gniecie. Jedyny problem, to że nie można go kupić w Polsce, ale bywają a ebay.
          Te z hobby studio są trochę za szerokie do uchwytu (2,4 cm) i dość ciężkie, miałam kiedyś możliwość je obejrzeć.Wprawdzie jak śruby wbiły mi się w drewno to teraz może by się i zmieścił, sama możesz to zmierzyć.
          • szmatka-gratka Tamborek czy rama do haftu 12.02.12, 01:30

A pisze, że do haftu ręcznego.... może sprzedawca się pomylił w opisie sad

Chaga właśnie dlatego też się wstrzymałam,bo stwierdziłam,że najpierw zobaczę uchwyt -co to takiegosmile
            Ale uparłam się na coś od prostokątu,kwadratu,owalu i tak w goglach znalazłam owalny, o taki
            https://jagnieszka.blox.pl/resource/aga_x_005.jpg
            jagnieszka.blox.pl

Nawet mógłby być smile
            Do uchwytu powinien pasować i obracać też nie powinno być problemów i powinien być lekki.
            Jednak uchwyt przejściowy + rama+tkanina= to troszkę zaważy,a w planach nie mam jakiś kolosów wink to taki owalny tamborek tak myślę,że byłby dobry do moich potrzeb.

Tylko pytanie już ogólnie do Wszystkich,czy ktoś z Was ma taki tamborek i jak się na nim pracuje,jak trzyma tkaninę?

Takie można kupić w Wojtku w dwóch rozmiarach
            www.wojtek.com.pl/wojtek/wojtek/wojtek.php?a=towar&id=861
            www.wojtek.com.pl/wojtek/wojtek/wojtek.php?a=towar&id=862
            Chaga jeszcze jedno,trafiłam na tamborki tego typu
            www.toiowo.sklep.pl/index.php?products=product&prod_id=169
            Czy coś podobnego a może i taki masz?Nawet mógłby być smile

• chaga555 Re: Tamborek czy rama do haftu 12.02.12, 20:33
              Ciężko wyczuć jak będzie z tym owalnym, sama musisz widać przetestować smile.
              Z tym, że mnie przeraziła śruba do zaciskania, a właściwie brak możliwości jej uchwycenia. Dla mnie to akurat bardzo ważne, nie wyobrażam sobie dokręcania i rozkręcania śrubokrętem , czy kombinerkami.
              Co do tego plastikowego tamborka to go kiedyś oglądałam w tym sklepie, pojęcia nie ma mm za co taka cena, jest też dość mały śr. 18 cm, a taki, chociaż można oczywiście umieścić na stojaku to pytanie po co? Ja zazwyczaj jak używam nawet tamborka sr. 22 cm (gr. 1 cm) do szybkich haftów, to trzymam w rękach, bo jest mi wygodniej.
              • piegucha Re: Tamborek czy rama do haftu 13.02.12, 01:16
                Chaga, ale gdzie Ty widzisz, ze trzeba srubokret uzywac? Podobne sruby jak na zdjeciu maja tamborki sprzedawane u mnie w sklepach i ta srube to sie normalnie reka dokreca i odkreca. Srubokret moze jechac na ferietongue_out
                I pomimo, ze nie lubie tamborkow to ten owalny wyglada supersmile
                • marzena56.0 Re: Tamborek czy rama do haftu 13.02.12, 15:52
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3030047,2,1,Zdjecie0134.html TAKIE OTO CUDENKO WYKONal moj maz
                  • marzena56.0 Re: Tamborek czy rama do haftu 13.02.12, 16:05
                    A ubiegajac kolejne pytanie dlaczego taki szeroki to odpowiadam ze zabieram sie po skonczeniu tego obraska za wielkie dzielo a mianowicie golden kite 928. Jest to dosc spory obraz bo bedzie mial jakies 90 cm na 140 cm ale mam nadzieje ze starczy mi zycia aby go skonczyc
                    • marthu Re: Tamborek czy rama do haftu 16.02.12, 15:39
                      Najlepszy jest haft komputerowy. Projektujesz w komputerze a maszyna to haftuje.
                      • inna57 Re: Tamborek czy rama do haftu 16.02.12, 16:31
                        Wybacz ale my tu paramy się rękodziełem a nie haftem maszynowym. Mam maszynę która potrafi haftować ale wstydziłabym się w tym gronie prezentować produkcję maszynową i nazywać ją haftem. Można sobie obrazek wydrukować na drukarce i będzie on tyle wart co ten haft maszynowy.

Mam nadzieję że koleżanki hafciarki podzielają mój pogląd.
                        • anirat Re: Tamborek czy rama do haftu 16.02.12, 17:56
                          Mnie do miana hafciarki daleko, ale haft to pasja, hobby, sposób na przyjemne spędzanie czasu. Haftuję tylko dla własnej satysfakcji i ku uciesze, a haft maszynowy zwyczajnie nie ciesz, podobnie jak haft kupiony na all.
                          • marzena56.0 Re: Tamborek czy rama do haftu 17.02.12, 09:20
                            ZUPELNIE ZGADZAM SIE CO DO WYPOWIEDZI MOICH PRZEDMOWCZYN ..TO CO ROBIMY SPRAWIAM NAM OGROMNA RADOSC I CUDOWNIE SPEDZONE CHWILE Z KANWA MULINKA I IGIELKA.
                            • inna57 Re: Tamborek czy rama do haftu 17.02.12, 10:59
                              A czego mogłybyśmy się spodziewać po facecie wink

Choć muszę przyznać że znam wielu haftujących panów ale oni także uważają haft maszynowy za profanację rękodzieła.

Wszystkie jesteśmy hafciarkami. Bardzo chętnie podziwiam rozwój koleżanek które zaczynają od prostych wzorków a z czasem tworzą prawdziwe cuda. Tu nikt nie wstydzi się zapytać, poprosić o pomoc, ale i przyjąć krytykę. Każda z nas tworzy to co lubi i to jest wspaniałe.
                            • szmatka-gratka Re: Tamborek czy rama do haftu 17.02.12, 11:04
                              Marzenko ale masz maszynę smile Zdolna Twoja chłopinkasmile
                              Tu maria pracuje właśnie nad goldenkiem ale o polowę mniejszym.
                              Jest na dole podany link do chomika Gratka,możesz zobaczysz postępy
                              forum.gazeta.pl/forum/w,20039,120031471,120031471,Golden_Kite_982.html
                              Myślę że koleżanka doradziła haft komputerowy sugerując się linkiem (moim) i odpowiedzią też Chagi.

Ja na ten owalny tamborek jednak się skuszę.smile
                              • marzena56.0 Re: Tamborek czy rama do haftu 18.02.12, 14:33
                                witaj ja przymiezam sie GK 928 a nie 982 choc i ten jest piekny
                                • szmatka-gratka Re: Tamborek czy rama do haftu 19.02.12, 11:36
                                  No widzisz jak już mi się liczby przestawiają smile))
                                  Niezła kobietka,piękny obraz a dla Ciebie wyzwanie życiowe wink
                                  Wielki obraz,to i rama odpowiedniasmile

Ja swoim stojaczkiem z dnia na dzień coraz bardziej się zachwycamsmile
                                  • szmatka-gratka Re: Tamborek czy rama do haftu 15.03.12, 01:20
                                    Dotarł do mnie tamborek owalny.
                                    Już od jakiegoś czasu testuję i.....zacznę od śrubysmile
                                    Śrubę bez problemu będzie można dokręcać bez pomocy śrubokręta jak się troszkę wyrobi.
                                    Ja używam śrubokrętu ale tylko dlatego,że nie mam już tyle siły w rękach przy małych elementach by je dokręcić.
                                    Nie zmieniam położenia kanwy co chwilę,to mi wcale nie przeszkadzasmile

Rozmiar wziełam większy ( 23x33 cos takiego było).
                                    Mam większe pole do haftu od tego okrągłego,jest idealny do tego stojaczka mojego smile
                                    Kilka centymetrów różnicy absolutnie nie przeszkadza przy dostawaniu się do lewej strony
                                    Tkanina -nie mam porównania tak naprawdę jak powinna być naprężona na tamborku,napewno nie jest
                                    naprężona tak,że nie drgnie a wręcz przeciwnie lekko się poddaje (ugina).
                                    Może się i da lepiej ją naprężyć,mnie pasuje taka jaka jest.

