10.12.06, 08:58
Co warto zwedzic:

eilatnature.com/
en.wikipedia.org/wiki/Eilat
www.voyana.com/Eilat/AboutEilat.asp/HD/16
eilatnature.com/activities/water.htm
eilatnature.com/activities/family.htm

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=52960833
Obserwuj wątek
    • tut_ets Re: Ejlat!! 10.12.06, 09:28
      Co warto zwedzic w Ejlacie:

eilatnature.com/
      en.wikipedia.org/wiki/Eilat
      www.voyana.com/Eilat/AboutEilat.asp/HD/16
      eilatnature.com/activities/water.htm
      eilatnature.com/activities/family.htm

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=52960833
      • tut_ets Informacje o Eilacie: 10.12.06, 10:22
        wikitravel.org/en/Eilat
        • izraelczykejlat Re: Informacje o Eilacie: 11.12.06, 23:38
          Dzieki za dopisywanie. ja aktualnie jestem w CHinach a;e to cieakwie ze ktos
          pisze o miascie w ktorym mieszakam
          • tut_ets Re: Informacje o Eilacie: 12.12.06, 08:46
            Milego podrozowania... :))

Super, ze zalozyles forum "turystyka". Ale trzeba wkleic tu informacje, po to,
            by moz zainteresowanych na to wlasnie forum z innych forow odsylac... :))
      • tut_ets1 Jeszcze warto zobaczyc!! 15.04.07, 12:00
        Kilka innych miejsc wartych zwiedzenia w Eilacie:

Rafa Dolfinowa:
        www.dolphinreef.co.il/

oraz Podwodne Obserwatorium:
        www.coralworld.com/eilat/eng/
      • gp1959 Re: Ejlat!! 13.09.18, 10:47
        Wybieram się w tamte strony niebawem i chcieliśmy wypoczywać także w Tabie, choćby ze względu na ceny w hotelach. Jak to jest z opłatą graniczną za opuszczenie Izraela? Normalnie to ok. 100 szekli, ale słyszałem że jeżeli do hoteli przy granicy to nie trzeba płacić. Jak to jest? Czym wiarygodnie ewentualnie udokumentować że jedziemy TYLKO do Taby? Kto wie proszę o info.
        Pozdrawiam
    • tut_ets1 Zdjęcia 12.07.07, 09:30
      Ejlat i okolice...
      www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=3&gid=51
      www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=3&gid=52
      www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=3&gid=131
      www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=3&gid=256
      www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=3&gid=179
      • tut_ets1 Nurkowanie w Ejlacie 12.07.07, 09:58
        Niesamowite, nie? I jakie widoki pod woda!!!

www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=5&gid=236
        www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=5&gid=232
        www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=5&gid=219
        www.targetpoint.com/greenview/?id=5&sid=5&gid=202
        • tatiana_27 Re: Nurkowanie w Ejlacie i nie tylko. 13.08.07, 03:23
          Och, gdybym prędzej znalazła to forum :(. Mogłabym lepiej wykorzystać
          swój czas. Ale i tak było pięknie. Byłam w Eilacie ostatnie cztery dni
          z dwutygodniowej wycieczki. Miałam z przyjaciółmi wiele wolnego czasu
          i stąd mój żal. Ale na nurkowanie się załapałam :))
    • jabolj23 Re: Ejlat!! 29.10.16, 19:22
      Witam, chciałbym podpiąć się w temacie, ale trochę z innej beczki - czy zna ktoś i czy ktoś korzystał z lokalnych biur podróży? chciałbym wykupić wycieczkę z Ejlatu do Petry. Jeżeli ktoś korzystał proszę o namiar i cenę takiej przyjemności. Dzięki pozdrawiam.
      • iwwo2 Re: Ejlat!! 08.11.16, 15:49
        A po co Ci biuro podróży. Bierzesz taxi na punkt graniczny. Przekraczasz bez problemu. Spod granicy po stronie jordańskiej bierzesz taxi do: albo wersja tańsza - do Akaby, tam wysiadasz i szukasz taxi do Wadi Musa (Petry), albo bezpośrednio do Petry już z pod granicy. Nie polecam wersji bezpośredniej, bo taxi na granicy to zmonopolizowana mafia i cenią się na potęgę.Dlatego wersja z przesiadką w Akabie jest korzystniejsza. Z Aqaby możesz poszukać też publicznych minibusów do Wadi Musa, ale generalnie odjeżdżają wcześnie rano. W Wadi Musa zwiedzasz Petrę przez dzień, albo lepiej przez dwa dni i wracasz z powrotem np przez Wadi Rum - z Wadi Musa masz publiczny autobus do visitor center Wadi Rum o 6 rano. Załatwiasz sobie całodzienna wycieczkę po pustyni a opcją podwózki wieczorem do Aqaby i wycieczka zaliczona. Powodzenia
        • jabolj23 Re: Ejlat!! 08.11.16, 16:45
          Dziękuję za wskazówki. Powiedz proszę w jakiej kwocie powinienem się zmieścić w przybliżeniu i czy to prawda że zwiedzanie petry to koszt około 250zl? Pozdrawiam
          • iwwo2 Re: Ejlat!! 08.11.16, 21:35
            Nie pomogę w kwestii aktualnych cen. Ostatni raz byłem tam 3 lata temu, a nie należę do osób prowadzących zapiski z podróży. Natomiast aktualne ceny wstępu do Petry znajdziesz na stronie:
            visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=138
            Jak łatwo zauważyć kasują zdrowo, najbardziej turystów przyjeżdżających na jednodniowe wycieczki (właśnie takie o jaką pytałeś). Warunkiem tańszego wstępu jest nocleg w Wadi Musa. Usilnie namawiam na 2 dni zwiedzania Petry. Cena wstępu różni się niewiele, a w ciągu jednego dnia trudno przedreptać wszystkie ciekawe miejsca. Zakup mapy w visitor center jest dobrym pomysłem, dotrzesz wtedy bez problemu do wszystkich ciekawych miejsc. Z mniej oczywistych polecam wycieczkę wąskim wąwozem, odbiegającym w prawo przed wejściem do Siq'a. Miejscówek noclegowych w wadi Musa jest dużo: od luksusowych po norki. Zasadą jest, że cena hotelu jest wyższa im bliżej wejścia do Petry.
            • jabolj23 Re: Ejlat!! 09.11.16, 09:48
              Dziękuję
        • gp1959 Re: Ejlat!! 16.01.17, 21:49
          A jak z bezpieczeństwem?
          • maadzik3 Re: Ejlat!! 17.01.17, 15:50
            normalnie :) Izrael to bezpieczny kraj (dla mnie) choć ceną za to jest np. sprawdzanie torebki przy wejściu na stację, dworzec autobusowy czy do centrum handlowego. wszystkim
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka