Gość: zajkom IP: 80.51.92.* 15.06.08, 23:02 Witam. Czy ktos z szanownych podróżników zna namiary na kwatery prywatne nad Litewskim Bałtykiem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poznaj-litwe.pl Re: Litewski Bałtyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 23:29 www.svetingas.lt/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajkom Re: Litewski Bałtyk IP: 80.51.92.* 23.06.08, 22:48 mam pewne watpliwości ale zapytać zawsze można, może ktoś ma namiary na kwaterę u właścicieli polskojęzycznych nad Bałtykiem litewskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Litewski Bałtyk 30.06.08, 12:00 Właśnie wróciłam z Palangi. Szczerze polecam tę kwaterę - są to apartamenty 50 m2 z kuchnią, czyściutko, pościel ręczniki zmieniane co tydzień, sprzątane codziennie, do morza kilka minut spacerkiem, plaża puściutka, szeroka i pusta. Byliśmy 3 tyg - płaciliśmy 50euro za dzień - 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Jak ochłonę postaram się napisać coś więcej o pobycie. Właściciele mówią po rosyjsku, natomiast korespondecję mailową można prowadzić po angielsku z ich synem www.montika.service.lt/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajkom Re: Litewski Bałtyk IP: 80.51.92.* 30.06.08, 22:59 Dziękuję za namiary, mam pytanie dotyczace atrakcji bo zważywszy na brak upałów sadzę że kapiel w morzu raczej odpada szczególnie ze jest to bardziej na wschód od Polski,słyszałem ze trzeba płacic klimatyczne za wjazd samochodem na każdy dzien pobytu,czy nie ma problemu z przedostaniem sie na mierzeję.Wdzięczny bym byl za odpowiedz na te pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Litewski Bałtyk 01.07.08, 10:58 My spędziliśmy tam 3 tygodnie i do pełni szczęścia marzyłby mi się jeszcze tydzień. Upałów nie było, ale to nie jest zasada, ponieważ przed naszym przyjazdem przez 2 miesiące nie padało, a trawy ewidentnie wypalone były słońcem. Pogodę mieliśmy zmienną, raczej słoneczną, trzy dni padało, ale nie przez cały dzień. Na plaży bardzo przydatne parawany, niestety trzeba zabrać ze sobą, bo nigdzie nie można kupić, nie znają takiego wynalazku. Litwini okopują się na wydmach, co u nas jest zabronione, a tam dozwolone i bardzo popularne. W cenie jaką płaciliśmy za nocleg były już wszystkie opłaty klimatyczne, czy właściciel odprowadzał je do kasy miasta, nie mam pojęcia. żadnych opłat za wjazd do palangi nie ma, podobnie można znaleźć miejsce do parkowania w centrum bez opłat i problemów. Co do Mierzei, przepłynięcie promem z samochodem : ok.45 zł, bez samochodu 2zł/os., dodatkowa opłata za wjazd do Neringi (czyli obszaru mierzei, 10 zł/sam.). Atrakcji jest mnóstwo: w samej Palandze Pałac Tyszkiewiczów z fenomenalnym muzeum bursztynu, ogród botaniczny, molo, pracownia gdzie można zobaczyć obóbkę bursztynu, wesołe miasteczka (chyba z 5 i to wyglądające o wiele lepiej niż nasze), bardzo fajne ścieżki rowerowe wzdłuż morza. Jeżdziliśmy oczywiście poza palangę: Żuławy Niemeńskie - koniecznie wycieczka statkiem ze wsi Minija do ujścia Niemna i zatokę, oczywiście mierzeja kurońska - cudeńko i perełka, wydmy, rezerwat kormoranów, fajnie jest wynająć rower i zwiedzać Nidę np. na rowerze. Dla dzieci też wypożyczają rowery, są także przyczepki dla młodszych dzieci. Delfinarium i muzeum morskie - koniecznie też na mierzei, ale w części włączonej do kłajpedy - najlepiej przepłynąć statkiem w starej części miasta bez samochodu 2 zł/os. - delfiny 18zł.os. jeździliśmy po Żmudzi, byliśmy na Górze Krzyży koło Szawli, kretyndze z drugim Pałacem tyszkiwiczów, na Łotwie: Lipawa, Kuldiga z piaskową jakinią, Pape. Oczywiście Kłajpedzie - mieliśmy ochotę na Muzeum Zegarów- ale zabrakło czasu. Mimo, że byliśmy z dwójką maluchów (5l. i 2 l.) nie było problemu z intensywnym zwiedzaniem. Co do kąpieli w morzu, Litwinom i rosjanom taka temperatura wody bardzo odpowiadała i sporo osób kąpało się nawet wtedy, gdy my siedzieliśmy na plarzy w polarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajkom Re: Litewski Bałtyk IP: 80.51.92.* 01.07.08, 15:59 Jeszcze petanie odnośnie noclegów ,czy można zaryzykować wyjazd w ciemno i na miejscu czegoś poszukać podobno stoja naganiacze coś w rodzaju tych przed naszym Zakopan, czy jest szansa zakwatwrowania np. na mierzei ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajkom Re: Litewski Bałtyk IP: 80.51.92.* 01.07.08, 16:00 Moze jakieś przykładowe zdjęcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Litewski Bałtyk 01.07.08, 22:29 Przed wjazdem do Palangi poczynając od stacji Orlenu, dalej przy wjeździe do miasta stoją kwaterodawcy. Niestety nie wiem jaki standard oferują i jak daleko do morza. Moja kwatera była przy paśmie lasu nadmorskiego 600 m do morza, ale możesz trafić i 1,5 km. Co do kwater na mierzei nie widziałam żadnych naganiaczy, a ceny zdecydowanie pod Niemców, którzy tam masowo przyjeżdżają. Co do zdjęć właśnie obrabiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajkom Re: Litewski Bałtyk IP: 80.51.92.* 12.07.08, 14:06 Mam pytanie odnośnie porozumiewania się w j.rosyjskim czy sa problemy,niekturzy piszą że Litwini są niechętni do tego jzyka ? Jak ze zdjęciami może są gdzieś zamieszczone ? Odpowiedz Link Zgłoś