Dodaj do ulubionych

Na czym obrus?

07.09.07, 10:48
Mam pytanie z jakiego materiału robicie obrusy. Swój ostatni
wyszyłam bardzo dawno gdy na rynku było dużo lnu w normalnej
cenie.Obecnie dobry len jest b. drogi pow.100 zł a obrus ma być
duży.Czy do tego celu nadaje się aida jeżeli tak to która 14, 16,
18? Proszę o wskazówki
Obserwuj wątek
    • anja01 Re: Na czym obrus? 07.09.07, 11:28
      Aida sie nadaje. czym drobniejsza tym lepsza. Ale jest droga. Ja obrusy haftuje
      na polskiej kanwie. Mam w okolicy (Pruszkowie pod warszawą) sklepik gdzie od
      czasu do czasu sprowadzają takie wielkie bele z grubo takna kanwą obrusową. 140
      szerokości, 21 zl za mb.
      • agda-a1 Re: Na czym obrus? 07.09.07, 11:51
        A jak z jakością polskiej kanwy słyszałam że po praniu dzieje się z
        nią różnie.Gdyby nie była zła to i ja do Pruszkowa nie miałabym
        bardzo daleko.
        • j.martunia Re: Na czym obrus? 07.09.07, 12:04
          osobiście nic z niej nie robiłam, ale opinie o niej są takie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20039&w=68484816&v=2&s=0
          Radzę się więc dobrze zastanowić przed jej zakupem.
          • anja01 Re: Na czym obrus? 07.09.07, 15:15
            Może tkanina typu aida tylko polska taka się robi. Ja na takiej robie obrazki
            pod szkło. Ta obrusowa to jest tylko w jednym sklepie w Pruszkowie, na A.
            Krajowej koło czołgu. Ona jest zawsze taka sama. Jeśli chcesz to zeskanuje
            kawałek tego mojego obrusa i Ci wyślę, to sama zobaczysz jak wygląda po praniu
            smile Material jak materiał... nic szczególnego ale a to sie nic z nim nie dzieje.
            • agda-a1 Re: Na czym obrus? 08.09.07, 16:49
              Dzięki za wskazówki i zdjęcie obrusa napewno pomoże mi to w podjęciu
              decyzji.
    • jasmin62 Re: Na czym obrus? 08.09.07, 22:28
      Wyszywałam na różnych materiałach, osobiście polskiej kanwy nie polecam.Po
      wypraniu i wykrochmaleniu trzeba ją modelować żelazkiem bo się naciąga, nie ma
      spójnego splotu a poduszka nią wyszyta po kilkunastu praniach puszczała
      nitki.Moja klientka się uparła więc wyszyłam serwetki i pokazuje efekt(widać
      dziurki, krzyżyki są duże i wyszywałam potrójną nitką)
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14483c16a4a1ce01.html
      Ale np.panama jest świetna do wyszywania obrusów jest stosunkowo nie droga
      25-30zł.To jest obrus wyszyty na panamie.
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64a3360a36b6d789.html
    • weisefrau Re: Na czym obrus? 12.09.07, 19:51
      haftowałam obrusy na różnych tkaninach, ale najfajniej jednak wychodzą na lnie.
      Polski len kosztuje ciągle ok. 45 zl za metr, to len DMC i od Zweigartu jest
      drogi okropnie. Poza tym masz do dyspozycji kanwę drobną, niestety polska ma
      wielkie dziury i jest bardzo miękka. Można użyć tzw panamy bawełnianej, zwanej
      również gdzieniegdzie kanwą po 17 zl za metr, fajnie się na niej haftuje, ale
      tkanina łatwo się mechaci i nitki po kilku praniach pękają. jeżeli zależy Ci na
      równym splocie i łatwym haftowaniu dobry jest również bawełniany unifil od DMC o
      normalnej podwójnej szerokości. W najdroższych pasmanteriach kosztuje ok 52 zł
      za metr. Jest dostępny w asanteriach internetowych jako tkanina do haftu hardanger.
      • sylwia15a Re: Na czym obrus? 19.09.07, 20:46
        a możw kupić w realu,bricko marsche lub w innym tego typu sklepie prześcieradło
        i na nim wyszywać?Są różne rozmiary,różne kolory i ceny dość przystępne.
        • isislawa Re: Na czym obrus? 28.10.07, 17:09
          Jak już tak mówicie o obrusach to macie może jakiś fajny patent na robienie
          prostych krzyżyków na lnie???
          Za wszelkie help dziękuje smile
          • isislawa Re: Na czym obrus? 31.10.07, 10:11
            Czyli nikt nie zna żadnego fajnego patentu na rozrysowanie wzorku do
            haftowania na lnie.No szkoda będe sama coś kombiniować.
            Pozdraiwam Isia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka