Dodaj do ulubionych

gory - Olimp

06.06.02, 11:48
czytam i czytam,
wszyscy tylko nurkowanie, dyskoteki, plaze...
a ja chcialbym wejsc na Olimp! :))
czy ktos byl i moze podzielic sie uwagami, moze jakies
porady? ile czasu sie wchodzi, co zabrac, na co uwazac

globi
Obserwuj wątek
    • Gość: vica Re: gory - Olimp IP: *.teleton.pl 11.06.02, 14:14
      Ja też chciałam tam wejść dwa lata temu. Niestety to wyprawa dwu dniowa i
      wymaga trochę sprzętu. Z Leptokatii taxówką ok.30zł. jechałam do miejscowości
      będącej bazą wypadową na Olimp Litochoro (urocze). Następnie na piechotę po
      górach szłam w jedną stronę ok. 4 godz. doszliśmy do monastyru św. Dymitrosa i
      wracaliśmy by nas noc nie zastała. Taką wędrówkę również polecam. Przecudne
      widoki , nisze w skałach, niesamowite wysokości, czyste strumyki i
      wodospady,nowiutkie pomosty drewniane w kształcie fali . Byłam odurzona tą
      piękną przyrodą. Znaleźliśmy się nagle w miejscu iście z reklamy Bauty (nie
      wierzyłam co widzę). Muszę dodać że szlak turystyczny jest dość ciężki, ale
      idealnie przygotowany nie to co w polskich górach. Polecam po stokroć.
      • Gość: benc Re: gory - Olimp IP: *.polkomtel.com.pl 13.06.02, 15:08
        W przewodnikach piszą, że to wyprawa na 2-3 dni, z noclegiem w schronisku. Ale
        to są przewodniki burżuazyjne, pisane z myślą o turystach przyzwyczajonych do
        wygód, ciepłych obiadków etc. Nie dotyczy Polaków i ogólnie nacji post-
        demokracji-ludowej (patrz dalej).
        Jak ktoś jest bardzo dobry to można zrobić temat w 1 dzień. Temat tzn.
        najwyższy sczyt Mitikas, startując z bazy wypadowej Litochoro. Jeszcze po
        ciemku trzeba wyjechać z Litochoro, ok. 20 km w górę, zostawić samochód na
        parkingu (ok. 1000 m n.p.m) i dalej na piechotę w górę (Mitikas - ponad 3000
        m...). Po drodze obiadek w schronisku (zdaje się 1800 n.p.m., turyści
        burżuazyjni zazwyczaj kończą na tym 1-szy etap resztę pozostawiając na następny
        dzień), Mitikas i jeszcze przed zmrokiem zdążymy zejśc na dół do samochodu.
        Podkreślam : jest to naprawdę duże wyzwanie wymagające niezłej kondycji(2km
        przewyższenia na piechotę !!!) - byłem 3 lata temu ale trochę mi do samego
        Mitikas zabrakło - niewiele, zatrzymałem się przy sąsziednim sczycie (Kaki
        Skala, też ok. 3000 m, żeby dojśc na Mitikas trzeba było jeszcze trochę w dół i
        żlebem znów do góry...).
        Ale spotkaliśmy dwóch Słowaków, którzy przyjechali o świcie autobusem znad
        morza, wdrapali się na Mitikas (w adidasach, szortach i T-Shirtach) i
        podwiozłem ich z powrotem z parkingu do Litochoro.

Pzdr
        benc
        • Gość: pidżej Re: gory - Olimp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 23:35
          popatrz, a Olimp ma raptem 2917 m, to jednak ten Mitikas to jest coś!
          • Gość: AA Re: gory - Olimp IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 08:44
            Gość portalu: pidżej napisał(a):

> popatrz, a Olimp ma raptem 2917 m, to jednak ten Mitikas to jest coś!

To Mikitas ma 2917 m i jest najwyzszym szczytem Olimpu ;))

• Gość: benc Re: gory - Olimp IP: *.polkomtel.com.pl 14.06.02, 09:01
              No właśnie : Mitikas - najwyższy (jeden z ośmiu) szczyt pasma gór Olimp, ma
              2917 m. Trochę przesadziłem pisząc, że ponad 3000 m. Ciekawy opis sczegółów
              wycieczki na szczyt jest na stronie
              strony.wp.pl/wp/travelogues/grecja.htm (nie mojej)
              pzdr
              benc
    • kitek1 Re: gory - Olimp 14.06.02, 22:16
      spokojnie na 2 dni wyprawa, ale raniutko wyjsc z litohoro,
      przez prionie do schroniska stefanos/ mozna wczesniej zerezerwowac nocleg,
      ok 30 pln/ i z rana na mitikas ok. 3 godz.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka