Dodaj do ulubionych

Koleją przez Mazury

29.06.05, 23:26
Mam do Was pytanie
i tu powtarzam z forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=196&w=25795862
A więc: "Mam pomysł (typu: wsiąść do pociągu byle jakiego), żeby będąc na Mazurach
pojechać jakąś trasą pkp w poszukiwaniu pieknych widoków, lasów, jezior.
Może wiecie dokąd pojechać (najchętniej wsiąść w Ełku), żeby tak sobie
popatrzeć na Mazury?"
Jako tubylcy pewnie wiecie do jakiego bylajakiego wsiąść?
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Koleją przez Mazury 29.06.05, 23:47
      Miałem odpowiedzieć tu, a jakimś cudem udało mi się wpisać tam. Ale to pewnie
      wina wina.
      No to się powtarzam:

Pamiętam jak kiedyś jechałem do Rucianego pociągiem z Ełku. W pewnym momencie za
      oknami zobaczyłem stada żurawi. Jeszcze nigdy nie widziałem ich tyle na raz...
      • elkman Re: Koleją przez Mazury 30.06.05, 08:47
        ralston napisał:

> Miałem odpowiedzieć tu, a jakimś cudem udało mi się wpisać tam. Ale to pewnie
        > wina wina.
        > No to się powtarzam:
        >
        > Pamiętam jak kiedyś jechałem do Rucianego pociągiem z Ełku. W pewnym momencie
        z
        > a
        > oknami zobaczyłem stada żurawi. Jeszcze nigdy nie widziałem ich tyle na raz...

Nie możesz proponować tej trasy,ponieważ od 2 lat nie kursują pociągi osobowe
        na odcinku Ełk - Pisz. W tym roku reaktywowano kursowanie pociągów na trasie
        Ełk-Olecko.
        Drzewiej bywało tak,że istniały linie kolejowe łączące:
        Olecko z Węgorzewem, Orzysz z Piszem,że nie wspomnę Ełk z Królewcem (była to
        linia 2 torowa)a ślad historyczny ślad istnieje na budynku stacyjnym w Starych
        Juchach gdzie przebija napis: Lyck 19 km - Konigsberg ... km no i jeszcze
        szerokość nasypów torowiska.
        Na stronie Wszechnicy Mazurskiej w Olecku można znaleźć całą historię
        kolejnictwa w Prusiech.
        A jeśli chodzi o widoki z okien wagonu to najlepsze chyba byłyby właśnie na
        wspomnianej trasie do Olsztyna przez Korsze.

• ralston Re: Koleją przez Mazury 30.06.05, 10:29

Jeśli na Pisz zamknęli linię, to rzeczywiście niewielki wybór zostaje...
          A sama linia trwale zdemontowana, czy jest jeszcze teoretyczna szansa na
          przywrócenie połączeń?
          • elkman Re: Koleją przez Mazury 30.06.05, 11:31
            ralston napisał:

>
            > Jeśli na Pisz zamknęli linię, to rzeczywiście niewielki wybór zostaje...
            > A sama linia trwale zdemontowana, czy jest jeszcze teoretyczna szansa na
            > przywrócenie połączeń?

Odpowiedź jest w moim poście: pociągi osobowe. Tory są bo pociągi towarowe są
            puszczane tą trasą. Torów nie likwiduje się,jak mniemam,nawet ze względow
            militarnych.
            Proponuję zajrzeć na stronę p.Kaweckiego ze St. Juch, który jest miłośnikiem
            parowozów i opisuje m.in. na jakie trudności terenowe napotkano przy budowie
            linii w kierunku Olsztyna.
            Jako ciekawostkę można uznać istniejący przy drodze z Rucianego do Piecek
            typowy budynek stacji kolejowej. Dopiero jak dobrze przyjrzeć sie prawemu
            poboczu to można zobaczyć pozostałość po torowisku normalnotorowym trasy
            Mrągowo-Ruciane.
            • ralston Re: Koleją przez Mazury 30.06.05, 11:48
              elkman napisał:

>
              > Odpowiedź jest w moim poście: pociągi osobowe. Tory są bo pociągi towarowe są
              > puszczane tą trasą. Torów nie likwiduje się,jak mniemam,nawet ze względow
              > militarnych.

Hehe - znane są przypadki, że taki dłużej nie używany tor jakimś
              cudem "rozpływał się" w powietrzu. Widno powietrze mamy jakieś takie
              szkodliwe ;) Ale jeśli jeżdżą towarowe, to znaczy, że ktoś torowisko musi
              utrzymywać - a to daje nadzieję np. na sezonowe połączenia turystyczne.

> Proponuję zajrzeć na stronę p.Kaweckiego ze St. Juch, który jest miłośnikiem
              > parowozów i opisuje m.in. na jakie trudności terenowe napotkano przy budowie
              > linii w kierunku Olsztyna.
              > Jako ciekawostkę można uznać istniejący przy drodze z Rucianego do Piecek
              > typowy budynek stacji kolejowej. Dopiero jak dobrze przyjrzeć sie prawemu
              > poboczu to można zobaczyć pozostałość po torowisku normalnotorowym trasy
              > Mrągowo-Ruciane.

• ralston Re: Koleją przez Mazury 01.07.05, 10:18
          elkman napisał:

> Nie możesz proponować tej trasy,ponieważ od 2 lat nie kursują pociągi osobowe
          > na odcinku Ełk - Pisz. W tym roku reaktywowano kursowanie pociągów na trasie
          > Ełk-Olecko.
          > Drzewiej bywało tak,że istniały linie kolejowe łączące:
          > Olecko z Węgorzewem, Orzysz z Piszem,że nie wspomnę Ełk z Królewcem (była to
          > linia 2 torowa)a ślad historyczny ślad istnieje na budynku stacyjnym w
          Starych
          > Juchach gdzie przebija napis: Lyck 19 km - Konigsberg ... km no i jeszcze
          > szerokość nasypów torowiska.
          > Na stronie Wszechnicy Mazurskiej w Olecku można znaleźć całą historię
          > kolejnictwa w Prusiech.
          > A jeśli chodzi o widoki z okien wagonu to najlepsze chyba byłyby właśnie
          na
          > wspomnianej trasie do Olsztyna przez Korsze.
          >

No to przynajmmniej można sobie popatrzeć na dworzec PKP w Rucianem:

berlinger.daonlyfreez.net/fotos/wolsztyn/1992/Rondreismaart1992_6/OL49_80_ruciane_nida_1_mrt1992.jpg
          • elkman Re: Koleją przez Mazury 01.07.05, 17:16
            Jesteś nieuważny. Pociągi osobowe kursują na trasie Pisz-Olsztyn a zatem stacja
            w Rucianem powinna być czynna.
            • ralston Re: Koleją przez Mazury 01.07.05, 19:33
              Przecież nie pisałem, że jest nieczynna :)
              • mazurek8 Re: Koleją przez Mazury 15.07.05, 14:42
                Dla mnie najpięniejsza mazurska trasa kolejowa to Olsztyn - Ełk przez Orzysz.
                szczególnie jak się jedzie szynobusem ( z Olsztyna o 16.13 wyjeżdża).
                Specjalnie darowałem sobie ostatnio podróż szybszym połączeniem przez Giżycko,
                żeby zobaczyć, jak się sprawuje te cudo na szynach. I jestem zachwycowny.
                Wielkie okna, po obu stronach pejzaże jak na wyciągnięcie ręki. A już kawałek
                Mikołajki - Bartosze miażdży. Polecam każdemu. Jeździliście tamtędy szynobusem?
                K.
                • ralston Re: Koleją przez Mazury 26.07.05, 18:13
                  mazurek8 napisał:

> Dla mnie najpięniejsza mazurska trasa kolejowa to Olsztyn - Ełk przez Orzysz.
                  > szczególnie jak się jedzie szynobusem ( z Olsztyna o 16.13 wyjeżdża).
                  > Specjalnie darowałem sobie ostatnio podróż szybszym połączeniem przez
                  Giżycko,
                  > żeby zobaczyć, jak się sprawuje te cudo na szynach. I jestem zachwycowny.
                  > Wielkie okna, po obu stronach pejzaże jak na wyciągnięcie ręki. A już kawałek
                  > Mikołajki - Bartosze miażdży. Polecam każdemu. Jeździliście tamtędy
                  szynobusem?
                  > K.

Po tej reklamie chyba się zdecyduję zabrać następnym razem dzieciaki na
                  przejażdżkę pociągiem. Dla nich to będzie frajda, bo jeszcze żadne nie jeździło
                  w życiu koleją. Szynobus widziałem dwa razy na przejeździe kolejowym jak się
                  jedzie na Konieczki. Zgrabny.
    • melsted Re: Koleją przez Mazury 17.07.05, 08:30
      Sprawdziłam polecaną tu trasę Olsztyn - Ełk przez Korsze. Największe wrażenie
      robi chyba wjazd do Giżycka z widokiem na j. Niegocin. A potem pagórki i
      jeziora, pagórki i jeziora...
      (Trasa ełckiej kolei wąskotorowej też przyjemna - w drodze powrotnej popsuła się
      ciuchcia hihi).
      • lapusz Re: Koleją przez Mazury 19.07.05, 17:15
        Szynobus powiadasz? Na koniec lipca będziemy mieli okazję przetestować, bo
        wybieramy się do Mikołajek. Ciekaw jestem jak sięsączy w szynobusie.
        • ralston Re: Koleją przez Mazury 26.07.05, 18:14
          Sączyć chyba należy ukradkiem, bo zdaje się ustawa jest jakaś na ten temat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka