gzbinski 08.08.05, 23:03 Zapraszam do wizyty strony z programem Abakan - Haft Krzyżykowy - www.abakan.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiszerowa Re: Nowy Program do haftu - ABAKAN 11.08.05, 00:42 Witam, jestem wielką fanką Twojego programu i z wielką radością kupiłabym jej nową wersję. Jednak wcześniej chciałabym jeszcze spróbować pobawić się wersją demonstracyjną. Niestety mam problem z zainstalowaniem NET.Framework. Czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki (np. wersję programu). pozdrawiam Fiszerowa Odpowiedz Link
gzbinski Re: Problem 11.08.05, 09:26 Witam! .NET.Framework jest do pobrania na stronach Microsoftu konkretnie www.microsoft.com/downloads/search.aspx?displaylang=pl przy czym waży około 25Mb. Żeby używać programu ten komponent jest niezbędny - trzeba go pobrać i zainstalować. Strona którą podałem jest po polsku. Czasami ten pakiet .NET można znaleźć w gazetach. Abakan w wersji testowej z .NET ukazał się w lipcowym numerze "ZOOM - Fotografia Cyfrowa". Życzę owocnej pracy! Odpowiedz Link
fiszerowa Re: Problem 12.08.05, 23:43 Dziękuję, tym razem poszło Jeśli mogę, to chętnie skorzystam z okazji i podzielę się swoimi spostrzeżeniami . Otóż w starej wersji programu, podczas generowania wzoru dla nici Anchor, program wybrał mi nici które tak naprawdę nie istnieją. W moim przypadku były to kolory: 282, 806, 815, 817, 837, 838, 840. Z ciekawości sprawdziłam czy w Abakanie ten błąd został naprawiony... Niestety numery nadal występują w palecie i prawdopodobnie są wybierane podczas generowania wzoru. Nie sprawdzałam i nie porównywałam całej palety Abakana z oryginalną paletą Anchor, ale myślę, że takich błędów może być więcej. A teraz trochę posłodzę )) Uwielbiam Wasz program. Nie ma dnia abym czegoś nie przerabiała, czasami tak po prostu dla zabawy. Jest mi bardzo przydatny, dzięki niemu udało mi się już wyhaftować kilka pięknych obrazków. Wielką przyjemność sprawia mi tworzenie własnych wzorów i zdecydowanie bardziej wolę je od gotowych schematów które można znaleźć choćby na tym forum. Jednak... jeśli miałabym kupić Abakana, chciałabym mieć pewność że dobierze mi on od razu odpowienie kolory i nie będę musiała sama ich przerabiać. Serdecznie pozdrawiam Fiszerowa Odpowiedz Link
gzbinski Problem z kolorami 15.08.05, 23:18 Program dobiera kolory na podstawie wzornika publikowanego przez producenta nici. Może sklep w którym kupujesz nie ma nici o tych kodach? Tak czy siak, zapytam autora programu w twoim imieniu. Odpowiedz Link
fiszerowa Re: Problem z kolorami 16.08.05, 01:56 Witam, w sprawie tych kolorów jeden ze sklepów internetowych dzwonił już do producenta nici - Coats Polska. Odpowiedź brzmi: "w Polsce takich kolorów nie ma". Być może rozbieżność dotyczy państw. Ja mam przed sobą próbnik nici, w którym występują: 444 kolory zwykłe, 16 cieniowanych i 12 nici wielokolorowych. I na 100% kolory z tego próbnika są dostępne w Polsce. Nie ma niestety w nim kolorów, o których wspomniałam wcześniej. Czy autor programu może zrobić jego "wersję polską", tzn. z uwzględnieniem tylko kolorów dostępnych w Polsce? pozdrawiam Fiszerowa Odpowiedz Link
gzbinski Re: Problem z kolorami 16.08.05, 10:11 Autor programu, Pan Mariusz poinformował mnie, że już niebawem w dziale Download oficjalnej strony programu pojawi się edytor palety własnej użytkownika. Dzięki temu każdy haftujący będzie mógł opracować sobie własny zbiór kolorów np. poprzez ograniczanie kolorów w już istniejących paletach, co w zupełności wystarczy do tego, o czym mówimy. Proponuję więc uzbroić się w cierpliwość i odwiedzać stronę www.abakan.pl PS. Dam znać, jak się pojawi... Odpowiedz Link
gzbinski Bardzo ważne!!!! 16.08.05, 10:16 Zgodnie z zapewnieniami edytor palet będzie DARMOWY!!! Odpowiedz Link
fiszerowa Re: Problem z kolorami 17.08.05, 10:23 Bardzo się cieszę, że wszystko się wyjaśniło. Będę zaglądać na stronę i czekać na zmiany. pozdrawiam Fiszerowa Odpowiedz Link
gzbinski Edytor kolorów ABAKAN 19.08.05, 23:03 Mam nadzieję, że już teraz wszystko będzie ok. Za sprawą edytora możesz skomponować swoją własną paletę barw i kolorów. Nawet "na oko" można dobrać swoje kolory, a ABAKAN zrobi resztę. I dodatkowo bezpłatnie!!! Owocnych prac! Odpowiedz Link