micha-el478 12.11.07, 18:27 Witam. Dzisiaj polskie radio jedynka podało że wizy do Kanady dla Polski będą zniesione,nie podali tylko kiedy to nastąpi.Daj Boże jak najszybciej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 micha-el478 12.11.07, 19:05 Tylko ze teraz ludzi nie beda odzucac w Ambasadzie a na lotnisku i z tym sie trzeba liczyc ze pare procent bedzie zawrocona tym samym samolotem. Jesli duza czesc Polakow bedzie sobie przedluzala nielegalnie pobyt to znow wprowadza wizy. Odpowiedz Link
dorota99991 Re: wizy dla Polski będą zniesione 12.11.07, 19:44 To jaki bylby legalny czas pobytu Polaka-bezwizowca w Kanadzie? A jezeli chcialby zostac dluzej np. ktos z najblizszej rodziny. Pozdrawiam. Dorota Odpowiedz Link
sunny25 Re: wizy dla Polski będą zniesione 12.11.07, 21:04 nie ma czegoś takiego jak 'bezwizowiec'. Bez wzgledu na to czy jest sie Niemcem, Anglikiem, czy Polakiem zeby wjechać na teren Kanady jest potrzebna wiza. Różnica do tej pory polegała, że musieliśmy się udać do Ambasady w Warszawie po promesę przyznania wizy (taka wklejka w paszporcie), a teraz bezpośrednio się będziemy ubiegać o wizę na lotnisku w Toronto itp. Zwyczajowo wiza przyznawana jest na okres 6 miesięcy. Odpowiedz Link
checker2 Wizy 13.11.07, 00:30 Maksymalny czas poobytu z obecna wiza: 6 miesiecy. Po wprowadzeniu wymiany bezwizowej bedzie to 90 dni. Taka jest umowa z pomiedzy EU i Kanada oraz USA. Odpowiedz Link
pal0ma Re: Wizy 13.11.07, 01:52 >>>Maksymalny czas poobytu z obecna wiza: 6 miesiecy<<< Nie wiem skad ci to przyszlo do glowy. Wize mozna dostac i na rok od razu, mozna wjechac z 6-miesieczna wiza i przedluzyc ja o nastepne 6. Tyle sytuacji ile ludzi. Odpowiedz Link
checker2 Re: Wizy 13.11.07, 06:54 Rzeczywiscie. Moja pomylka. W sumie co chcialem podkreslic to ze bezwizowo mozna bedzie wjechac na 90 dni a powyzej juz trzeba bedzie starac sie o wize jak zwykle. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: wizy dla Polski będą zniesione 12.11.07, 21:14 Dodam do tego ze jesli ktos bedzie w Kanadzie np 6 miesiecy to nie bedzie mogl szybko wrocic do Kanady a jesli przyleci to nie dostanie juz takiego dlugiego pobytu lub tez go moga wrocic tym samym samolotem. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: wizy dla Polski będą zniesione 12.11.07, 21:16 Trzeba sprawdzic czy taka osoba co przylatuje bez tej naklejki ma prawo przedluzyc sobie pobyt w Kanadzie. Odpowiedz Link
pal0ma Re: wizy dla Polski będą zniesione 12.11.07, 22:41 Anglicy czy Niemcy moga, wiec w przypadku Polakow nie powinno byc inaczej. Fajnie by bylo jakby jednoczesnie spadly ceny na bilety, bo to bedzie najwieksza bariera. Odpowiedz Link
krzemciopaluch Re: wizy dla Polski będą zniesione 13.11.07, 04:07 pal0ma napisała: > Fajnie by bylo jakby jednoczesnie spadly ceny na bilety, bo to > bedzie najwieksza bariera. najwieksza bariera jest brak usmiechu na twarzy Odpowiedz Link
chardonnay11 Re: wizy dla Polski będą zniesione 13.11.07, 04:13 "Emocje studzi ambasada Kanady w Warszawie. "To spekulacje" - twierdzą kanadyjscy dyplomaci. Odpowiedzialna za kontakty z mediami Catherine Bailey z ambasady powiedziała Informacyjnej Agencji Radiowej, że kanadyjskie Ministerstwo do spraw Obywatelstwa i Imigracji żadnych decyzji jeszcze nie podjęło." Odpowiedz Link
nenella Tak całkiem teoretycznie 13.11.07, 20:55 Tak całkiem teoretycznie, to jak sądzicie, gdyby znieśli te wizy i ja bym chciała odwiedzić męża w Kanadzie to przepuściliby mnie już tam na lotnisku, czy nie? Takie pytanie z ciekawości. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Tak całkiem teoretycznie 13.11.07, 21:16 Wszystko by zalezalo od urzednika na lotnisku bo On ma prawo dac Ci wize wjazdowa lub tez moze Cie odeslac samolotem do Polski. Odpowiedz Link
krzemciopaluch Re: Tak całkiem teoretycznie 14.11.07, 01:58 nenella napisała: > Tak całkiem teoretycznie, to jak sądzicie, gdyby znieśli te wizy i > ja bym chciała odwiedzić męża w Kanadzie to przepuściliby mnie już > tam na lotnisku, czy nie? Takie pytanie z ciekawości. zdecydowanie TAK - jesli nastawisz sie na pozytywne postrzeganie swiata (w tym spotkanie z tym ulubiencem), to napewno spelni sie to co dla ciebie jest juz dawno zapisane w gwiazdach. Powodzenia zycze Odpowiedz Link
pawlak73 Już nie umie się połapać! 16.11.07, 07:05 Witam!!! Może mam śmieszne pytanie ale chce dokładnie wiedzieć jak to jest z tym zniesieniem wiz??? Jeśli zniosą wizy do Kanady to co to oznacza??? Że każdy już będzie mógł jechać kiedy chce??? Bez żadnych zobowiązań??? Nie będzie trzeba składać już żadnych papierów??? Tylko spakować walizki wsiąść w pierwszy lepszy samolot do Kanady i wszystko jest OK??? Bo jak tak będzie to do Kanady wyemigruje pół Polski. Powstanie tam nowa RP. Mógłby,bardzo proszę, mi to ktoś wytłumaczć co się stanie jak zniosą wizy??? Będę bardzo wdzięczny!!! A i wiecie kiedy dla Polski je zniosą??? Pozdrawiam serdecznie!!! Odpowiedz Link
sylwek07 pawlak73 16.11.07, 09:15 Nie wiem czy byles kiedys na granicy ale na granicy jest urzednik i to On podejmuje decyzje kogo wpuscic i na ile i jesli wyda mu sie cos nie tak to taka osobe zawroci z granicy i ta osoba zobaczy Kanade ale z miejsca lotniska .I tak bedzie pewnie w 1 tygodniach,miesiacach a jak beda ludzie zostawali na stale to wprowadzi Kanada bardzo szybko wizy . Tak wiec bedziesz mogl wsiasc do samolotu ale czy przejdziesz rozmowe z urzednikiem to inna sprawa. Odpowiedz Link
dela12 Re: Już nie umie się połapać! 16.11.07, 14:10 pawlak73, ewentualne zniesienie wiz dotyczy wiz turystycznych a nie emigracyjnych. Oznacza to w praktyce, ze chcac odwiedzic kogos w Kanadzie/pozwiedzac nie bedziesz potrzebowal wizy turystycznej, maksymalny czas pobytu (chyba do 3 mies) wyznaczy ci urzednik na granicy. Aby moc tutaj legalnie mieszkac i pracowac powyzej okresu na jaki masz wize turystyczna trzeba bedzie uzyskac status stalego rezydenta, a zeby to sie stalo nie unikniesz skladania papierkow. Odpowiedz Link
traveler11 Re: Już nie umie się połapać! 17.11.07, 08:14 pawlak73 napisał: > Bo jak tak będzie to do Kanady wyemigruje pół > Polski. Powstanie tam nowa RP. Chłopie, żyjesz w jakiejś totalnej abstrakcji. Przyjedź kiedyś do Polski. Zapraszamy. Pozdrowienia Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Już nie umie się połapać! 17.11.07, 08:40 traveler11 On mieszka w Polsce . Odpowiedz Link
pawlak73 Re: Już nie umie się połapać! 17.11.07, 12:39 Dzięki Sylwek za uprzedzenie. A co do tego że pół Polski wyjedzie to jak widać coraz więcej Polaków wyjeżdża za granice za chlebem. Nie dosyć że ceny produktów bardzo wzrosły to żądy objęło PO (nie żebym miał jakieś ale). Ale jak tak dalej pójdzie to w Polsce będzie nas coraz mniej. Może nie wszyscy wyjadą akurat do Kanady bo dużo jest fajnych krajów i podobnym takich jak Anglia, Irlandia, Norwegia, Holandia itp. Ale jak te wizy zniosą to na pewno będzie więcej chętnych do wyjazdu na drugą półkulę. Ja mam takie zdanie na temat tego wszystkiego nie wiem jak wy. W końcu jest to forum internetowe więc każdy może powiedzieć co o tym wszystkim myśli. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Już nie umie się połapać! 17.11.07, 12:57 pawlak73 pewnie ze mozesz pisac na forum jak to widzisz i jak to odczuwasz . Odpowiedz Link
maciekqbn Re: Już nie umie się połapać! 18.11.07, 00:45 pawlak73 napisał: > to żądy objęło PO I pewnie teraz będa intensywnie żądlić ... A może żądać ? Tylko czego ? Może powrotu nauczania ortografii w polskich szkołach Natomiast odnosząc się do meritum sprawy, to po pierwsze nie sądzę, by w ciagu najbliższego roku Kanada zniosła wizy dla Polski, najprawdopodobniej nastapi to po roku ale nie poprzez jakąc spektakularna decyzję ale po prostu na skutek spadku zainteresowania Polaków wyjazdami za ocean. W koncu bilet jest drogi a to samo a nawet wiecej mozna miec w EU. Co do domnieiemywanego przez niektórych wyjazdu połowy Polaków do Kanady... kto mial wyjechać (aby nielegalnie pozostać) to juz wyjechal. Jak nie do Kanady czy USA, to pozniej (już legalnie) do UK czy Irlandii. Odpowiedz Link
ouzothedrink Broń Panie Boże ! 18.11.07, 20:27 Te wizy ratują życie polskim, naiwnym obywatelom! Dzięki wizom, wielu nieświadomych i łatwowiernych Polaków uniknie śmierci z rąk RCMP tylko dlatego, że mówią po polsku. Wizy powinny pozostać i powinno się zaostrzyć kryteria ich wydawania, najlepiej tylko obywatelom po 90 roku życia. Odpowiedz Link
pawlak73 Re: Broń Panie Boże ! 19.11.07, 08:26 Mógłbyś bardziej wyjaśnić o co Ci chodzi z tymi wizami? Co sugerujesz? Odpowiedz Link
ouzothedrink Re: Broń Panie Boże ! 19.11.07, 23:33 pawlak73 napisał: > Mógłbyś bardziej wyjaśnić o co Ci chodzi z tymi wizami? > Co sugerujesz? ---- Wyobraź sobie, że nie ma wiz. www.wiadomosci24.pl/artykul/witajcie_w_kanadzie_wracajcie_w_trumnie_50238.html Ilu naiwnych Polaków zginie z rąk RCMP? Dzięki Ci Panie Boże za ocean dzielący mnie od tego bagna. Odpowiedz Link