Dodaj do ulubionych

Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okolicach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 14:20
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć coś na temat tych miejscowości (Primosten,Rogoznica i okolice).Jade pierwszy raz do Chorwacji i nie mam żadnych konkretnych miejsc na uwadze.Patrząc tylko na mapę,pomyslałem o tych okolicach,ponieważ jest tam otwarte morze.Jeżeli ktoś tam był,to proszę o jakieś info na temat warunków,plaż,dostępności noclegów itp. Jedziemy na początku sierpnia na dwa tygodnie w składzie: dwie rodziny 2+1.
Z góry bardzo dziekuje i czekam na pomoc szanownych forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • panpio01 Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli 13.04.11, 16:26
      Witaj
      w Rogoznicy byłem dwa razy . Piękne miejsce . W zasadzie jak i cała Cro . Też mnie zwabiło otwarte morze ale i tak na fale nie było co liczyć . Plaże dostępne każdego rodzaju typowego dla Cro czyli
      1 kamienie
      2 żwirek
      3 skały
      Z kwaterami nie powinno być problemu , ostatnio byliśmy dwa lata temu w sierpniu to co najmniej połowa była wolna . Zarówno w pensjonatach jak i prywatnych kwaterach . Sklepów i lokali pod dostatkiem . Na promenadzie jakieś występy . Atrakcji dla małych dzieci to chyba specjalnie nie było . Jak coś więcej to możemy ciągnąć temat ale może lepiej na priva , zresztą wszystko jedno.
      • chaladia Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli 13.04.11, 19:07
        Rogoznica to wyspa z groblą. Są tam fajne knajpki. Polecałbym drugą od grobli, bo ma bardzo fajne patio - po prostu z oficyny zdjęto tam dach i jest tam chłodno i cieniście, ale nie duszno. Znacznie sympatyczniej się spożywa posiłki przed zachodem słońca niż w ogórdku, który akurat wychodzi na zachód i - bez względu na rolety i parasole - jest się tam oślepionym słońcem.
        Mieszkać najlepiej na Lozicach. To jest ciche miejsce, nawet jeśli w Marinie jest disco, to da się spać. Poza tym, zatoka nad którą są Lozice jest otwarta na morze i ma dość dużą wymianę wody z morzem. Zatoka Rogoznicy to jest niemal zamknięte jezioro i wymiana wody może następować chyba tylko przy jakieś bardzo szilnej burze, a i to jest niewielka. A 1000 jachtów tam stoi...
        Na wyspie jest ciekawy kościół z XVII wieku.
        Sporo ścieżek spacerowych.

Generalnie można Rogoznicę wykorzystać za doskonały punkt wypadowy nad wodospady Krki, Kornati (kursują stateczki), do Szybenika, Trogiru, Splitu.

Primosten - mniej-więcej to samo.
        • Gość: mateo Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.11, 10:46
          Wyspa Pag czy Rogożnica i jej okolice na wczasy rodzinne. Ineresują nas bezpieczne dla dzieci plażyczki i piekne krajobrazy? Z gory dziekuje za radę.
      • Gość: anda Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.alfaks.com 13.04.11, 20:23
        Właśnie liczyłem na to,że bedą jakieś fale i po prostu będą prawdziwe morskie widoki,a nie tylko wyspy.Może wtedy akurat nie było takiej pogody na fale?
        Chciałbym jeszcze wiedzieć,czy znasz jakies namiary na kwatery-oczywiście w rozsądnych cenach,bo nie wymagamy jakichś super warunków.
        A na temat miejscowości Primosten nic nie wiesz?
        W razie czego,to mój adres: anda.1970@interia.pl
        Ale zawsze na otwartym forum można też pogadać :)
        Pozdrawiam i dzięki za te info :)
        • panpio01 Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli 14.04.11, 08:58
          Z falami to się chyba nic nie da zrobić bo są podobno tylko wiosną i jesienią .Namiary na kwatery mam tzn tam gdzie mieszkałem . Przesympatyczni starsi ludzie z równie stareńkim labradorem . Tak jak było już napisane w dzielnicy Lozica do wody bliziutko ale do sklepów i lokali dość kawałek . W Primosten byłem tylko przejazdem tak że nie wypowiem się na jego temat .
          • Gość: anda Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 10:30
            Dziękuje wszystkim za info.Jakby jeszcze ktoś coś wiedział ciekawego,to prosze pisać.
            A jeżeli chodzi o tę kwaterę,to chętnie skorzystam z namiarów.
            Pisząc o otwartym morzu,miałem na mysli własnie przestrzeń bez wysp.O to mi chodziło.Wiem,że w Chorwacji jest ciężko znaleźć takie miejsca,dlatego napisałem na tym forum o poradę.
            Pozdrawiam wszystkich i czekam na kolejne rady.Będę bardzo wdzieczny.
          • Gość: hubi Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.12, 20:13
            A mogę prosić o kontakt na ten apartament na priv? gryfino2@poczta.onet.pl. Pozdrawiam.
          • Gość: jurow Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.12, 19:44
            panpio01 - Rogozica Lozica bardzo nam się spodobała prosimy namiary na kwatery jerzy.wosinski@o2.pl
    • Gość: darek.59.pl Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 09:58
      Bez wchodzenia w szczegóły można powiedzieć, że obydwie miejscowości są do siebie nieco podobne. Położone są atrakcyjnie bo pomiędzy Śibenikiem a Trogirem i Splitem, więc atrakcyjne duże miasta są w zasięgu pół godziny do godziny jazdy. Jedziecie na początku sierpnia więc na pewno będzie tłoczno. Primośten jest latem niesamowicie zatłoczony i "wszyscy" albo leżą na jednej no może dwóch niedużych plażach albo wędrują na małą wysepkę (niektórzy twierdzą, że to jest półwysep). Widok z góry na oświetlone miasteczko wieczorem jest niesamowity. Rogożnica pod względem plaż i kąpielisk jest bogatsza. Ma bardzo dobrze urządzoną dużą marinę, do której jadą zmotoryzowani miłośnicy żeglowania z łodziami, żaglówkami, skuterami, itp. Ogólnie pełno samochodów. Dla poszukujących ciszy i spokoju lepszym wyborem jest Grabaśtica lub Żaborić. A właściwie co oznacza dla Ciebie otwarte morze, bo tam wszędzie jest "otwarte" tylko, że czasami na morzu są wyspy. Jak osiądziesz w Medulim, Mali Lośinj w osiedlu Ćikat będziesz miała takie same otwarte morze.
    • Gość: Irek Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 19:37
      Odpisałem na maila
    • Gość: anda Re: Primosten,Rogoznica-czy ktoś był w tych okoli IP: *.alfaks.com 15.04.11, 06:22
      Witam.
      Dziękuje za te info.Myślę,że każda informacja będzie mi bardzo pomocna.
      Jeżeli ktoś dorzuci jeszcze jakieś namiary,to będę bardzo wdzięczny.
      Oczywiście wszelkie porady też przyjmę i wysłucham z uwagą.
      Pozdrawiam i czekam.
    • magora_4 Re: Primosten 15.04.11, 10:50
      Byłam w Primostenie w pierwszym tygodniu września. Miasteczko jest przepiękne, urocza starówka, ładny port, dużo klimatycznych knajpek. Świetna restauracja z rybami i owocami morza (minus - stale zatłoczona), ponadto restauracja na dachu kamienicy (świetny pomysł). Uważam że to bardzo fajne miejsce ale nie na wypoczynek z dziećmi, plaż jest rzeczywiście mało, są skaliste nie ma łagodnego zejścia do morza i jest dużo jeżowców. Ponadto na pobyt tam odradzam wrzesień. Dzień jest wtedy już krótki, a z racji swego położenia Primosten jest narażony na wiejący wtedy zimny wiatr (bora bora - chyba tak się go nazywa?). W dzień było ciepło, ale ok. 16.00 robiło się już chłodniej, a wieczorami wiało, było wtedy naprawdę chłodno, poza tym wiatr przypędzał chmury i właściwie codziennie padał deszcz, a co drugi dzień dodatkowo była burza. W innym terminie tych dodatkowych atrakcji nie ma.
      • hepik1 Re: Primosten 15.04.11, 11:55
        • magora_4 Re: Primosten 18.04.11, 10:19
          Po pierwsze pisałam o swoich doświadczeniach z pobytu w Primostenie, autor wątku pytał właśnie o to miasteczko. Napisałam wyraźnie, że z racji swego położenia Primosten narażony jest na niekorzystne warunki pogodowe we wrześniu. I swoje zdanie podtrzymuję. To jest obserwacja z trzech kolejnych lat. Najpierw byliśmy my, przez dwa kolejne lata nasi przyjaciele nie słuchając ostrzeżeń pojechali w tę samą okolicę, no i spotkało ich to samo, owszem w dzień ciepło, ale wieczorem chłodno, deszczowo i niekiedy dodatkowo burze. Wrócili z kwaśnymi minami. Nie wiem, jak jest w innych częściach CRO o tej porze roku, wiadomo, że inaczej będzie w Dubrowniku, inaczej w Makarskiej, a inaczej na wyspie Krk. I tutaj właśnie ciekawa rzecz. W którymś roku byliśmy w lipcu we Vrbniku, zdarzały się tam bardziej pochmurne dni, a jednego popołudnia zaczął padać deszcz i zrobiło się chłodno. Wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy na drugą stronę wyspy Krk do Baśki, a tam 30 stopni i bezchmurne niebo. Tego samego dnia na tej samej wyspie. Nie można więc generalizować. Po tym wrześniowym doświadczeniu zaczęliśmy jeździć w czerwcu i ten miesiąc polecam. Nie ma jeszcze tłumów, ale jest ciepło, pod koniec czerwca woda też już nagrzana, i dzień bardzo długi.
          • Gość: ravel Re: Primosten IP: *.89.99.50.static.crowley.pl 28.04.11, 21:16
            Byłem w tamtym roku w Primosten od 12.10 do 23.10 i w tym czasie raz spadł deszcz, był jeden lub dwa chłodne wieczory kiedy wiało i było ok 17st. W dzień temperatura od 28 do 30 kilku stopni wieczorem ok 20st. Do Primosten w tym roku wybieram się w czerwcu bo w sezonie jakoś się tam nie widzę, miasteczko super.
            • cinnamongirl1 Re: Primosten 30.04.11, 17:36
              Primosten polecam gorąco ale poza sezonem. Sama byłam tam w 2 połowie czerwca. Plaż jest kilka albo długa żwirkowa na ok 300m i wąska, albo skaliste albo 2 długie na ok 100m i szerokie na ok 10-15m. Polecam tą na półwyspie Raduca w zatoczce - prystaliczna woda a plkąza sloneczna, otoczaki - dobra dla dzieci po można łatwo znależć cień pod drzewami.
              Piękna i klimatyczna starówka - sporo nadprzeżnych 'promenadek' do spacerów.

W sezonie niestety miasteczko jest bardzo załoczone i tu wybierałabym Rogoźnicę-> np dzielnicę Lozice z otwartym morzem i w lekkim oddaleniu od gwaru mariny (a Primosten odwiedziła jakiegos popołudnia) .

• icservice Re: Primosten 15.08.12, 10:04
                Byłem 2 tygodnie temu w Primosten i dziękuje za klimat Mielna. Pojechaliśmy wypocząć ale tam się nie da, tłok i zgiełk fest. Zwineliśmy się do Rogoznicy i tam było już zupełnie inaczej !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka