Dodaj do ulubionych

boje sie o wzrost

22.11.06, 22:39
moj 6 letni syn od ok 4 lat jest non stop na OXISS, PULMICORT lub jak jest
lepiej Cromogen. oprocz tego Claritine. Ostatnio zauważyłam ze zaczął
odstawac od dzieci w zerowce wzrostem, zawsze był średni, teraz jest jednym z
niższych dzieci, czy ktoś tak miał, czy powinnam sie martwic??? Zahamowanie
wzrostu jest przeciez jednym ze skutkow ubocznych tych "nieszkodliwych "
sterydow
Obserwuj wątek
    • tlumacz29 Re: boje sie o wzrost 23.11.06, 18:48
      CZeść, Lucy. Mój synek, też 6-letni bierze sterdydy od ponad roku, wcześniej z
      większymi przerwami. Ma zlecone badanie w kierunku gospodarki Ca, Mg, tj.
      dezytometrię. Ma ono wykazać wpływ sterydów. Co orzeknie lekarz po tym badaniu -
      zobaczymy. Ciekawe, czy w ogóle można coś wymysleć? Przy próbie odstawienia
      sterdyów miał po tygodniu nawroty kaszlu.
    • brysa Re: boje sie o wzrost 23.11.06, 21:32
      Nie chcę Cię martwić, ale u mojego dziecka branie sterydów w dawkach
      określanych jako małe przez okres ok 1,5roku, spowodowało wyraźne spowolnienie
      wzrostu (począwszy od pierwszego roku dawkowania-dzieco nic nie urosło przez
      0,5 roku), choć alergolog absolutnie zaprzecza jakoby to było możliwe.
      Po skierowaniu na badania z powodu podejrzenia niskorosłości, okazało się że
      dziecko nie ma zaburzeń hormonalnych (hormon wzrostu),nie cierpi na żadną
      alergię pokarmową, rodzina należy do wysokich więc względy genetyczne też
      odpadaja, więc tylko pozostaja sterydy...
      Z drugiej jednak strony znam dzieci z astma, które mimo pobierania wysokich
      dawek przez długie lata, tych problemów nie mają. Myślę, że sposób reagowania
      zależy od cech osobniczych, ale z pewnością jeśli problem został już zauważony,
      to będzie się pogłębiał (w moim otoczeniu ilość dzieci z astmą z "tym "
      problemem jest mniej więcej porównywalna do ilości dzieci z astmą, ale bez
      problemu wzrostu, czyli 1/1)
      Z tego też względu robię wszystko,żeby je odstawić, bo poza problemem
      wzrostu, leki te mają jeszcze wiele innych niekorzystnych działań. Z
      najnowszych, o których się dowiedziałam - to fakt iż powodują zapalenie płuc!!!
      Nie wiem na ile to jest wiarygodne, ale przeczytałam to na jakiejś stronie
      medycznej, gdy chciałam znaleźć coś o objawach zapalenia płuc.
      Życzę dużo zdrowia i wytrwałości w dociekaniu prawdy o lekach :-)
    • lucy.sol Re: boje sie o wzrost 25.11.06, 19:27
      dzieki, musze wiec postarac sie o skierowanie na te badania
      • ekiara Re: boje sie o wzrost 08.01.07, 13:20
        Tłumacz29 i jak wyniki badań?
        Mój syn ostro odstaje od rówieśników (jest poniżej 3 centyla), słabo przyrasta,
        jesteśmy pod opieką poradni zaburzeń rozwoju. Opóźniony wiek kostny o 2,5 roku,
        w wakacje czekają nas badania hormonu wzrostu. Pan doktor zaprzecza jakoby
        dawki 400 ug na dobę mogły mieć wpływ na tempo wzrostu, ale nasza pani
        alergolog-pulmonolog na ostatniej wizycie niestety przyznała, że nawet takie
        dawki mogą mieć wpływ na rośnięcie.
    • alin9 Re: boje sie o wzrost 08.01.07, 20:39
      Cieszę się że poruszacie ten temat.Mam pytanie czy jest wymagany określony wiek
      do dezytometrii?Moja 16 miesięczna córka ponad rok przyjmuje sterydy i jest
      niska oraz ma niedowagę.Lekarz nie widzi problemu.Czy powinnam bardziej naciskać
      czy poczekać do bilansu dwulatka?dziękuję.
      • pibrokmarys Na czym plega badanie dezytometrii? 09.01.07, 11:44
        Dziewczyny - jak wyzej, bo ja glupia jestem i nie wiem ;-)
        • ekiara Re: Na czym plega badanie dezytometrii? 09.01.07, 16:54
          Densytometria kostna jest to metoda obrazowania gęstości kości wykorzystująca
          podwójną wiązkę promieniowania rentgenowskiego. Badanie to pozwala bardzo
          dokładnie rozpoznać osteoporozę.

A kiedy pójśc do specjalisty?
          Wszystko zależy od tego jak dziecko "wygląda" na siatce centylowej.
          Powiem Wam, że ja dosyć długo walczyłam o skierowanie do poradni, wszyscy
          bagatelizowali ten problem.
          Alin wydaje mi się, że nie warto czekać, tym bardziej, że endokrynolog
          zazwyczaj nie spieszy się ze skierowaniami na badania. A i na wizytę trzeba
          nieraz sporo poczekać.
          Przed wizytą trzeba zrobić komplet badań m.in. bad. krwi, poziom hormonu
          tarczycy, lamblie...
          Densytometrii nie robiliśmy (może w szpitalu zrobią) tylko RTG ręki, żeby
          określić wiek kostny.
          • tlumacz29 Po badaniu 09.01.07, 19:53
            Dziewczyny, przepraszam, że czekałyście. Badanie denzytometrii w normie,
            spirometria w normie, znaleźli jakieś bakterie w wymazie z gardła, ale to juz
            parę mies. temu więc tematu nie ciągnęli, bo teraz sytuacja może być inna.
            Testy alergiczne pozytywne na wiele alergenów wziewnych, na pokarm praktycznie
            nie ma.
            Tak więc niby nie jest źle, ale i tak się martwię. Szykuję się do powolnego
            odstawienia sterydów za ok. tydzień. Właściwie dopiero zacznę, ale nie wiem,
            jak mi pójdzie. Chłopczyk 6 lat, nie odbiega od rówieśników wzrostem, ale
            kiedyś był raczej wyższy w grupie, teraz taki średni. Trudno więc ocenić. A w
            normie znów się mieści.
            To tyle z moich relacji. Badanie wykonywałam w szpitalu na skierowanie
            tamtejszego lekarza z poradni, ale tak naprawdę to poszłam do tego lekarza
            prywatnie i wystawił skierowanie na poradnię i "darmowe" badania.
            Muszę lecieć. Pa
    • brysa Re: boje sie o wzrost 18.02.07, 17:14
      Powinnam sprostować swoją poprzednią wypowiedź z XI/06 na temat szkodliwości
      nawet minimalnych ilości sterydów in ich wpływie na wzrost, gdyz dysponuje już
      kolejnymi wynikami, które ujawniły u mojego dziecka nietolerancje glutenu,
      której jedynem objawem było spowolnienie wzrostu i sporadyczne bóle brzucha.
      Nie wykluczam, że sterydy też mogły mieć w tym swój udział, ale z pewnością
      bardziej znikomy niż toksyczny gluten. Jeśli tylko możesz, to zrób badania z
      krwi na transglutaminazę (ok 70zł) i będziesz wtedy miała pewność czy ciebie
      dotyczy ten problem. Winowajcą opóźnienia wzrostu moze być też refluks moczowy.
      My jak na razie mamy "tylko" przełykowy, który tez dawał odczucie
      ciążkości/duszności w klatce piersiowej , szczególnie po wysiłku.
      Mówi się, że lekarze często myla refluks przełykowy z astmą, oraz że wiąże
      się jego występowanie z występowaniem alergii/nietolerancji pokarmowej
      (szczególnie na mleko).
      życzę dużo zdrowia!
      • tlumacz29 Re: boje sie o wzrost 19.02.07, 19:27
        Dzięki, rzeczywiście u dzieci trudno zawyrokować, czy za mało rośnie, bo nie
        wiadomo, czy rosłoby więcej bez tych sterydów. Spytam lekarza o te badania przy
        okazji. Ale swoją drogą, to lekarze tez mogliby się pozastanawiać nad
        czynnikiami wpływającymi na cały rozwój dziecka i coś podpowiedzieć. A tak -
        musimy same sobie kombinować, co by tu jeszcze przebadać i sprawdzić.
        Też pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka