Dodaj do ulubionych

last minute

IP: *.bb.online.no 25.05.11, 23:27
Witajcie
Własnie zarezerwowałam tydzień w Chorwacji. Totalnie spontaniczna decyzja, super last-minute, lądujemy w sobotę w Split i... więcej nic nie wiem. To oferta-fortuna, więc dopiero po przylocie dowiemy się, gdzie zamieszkamy. To nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji, więc jestem zupełnie "zielona" Proszę o wszelkie rady... co warto zobaczyć, gdzie pojechać, czego spróbować itd...Wynajęliśmy auto na cały pobyt, będziemy z czwórką dzieci 2-11 lat. Ponieważ podczas pobytu przypadnie Dzień Dziecka chcielibyśmy bardzo zaskoczyć dzieciaki. Może wypasione wesołe miasteczko, może jakiś ciekawy fakultet... Pomożecie???
Obserwuj wątek
    • wislok1 Pomożemy 25.05.11, 23:49
      Wypasione wesołe miasteczko lub super fakultet,
      to chyba nie ten kraj.
      To nie Egipt ani Tunezja ( chwała Bogu, że nie ).

Ale to nie znaczy, że wasza decyzja jest zła. Chorwacja jest o wieeeeeeeele ciekawsza.

Na początek polecam:
      www.split24.com/pl/atrakcje-turystyczne-split/
      Trzeba kupić dobry przewodnik po Chorwacji, np. Pacala, National Geogr., Michelina.
      Jak już będziecie w hotelu, to będziecie wiedzieli, jaka miejscowość to jest.
      I wtedy łatwo ustalić, co ciekawego jest w pobliżu.
      Jak macie wypożyczone auto, to szkoda kasy na fakultety z biura podróży.
      Ustalić trasę na podstawie opisu z przewodnika i jazda
    • hepik1 Re: last minute 26.05.11, 05:56
      Trzeba pamiętać,że pierwszy tydzień czerwca to jeszcze grubo przed sezonem...co ma swoje plusy i minusy.
      Z jednej strony jeszcze nie bedzie tłumów ale i wiele atrakcji typu"wesołe miasteczka" jeszcze nie rozłożone.
      Prognoza pogody przewiduje ,że ma być gorąco(25-27 st) i to będzie największa atrakcja ,bo w Norwegii chyba jeszcze chłodnawo?
      Temperatura wody to jednak ok 20 st czyli kąpiel tak,kilkugodzinne baraszkowanie w morzu to chyba jednak nie.
      Ale na maskę z fajką do snoorkowania dla 11-latka można sie szarpnąć ;)
      Tydzień to niedużo...przeleci w mig czyli wielu wycieczek to się raczej nie da zaliczyć.
      Można na jednodniową popłynąć na tzw fichpicnik(z Trogiru juz będzie coś pływać) na wyspę Bracz.
      Warto by też pojechać do PN nad wodospady Krka w okolicach Szybenika.
      Po południu czy wieczorem wyskoczyc obowiązkowo do Trogiru na tamtejszą starówkę czy ciut dalej do Omiszu(starówka plus twierdza+widok przełomu Cetiny.
      Jeśli starczy sił i czasu jakaś pętla autostradą do Sestanowca i zjazd na Riwierę Makarską i powrót Jadranką (dla widoków)
      Wszystkie powyższe to okolice kilkudziesięciu km.
      Na więcej i tak braknie czasu.
      • hepik1 Re: last minute 26.05.11, 06:10
        Doczytałem ,że to aż czwórka pociech...czyli nie przemęczać.
        I dużo lodów,bo chorwackie są niezłe ;)
        Dla rodziców jakis romantyczny wieczór w konobie z grilowaną rybą czy owocami morza,jeśli przechodzi im to przez gardło ;)
        • Gość: sylwia Re: last minute IP: *.bb.online.no 26.05.11, 20:13
          Dzięki za wszystkie rady:) Już się nie możemy doczekać wyjazdu. Jeśli chodzi o kąpiele, fjordy są nawet w lipcu zdecydowanie chłodniejsze, a i tak nikt nie gardzi, więc 20st to bajka;-) Pociech czwórka, bo jedziemy w 2 rodziny:) Moje z pewnością zaprawione w boju, uwielbiają zwiedzać. Dzieci znajomych raczej też, ale to pierwszy wspólny wyjazd, więć się okaze na miejscu. Zapytałam o wesołe miasteczko, bo to cieszy dzieciaki nawet w najpiękniejszych okoliczniściach przyrody. Lody i owoce morza? Yesss!
          pozdrawiam
          • Gość: sylwia Re: last minute IP: *.bb.online.no 26.05.11, 20:21
            PS. Fishpicnic? Poproszę szczegóły:)
            • hepik1 Re: last minute 26.05.11, 21:12
              Wycieczka stateczkiem na kilkadziesiąt osób,z poczęstunkiem w porze obiadowej ,najczęściej na pokładzie,rybka z grila ,jakaś sałatka,pieczywo plus napitki w postaci rakiji lub wina.
              Najcześciej z okolic Splitu na Bracz do Bolu(to takie miasteczko ze Złotym Rogiem,który widnieje na wszystkich reklamach Chorwacji.
              • Gość: ada Re: last minute IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 21:53
                czy mozecie podac ile taki last minet was kosztowal, i czy w oplacie jest wyzywienie
                • Gość: sylwia Re: last minute IP: *.bb.online.no 26.05.11, 22:13
                  Pewnie! To nie tajemnica:) Zapłaciliśmy w przeliczeniu ok 750 zł od osoby za przelot i zakwaterowanie na 8 dni bez wyżywienia. Oferta fortuna, co w praktyce może oznaczać pięciogwiazdkowy, wypasiony hotel na plaży... ale również obskórne pokoje na jakimś zadupiu:-& Takie oferty są bardzo popularne w Norwegii. Często z nich korzystamy, bo podróżujemy kilka razy każdego roku nie rujnując naszego budżetu, poza tym mamy więcej kasy na szaleństwa na miejscu. Szęśliwie do tej pory trafialiśmy rewelacyjnie lub bardzo dobrze. Zawsze jednak jesteśmy przygotowani finansowo na zmianę kwatery, gdy okaże się totalną szczurownią. Ciekawe gdzie trafimy tym razem:-)
                  pozdrawiam
                  • wislok1 Re: last minute 26.05.11, 22:47
                    Trudno mi skojarzyć hotel w Chorwacji z totalną szczurownią,
                    juz szybciej w Czarnogórze.
                    Oferta faktycznie interesująca
                    • Gość: Luka Re: last minute IP: *.177.rev.vline.pl 27.05.11, 08:05
                      Oj zdarzają się jeszcze. Z roku na rok co raz mniej, ale takich "perełek" w cro jeszcze sporo
                      • Gość: sylwia Re: last minute IP: *.bb.online.no 27.05.11, 22:45
                        Mam nadzieję, że trafimy na przyzwoity:)
                        • Gość: sylwia Re: last minute IP: *.adsl.net.t-com.hr 01.06.11, 10:03
                          trafilismy do hotelu Podgorka w Podgorze. Apartament wielki, ale czasy swietnosci ma dawno za soba. Jednak widok z tarasu zdecydowanie rekompensuje nienajnowsze meble, brzydkie kafle w lazience i mini-lokatorow (mrowki) Chorwacja nas zachwycila... juz planujemy wrocic tu latem. Pogoda jest przepiekna, choc dzis pada lekki deszczyk, zaraz wybieramy sie do krka:)
                          pozdrawiam
    • najlepszyrating Re: last minute 02.06.11, 16:29
      A nie lepiej nie czekać i kupić tani lot np WizzAir lub RyanAir - ja korzystam z FB www.facebook.com/pages/promocyjneLotypl/201435216546423 - pojawiają się tam wyszukane przez nich bilety do Chorwacji po 200 zł w obie strony. POtem tylko domek i nie ma Fortuny tylko własne wakacje i taniej wychodzi. Polecam zerknąć na ich page.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka