Gość: A. IP: *.icpnet.pl 28.05.06, 22:44 A jak wygląda sprawa pisowni nazwisk polskich Litwinów, nazw zamieszkałych przez nich w Polsce miejscowości etc.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: julietten Pobyt w Wilnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:17 Witam! Ja w temacie-Wilno.... Państwo mają doświadczenie zwiazane z wyjazdem do Wilna...Pozwolę sobie zasiegnąć języka... Czy w Wilnie można wynająć indywidualnie przewodnika, który oprowadzi nas po całym mieście i wszystko opowie? Czy każde zabytkowe miejsce ma sowjego przewodnika i czy takiego trzeba rezerwować??? Czy są z tym jakieś problemy i jak to zrobić??? Co wychodzi taniej czy taki przewodnik na cały dzień czy w każdym miejscu inny??? Pozdrawiam i z góry dziękuje za każdą wskazówkę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Pobyt w Wilnie IP: *.escom.net.pl 04.05.08, 00:44 zapytaj w Związku Polaków na Litwie, znajdziesz namiar w necie. Tam na pewno pomogą Ci;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Pobyt w Wilnie IP: *.pronet.lublin.pl 15.10.07, 22:18 BEZNADZIEJNIE W WILNIE Właśnie wróciłem z mojej drugiej podróży po 5 latach do Wilna. Owszem miasto w tym czasie bardzo się rozwinęło (poprzednio nie było Manhattanu). Owszem to piękne miasto ALE: Beznadziejna obsługa, antypolskie nastawienie i pełna sowiecka mentalność (to znaczy podejrzliwa, agresywna, prowincjonalna, arogancka). Z przykrością piszę te słowa bo jestem miłośnikiem kresów... Nocowaliśmy w hotelu Centrum Uniquestay. Oszukiwali nas na śniadaniach. Dostaliśmy w plastikowych pakietach suchy prowiant zamiast śniadania (dosłownie jak harcerze w górach). Jak zwykle nie było winnego bo niby firma za to zapłaciła. Chyba tylko w Wilnie istnieją podwójne standardy hoteli? Obsługa w restauracji (Stodoła) była nieuprzejma, nie uśmiechała się i robiła nam wielką łaskę, że w ogóle nas obsługuje. Koledzy skarżyli się, że odmawiano im wręcz obsługi. Doszedłaem do wniosku, że Litwini są bardzo zakompleksieni i chcą zmarginalizować Polaków. Litewska kultura materialna jest bardzo uboga a nawet żadna. Troki to kopia a i tak trzęsą się nad tym jakby to był Luwr. Nie chciałbym obrażać Litwinów ale muszą nad sobą popracować jak zależy im na turystach. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pobyt w Wilnie 21.10.07, 18:16 łojezuniu, a gdzie te czasy: mężczyznom dano wódki, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Pobyt w Wilnie IP: *.escom.net.pl 04.05.08, 00:42 Zaskoczę cię - wygląda nieporównanie lepiej, niż Polaków na WIleńszczyźnie! Poczytaj sobie c. Żołędowskiego - Białorusini i Litwini w Polsce, Polacy na Białorusi i Litwie, Warszawa 2003. Ta grupa w 90% wykorzystuje prawo do pisowni oryginalnej w dokumentach (dowody, paszporty). Jak nie mieli nabożeństw po litewsku to jeździli do innej miejscowości etc. I przede wszystkim: NIKT IM NIE KRADNIE ZIEMI I OBRAZóW Z KOśCIOłóW! Przestań młócić bezsensownie i zacznij się czegoś uczyć - więcej zrozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pobyt w Wilnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 22:35 Gdzie możnba najtaniej przespac w Wilnie, pierwsze słysze o tych cenach 15- 20 litów za noc..... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.nep Re: Pobyt w Wilnie 15.06.08, 12:47 ja tez szukam tanich noclegow w Wilnie (do 10eur) ,ale nie chce nocowac w schronisku mlodziezowym na wspolnej sali... Odpowiedz Link Zgłoś