Jeśli się sprawdzi tak na 100% to kupię jeszcze mniejszy rozmiar.
    • boogusia Re: Tymborek a rama do haftu 29.03.12, 21:58
      Ja tamborka nie używam bo nie umiem smile
      Za to krosna do haftu mam dwa - stojące do większych obrazków i drugie ustawiane na stole, do mniejszych form. To małe jest z możliwością przykręcania do stołu.
      Polecam.
      • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 03.12.12, 02:07
        Inna57,przeniosłam się tutaj z Twojego wątku,aby nie zaśmiecać smile
        Wydaje mi się,że masz stojaczek i ramę taką jaka oferują w hobby studio.

www.hobbystudio.pl/katalogi/hs-6a/akcesoria_kateg/mini/rama_240.jpg
        www.hobbystudio.pl/katalogi/hs-6a/akcesoria_kateg/mini/03256_200.jpg
        W tym temacie,już była poruszana rama.
        Powiedz mi Kochana,czy zadowolona jesteś z zakupu?
        Jak jest z dojściem do lewej strony?
        Jaki rozmiar masz ramy?
        Kupując stojaczek,dotałam informacje,że ramy 76cm,stojak nie utrzyma,a taką dużą właśnie bym potrzebowała,mniejsze też przy okazji smile
        • inna57 Re: Tymborek a rama do haftu 03.12.12, 09:02
          Droga Szmatko-Gatko ja swoją ramę zamówiłam ze sklepu internetowego z Wielkiej Brytanii. Marzył mi się "mercedes" firmy Siesta
          https://www.siestaframes.com/acatalog/product.d53047-and-d24047.jpg
          ale wybrałam tańszą wersję.
          https://images.stitcher.co.uk/sendBinary.asp?path=/stock/SSN20422LARGE.jpg
          Do tego syn dorobił mi tablicę na schemat i doczepianą jeśli jest taka potrzeba lupę.
          Razem z zestawem dokupiłam najszerszą dostępną do tego zestawu ramę na haft o szerokości do 76,22 cm. Na jeszcze szersze hafty to już tylko rama stacjonarna ale ja wolałabym raczej haftować na drobniejszej tkaninie niż haftować takie giganty.
          Co dostępu to lewej strony to nie ma z tym żadnego problemu bo rama ma przegub na którym można pracę spokojnie i bez żadnych problemów podnieść do pionu i zakończyć nitkę.
          Bardzo cieszę się z tego zakupu. W przyszłości być może dokupię węższe ramy ale chwilowo stwierdzam że ta najszersza spokojnie spełnia moje oczekiwania. Produkt dostępny w hobby studio jest taki sam ale koszt znacznie wyższy. A jeśli jeszcze ma się kogoś znajomego w Wielkiej Brytanii to odpadną jeszcze dość wysokie koszty przesyłki.
          • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 04.12.12, 01:08
            Inna bardzo dziękuję za konkretną odpowiedźsmile
            Od paru miesięcy mam stojaczek i jestem nim zachwycona.
            Tamborek owalny w zupełności mi wystarcza,by dostać się do lewej strony obracam o 180 stopni.Schemat wpinam pod śrubki,do tego mam lampkę na gęsiej szyji led na klips,(ampka doświetla tylko,nie jest głównym i jedynym światłem)
            Jest mi wygodnie i zajmuje stojaczek nie wiele miejsca.
            Jednak przymierzam się do tzw. "dzieła życia",smile bo przy moim tempie,to zajmie to trochę latsmile.Myślałam aby krosno kupić,jednak nie mam tyle miejsca,a skoro jest stojaczek to trzeba go wykorzystać.
            Taka rama by mi pasowała,jeśli zdecyduję się na drobniejszą kanwę.
            Aby się wprawić,zaczełam na 16 taki niezbyt duży.Haft przerabiany,jaki będzie efekt to się okaże,ale sam haft wychodzi,delikatniejszy i co najważniejsze,nie jest tak źle,dobrze mi się krzyżykuje.Na 18 też już raz zrobiłam metryczkę,ale póki co,to za bardzo drobna, jak dla mnie.

Wstrzymałam się przed zakupem mając na uwadze opinie jednej pani,że taki stojak nie utrzyma tej ramy(76x30),bo jeszcze tkanina dochodzi.
            Skoro jednak masz i nie narzekasz a wręcz przeciwnie,to powinno być dobrze.
            Widziałam stojaczki z ramami na stronach rosyjskich,ale bez rozmiaru ramy smile

Piszesz:
            "Co dostępu to lewej strony to nie ma z tym żadnego problemu bo rama ma przegub na którym można pracę spokojnie i bez żadnych problemów podnieść do pionu i zakończyć nitkę"
            Przegub?
            Nie wiem czy dobrze rozumiem,masz na myśli uchwyt przejściowy,ten co na fotce wyżej jest?
            Ramę podnosisz jednak do pionu,a nie obracasz o 180 stopni?
            Nie da się,czy Tobie tak jest wygodniej?
            I jeszcze jedno,a nie "wiszą" boki kanwy? Są dobrze napięte?

Do stojaczka przymierzałam sie bardzooooo długo,bo i cena troszkę stopowała,a nuż będę nie zadowolona i co z tym zrobię?A po kupnie żałowałam,że tak długo marudziłam,bo rewelacja.
            Możliwe że i z ramą tak będziesmile))
            Jeszcze tylko mniej na codzienności na głowie i można się oddać pasji smile
            • inna57 Re: Tymborek a rama do haftu 04.12.12, 08:44
              Jeśli tylko Tobie i innym koleżankom może to jakoś pomóc w podjęciu decyzji co do zakupu ramy to zrobię kilka zdjęć pokazujących zalety i wady tego urządzenia i wstawię do tego wątku. Ja decyzję podjęłam dopiero po zapoznaniu się z opinią pewnej angielskiej hafciarki poznanej na urlopie.
              • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 04.12.12, 09:18
                Inna,jeżeli byłabyś taka dobra i masz możliwość zrobienia fotek,to bardzo proszę.
                Absolutnie się nie spieszy z tymi fotkami.
                Chciałabym, aby to był zakup z którego będę zadowolonasmile
                • inna57 Prezentacja ramy 05.12.12, 19:00
                  W całej okazałości wygląda tak
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/v5DtGkHXpg85pPvxXX.jpg
                  W trakcie pracy widok z boku
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/oXVrhdo4CM2Xkj393X.jpg
                  Tablica na schemat widok z tyłu
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/7nih2Q8bi3ksFFKriX.jpg
                  Tablica na schemat widok z przodu
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/CQPTjKa0xgtx3OBYvX.jpg
                  • inna57 Prezentacja ramy część 2 05.12.12, 19:05
                    Magiczny przegub
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/fResHbobSBZy3NY3OX.jpg
                    Podnoszenie przegubu
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/KagLMAXmT8OJ47D01X.jpg
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/sWDkGHlRdl1opL0lbX.jpg
                    Przydatny magnes na nożyczki
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/5jsopFPI44SHotgZgX.jpg
                    I drugi na igłę
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/JpJnXnwasi6yQMGHkX.jpg
                    • inna57 A tym czasem na tamborku ;) 05.12.12, 19:07
                      Fuksja. Haft na tzw magicznej aidzie firmy DMC 18"

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/81a7XnDRuuHBAa2rDX.jpg
                  • szmatka-gratka Re: Prezentacja ramy 06.12.12, 00:35
                    Inna serdecznie Ci dziękuję za poświęcenie czasu,za zrobienie fotek,wrzucenie.
                    Wielki buziak,jak obiecałamsmile
                    https://daruchna.blogan.pl/gallery/7079/previews/Buziaki.gif

Dobrze jest zobaczyć na żywo,ale niestety jest to nie realne.
                    To jest tak,jak myślałam,podglądając na stronach rosyjskich.
                    Patrzę i myszką,góra,dół jeżdżę,coby dobrze ze szczegółami oglądnąćsmile
                    Tablica na schemat godna przemyślenia przy dużym schemacie.

Wcześniej pytałam:
                    "Ramę podnosisz jednak do pionu,a nie obracasz o 180 stopni?
                    Nie da się,czy Tobie tak jest wygodniej?"

Podnosisz do pionu ramę,wydaje mi się,że jednak by się dało obrócić o 180 stopni,ale może za duża jest rama i mniej poręcznie z ramą obracać w taki sposób,dlatego podnosisz?

Pytam,pytam i pytamsmile
                    Chciałabym aby mi było wygodnie,zwłaszcza,ze wzorek,który mam upatrzony to co rusz zmienia się kolorek.

Napewno mi pomogłaś podjąć decyzję.Narazie zamówię mniejsze krosno z uchwytem przejściowym.Pod choinkę prezent zrobię sobie wink Mam hafcik,przy którym mi zejdzie sporo czasu z braku czasu smile
                    Na nim sprawdzę smile

Szkoda,że nie ma 16 z magicznej Aidy sad

• inna57 Re: Prezentacja ramy 06.12.12, 08:50
                      Ramię (przegub) jest tak skonstruowany że istnieje tylko możliwość podniesienia go do góry. Gdyby nie tablica ze schematem możliwe byłoby przekręcenie robótki o pełne 180 stopni (na płasko). Też się tego obawiałam ale okazało się że samo pionizowanie haftu wystarcza. Powierzchnia robocza jest na tyle mała (lub duża) że można swobodnie podłożyć dłoń aby przy rozpoczynaniu, zakańczaniu nitek nie było problemu.

Co do magicznej aidy innych rozmiarów (mi zależy na 20") zaczęłam molestować firmę DMC. Obecnie jest tylko 14" i 18".
                      • szmatka-gratka Re: Prezentacja ramy 12.12.12, 11:46
                        Dziekuję Inna57 smile
                        Właśnie tego też się obawiam,przemyślę,ale i tak jeśli zamówię to dopiero najwcześniej w styczniu.Troszkę innych zabawek do domku nabyłamsmile
                        Jak kupiłam stojaczek i dotarł do mnie tamborek,to podnosiłam tak do góry,zanim się zorientowałam,że coś jest nie taksmile (troszkę techniki i się gubię smile ).
                        Chaga wyraźnie pisała obrót o 180 stopnismile
                        Szczerze mówiąc,nie było mi tak zbyt wygodnie,ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia,teraz sobie nie wyobrażam jak bez stojaczka mogłam krzyżykować smile,chociaż tak nie mogę za dużo oddać się temu sad

O kanwę molestuj,jeszcze o 16 smile
                        Dla mnie też jest rewelcyjna,nie muszę liczyć,rysować lini,jest gotowa pomoc smile
                        Aczkolwiek,kobieta zmienną jest,to zanim się wezmę za konkretme "dzieło" to może już 18 polubięsmile
                        Jak zaczełam na 14,dziureczki były za malutkie,teraz na 16 nawet dobrze się robi,to może z czasem i do 20 dociągnę smile

• szmatka-gratka Re: Prezentacja ramy 28.01.13, 00:31
                          Zdobyłam się na odwagę i dzięki pomocy,radom smile jestem posiadaczką ramy do haftu (do stojaczka) i uchwytu.Zdecydowałam się na rozmiar 45cm.
                          Chodziłam,wąchałam,wink podglądałam w necie takowe i znowu żałuję,że tak późno smile
                          Zaczełam na nim pracę i jak narazie jest super!
                          Praca wprawdzie malutka,ale zejdzie mi przy niej sporo czasusmile
                          Mam nadzieję,żę będę zadowolona z niego jak w obecnej chwilismile
                          Dziękuję za pomoc smile
          • tralala73 Re: Tymborek a rama do haftu 20.03.13, 18:17
            Inna57 pisałaś, że to taki sam stojak jak w hobby i że używasz ramy szer. 76,22 cm. Myślisz, że mogłabym kupić w hobby studio taki stojak z ramą 76x30 i będzie ok? W opisie stojaka jest napisane, że max. rama to 61x30... mój obraz będzie miał 94x70 cm, na taką ramę mogłabym już nawinąć kanwę.
            • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 20.03.13, 23:37
              Tak za pamięci,podepnę wątek nowy smile

Rama/krosno jak bumerang wraca...forum.gazeta.pl/forum/w,20039,143334686,143334686,Rama_krosno_jak_bumerang_wraca_.html
            • inna57 Re: Tymborek a rama do haftu 21.03.13, 09:07
              Obszerną odpowiedź zamieściłam w Twoim wątku. smile
              • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 28.04.13, 11:32

Przypadkiem trafiłam na pewnego bloga,szukając gdzie można kupić magiczny uchwyt do ramy 76cm.... (stojaczej drewniany )

Jak się okazuje,sporo rzeczy można już kupić w Polsce.
                Krosno,warsztat,statyw,stojak -jakkolwiek by to nie nazwać smile))
                Działa podobnie jak stojaczej drewniany,i jest sporo droższy smile
                Gdyby nie to,że mam już stojaczek,to kto wie,może bym się i skusiła smile))

Popatrzcie,poczytajcie smile)))

Statyw do haftowania StitchSmart
                dittka.blogspot.com/2013/04/statyw-do-haftowania-stitchsmart.html
                I tu link do sklepu podany przez autorke bloga (jest też tańsza wersja bez lampy)

www.maluje.pl/stanowisko-do-haftowania-stitchsmart-p-5303.html
                • ela.szatkowska01 Re: Tymborek a rama do haftu 30.04.13, 16:02
                  Nie potrafię haftować na tamborku - drętwieją mi palce i brakuje trzeciej ręki Kilka lat temu kupiłam takie krosno i drugie mniejsze można postawić na stole, na kolanach. Są świetne, mają system zmiany kąta nachylenia i całości i zmianę wysokości, obrotową ramę, wykańczanie na lewej stronie nie stanowi problemu. To duże wydaje się "za duże", ale to tylko kwestia odkręcenia 2 śrubek i można postawić w kącie "na baczność
                  Natomiast problemem jest obecnie nabycie - nie mogę znaleźć producenta, a kupiłam to poprzez forum hafciarskie prowadzone, właśnie przez tego producenta i jego żonę. Chyba mieli firmę stolarską. Krosna te powstały metodą prób i błędów - właśnie żona haftowała. Forum zostało zamknięte, firma też bo żadne linki nie działają. Nie wiem czy są jakieś prawa patentowe, czy można dać do stolarza by zrobił na wzór...
                  http://img16.imageshack.us/img16/1957/post4311365699750.jpg

Uploaded with ImageShack.us
                  • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 02.05.13, 23:22
                    Jeśli dobrze kojarzę,to chodzi o stronę kaim.pl (czy jakoś podobniesmile )
                    Ela,myślę,że nikt nie będzie miał żadnych pretensji,jak u stolarza zrobisz sobie na wzór nowe krosno.
                    Sprawdziło się,jest Ci na nim wygodnie haftować,a po zatym nie robisz tego na sprzedaż a na własne potrzeby smile
                    • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 14.10.13, 15:43
                      Podpinam temat

forum.gazeta.pl/forum/w,20039,143334686,143334686,Rama_krosno_jak_bumerang_wraca_.html
                      Rama/krosno jak bumerang wraca...
                      • szmatka-gratka Re: Tymborek a rama do haftu 09.07.14, 13:35
                        Za pamięci dopinam następny wątek w temacie.

Czy używacie tamborka, gdy haftujecie duże obrazy?
                        forum.gazeta.pl/forum/w,20039,151889859,151900418,Re_Czy_uzywacie_tamborka_gdy_haftujecie_duze_ob.html?v=2#p151900418

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka