Dodaj do ulubionych

Halong i reszta..........

IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 10:58
Mam prośbę do tych co byli o kilka słów porady: jakie są ceny rejsu, czy lepsza jest opcja 2 dniowa, jakie są warunki na statkach, czy można zrobić stop na CatBa? Mam LP z 2009.
Mam również kolejna prośbę jedziemy w listopadzie na 3 tyg. co radzicie zobaczyć? Wydaje się ze w Hanoi będzie już chłodniej wiec pewnie spędzimy jakiś czas na południu LP nie opisuje Nha Trang zbyt dobrze (tłumy, kieszonkowcy, naciągacze, etc.) macie jakieś inne typy na wioskę i malowniczą cichą plaże? Czy Sapa jest warta nocy w pociągu? Co tam można zobaczyć/robić jeśli trekking nie jest opcją?
Obserwuj wątek
    • Gość: olek Re: Halong i reszta.......... IP: *.singnet.com.sg 07.08.11, 11:22
      1. w zatoce Halong w lutym zatonął statek - zginęło ok 30 młodych osób. Wybrali najtańszy statek wycieczkowy.
      2. Do Sapa jechałem nocnym sleeping busem, o 6 rano byłem w hotelu, o 8 w tym samym dniu załapałem się na trekking, dnia następnego o 8 rano wyjechałem dalej - busem do Laosu, generalnie bez straty czasu się obyło.
      3. Wyspa Phu Quoc
      • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 15:31
        Super- a mozesz polecic jakis hostel w Hanoi- chyba po kilkunastu godzinach lotu nie bede w nastroju na szukanie.
      • edekm1967 Re: Halong i reszta.......... 01.02.12, 11:54
        Cześć !!!!
        Jak przemieszczałeś się w te miejsca ( autobusy, samoloty? ). Planuję wyjazd w czerwiec - lipiec 2-3 tygodnie. Trasa: przylot do Sajgonu ( delta Mekongu, Phu Quoc ( pytanie jak najtaniej tam dotrzeć z Sajgonu ); potem rejony Da Nang; Hanoi ( Ha Long ); Sapa. Jak się poruszałeś, z jakich linii korzystałeś. Na tej wyspie mi zależy bo ponoć można nurkować z rurką i oglądać piękną rafę ( jak znasz namiary na taką plażę z prawdziwą rafą to daj znać ).
        Pozdrawiam !!!!!
        • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.12, 13:03
          Na wyspie nie bylem - jest to dość problematyczne, a krystaliczną wodę i białe plaże już widziałem wcześniej. Leżakowanie zrobiliśmy w Mui Ne i bardzo miło wspominam to miejsce, choć dramatycznie szybko sie zmienia. Byliśmy dokładnie 3 tyg. i trasa wyglądała tak - Wa-wa- Moskwa- Hanoi, samolot do Sajgonu (cos około 75USD) i z Sajgonu open sleeper bus (37USD) - Mui Ne, Nha Trang, Hoi An, Hue i Hanoi. Z obecnej perspektywy Hue bym odpuścił nic tam nie ma poza grobowcami, zakazane miasto to mury i trawa, prawie nic nie ocalało. A będzie w czasie kiedy warto zwiedzić Sape, bo myśmy zostawili ja na koniec i były już tam śnieżyce:)Przy wyborze spania w Hanoi, Sajgonie, proście o pokój z oknem na tyły nie od ulicy! Chyba ze macie bardzo, bardzo mocny sen.
    • Gość: iseul Re: Halong i reszta.......... IP: 178.73.49.* 07.08.11, 16:23
      masz duze prawdopodobienstwo, ze w tym czasie na polnocy pogoda bedzie srednia;
      czyli kilkanascie stopni, mzaweczka, czasem wiekszy deszczyk, chodzenie w kurtce;
      na trekking o tyle lepiej, ze nie jest zbyt goraco, ale z kolei w powietrzu unosi sie caly czas taka mgielka, widoki gorsze; na ha long takze mniej spektakularnie to wyglada;
      ja takze bywalam tam w przedziale listopad - styczen i pogoda dokladnie tak wygladala;
      kazdy ma inne doswiadczenia, ale mi osobiscie poludnie wietnamu przypadlo wiele bardziej do gustu niz pln, mimo, ze old quarter w hanoi piekny, parfumed pagoda warta odwiedzenia; trekkingi, coz, u mnie to "ogladanie gorskich plemion" wywoluje mieszane uczucia;
      co polecam -
      jako alternatywe jednak kupienie taniego biletu lotniczego (nie mialam z tym problemow, sa tanie loty, nie rezerwowalam wczesniej, spokojnie mozesz improwizowac, w zaleznosci od sytuacji pogodoowej) jednak przede wszystkim delta mekongu jesli nie byles, jest ciekawa i warta obejrzenia, mimo, ze mekong czysty nie jest;) mozna po niej poplywac lodzia (w zaleznosci od zasobnosci portfala dolaczyc do wiekszej lub mniejszej grupy), poogladac male miasteczka, poprobowac ciekawych rzeczy do jedzenia; kulinarnie pln i pld sa bardzo odmienne (oba regiony super), ludzie na poludniu tez jakby bardziej otwarci, wyluzowani, sklonni do rozmowy; dla mnie osobiscie to wlasnie bylo najfajniejsze doswiadczenie z wietnamu, wiele fajnych rzeczy i spotkan nie tyle wynikalo z "programu", co przytrafialo sie przy okazji;
      natomiast na polnocy mozna oprocz tego co napisales podjechac do nin binh i masz kilka atrakcji w okolicy - tam coc, bich dong i park narodowy przede wszystkim; w parku podobalo mi sie bardzo, prawdziwe rescue center, endemiczne zwierzeta, malpy przecudne, fajni ludzie pracuja (ale to moze byc moja mocno subiektywna opinia, bo lubie odwiedzac tego typu osrodki naukowe i nigdy sie tam nie nudze); takze floating village, hoa lu - posprawdzaj w przewodniku, wszystko powinno byc opisane; tyle, ze to wszystko wymaga jako takiej pogody, przynajmniej nie moze za mocno lac;
      cat ba jest ok, chociaz szczerze mowiac bardzie interesowal mnie park narodowy(gdzie tez mozna sobie najac przewodnika i poogladac) niz plaze;) wiec w tej ostatniej kwestii ci nie poradze;)
    • besir1 Re: Halong i reszta.......... 07.08.11, 17:21
      Generalnie cena rejsu najbardziej zalezy od tego, gdzie ten rejs zamawiasz. Sa rejsy, w czasie ktorych jedna noc spedzasz na dzonce, a druga na Cat Ba
      Do Sapa moim zdaniem jak najbardziej warto. Jesli do tego dobrze jezdzisz motorem, to polecam na miejscu wynajecie czegos w miare mocnego i przejazd do Dien Bien Phu na wlasna reke (od Sapa i na powrot do Sapa trzeba liczyc minimum jeden, ale lepiej dwa noclegi. Nie musisz tez poza pierwszymi 70 cioma kilometrami jechac ta sama droga). Motor najlepiej wypozyczyc od razu w Hanoi (latwo wynajac cos crossowego, co przydaje sie w gorach najlepiej). Do zobaczenia wspaniale widoki , ktore jednak otwieraja sie tylko na krotkie chwile, a wiekszosc czasu tereny te sa spowite przez geste chmury. Gory, glebokie doliny, rwace potoki i jak juz odjedziesz od masywu Fransipan, to autentyczny, nieskazony turystyka Wietnam, ze wszystkimi tego zaletami, ale i wadami ( niemal nikt nie mowi po angielsku, brak knajp, malo hoteli i tylko w lokalnym standardzie )
      Nha Trang pieknym miejscem z pewnoscia nie jest, za to na wybrzezu chyba najtanszym. Nie spotkalem kieszonkowcow, ale byc moze mialem szczescie. W zasadzie cale wybrzeze Wietnamu do czystych nie nalezy. Jedynym wyjatkiem jest wspomnaina wczesniej wyspa Phu Quoc
      Generalnie czym dalej jedziesz na poludnie, tym ludzie milsi, ale dla odmiany polnoc kraju jest zdecydowanie ciekawsza z turystyczno - eksploracyjnego punktu widzenia.
      • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 17:58
        iseul/besir1 - DZIEKI WIELKIE. Mówiac szczeze myslałem ze wyjazd 21.11 - to raczej juz bedzie po deszczach.Dzieki za info o rejsie z nocą na Catba- to chyba fajna opcja. Czytam wlasnie o Phu Quoc - wydaje sie super, jak sie tam najlepiej dostac?Czy mozna w HCMC kupic bilet do Ha Tien z zabookowanym juz promem?Macie jakies typy na nocleg w Hanoi?
        • besir1 Re: Halong i reszta.......... 07.08.11, 19:24
          Wietnam jest bardzo rozciagniety wzdluz poludnikow. Do tego na polnocy ma wysokie gory, a wiec ma wiele stref klimatycznych. Nie ma chyba takiego sezonu, w ktorym w calym Wietnamie bylaby pora sucha. Jednakze na wiekszosci trasy bedzie dobrze. Na wyspe nie wiem jak sie dostac. Nie bylem tam - znam ja z filmow i opisow. Natomiast znam cale wybrzeze Wietnamu "organoleptycznie" i wyspa wychodzi zdecydowanie pozytywnie. Nie pamietam nazw hoteli w Hanoi. Jesli przyjedziesz do miast stosunkowo wczesnie, to nie musisz sie tym przejmowac - na miejscu cos latwiutko znajdziesz. Natomiast jesli przyjedziesz pozno, to w tym sezonie koniecznie cos sobie zarezerwuj, bo zaplacisz duzo i za kiepskie miejsce.

Co do rejsu - ja wolalem 2 noce na dzonce, gdyz trzeciego dnia po zatoce plywalem sporo kajakiem w takie miejsca, w ktore zapuszcza sie niewielu turystow.
          • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 20:36
            Besir - jaki był koszt twojego rejsu i jakie warunki na łodzi? Z Sajgonu na wyspe to 10h autobusem i potem jeszcze prom wiec chyba odpuszcze, mozesz podac cos z wybrzeza co ci sie podobało?
            • besir1 Re: Halong i reszta.......... 08.08.11, 07:26
              Moj koszt byl bardzo wysoki, bo do Hanoi przylecialem wieczorem i juz wszystkie biura byly zamkniete. Musialem na rejs wyruszyc nastepnego dnia , stad niestety kupilismy rejs w najgorszym miejscu - w naszym hotelu. Zaplacilismy gdzies ok. 300 USD za 2 osoby za rejs z dwoma noclegami na dzonce. Faktem jest, ze dzonka byla z gatunku tych najlepszych i dodatkowo mielismy przewodnika do naszej wylacznej dyspozycji, co mocno wykorzystalismy ostatniego dnia wplywajac na kajakach do licznych grot.

Jesli chodzi Ci o plazowanie i kapiele w morzu, to dla mnie Wietnam nie ma takich miejsc. Woda na wschodnim wybrzezu jest paskudnie brudna - az tlusta, ale ja mam chyba nieco inne standardy, bo mieszkam w Australii 200m od plazy. Wcalym rejonie Indochin, jesli mialbym komus z czystym sumieniem polecic nadmorskie plaze, to byloby to Ngwe Saung w Birmie i jescze pare miejscowosci na poludniu tego kraju, do ktorych jednak trzeba miec specjalne zezwolenie, lub cos w Indonezji - od Lombok na wschod...na przyklad Singiggi na Lombok, czy Kuta tez na Lombok. Wszedzie indziej jest raczej brudno i tloczno.
              • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 20:43
                Ceny z netu za dwie noce oscyluja w okolicach 280USD - wiec chyba nie przeplaciles, szczeze myslalem ze bedzie drozej.Czyli w Wietnamie nie ma fajnych plaz?Poza wyspa.
                • besir1 Re: Halong i reszta.......... 09.08.11, 23:44
                  tego , co jest tanie na necie znalezc jest bardzo trudno, gdyz pozycjonowanoie takich ogloszen jestmalo wyeksponowane. Jesli tylko nie bedziesz mial sytuacji podbniej do mojej, ze dojedziesz do hotelu poznym wieczorem, a nazajutrz bedziesz musial startowac do Halong, to nie zamawiaj wczesnie, a u agenta w Hanoi, lub tez bezposrednio na przystani w Halong.
                  • cent-urion Re: Halong i reszta.......... 10.08.11, 12:21
                    Dzieki- napewno spedzimy ze 2 dni w Hanoi zeby zobaczyc miasto wiec bedzie czas na rozenanie tematu.
                • davidoff_pce Re: Halong i reszta.......... 13.08.11, 17:33
                  Ja całkiem miło wspominam plażę w Hoi An, a konkretnie jakieś 5 km za miastem. Wybrałem się tam na wypożyczonym rowerze. Byłem tam całkowicie poza sezonem, więc prawie nie było ludzi - ani turystów, ani miejscowych. Nie jest to chyba plaża na kilkudniowe leniuchowanie, bo myślę, że mogłaby się znudzić, ale na chwilę relaksu na półmetku podróży z północy na południe lub odwrotnie jest ok.
    • Gość: Ja Re: Halong i reszta.......... IP: 222.66.124.* 11.08.11, 06:17
      Ja bylem w Wietnamie w drugiej polowie grudnia i pogoda byla bardzo dobra. W Hanoi okolo 17 stopni (w ppoludnie nawet goraco) takze w wisennym (polskim) ubraniu mozna bylo zwiedzac. Hotele generalnie nie sa drogie. Ja mieszkalem w Hanoi, nad malym jeziorkiem, wszedzie blisko. Taksowkarze w wiekszasci beda chcieli Ci naciagnac, ale nawet 2, 3-krotna stawka nie jest wygorowana. Do Nha Trang samolotem mozna bylo za 40USD, temperatura wyzsza, mozna sie bylo kapac w morzu (chociaz niezbyt czystym). Generalnie mile male miasteczko, kieszonkowcow na szczescie nie spotkalismy, ale to byl okres "posezonowy", ludzie bardzo symaptyczni i wcale nie chca cie "orznac" na kazdym kroku. W Saigonie juz bylo goroaco powyzej 25 stopni, wiec ubiory zdecydowanie letnie. Przelot tez byl tani. Ja powiem ze mnie bardziej podoba sie poludnie, niz polnoc. Hanoi przegrywa z Sajgonem.
      • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 19:17
        A możesz sie podzielić info o hostelach? To co znajduje w Old Town - to ok. 25-30USD za dwójkę. Cena wydaje mi sie dość wygórowana - szczególnie w porównaniu z Tajlandią, Kambodżą czy Laosem.
        • Gość: somtam Re: Halong i reszta.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 22:52
          Bylam w Vietnamie w grudniu, 4 tygodnie . Zwiedzalismy od poludnia na polnoc, niestety na kapel w morzu bylo zbyt zimno i baaardzo wietrznie. W hotelowym basenie sie ...przezebilam:(
          • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: 80.50.51.* 18.08.11, 08:49
            Mozesz polecic jakis hostel w Hanoi?
            • Gość: trango Re: Halong i reszta.......... IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.08.11, 14:27
              Cześć,mogę Ci polecić Little Hanoi Hostel .Hostel jest czysty z dobra obsługą i w centrum miasta(około 10 min do jeziora).Plusem jest darmowy odbiór z lotniska jeśli zarezerwujesz 2 noce.Nie wiem tylko czy cena będzie Ci odpowiadać.Za dwójkę z łazienką i śniadaniem płaciłem 22$.

www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Little-Hanoi-Hostel/Hanoi/13654pozdrowienia
            • lester97 Re: Halong i reszta.......... 26.08.11, 17:36
              może ten: www.rainbowhanoihotel.com/ - ja byłem zadowolony
        • Gość: Ja Re: Halong i reszta.......... IP: 219.135.191.* 22.08.11, 05:29
          Ja mieszkalem w hotelu Hanoi (nazwa hotelu) ale ceny sa/byly zdecydowanie wyzsze, cztery osoby (2 dorosle + 2 dzieci) bylo ponad 100USD. Hotel nad jeziroem w centrum miasta. Za dowoz z/do lotniska kaza sobie placic.
          • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 16:07
            Dzieki wszystkim. LP poleca ten - www.especen.vn/
            Czyli ze 25USD w Hanoi za dwojke to standard?

• Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 16:23
              A jeszcze pytanie - czy ktos korzystal z minbusow Vietnam Arlines- ktore kursuja miedzy lotniskiem a miastem i mają przystanek blisko katedry na starym miesie? Konkretnie gdzie jest przystanek na lotnisku i czy trzeba gdzies zalatwic tam bilet czy wszystko u kierowcy?
              • Gość: Foxy Re: Halong i reszta.......... IP: 80.50.51.* 12.09.11, 11:37
                Mui Ne - do tych co byli - jakie wrazenia?Warto tam spedzic (majac na mysli, nic nierobienie, plaze, cieple morze) 4-5 dni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka