djvito89 23.11.14, 09:31 Witam wybieramy sie z dziewczyna na poczatku czerwca na Krete jakiej mozemy sie spodziewac pogody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gona31 Re: Pogoda poczatek czerwca Kreta? 23.11.14, 09:39 upały upały upały :-) w załącznym linku temp.w czerwcu 2014r.,możesz cofnąć się lata wstecz i prześledzić pogodę z wcześniejszych lat. www.wunderground.com/history/airport/LGSA/2014/6/1/MonthlyHistory.html#calendar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pogoda poczatek czerwca Kreta? IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.14, 17:53 W tym roku na początku czerwca było z 5 dni pochmurnych, od czasu do czasu kropiło i strasznie wiało. Ja przez te dni chodziłam w bluzie z długim rękawem i długich spodniach. Woda niestety w basenach i w morzu było nie nagrzana i zimna przez kolejne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B Re: Pogoda poczatek czerwca Kreta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.14, 16:14 Koniec maja, poczatek czerwca to szkoda kasy na wyjazd na Krete. Wprawdzie slonce jest, ale wieczorami bardzo przydaje sie polar, jest zimno i mocno wieje. Za to koncowka czerwca owszem, jest bardzo cieplo i mniej wietrznie. Lepiej wybierzcie Rodos lub Kos, tam jest o wiele cieplej. Tu i tam sprawdzone osobiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B Re: Pogoda poczatek czerwca Kreta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.14, 16:16 Przelom majai czerwca napewno nie na Krecie. Wieczory chlodne z zimnym wiatrem. Jak w Plakias )poludnie) zawieje, to przez 2-3 dni, a halny to wtedy maly pikus. Na polnocy w Gerani niewiele le[iej. Faktem jest, ze jest troche taniej, gdzieniegdzie mozna troche wiecej utargowac (np. w hali targowej w Chani - handluja tez tam Polki). Jednak ja wole slonce i dobra pogode, a nie spozywanie troche tanszych trunkow. Jesli koniecznie Kreta, to lepiej jest juz na koniec czerwca, tylko, ze jak tam bylismy (Plakias) to w kraju bylo podobnie (2010r.) Le[iej wiec Rodos lub Kos - tam napewno sie nie zawiedziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Pogoda poczatek czerwca Kreta? 19.12.14, 17:13 Co prawda na Krecie byłam tylko raz i to na przełomie kwiecie/maj, ale pogoda była cudna. Chociaż poranki były rześkie, a wieczory trochę chłodne, to w ciągu dnia ani razu nie założyłam niczego z długim rękawem, nie mówiąc o jakimś sweterku, czy polarze. Ani razu nie spadła kropla deszczu. W ciągu dnia panowało miłe ciepełko i można się było opalać oraz zażywać kąpieli w basenie lub w morzu, co tez czyniłam. W nicy klima w pokoju nie była konieczna, ale w ciągu dnia podczas wycieczek włączaliśmy ją w samochodzie. Kreta wiosną jest według mnie cudna. Jest zielono i wszystko kwitnie. Turystów jeszcze niewielu, plaże czyste. Jeśli jeszcze wrócę na Kretę to tylko w maju. w czerwcu chyba byłoby jak dla mnie zbyt gorąco. :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,79263600,79263600,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Pogoda poczatek czerwca Kreta? IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.14, 22:06 Adamie B, powtarzasz się!!!! i nie przesadzaj z tymi wiatrami (bo to nie Karaiby w porze huraganów ), ani z polarami, bo to nie wybrzeże Bałtyku. Przełam maja/czerwca jest ciepły, przyjemny, bez tłumów i zielony. Mnie właśnie Rodos rozczarowało z pogodą. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Bardzo fajnej 18.12.14, 20:13 Ile osób tyle opinii:) Jak przeczytałem że początkiem czerwca "szkoda kasy, wieczorami bardzo przydaje sie polar, jest zimno i mocno wieje" to się zacząłem zastanawiać gdzie ja byłem 3 x właśnie na przełomie maja i czerwca. Patrząc na pogodę z linka podanego powyżej widać że w ostatnich 6 latach w Rethymno było 6 dni z lekkimi opadami deszczu w czerwcu. Akurat w tym roku trafiliśmy na te 2 dni przelotnych opadów i w ciągu dnia ani na moment nie ubrałem spodni ani bluzy, raz na 14 dni wieczorem długi rękaw, oprócz tych 2 dni codziennie można się było spokojnie kąpać w morzu (co mnie zaskoczyło bo podobno w Plakias jakieś zimne prądy są czy cuś) i nie przez 5 minut ale nawet po 30 nie chciało się z wody wychodzić. Wg mnie właśnie maj i czerwiec jest najlepszym czasem na zwiedzanie Krety, (chyba że dla kogoś priorytetem nie jest 30 lub więcej stopni w cieniu). Plusem tego okresu jest to że w tawernach nie ma jeszcze tłumów, samochód można taniej wypożyczyć, noclegi są tańsze (klimy nie załączaliśmy w nocy ani razu), jest jeszcze dość zielono i dzień długi, jak ktoś nie jest zmarzluch to spokojnie da się kąpać w morzu. Minusy... hmm, nie wszystko jeszcze otwarte, w aucie przydaje się klima, ciężko coś innego wymyślić bo musiał bym szukać dziury w całym. Pozdrawiam i życzę udanego urlopu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B Re: Bardzo fajnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.14, 15:45 Jednak bede stal przy swoim. Bylismy koniec maja (makabra) i koniec czerwca - bardzo slonecznie. Poprzednik pisal, ze mial 2 dni z deszczem, ale jak sie leci na tydzien, czyli 6 pelnych dni, to jest to 33,3333,,,% spieprzonego urlopu. Nie po to latamy do Grecji by przesiadywac w troche tanszych przed sezonem tawernach. Nalezy wybierac bardziej pewne terminy, zreszta i tak co roku moze byc inaczej. Przeczytajcie zeszloroczne posty z Kos, tam tez do 20 maja padalo. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bardzo fajnej 23.12.14, 10:25 Najpewniejszą pogodę w tym okresie (temp., słońce, ciepła woda) ma Cypr, który dodatkowo w lipcu-sierpniu jest: 1) za gorący, 2) za drogi. Z tymi porównaniami Kreta/Rodos/Kos to różnie bywa, samo Rodos zachodnie różni się od wschodniego odczuwalnością temp., a Kreta północna też trochę od południowej. Niektórzy są nieprecyzyjni - piszą o upałach przytaczając linki do danych z których wynika 25 stopni. Bo Kreta ma klimat morski - początek czerwca w klimacie morskim odpowiada temperaturami październikowi, a nawet początkowi listopada . U nas w Polsce - początek czerwca odpowiada powiedzmy początkowi września. Natomiast początek czerwca jest super terminem jeśli chodzi o ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
agular31 Re: Bardzo fajnej 23.12.14, 14:10 A jak jest z pogoda na kos przelom czerwiec lipec? Ktora czesc jest bardziej wietrzna. ? I które plaze sa piaszczyste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack448 Re: Bardzo fajnej IP: *.myslenice.net.pl 23.12.14, 17:43 Byłem na Kos początkiem lipca, przez 2-3 dni bardzo mocno wiało, praktycznie nie dało się rozłożyć na plaży, temperatura cały czas ok 30 st. ,praktycznie wcale tego się nie czuło, plaże to mogę polecić od Tigaki do Mastichiari, piękna piaszczysta i szeroka, w okolicy sporo miejsc noclegowych, ewentualnie Paradis beach przed Kefalos, z tym że tam trzeba dojechać samochodem, ogólnie Kos jak dla mnie -rewelacja! Polecam Marmari Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bardzo fajnej 23.12.14, 18:15 Jesli chodzi o przełom czerwca/lipca to trudno o bardziej sloneczne miejsca na ziemi niż Cypr, Alanya, Rodos, Kos :) Kreta w sumie tez. Z wiatrem mimo wszystko róznie bywa, meltemi wieje z pn.-zach., najsilniej w sierpniu, najsilniej na zachodzie Rodos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am42 Re: Bardzo fajnej IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.14, 20:29 Bylam na Kos w drugiej polowie czerwca, 30 stopni, przez dwa tygodnie blekitne niebo, piekna piaszczysta plaza w Marmari, ciepla woda w morzu, bardzo mile to wspominam Odpowiedz Link Zgłoś