slawdar1
10.05.14, 09:11
Jestem tu (Alberta) od 1,5 roku przyjechałem z Irlandii zwerbowany przez HR którzy przyjechali na interview do Dublina .Jestem na work permicie z MLO itd .Pracuje w przetwórni miesa w Brooks -fabryka hardcorowa ! Tak nienowoczesnej ,brudnej i zle zarzadzanej firmy nie widziałem w życiu( a pracowałem w food industry w NL ,Ire and GB) -w całej fabryce kupa kolorowych -sprowadzonych jako uchodźcy -Somalia,Etiopia ,Filipiny no i ukrainców kupa . Ludzie zastanówcie się przed wyjazdem do Kanady jesli macie prace w EU .W Kandzie jest inna kultura pracy -a raczej jej brak -nie liczy sie człowiek -tylko pieniądze- to nie Europa ,urlopu tylko 10 dni na rok ! Za zwolnienia lekarskie płaca tylko za 2 dni w tygodniu ! itp Kraj nienowoczesny ,drogi przynajmniej tu w AB wygladają jak w polsce za socjalizmu -serio .Ogolnie w całej Kandzie mnóstwo kolorowych .Ceny życia niejednokrotnie wyższe niz w EU(tylko paliwo i gas tansze sa).Dolar CAN to tylko 2,70gr w skupie -wiec bardzo nisko ,nie da sie odłożyc wiele .Kazda zima jest jak "zima stulecia" 6 miesiecy twa do -40 w nocy nie należy do rzadkości .Tu w AB zwolniło sie dużo miejsc pracy -bo wielu białych kanadoli poszło do pracy przy wydobyciu ropy i gazu -dlatego sciągaja do budowlanki ,przetwórni spożywczych mase ludzi ! Ja już niedługo wyjeżdżam z stąd -naprawdę rdze sie zastanowic zanim rzucicie prace w GB lub innym kraju na rzecz Kanady .Kraj ogólnie drogi w kosztach zycia -ubezpieczenie samochodu to 200$/m !Wysokie podatki -wyzsze niż w EU -kanada to nie USA !Ceny domów np Calgary czy nawet w Brooks gdzie przebywam -kosmiczne -nakrecane wynajmem tychże domów sprowadzanych ciągle uchodzców z całego Świata niemal .