Dodaj do ulubionych

Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse?

12.04.11, 22:04
Witam,
Wraz z moją rodziną jestem zainteresowana wyjazdem do Kanady na stałe. Jednak nie orientuję się czy spełniamy wszystkie wymogi, i czy w ogole mamy szansę. Mamy 5 osobową rodzinę, ojciec wykształcenie wyższe doktorat studia techniczne, matka pielęgniarka licencjat, ja i dwójka rodzeństwa jesteśmy studentami politechniki. Znajomość języka wszyscy angielski na poziomie intermediate lub upper intermediate.
Bardzo zależy mi na tym, żeby jak najszybciej złożyć podanie. Marzę, o wyjeździe do Kanady. Jeżeli znajdzie się ktoś chętny do pomocy do byłabym bardzo wdzięczna.
Zastanawiam się:
1. Gdzie mamy możliwość składania podania jeżeli rodzice za kilka lat skończą 50 lat?
2. Jak wygląda cały proces? Ile trwa?
3. Czy będziemy mogli kontynuować studia w Kanadzie?
4. Czy najpierw należy znaleźć prace a pozniej dopiero składać podanie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Na razie wstępnie co zrobiłam to zapoznałam się ze stroną www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp
Obserwuj wątek
    • sylwek07 masz juz podana strone 12.04.11, 22:38
      bedzie tam podane czy wogole Wasi rodzice wyjada i jak,,czy zdobeda pkt wystarczajace ..
      Oraz czy wogole Wy razem pojedziecie ,poczytaj o dzieciach oraz zasadach-tam masz to wytlumaczone co i jak..
      A wiesz o tym ze aby pracowac w sprawach technicznych czy tez pielegniarka czasami nalezy wszystko zaczac od poczatku-kursy-certyfikaty itd.

tak wiec zapoznaj sie dobrze ze strona i sie dowiesz gdzie sie wysyla papiery,jak oraz czy wogole pojedziecie na SW.
      • jatoja.gda Re: masz juz podana strone 12.04.11, 22:48
        Dziękuję serdecznie za odpowiedz. Poświęcę najbliższy weekend na zapoznanie się ze wszystkim. Strasznie się boję, ze moze sie nie udać. Wiem, wlasnie, ze moze byc problem ze względu na zawody i wykształcenie jakie posiadamy oraz wiek rodziców. Z drugiej strony jezeli nie bedę teraz próbować to pozniej nie mamy co bo rodzice przekroczą granicę wiekową.

Bardzo, bardzo mi zależy!

Jeżeli juz byśmy mieli szansę do do jakiego miasta najlepiej próbować?
        Oby sie udało.
        • sylwek07 Re: masz juz podana strone 12.04.11, 23:52
          a jak przekrocza granice wiekowa to co?
          poprostu mniej pkt bedzie i tyle a moze zdobeda tyle pkt ze sie beda kwalifikowac nawet jak za wiek bedzie 1-2 pkt lub tez 0..wazne tez sa badania medyczne
          tak wiec dobrze przestudiuj ta strone i sama zobaczysz jak jest.
          co do miasta to umiecie moze j.francuski czy tez sam angielski.
          bo co jest wazne to zobaczyc nalezy jakie maja wymagania dane Prowincje co do Waszych zawodow.
          • jatoja.gda Re: masz juz podana strone 13.04.11, 16:10
            tata umie francuski b. dobrze ja i reszta rodziny mozemy sie zacząć uczyć smile
            • sylwek07 jak francuski to moze do Quebec? 13.04.11, 16:21
              zapoznajcie sie z tym dobrze

www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/index.html
              tam jest taki test jak na stronie CIC ..
              fakt kasy wiecej pujdzie po Quebec pobiera oplate ale to jest tez jakies wyjscie.
    • syswia Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 13.04.11, 02:51
      Czy Twoi rodzice sa sklonni zaczac od zera w kwestii kariery: Twoja mama ubiegac o miejsce na uczelni, ukonczyc studia pielegniarskie a potem szukac pracy od zupelnie najnizszych stanowisk w miedzyczasie pracujac np w sklepie za najnizsza stawke? Czy Twoj tata pogodzilby sie z tym, ze tu jego doktorat nie bedzie sie specjalnie liczyl (przynajmniej na poczatku) i ze byc moze nigdy nie znajdzie pracy w swoim zawodzie?
      Widzisz, to ze wam dzieciom sie powiedzie, skonczycie studia i znajdziecie sobie odpowiednia prace - to jest bardzo prawdopodobne. Ale to, czy wasi rodzice odnajda sie w tej nowej rzeczywistosci i beda w stanie postawic kreske na swojej dotychczasowej karierze zawodowej, czy sa przygotowani na lata wyrzeczen i najprawdopodobnie bardzo cienka emeryture - tego nie wiem. Sami musicie sobie odpowiedziec. Ja, gdybym miala prawie 50 lat to chcialabym sie cieszyc urokami emerytury, a nie martwic o to, czy bede miala co wsadzic do garnka albo/i przezywac frustracje nowego Kanadyjczyka, ktory wykonuje malo satysfakcjonujaca prace (jest przekwalifikowany) za smieszne pieniadze...
      • jatoja.gda Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 13.04.11, 16:15
        Myślę, ze rodzicom bradzo zalezy zebyśmy wszyscy byli razem. Liczą się z tym ze byc moze ich zawody nie bedą tam akceptowane. Mówią, ze chcą nam ułatwić zycie. Zdaje sobie sprawe, ze moze byc dla nich bardzo ciężko, dlatego jeżeli bedą mieli się bardzo męczyć to nie chce aby tak było. Z drugiej strony wszyscy juz jestesmy dorośli, wiec licze na to ze wszyscy pójdziemy do pracy i wtedy rodzice nie beda musieli sie tak męczyć.
        Pomimo tego, że niedługo skończą 50 lat zdecydowanie nie myślą jeszcze o emeryturze i nie czują się tak staro wink
        • syswia Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 13.04.11, 21:31
          A kto powiedzial, ze 50-latek na emeryturze ma sie czuc staro? wink Emerytura nie jest wyznacznikiem starosci, a praca - mlodosci. Ja daze do tak wczesnej emerytury, jak tylko bedzie mnie stac. Zaczynanie od zera, kiedy ma sie juz sporo osiagniec za soba i kiedy nazwisko jest w branzy rozpoznawalne jest bardzo bolesne. Przynajmniej ja odczulam to niezwykle bolesnie, a mialam tylko 25 lat, kiedy tu przyjechalam i oparcie w mezu, ktory jest autochtonem i mogl mnie utrzymac.

To, ze wszyscy bedziecie musieli pracowac jest wg mnie pewnikiem (chyba, ze macie duzo oszczednosci, ktore mozecie przeznaczyc na zycie).
          • sylwek07 syswia dobrze napisala-finanse 13.04.11, 22:25
            na stronie CIC jest napisane ile musza miec osoby aby cos myslec o stalym pobycie..

www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/funds.asp
    • starypingwin Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 13.04.11, 05:57
      jatoja.gda napisała:

> Marzę, o wyjeździe do Kanady. Jeżeli znajdzie się ktoś chętny do pomocy do byłabym bardzo wdzięczna.

I co z tego ze chetny sie znajdzie , gdy przed chwila wyslalem Tobie odpowiedz na forumowa poczte okazuje sie ze takowej nie zalozylas , dostalem zwrot , adresat nieznany .
      • sylwek07 jak rodzice nie poleca to 13.04.11, 08:08
        to moze ktores z Was poleciec na stale do Kanady,zlozy papiery na pobyt staly dla rodzicow i moze po paru latach Oni beda w kanadzie z pobytem stalym
        tak wiec widzisz sa jakies wyjscia ale nalezy dobrze sie nad tym zastanowic .

starypingwin ,takie male pytanie o jakiej pomocy piszesz ,co masz na mysli -jesli mozna wiedziec-znac--moja skrzynka jest czynna wiec tam mozesz napisac..
        • jatoja.gda Re: jak rodzice nie poleca to 13.04.11, 16:24
          Bardzo interesujące rozwiązanie. Rozważę je z pewnością. smile A czy jeżeli któres z nas pojechałoby kontynuować studia (zacząć magistra w Kanadzie) to czy byłaby możliwość, ze ta osoba może ściągnąć rodziców i rodzeństwo?
          • sylwek07 jatoja.gda 13.04.11, 16:55
            jak sie zapoznas ze strona CIC to zobaczysz kto moze,kogo sciganac i ile takie cos moze trwac ..
            piszemy tutaj ze ktos ma pobyt staly w Kanadzie
      • jatoja.gda Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 13.04.11, 16:21
        Przepraszam ale dopiero dzisiaj założyłam pocztę. Jeżeli nie byloby to problemem to proszę o przesłanie mi tej wiadomości na adres jatoja.gda@gazeta.pl
        Z gory dziękuję i pozdrawiam.
        • sunny25 Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 13.04.11, 23:51
          mam takie pytanie czy bylas kiedys w Kanadzie? Jesli nie, to moze warto przyjechac najpierw i zobaczyc jak tu jest. Mysle ze dobry pomsyl na poznanie Kanady w Twoim przypadku to International Experience Canada program. Tu masz info na stronie Ambasady Kanady w Warszawie: www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/work-travail/index.aspx?lang=pol&menu_id=51

Podobno wnioski bardzo szybko rozpatruja.

A na ktorym roku studiow jestes?i jaka prowincja by Cie interesowala?
          • jatoja.gda Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 14.04.11, 20:40
            Jestem na drugim roku studiów stacjonarnych pierwszego stopnia (najpierw robi się inżyniera 3 i pół roku, pozniej niezależnie mozna zrobić magistra na innej uczelni w innym kraju itp.). Jeszcze nie byłam w kanadzie, być moze w wakacje uda mi się pojechac wink
            Bardzo ciekawy wydaje się ten program International Experience Canada!
            Jeżeli chodzi o prowincje to myślę nad Quebec (jednak poza ojcem nikt biegle nie umie francuskiego), Ontario, Alberta, British Columbia może Nowa Szkocja? Zależy tez gdzie szukają ludzi z wykształceniem moich rodziców (dr inż elektryk/automatyk, może byc jako wykładowca na uczelni bo ma b. duze doświadczenie, i pielęgniarka). Może wiesz w której prowincji jakich zawodów szukają?
    • jatoja.gda Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 14.04.11, 21:18
      Temat uważam za zamknięty. Proszę moderatorów o usunięcie wątku. Z góry dziękuję.
      • syswia Re: Emigracja do Kanady. Czy mamy szanse? 15.04.11, 02:05
        o a to dlaczego? to jest forum dostepne do publicznego czytania... netykieta nie zostala zlamana - nie ma takiej praktyki usuwania watkow
        • sylwek07 syswia bo moze dostala pomoc 15.04.11, 02:08
          wiec ten watek nie jest juz jej potrzebny ..lub tez cos innego sie wydarzylo.

jesli pomoc dostala to jaka?
          • sunny25 Re: syswia bo moze dostala pomoc 15.04.11, 04:18
            szkoda, bo bardzo ciekawy watek mogl byc.
            • sylwek07 watek moze byc ciekawy 15.04.11, 08:19
              moze ktos tutaj cos napisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka