Dodaj do ulubionych

krwawiące dziąsła

12.12.03, 15:46
mam problem krwaiacych dziasel i obnizajacych sie, nie jest to typowa
paradontoza tak twierdz stomatolodzy
Stosuje specialne pasty do zebow, plukanki ziolowe i nic nie pomaga :(
moze ktos ma jakies doswiadczenie na ten temat, moze jakies witaminy ?
z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi
pozdrawiam Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sdh.sk.ca 12.12.03, 22:05
      Codziennie nitkuj zeby i przynajmniej raz dziennie czysc zeby z dodatkiem sody
      do pieczenia. Soda ma doskonale wlasnosci bakteriobojcze. Poprawe powinnas
      zauwazyc juz po kilku dniach- mniej krwi na nitce przy nitkowaniu.
      Aha, i nie szoruj za bardzo ta soda na sucho. Proszek sodowy ma wlasnosci
      scierne i moze uszkadzac szkliwo. Jednakze soda b. szybko rozpuszcza sie w
      slinie wiec na ogol nie ma problemu.
      Raz na szesc tygodni wymieniaj szczoteczke do zebow na nowa i zawsze uzywaj
      najmiekszej jaka mozesz znalesc.
      Dentysta powinien nauczyc cie prawidlowego nitkowania wiec go o to popros.

Juz pisalem o tym kiedys wiec moze znajdziesz moje wypowiedzi uzywajac
      wyszukiwarki. Ja i moja rodzina czyscimy zeby tylko raz dziennie (ale za to
      dobrze) i od lat nie mamy ani nowych problemow z zebami ani z dziaslami.
      Moje dzieci sa jedynymi w calej szkole bez dziur w zebach (starszy ma 13 a
      mlodszy 8 lat). I nie, to nie jest genetyka. Zanim zaczelismy stosowac sode
      mielismy (ja i malzonka bo dzieciu juz wychowane na sodzie) ogromne problemy z
      prochnica.

W Kanadzie w przypadku paradontozy robi sie zabieg podnoszenia dziasel aby
      uchronic miekkie szyjki zebowe przed uszkodzeniem. Dziala jak marzenie, ale w
      Polsce sie tego nie praktykuje a forumowi dentysci wrecz nie chca o tym
      slyszec. Zamiast tego o ile wiem proponuja utwardzanie szyjek jakimis
      miksturami i utwardzaczami co dziala tylko na jakis czas i zdaje sie jest ladna
      zyla zlota dla prywatnych dentystow.
      • Gość: A.D. Re: krwawiące dziąsła IP: *.72.68.82.Dial1.Orlando1.Level3.net 12.12.03, 22:30
        > No Artur, a juz myslalem ze tej biedaczce polecisz wit.C w ilosciach jak dla
        raczkujacego dziecka! Zawiodlem sie - nawet slowem nie wspomniales
        o 'szkodliwosci' tego, co by i w tym wypadku pomoglo. No i o plukaniu jamy
        ustnej woda utleniona...

> I c? Znowuz ...abominacja?

> No a tym 'nitkowaniem' do reszty sobie poharata te chore dziasla!!!
        • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sdh.sk.ca 12.12.03, 22:41
          Gość portalu: A.D. napisał(a):

> > No Artur, a juz myslalem ze tej biedaczce polecisz wit.C w ilosciach jak d
          > la
          > raczkujacego dziecka! Zawiodlem sie - nawet slowem nie wspomniales
          > o 'szkodliwosci' tego, co by i w tym wypadku pomoglo. No i o plukaniu jamy
          > ustnej woda utleniona...
          >
          >

Domyslam sie, ze odreagowujesz po wczorajszym.
          > > I c? Znowuz ...abominacja?
          >
          >
          > > No a tym 'nitkowaniem' do reszty sobie poharata te chore dziasla!!!
          • agga_ma Re: krwawiące dziąsła 13.12.03, 18:08
            No wlasnie z nikowaniem to problem :( ale sody jeszcze nie probowalam
            pozdrawiam Aga
            • Gość: mumek Re: krwawiące dziąsła IP: *.piasta.pl 14.12.03, 12:25
              Jest taka pasta na krwawiące dziąsła Lacalut, skuteczna!
            • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sdh.sk.ca 15.12.03, 22:49
              Paradontoza to choroba spowodowana przez bakterie a bakterie zywia sie
              resztkami jedzenia. Bodz ostrozna i delikatna ale nie zaniechaj nitkowania.
              Popros dentyste o rade. Ponadto, raz na pol roku rob sobie profesjonalne
              czyszczenie zebow. Do gladkiego i wypolerowanego zeba trudniej przylega pokarm
              i mniejsza szansa na nadmiar bakterii.
              Niedlugo (powiedzmy za 5 lat) powinna byc w sprzedazy specjalna szczepionka
              przeciwko tym bakteriom, ktore powoduja paradontoze.
      • Gość: Aśka Re: krwawiące dziąsła IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 17.01.04, 21:56
        Moje dzieci sa jedynymi w calej szkole bez dziur w zebach (starszy ma 13 a
        > mlodszy 8 lat). I nie, to nie jest genetyka. Zanim zaczelismy stosowac sode
        > mielismy (ja i malzonka bo dzieciu juz wychowane na sodzie) ogromne problemy
        z
        > prochnica.

Niestetry nie może to być prawda. Z doświadczenia wiem , że nie ma takiej
        możliwości aby w całej szkole tylko dwoje dzieci nie miało próchnicy.
        A mycie zębów raz dziennie to naprawdę nie jest dobry pomysł.
        • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sdh.sk.ca 15.02.04, 21:17
          Gość portalu: Aśka napisał(a):

> Moje dzieci sa jedynymi w calej szkole bez dziur w zebach (starszy ma 13 a
          > > mlodszy 8 lat). I nie, to nie jest genetyka. Zanim zaczelismy stosowac sod
          > e
          > > mielismy (ja i malzonka bo dzieciu juz wychowane na sodzie) ogromne proble
          > my
          > z
          > > prochnica.
          >
          > Niestetry nie może to być prawda. Z doświadczenia wiem , itd

Wiedza z ciebie az bucha uszami, Joasiu.

• Gość: Teresa Re: krwawiące dziąsła IP: *.devs.ac-net.pl 15.12.03, 11:00
      Mam podobny problem i wiem, ze nie jest to problem tylko jamy ustnej, ale
      ogolniejszy. Zamierzam wzmacniac swoj organizm ziolowymi preparatami na bazie
      tradycyjnej medycyny chinskiej, ale wlasnych doswiadczen jeszcze nie mam.
      Na razie moge powiedziec o pascie ziolowej SunSmile, ktorej uzywam od 3-4
      tygodni.
      Z opisu: nie zawiera cukru, sacharyny ani fluoru. Czysci z pomoca enzymow.
      Jej podstawowym skladnikiem jest extrakt kory drzewa indyjskiego Neem, ktory ma
      dzialanie bakteriobojcze. Zawiera tez ekstrakt z nasion winogron - bogate
      zrodlo bioflawonoidow, ktore wzmacniaja drobne naczynia krwionosne, wiec
      zapobiegaja krwawieniom dziasel. Inne skladniki to chlorofil, wyciag z
      rumianku,witamina E, alantoina, karagenian i te enzymy owocowe, ktore
      rozkladaja wszelkie resztki pokarmowe, ktorych nie daje sie usunac nawet przy
      pomocy nici dentystycznej.
      Zawiera tez naturalne olejki: eukaliptusowy, mietowy i ekstrakt z lukrecji, ma
      dobry smak. W sumie czysci zeby i odzywia dziasla.
      Wiec tak: po pierwszym uzyciu pasty czulam, ze zeby sa jakies inne - nigdy nie
      mialam uczucia takiej swiezosci i czystosci zebow. Zawsze mylam dokladnie, ale
      jakies drobne ciemne obwodki na styku zebow z dziaslami i tak pozostawaly.
      Tutaj nie. Dziasla mi co prawda nie krwawily, ale i tak wygladaja teraz lepiej,
      zdrowiej. Zniknely po kilku uzyciach jakies brazowawe przebarwienia na stykach
      tkanki zeba i plomb. W sumie zachecilam sie bardzo do kupienia zelu
      wybielajacego tej samej firmy, ktory dziala na zasadzie utleniania, tzn.
      calkowicie bezpiecznie.
      • Gość: Aga Re: krwawiące dziąsła IP: *.tvgawex.pl 15.02.04, 11:58
        A gdzie można kupić tę pastę SunSmile?
        • Gość: Teresa Re: krwawiące dziąsła IP: *.net-serwis.pl 15.02.04, 20:54
          Aga, a skad jestes, znam 2 miejsca w Warszawie
    • Gość: hydrogen Re: krwawiące dziąsła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:11
      Zęby i dziąsła dobrze odżywiającego się człowieka powinny być zdrowe
      niezależnie od tego czy je myje czy nie. to samo tyczy się zabiegów z nicią
      dentystyczną. Gdyby było inaczej Bóg stworzyłby człowieka razem ze szczoteczką
      do zębów :)

Obecna epidemia próchnicy i chorób dziąseł to wynik zbyt dużego spożycia
      węglowodanów, które oprócz tego, że nas osłabiają są również świetną pożywką
      dla bakterii (w przeciwieństwie do tłuszczu i białka).

Ludy stosujące czy to obecnie czy dawniej dietę opartą na produktach
      zwierzęcych na choroby zębów nie chorują (nie chorowały).

Sam miałem swojego czasu problem z krwawiącymi dziąsłami. Teraz dziąsła krwawią
      mi jedynie gdy przeholuję z węglowodanami. Tak samo jest u mojej rodziny.

Pozdrawiam

• Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.usask.ca 15.12.03, 23:17
        Raz sie moge zgodzic z hydrogenem, ze dieta uboga w weglowodany i bogata w
        tluszcze stanowi gorszy pokarm dla bakterii i byc moze moze pomoc w
        paradontozie. Jednakze dieta ta jest niesprawdzona i potencjalnie moze
        spowodowac inne i bardziej powazne konsekwencje zdrowotne. Na pewno bym jej
        nikomu nie zalecal.
        Nadto spozywanie duzej ilosci swiezych warzyw i owocow do pewnego stopnia
        czysci zeby w czasie jedzenia.
        • Gość: mumek Re: krwawiące dziąsła IP: 80.55.171.* 16.12.03, 08:32
          Jednakze dieta ta jest niesprawdzona i potencjalnie moze
          > spowodowac inne i bardziej powazne konsekwencje zdrowotne. Na pewno bym jej
          > nikomu nie zalecal.

A mnie się wydaję, że przez tysiące lat sprawdzali ją Eskimosi i wszystkie
          ludy północy :-)))))))))
          • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sasknet.sk.ca 16.12.03, 08:42
            Dobrze, zes to przytoczyl, ale argument slaby. Srednia zycia u Eskimosow do
            niedawna byla okolo 35 lat. Dopiero, gdy wybudowano rurociagu za pieniadze
            zarobione na ropie zaczeto sprowadzac zywnosc z dalekiego swiata a w tym owoce
            i warzywa. Ostatnio srednia zycia wzrosla tam do ok 60 lat. Ciagle kiepsko ale
            lepiej niz kiedys.
            • Gość: Mumek Re: krwawiące dziąsła IP: 80.55.171.* 16.12.03, 10:32
              Argumentacja cieniutka zważywszy na to, że w igloo trudno utrzymać higienę
              osobistą, a kontenerach od ropobiorców jest znacznie lepiej. Do czasu
              przyjścia cywilizacji Eskimosi nie wiedzieli co to próchnica i choroby
              przyzębia, czego i Tobie życzę.
    • Gość: dentystka Re: krwawiące dziąsła IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.12.03, 09:18
      paradontoza jest chorobą BAKTERYKJNĄ! Bakterie rezydują na niedomytych zębach.
      taka jest prawda. Trudność w leczeniu paradontozy wynika nie z jakiś strasznych
      właściwości tych bakterii (choć w niewielkim odsetku paradontoza jest
      spowodowana przez wyjątkowo zjadliwe bakterie, trudne do zwalczenia, ale
      dotyczy to najwyżej kilku procent chorych),ale niekonsekwentna (czytaj:
      niedostateczna ) higiena jamy ustnej. Podstawowym środkiem w leczeniu
      paradontozy jest SZCZOTECZKA I NITKA DENTYSTYCZNA. Leczenie powinno wyglądać
      tak:
      1.Profesjonalne usunięcie kamienia i wszelkich złogów nazębnych (w gabinecie
      stomatologicznym) oraz instruktaż higieny (jak czyścić zęby, jak
      nitkować);wygładzenie wszelkich nawisów wypełnień i wypolerowanie (przez
      stomatologa)
      2.higiena
      3.higiena
      4.higiena
      (....)
      100.higiena.
      101.ew. antybiotyki (w razie braku poprawy, i niemal wyłącznie
      antybiotykoterapia dotyczy tego niewielkigo odsetka chorych zaatakowanych przez
      wyjątkowo zjadliwe bakterie
      102.ew. zabiegi rekonstrukcyjne (o których pisał Artur)

Pacjenci, którym krwawią dziąsła zwykle boją się szczotkować i nitkować zęby, w
      obawie przed "uszkodzeniem" tego, co już uszkodzone. I wpadają w błędne koło:
      tym gorzej czyszczą, a tym bardziej dziąsła krwawią. Większość pacjentów, gdy
      słyszą, że mają zęby niewyczyszczone, wmawiają: ale ja myję zęby!!!! Tylko
      zwykle myją tylko z przodu, a inne powierzchnie są niedotknięte szczotką.
      Powinne być do kupienia w aptekach i sklepach z materiałami stomatologicznymi
      tabletki do ssania (np. Red Cote), które wybarwiają osad nazębny i samemmu
      można przeprowadzić sobie taki "test prawdy", jak naprawdę wyczyszczone są
      zęby. A bez wybarwiaia: jeśli gdziekolwiek po naszym czyszczeniu zębów, na
      jakiejkolwiek powierzchni zęba (najlepiej sprawdzić na dolnych zębach,
      zwłaszcza bocznych, ale od strony języka, ,przy dziąśle), czujemy jakikolwiek
      osad, możliwy do zeskrobania paznokciem, to znaczy, że zęby są nieumyte. Nie ma
      czegoś takiego jak "dostateczna higiena". Jest albo dobra (zęby wyczyszczone i
      wynitkowane), albo zła. Bez etapów przejściowych. Co do sody: już wielokrotnie
      pisałam: według mnie jest to środek zbyt agresywny, niezarejestrowany do
      przewlekłego stosowania w jamie ustnej (raczej do czyszczenia sreber niż
      zębów), o nieprzebadanym działaniu (po latach stosowania - być może powoduje
      ciągłe drażnienie śluzówki? Nadmierne rogowacenie mogące doprowadzić do raka?
      Kto to wie?). Jest mnóstwo past na rynku, do wyboru, do koloru. Upraszczajmy
      sobie życie, nie komplikujmy tego, co proste, bo zmarnujemy życie na duperele.
      Zwłaszcza, że pasta jest tylko środkiem pomocniczym i jej rodzaj nie ma aż tak
      dużego znaczenia. Podstawą i tak jest szczotka i nitka (szczoteczka bardzo
      miękka obowiązkowo; żadne średnie czy twarde włosie).
      Arturze, nie doceniasz Polski: tu też wykonuje się zabiegi chirurgiczne na
      przyzębiu, to nie jest wyłącznie domena Kanady. Tylko że zła higiena jest
      przeciwskazaniem do takich zabiegów: dopóki pacjent nie nauczy się czyścić
      zębów, nie ma mowy o rekonstrukcji.Zwłaszcza, że jej koszty są bardzo wysokie
      ( minimum kilkaset złotych, do wielu tysięcy złotych), nie są refundowane przez
      NFZ, a jej wyniki (zwłaszcza przy niedostatecznej higienie) rzadko są
      spektakularne: pacjent oczekuje, że sukces i poprawa będzie 100% (zwłaszcza po
      wydaniu iluś tysięcy złotych), a tu okazuje się, że poprawa wynosi np. 40-50%.
      Dla nas jest jakiś postęp, pacjent może to odbierać jako oszustwo.
      Wnioski: jak pacjent sam nie chce i nie walczy (w sensie konsekwentnej,
      codziennej idealnej higieny), to stomatologia go nie wyleczy. W paradontozie
      powodzenie leczenia, jak w mało której innej chorobie, w ponad 90% zależy od
      samego pacjenta. Nie da się wziąć tabletki i sprawa załatwiona. To wymaga
      systematycznej pracy pacjenta: bez konsekwencji (przez lata, całe życie)
      choroby nie da się zatrzymać. I tu jest pies pogrzebany.
      • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sasknet.sk.ca 16.12.03, 16:05
        O tym, ze w Polsce nie da sie przeprowadzic tego typu zabiegow dowiedzialem sie
        na tym forum od ludzi, ktorzy podawali sie za stomatologow. Trudno mi to
        oceniac z dalekiej Kanady.
        PS
        Bardzo ladny post i bardzo prawdziwy.
        • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sasknet.sk.ca 16.12.03, 16:21
          Na tym forum byly tu juz dwie osoby z wyksztalceniem stomatologicznym:
          ortodonta i ktos kto podawal sie za dentystke.
          Obie pisaly takie bzdury, ze sie zaczalem mocno obawiac o pozostala rodzine w
          Polsce. Dzieki za twoj post bo przywrocilas mi troche wiary w polska
          stomatologie.
      • monela Re: krwawiące dziąsła 17.01.04, 21:56
        Dentystko piszesz tak, jakby ci ktorzy przychodza do dentysty leczyc zeby nie
        myli ich. Wlasnie ludzie dbajacy o zeby odwiedzaja regularnie dentyste.
        Zapominasz o innych uwarunkowaniach w powstawaniu paradontozy.
    • puma002 Re: krwawiące dziąsła 16.12.03, 10:10
      Pomaga płukanie ust olejem
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=8366222
      ale przede wszystkim trzeba zrezygnować z białego cukru, białej mąki, białego
      ryżu oraz innych rafinowanych i wysoko przetworzonych produktów spożywczych.
      • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sasknet.sk.ca 16.12.03, 16:30
        Ja sode wprowadzilem do czyszczenia zebow po obserwacji pewnego chirurga, ktory
        zawsze uzywal roztworu sody na rany pooperacyjne i pomimo prostoty srodka mial
        swietne wyniki i brak powiklan. W mlodosci tez spotkalem czlowieka, ktory
        wowczas 80 latek charakteryzowal sie calkowicie zdrowym i wlasnym uzebieniem i
        ktorego sekretem bylo uzywanie sody do czyszczenia zebow.
        Soda swietnie zabija bakterie i w moim doswiadczeniu, doswiadczeniu owego
        czlowieka nie uszkadza zebow jezeli jest uzywana ostroznie. Moj dentysta
        twierdzi, ze ma bardzo wielu pacjentow takich jak ja ktorzy uzywaja sody i
        osobiscie to popiera. Polacy sody sie boja, ale to juz ich strata.
        • Gość: Piotr Re: KOENZYM Q10 IP: 217.153.16.* 16.12.03, 17:00
          PODOBNO POMAGA . MOŻE MASZ BRAKI VIT C A TAKŻE NISKI POZIOM MAGNEZU I
          WAPNIA .POLECAM CYTRYNKĘ
        • Gość: Artur Re: krwawiące dziąsła IP: *.sasknet.sk.ca 16.12.03, 18:08
          Wlasciwie sa dwie sody z punktu widzenia chemicznego NaHCO3 i Na2CO3. Pisze o
          tej pierwszej, ktora chemicznie nazywa sie wodoroweglanem sodu i jest nieco
          mniej chemicznie czynna niz ta druga.
          • Gość: Mumek Re: krwawiące dziąsła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 09:46
            Pan Artur jak zwykle się mądrzy, a można zajrzeć do encyklopedii:
            - soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) - NaHCO3 - i jej się używa do jego
            eksperymentów medycznych, skutecznych poniekąd;
            - soda lekka (kalcynowana) - Na2CO3 - żrące świństwo świetne do prania;
            - soda krystaliczna - Na2CO3 x 10H2O - jest składnikiem proszków do prania;
            - soda żrąca (kaustyczna) - NaoH - przetykacz do kibli tzw. kret - najbardziej
            żrąca;
            • Gość: Artur Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! IP: *.usask.ca 17.12.03, 17:21
              Tak wiec Polacy boja sie nie tylko przeciagow!!! Tu w Ameryce jak czasem
              otworza okna w biurach to wiatr wieje po pokoju z predkoscia 50 km na godzine.
              I co? Nie ma ani jednej skargi i obawy, ze kogos pokreci BO TO NIE POLSKA!!!.
              Co kraj to obyczaj drodzy przyjaciele!
              • Gość: mumek Re: Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! IP: *.piasta.pl 17.12.03, 18:19
                A powinni jeszcze się bać Artura z Canady!!!:-))))))))))))))))
                • Gość: Artur Re: Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! IP: *.usask.ca 17.12.03, 18:26
                  No coz, czasem odgrywam role bicza bozego ale zawsze w dobrej wierze.
                  Pozdr.
                  • agga_ma Re: Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! 20.12.03, 15:58
                    No ale sie naczytalam :)

Dzieki za wszyskie rady :)

pozdrawiam Aga
                    A I WESOLYCH SWIAT WSZYSKIM ZYCZE !!!

Nie objadac sie i myc zabki :)
                    • monela Re: Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! 17.01.04, 21:40
                      Wszyscy pisza tylko o myciu zebow. Znam kogos kto myje od swieta i ma wszystkie
                      zdrowe. Nie ma prochnicy ani paradontozy. To jak to wyjasnic? Inni myja od
                      dziecka zeby i maja jedno i drugie.
                      Pytanie czy proszek do pieczenia to tez soda? I mozna go uzyc do mycia zebow?
                      Sody spozywczej nie sprzedaja juz w sklepach.
                      • Gość: Ewa Krwawiace dziasla IP: *.client.comcast.net 18.01.04, 17:44
                        Mojemu mezowi zdarza sie isc do lozka bez umycia zebow.
                        Ma 53lata, nigdy w zyciu nie mial zadnego problemu z zebami,
                        na dodatek wszystkie zeby ma zdrowe i swoje. To chyba geny.
                        • monela Re: Krwawiace dziasla 20.01.04, 16:19
                          Mi juz tez nikt nie wmowi, ze zalezy to tylko od mycia zebow. Tak mowia
                          dentysci, bo nie moga nic na to pomoc. Leczenie periodontalne czyli usuwanie
                          kamienia spod dziasel jest kosztowne, przynosi im duze zyski, ale nie uleczy
                          parodontozy, bo jest nieuleczalna. Gdyby faktycznie pomagalo toby nikt zebow
                          nie tracil. Niepotrzebne bylyby mosty, protezy, implantaty.
                        • Gość: Artur Re: Krwawiace dziasla IP: *.sasknet.sk.ca 20.01.04, 16:34
                          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Mojemu mezowi zdarza sie isc do lozka bez umycia zebow.
                          > Ma 53lata, nigdy w zyciu nie mial zadnego problemu z zebami,
                          > na dodatek wszystkie zeby ma zdrowe i swoje. To chyba geny.

Raczej jest to kwestia odpornosci na szczepy bakterii, ktore powoduja
                          paradontoze. Niektorzy sie z tym rodza albo to nabywaja. Wtedy w jamie ustnej
                          nie moga rosnac bakterie, ktore niszcza dziasla.
                          Niedlugo bedzie szczepionka i kazdy tez bedzie mogl sobie zafundowac taka sama
                          odpornosc. Do tego czasu czyszczenie i srodki bakteriobojcze takie jak soda sa
                          konieczne.
                      • Gość: Artur Re: Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! IP: *.sasknet.sk.ca 20.01.04, 16:30
                        Proszek do pieczenia to czesto tzw soda amoniakalna - inny zwiazek chemiczny.
                        Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nikt nie sprzedaje w Polsce zwyklej sody
                        spozywczej, jest przeciez uzywana nawet do wielu wypiekow. W Kanadzie jest
                        dostepna w kazdym sklepie za pare groszy.
                      • Gość: Artur Re: Polacy boja sie przeciagow ...i sody!!! IP: *.sasknet.sk.ca 20.01.04, 16:30
                        Proszek do pieczenia to czesto tzw soda amoniakalna - inny zwiazek chemiczny.
                        Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nikt nie sprzedaje w Polsce zwyklej sody
                        spozywczej, jest przeciez uzywana nawet do wielu wypiekow. W Kanadzie jest
                        dostepna w kazdym sklepie za pare groszy jako Baking Soda.
    • arleta75 Re: krwawiące dziąsła 20.01.04, 22:18
      Mi bardzo krwawiły dziąsła. Za radą dentystki usunęłam kamień nazębny i jak
      ręką odjął.
      • monela Re: krwawiące dziąsła 21.01.04, 13:42
        Czy usuwalas kamien spod dziasel z korzeni, czy tylko z zebow widocznych?
        • Gość: arleta75 Re: krwawiące dziąsła IP: 212.244.43.* 21.01.04, 13:46
          Wiesz że nie wiem:) Usuwałam ultradzwiękami. żeby usunąć z krzeni to chyba
          musiałaby mi dentystka coś robić z dziąsłami, więc chyba zew. a może się myle.
          • monela Re: krwawiące dziąsła 21.01.04, 22:48
            Podobno jest metoda laserowa usuwania kamienia spod dziasel i zwykla. Slyszalam
            o tym, ze znieczulaja zastrzykiem, potem wprowadzahja mala sonde miedzy dziaslo
            a zab do korzenia i czyszcza. A Ty jak mialas przeprowadzone?
            • Gość: arleta75 Re: krwawiące dziąsła IP: 212.244.43.* 21.01.04, 23:14
              Oj nie ja miałam ultradzwiękami. Bez znieczulenia choc bolało więc dentystka
              chciał mi podać. Trudno mi powiedzieć czy docierała aż do korzenia - chyba nie.
              Wogule to trudno opisac jak to było przeprowadzane ponieważ nie widziałam.
              Jeśli jest to dla Ciebie ważne mogę zadzwonić i zapytać :)
              • pia.ed Re: krwawiące dziąsła 24.06.04, 00:27
                Arleta, mojemu doroslemu synowi dziasla tylko lekko krwawily, ale byly
                zaognione i czuc mu bylo z ust. Oczyszczono mu zeby na raty, w ciagu trzech
                zabiegow, ze znieczuleniem.
                Brzydki zapach natychmiast ustapil, dziasla przestaly krwawic.
                Syn myje zeby dwa razy dziennie i nie ma ani jednego ubytku, ale nie moge go
                namowic do uzywania nitki czy specjalnej wykalaczki, stad problem.
    • jedrus1a Re: krwawiące dziąsła 24.06.04, 00:30
      Polecam wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20632&w=13653583&a=13659970
      Pozdro.
      Jędruś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka