agne5 28.07.10, 20:35 Jak wyglada procedura zawarcia zwiazku malzenskiego, jesli jestem rozwodka, jakie dokumenty bede potrzebowala? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziobpingwina Re: slub w kanadzie po rozwodzie 29.07.10, 03:46 1. Rozwod byl gdzie , w Kanadzie czy za granica ? 2. Slub w jakiej prowincji ( kazda ma swoje odrebne wymagania ) ? Odpowiedz Link
sylwek07 a slub w jakiej Prowincji? 29.07.10, 12:58 to pozostaje 2 czesc pytania w jakiej Prowincji ma byc slub oraz czy bedzie legalizacja pobytu w Kanadzie Odpowiedz Link
agne5 Re: a slub w jakiej Prowincji? 29.07.10, 16:38 Ontario, tak. Planuje mieszkac tam razem z mezem. Odpowiedz Link
dziobpingwina Re: a slub w jakiej Prowincji? 29.07.10, 18:59 agne5 napisała: > Ontario, tak. Planuje mieszkac tam razem z mezem. www.ontario.ca/en/life_events/married/004444 www.ontario.ca/en/life_events/married/012202?openNav=before_you_get_married tak sie sklada ze to przyszly mezusio musi ruszyc d...pe jak chce sie zenic ( chyba ze jest to slub dla papierow ) . Odpowiedz Link
agne5 Re: a slub w jakiej Prowincji? 29.07.10, 21:17 Tak też myślalam, ślub jak najbardziej z miłości. On cały swój urlop już wykorzystał na loty do Polski, zostaje nam tylko ślub w Kanadzie. Czyli bez prawnika i załatwiania spraw urzędowych się nie obejdzie, dzięki za info. Czy ktoś może wie jak długo trwa takie 'przygotowanie' potrzebnych zaświadczeń? Odpowiedz Link
sylwek07 prawnik do slubu? 30.07.10, 13:16 po co takie cos? moze z ktoras z dziewczyn napisze Ci o tym,sama tez mozesz poczytac forum to samo jak legalizacja pobytu ze nie potrzebny jest prawnik chyba ze nie jestescie pewnych spraw pewni ,ale tutaj musicie uwazac na prawnikow . Odpowiedz Link
agne5 Re: prawnik do slubu? 30.07.10, 14:42 Na stronie ontario pisze, ze oryginalnosc zaswiadczenia o rozwodzie musi potwierdzic prawnik z Ontario. Dlaczego uwazac na prawnikow? Myslalam o prawniku polskim z CA Odpowiedz Link
sylwek07 Re: prawnik do slubu? 30.07.10, 15:00 dlaczego uwazac?bo teraz rzad Kanady wzial sie za niby prawnikow od spraw pobytu ,bo duzo obiecywali-brali kase a nic nie robili.. jesli chodzi o sprawe tego rozwodu to nalezy tak zrobic jak pisza Odpowiedz Link
syswia Re: prawnik do slubu? 03.08.10, 20:15 Wydawalo mi sie, ze chodzilo o para-legal a nie prawnikow. Ale moze ja sie nie znam. Odpowiedz Link
chiefexecutiveofficer Re: prawnik do slubu? 30.07.10, 16:46 agne5 napisała: > Na stronie ontario pisze, ze oryginalnosc zaswiadczenia o rozwodzie > musi potwierdzic prawnik z Ontario. Dlaczego uwazac na prawnikow? > Myslalam o prawniku polskim z CA Posiadanie slubu z kanadyjczykiem wcale nie oznacza, ze mozna do Kanady wjechac lub nawet w niej mieszkac. Podobnie Kanada uwaza, ze posiadanie slubu z europejka ( EU) nie oznacza , dla kanadyjczyky, prawa do mieszkania i pracy, na stale, w EU. Proste ? Odpowiedz Link
agne5 Re: prawnik do slubu? 30.07.10, 17:35 Domyslam sie z jakiego powodu, jest to sposob na malzenstwa 'dla papierow'. My mamy jednak przygotowane wydruki z komunikatorow, maile, zdjecia i filmy wideo, bilety. Myslelismy tez o slubie w Polsce, jednak zajelo by to zbyt duzo czasu (trzeba sadownie potwierdzac ze narzeczony jest zdolny do zawarcia zwiazku malzenskiego) a on urlop dostanie na max 3 dni. Rece mi opadaja... Odpowiedz Link
dziobpingwina Re: prawnik do slubu? 30.07.10, 19:14 Obywatel kanadyjski moze otrzymac kanadyjski dokument mowiacy o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego zagranica , nazywa sie on : Statements In-Lieu of Certificate of Non-Impediment to Marriage Abroad www.servicecanada.gc.ca/eng/lifeevents/marriage.shtml pytanie czy jest on uznawany w Polsce ? ( w co watpie biorac pod uwage zlosliwosc polskiej biurwokracji ) . Odpowiedz Link
syswia Re: prawnik do slubu? 03.08.10, 20:30 E tam, zaraz rece opadaja... Tak szybko? To nie wyglada na szczegolnie skomplikowana rzecz. Wydrukujcie te papierki ze strony Ontario i wypelnijcie - pewnie z godzine max. W Polsce przetlumacz u tlumacza przysieglego wyrok sadu (nie jest napisane, czy tlumacz musi byc kanadyjski, ale dla pewnosci narzeczony moze sie dopytac dzwoniac do Service Canada, czy jak to sie tam nazywa). Jesli musi byc kanadyjski, to narzeczony ma robotke - podzwonic i znalezc najtanszego tlumacza przysieglego w okolicy. Podobnie, musi podzwonic i znalezc najtanszego prawnika, ktory wyda te opinie wymieniona w punkcie 4. Dlaczego musi byc zaraz polski, a po co? Zaloze sie, ze to jest jakis standartowy papier, ktory sie dostaje niemalze od reki po okazaniu wyroku sadowego i karty kredytowej - zwlaszcza, ze sami sie oferuja z wyslaniem prawnikowi sciagi. I voila, mozna ubiegac sie o te nieszczesna licencje. Roboty moze na dwa dni. Czym innym jest ubieganie sie o staly pobyt, ale tu mozna sobie z powodzeniem darowac prawnika, o ile jest to sprawa niezawila. Powodzenia. Odpowiedz Link
agne5 Re: prawnik do slubu? 06.08.10, 21:23 Na razie jestem nastawiona pozytywnie, a jak będzie - okaże się w 'praniu'. Z tego co slyszalam na marriage license czeka sie okolo miesiac! To straszne, mam nadzieje ze celnik nie wbije mi daty powrotu do paszportu. Trzymajcie kciuki, dam znac jak bedzie po wszystkim. No i dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
syswia Re: prawnik do slubu? 11.08.10, 17:21 agne5 napisała: > Na razie jestem nastawiona pozytywnie, a jak będzie - okaże się > w 'praniu'. Z tego co slyszalam na marriage license czeka sie okolo > miesiac! Nie sadze. Licencje mozna zalatwic w jeden dzien, jesli sie ma wszystkie papiery i wypelniony formularz. To autoryzacja zagranicznego rozwodu przez rzad ontaryjski moze potrwac do 4 tygodni (zgodnie z tym, co pisza na strobie torontonkiego magistratu). Obiektywnie rzecz biorac, to chyba nie jest jakis potwornie dlugi czas oczekiwania. Nie chce mi sie nawet zastanawiac, ile taka rzecz potrwalaby w Polsce i ile wysilku i biurokratycznego miedlenia by wymagala. To straszne, mam nadzieje ze celnik nie wbije mi daty > powrotu do paszportu. Nie widze zwiazku. Wize mozna prawie zawsze przedluzyc w obliczu niespodziewanych, acz legalnych wydarzen. Tylko trzeba o to zadbac, a nie pozostawic samemu sobie, bo pozniej sa klopoty. Sam slub nie gwarantuje Ci stalego i legalnego pobytu w Kanadzie. Musisz miec karte stalego pobytu, a zalatwienie tejze moze potrwac zdecydowanie dluzej. Normalna rzecza jest, ze w trakcie tego procesu przedluzasz swoj legalny pobyt oficjalnie. Wszystkie osoby, ktore znam, a ktore ubiegaly sie o staly pobyt z Kanady wlasnie tak zrobily i sa tu legalnie. Trzymajcie kciuki, dam znac jak bedzie po > wszystkim. No i dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
ma.pi Re: prawnik do slubu? 11.08.10, 23:29 agne5 napisała: > Na razie jestem nastawiona pozytywnie, a jak będzie - okaże się > w 'praniu'. Z tego co slyszalam na marriage license czeka sie okolo > miesiac! My dostalismy od reki, ale to bylo lata temu Pamietaj tylko, ze ten papier jest wanzny tylko 3 miesiace, w tym czasie musisz wziac slub, albo bedziesz musiala zalatwiac wszystko od nowa. Odpowiedz Link
agne5 Re: prawnik do slubu? 14.08.10, 21:19 Niestety jestem rozwódką i będę musiała czekać na zgodę 'z góry' Odpowiedz Link
sylwek07 Re: prawnik do slubu? 15.08.10, 19:00 fakt papiery itp moze nie byc za milo ale masz kogos kto Cie kocha.z kim sie czujesz dobrze i ze masz nastepna szanse na zycie we dwoje ...i zycze Ci jak najlepiej Odpowiedz Link
agne5 Re: prawnik do slubu? 15.08.10, 20:35 Dziekuje za cieple slowa, bardzo mnie to wszystko stresuje. Wie ktos moze jak wyglada slub cywilny w Ontario? Jakas specjalna formulka? Odpowiedz Link
syswia Re: prawnik do slubu? 17.08.10, 02:46 trwa jakies 10 minut: przychodzicie ze swiadkami, pokazujecie licencje i chyba jakis dowod; wchodzicie do sali gdzie urzednik was wita, mowi jakies pare slow o malzenstwie, potem podchodzicie do niego/niej i powtarzacie przysiege, wymiana obraczek, chwila na zdjecia, i podpisywanie aktu... i to by bylo na tyle Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: prawnik do slubu? 17.08.10, 14:40 >Z tego co slyszalam na marriage license czeka sie okolo > > miesiac! My dostalismy od reki. Przychodzisz, pokazujesz dokumenty tozsamosci, wypelniaja wam formularz, uiszcasz oplate i "wuala"! Co mieliby z tym robic miesiac? )) www.ontario.ca/en/life_events/married/012199 Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: prawnik do slubu? 17.08.10, 14:46 Gdy bierze sie slub dostaje sie od reki "swiadectwo slubu", jednak jest ono wazne tylko w danej prowincji. Po slubie musicie zlozyc papierki o Marriage Certificate. Na to czeka sie kilka m-cy... Odpowiedz Link
agne5 Re: prawnik do slubu? 17.08.10, 19:21 wiedzma30 - ja jednak chyba będę no nią musiała czekać, ze względu na to że nie jestem panną Odpowiedz Link
nenella Re: slub w kanadzie po rozwodzie 18.08.10, 04:53 Nie wiem czy to pomoze, ale jesli utkniecie na jakichs papierach moze Wam sie przyda alternatywa: I ja i moj mily bylismy rozwodnikami. Ja sie rozwiodlam w Polsce, on w Kanadzie (oba sluby w Polsce). Poniewaz legalizacja jego rozwodu w Polsce trwalaby rok, a mnie nie chcieli do Kanady wpuscic (to byly jeszcze czasy wiz turystycznych)posluchalismy porady dobrych ludzi z tego forum i wzielismy slub na wyspie Jersey (UK) - wysylasz dokumenty i musisz byc na wyspie tylko 3 dni przed slubem, proste, latwe i sympatyczne, nie kosztuje duzo. Kanada ten slub uznala bez zadnego problemu, formalnosci potem trwaly krotko i jestem tu juz od dwoch lat razem z moim milym. Odpowiedz Link
sylwek07 nenella ,jak ten czas szybko leci... 18.08.10, 11:03 napisz jak Wam sie zyje.. Odpowiedz Link
nenella Re: nenella ,jak ten czas szybko leci... 19.08.10, 06:00 O tak, czas szybko leci, ja nawet nie zauwazylam jak dwa lata minely . Jest dobrze. Prowadzimy centrum kultury i galerie w naszej malej wiosce, moj mily ma swoja prace (fotografia), ja swoja (webdesign), dzieci sie zasadniczo zgadzaja i dobrze chowaja, mamy ogrodek (warzywa, owoce, kwiaty), psa i 3 koty, przezywam wciaz szok kulturowy na tle roznic miedzy Europa a Kanada, przypuszczam, ze to permanentne... Generalnie jest to bardzo interesujaca przygoda. Jesli chcecie czasem zobaczyc co porabiamy to spojrzcie na: www.outinthesticks.ca Odpowiedz Link