Dodaj do ulubionych

Podróż do USA przez Londyn H.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:53
Witam,

czy dwie godzinki starczą aby przesiąść się na samolot na lotnisku Londyn
Heathrow (terminal 1 - 4). Słyszałam że są problemy z odprawami i przy
minimalnym opóźnieniu samolotu z W-wy mogą mnie nie dopuścić do odprawy?
Czekam z niecierpliwością na Wasze doświadczenia...
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.it-net.pl 21.01.05, 21:56
      w dwie godziny moze byc problem jesli poza zmiana terminalu musisz jeszcze przejs odprawe
      • Gość: sic Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:59
        2h spokojnie wystarcza, ale to nie za wiele czasu. jesli nie wychodzisz po za teren lotniska to sie juz nie odparwiasz. przejscie z terminala na terminale nie zajmuje az tak wiele czasu. jesli samolot ma opoznienie a lecisz ba to w sumie nawet lepiej dla ciebie, bo z samolotu z polski zawiaoza cie samochodem na samolot do usa. to sprawdzone 2 razy ja osobiscie i moja dziwczyna 2 tyg przede mna
        • Gość: zuza Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.it-net.pl 24.01.05, 14:40
          no tak sie dzieje jesli jest to lot bezposredni z przesiadka w ramach jednego biletu co innego jesli masz dwa oddzielne bilety np lecisz sobie do londynu LOTem a potem wysiadasz odbiersz bagaz zmieniasz terminal i ponownie wsiadasz do samolotu do USA,
          ja osobiscie mialam czasmi nawet 45 minut na przesiadke ale to bylo w ramach jednego bilety wiec albo czekali albo sie leci nastepnym samotolem
          • adas.a Re: Podróż do USA przez Londyn H. 24.01.05, 15:01
            jesli podasz mi linie lotnicza ktora lecisz to sprawdze ci DOKLADNIE jaki jest
            tzw MINIMUM CONNECT TIME dla danej lini pomiedzy terminalem 1 a 4 na Heathrow.

natomiast nieprawda jest ze jezeli "lecisz z dwoma biletami" to check-in w
            warszawie nie moze cie odprawic na dalszy odcinek podrozy.
            Lecac np LOTem WAW-LHR a potem innym przewoznikiem z LHR do USA mozesz zostac
            odprawiony juz w porcie z ktorego wylatujesz co znaczy ze w porcie tranzytowym
            twoj bagaz zostanie przewieziony do nastepnego samolotu.
    • Gość: zz Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 18:17
      a kiedy i gdzie lecisz ??
    • pyzior1 Re: Podróż do USA przez Londyn H. 24.01.05, 21:35
      Dziękuję wszystkim za dobre informacje!!!.
      Lecimy 19.02 do Waszyngtonu (BWI) i cała podróż linianmi BA (mamy e-ticket).
      Wylatujemy z WAW 07:25 (w Londynie lądujemy 09:25) a dalej z LHR 11:50. Prośba
      o info od adas.a czy zdążymy?

POzdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
      • cat-lover Re: Podróż do USA przez Londyn H. 24.01.05, 22:35
        czesto latam przez Londyn i coraz dluzej zaczyna tam wszystko trwac. Ostatnio
        rowne 2 godziny. Powinnas zdarzyc, ale wszystko bedzie biegiem.
      • Gość: pidżej Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.acn.waw.pl 24.01.05, 22:59
        czy zdążycie? tego nie wie nikt. jeżeli między lądowaniem a odlotem będzie
        przynajmniej godzina, zdążycie, i jeszcze dostaniecie red carpet treatment,
        tzn. wyłuskają was na wyjściu z samolotu z warszawy i ciupasem odstawią na T4.
        bywa jednak że w londynie rano jest mgła, i wprawdzie lotnisko działa ale
        samoloty lądują na przyrządach, i zamiast ok. 60 ląduje ich tylko 25 na
        godzinę, i wtedy klops, siedzisz w zamkniętym samolocie gdzieś na skraju okęcia
        i czekasz na zmiłowanie. wówczas, jak wreszcie przylecisz na heathrow a twój
        drugi samolot już odleciał albo właśnie odlatuje, idziesz grzecznie do flight
        connections center i oczekujesz propozycji. coś się zawsze znajdzie - jakiś
        waszyngton, filadelfia a w najgorszym razie hotel i lot za 23 godziny. tak czy
        owak, nie zostawią was samych.
      • adas.a Re: Podróż do USA przez Londyn H. 24.01.05, 23:31

czesc

Po pierwsze to agent (ten u ktorego kupowalas bilet) nie sprzedalby Ci biletu
        na takie polaczenie gdzie tzw. minimum conecting time jest zbyt ktotki.
        Oczywiscie system rezerwacyjny mozna "zlamac" ale z reguly w takim przypadku
        nikt tego nie robi (nie ma takiej potrzeby).

Takze bez obaw :)

Ale zebys byla juz zupelnie spokojna to bardzo prosze:

NR REJSU (DOSTEPNOSC MIEJSC) SKAD DOKAD WYLOT PRZYLOT TYP SAMOLOTU
        BA 849 J9 C9 D9 I9 Y9 B9 H9 /WAW LHR 1 0725 0915 E0/320
        K9 M9 R9 V9 L9 S9 O9
        BA 229 J9 C9 D9 I9 W9 T9 Y9 /LHR 4 BWI 1150 1530 E0/763 14:05
        B9 H9 K9 M9 R9 V9 N9 L9 S9 Q9 O9

calkowity czas Twojego polaczenia to 14 godz i 5 min.

a teraz bedzie o MINIMUM CONECTING TIME :)

na twoim polaczeniu MCT wynosi..... 1 godz i 15 min
        Jest to czas w ktorym twoja linia lotnicza musi przeniesc twoj bagaz z jednego
        samolotu do drugiego, a ty musisz przejsc do nastepnego samolotu. W wypadku
        twojego polaczenia musisz dostac sie z term. 1 na terminal 4 skad polecisz do
        BWI.
        Proponuje taki pociag ktory nazywa sie HEATHROW EXPRESS. Kursuje pomiedzy
        (powiedzmy) centralnym Londynem a terminalami 1,2,3 a terminalem 4. Mozesz
        spokojnie jechac "na gape" bo pomiedzy stacja "Terminals 1,2,3" a
        stacja "Terminal 4" nikt nie sprawdza biletow. :)
        Byc moze linia lotnicza (BA) zapewni Ci transport pomiedzy terminalami ale tego
        niestety nie wiem :(

A tu znajdziesz zapis Twojego MINIMUM CONECTING TIME:
        (dotyczy to KONKRETNIE, DOKLADNIE Twojego rejsu)

DM2
        LHR-LHR FROM - TO
        CC FLTN-FLTR ORGN EQPTM-CC FLTN-FLTR DEST EQPTM HMM
        BA 1-BA 4 I/I:115
        ACTUAL CONNECTING TIME IS 235

Aktualnie twoj "conecting time" to 2 godz i 35 min (tzn. ten czas ktory
        bedziesz faktycznie na LHR), a Twoj wymagany MINIMALNY conecting time to 1:15
        (jak juz wczesniej pisalem)

Czyli wniosek jest taki: NIE MASZ SIE CZYM PRZEJMOWAC!!!!!
        Twoj samolot z WAW do LHR musialby sie spoznic jakies 2 godz zebys nie zdazyla
        na samolot do BWI. Oczywisie takie rzeczy sie zdarzaja ale jest to malo
        prawdopodobne nawet jakby byla bardzo zla pogoda w WAW albo na LHR. Pamietaj,
        ze British Airways ma najlepsza kategorie jesli chodzi o starty i ladowania w
        zlych warunkach pogodowych takze nawet jesli tego dnia LOT nie bedzie startowal
        to BA wystartuje. :)

Znalazem lepsze polaczenie tego dnia i dziwie sie, ze Twoj agent Ci tego
        polaczenia nie zaproponowal.

AN19FEBWAWWAS/ABA
        ** AMADEUS AVAILABILITY - AN ** WAS WASHINGTON.USDC 26 SA 19FEB 0000
        ** CZ*COMFORT STES MANASSAS*3 SUITE REASONS TO STAY*FM93.60USD
        ** COMP HI SPD ITNT*WHRLPL STES*EARN A/L CREDITS W/SOUTHWEST
        1 BA 849 J9 C9 D9 I9 Y9 B9 H9 /WAW LHR 1 0725 0915 E0/320
        K9 M9 R9 V9 L9 S9 O9
        BA 217 F9 A9 J9 C9 D9 I9 W9 /LHR 4 IAD 1055 1405 E0/772 12:40
        T9 Y9 B9 H9 K9 M9 R9 V9 L9 S9 Q5 O9

Jest jedno wytlumaczenie: pewnie chcialas leciec konkretnie na lotnisko BWI bo
        to polaczenie ktore ja znalazlem laduje na innym lotnisku (IAD).

Mam nadzieje, ze jestes juz spokojna :)))))

Pozdrawiam serdecznie i zycze milego lotu !!!

Adas
        • adas.a Re: Podróż do USA przez Londyn H. 24.01.05, 23:37
          Przepraszam, ze to co tutaj wkleilem wyzej nie wyglada tak jak powinno i nie
          jest takie czytelne.

Aha... i jeszcze zapomnialem zapytac...

Dlaczego wybralas British Airways? To najgorsza linia lotnicza na swiecie!!!

Adas
          • pyzior1 Re: Podróż do USA przez Londyn H. 25.01.05, 11:24
            Mam sentyment do tej linii - już wiele razy z nimi latałam - wprawdzie po
            Europie ale było miło i jak dotąd bezproblemowo. Zaczęłam przeglądać forum i w
            tym przypadku poczułam niepokój - ale dzięki informacjom otrzymanym juz jestem
            spokojna. Wybraliśmy BWI aby w trakcie powrotu mieć okazję spotkać się w
            Londynie ze znajomymi (lądujemy o 9-ej a wylot do W-wy 17:30). Poza tym ponoć
            gdy się wypożycza / oddaje samochód na tym samym lotnisku to jest taniej. A
            może masz godną polecenia wypożyczalnię aut, która nie obedrze nas ze skóry :))

Poza tym wielkie dzięki za wyczerpujące info, niestety czasami na forum można
            znaleźć informacje które nie pomogą a wręcz zaszkodzą. Także jeszcze raz
            dzięki!!!
            • adas.a Re: Podróż do USA przez Londyn H. 25.01.05, 12:08

> gdy się wypożycza / oddaje samochód na tym samym lotnisku to jest taniej.

TAK. Zdecydowanie wtedy jest taniej.

> może masz godną polecenia wypożyczalnię aut, która nie obedrze nas ze
              skóry :))

Zobacz na www.holidayautos.co.uk/

Aha... a jesli chodzi o transfer pomiedzy terminalami to upewnilem sie i wiem
              ze napewno BA nie zapewni Ci tego transferu chyba ze... twoj agent poprosi BA
              (wpisze na twojej rezerwacji prosbe) o .... WCHEELCHAIR ASSISTANCE :) ale
              pewnie tego nie chcesz :)
          • Gość: pidżej Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.acn.waw.pl 25.01.05, 12:00
            adas.a napisał:

> Przepraszam, ze to co tutaj wkleilem wyzej nie wyglada tak jak powinno i nie
            > jest takie czytelne.
            >
            > Aha... i jeszcze zapomnialem zapytac...
            >
            > Dlaczego wybralas British Airways? To najgorsza linia lotnicza na swiecie!!!

przesadzasz. jest jeszcze alitalia, LOT i wszystkie linie amerykańskie. jeżeli
            celem jest samo latanie, niektórzy - ale tylko niektórzy - inni są lepsi.
            jeżeli sprawne dotarcie z A do C przez B, BA jest OK. zresztą nikt nie lata do
            tylu miejsc w stanach co oni, z czego do wielu miejsc 2 i 3 razy dziennie, o
            nowym jorku x 10 nie wspominając.
            ja np nie trawię lufy, z jej fotelami ze śliskiej skóry i brakiem osobistego
            ekraniku z 12 czy 18 kanałami. austrian jest lepszy o kilka klas.
            a jak byś proponował dolecieć z WAW do BWI korzystając tylko z SQ, CX czy MH?
            • adas.a Re: Podróż do USA przez Londyn H. 25.01.05, 12:47
              no faktycznie... masz racje
              jest problem z BWI gdzie faktycznie najlepsze polaczenia ma BA (ktory ja
              osobiscie omijam szeroookim lukiem).
              Nie ma natomiast problemu z IAD gdzie lata m.in. VS (ktory ja i wielu pasazerow
              najczesciej wybiera)

> a jak byś proponował dolecieć z WAW do BWI korzystając tylko z SQ, CX czy MH?

a to mial byc zart prawda? :)))
              • Gość: pidżej Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.acn.waw.pl 25.01.05, 12:55
                VS chętnie, ale kto za to zapłaci? ja latam za swoje, nie za pracodawcy, z na
                virgin jeszcze żadnej oferty z Warszawy nie widziałem jak żyję. jak są,
                ujawnij, chętnie skorzystam
                PJ
                • adas.a Re: Podróż do USA przez Londyn H. 25.01.05, 13:28
                  niestety nie mam dostepu do taryf niepublikowanych z Polski.

> VS chętnie, ale kto za to zapłaci?

VS wcale nie jest drogi!!!
                  Z Londynu Virgin ma dokladnie takie same taryfy jak inni (BA, AA, UA itd)
                  Obecnie najtansza PUBLIKOWANA taryfa np z LON do NYC GBP118 + TAX co daje
                  GBP200 !!!
                  Drogo???
                  • mazurka313 Re: Podróż do USA przez Londyn H. 27.01.05, 15:30
                    adas a co bys polecil aby w miare szybko i bezproblemowo dotrzec z warszawy do
                    san francisco dodam ze bedzie to lot jednej osoby doroslej z dwojka dzieci 9
                    letnich dzieki za info:)
    • Gość: Miki Swiss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 22:03
      Ostatnio zdarzylo mi sie dosc duzo latac do usa. jak do tej pory brytyjczyk byl
      najlepszy,ale cos ostatnio sie zepsuli. zadaja zaplaty za bilet w kilka dni po
      rezerwacji, lotnisko Heatrow coraz bardziej przepelnione.
      Swissem lecialem dwa ostatnie razy. rewelacja. wlasny telewizor (jak dla mnie
      to juz musi byc standard), super dobre jedzenie, podaja lody, czekolade milke.
      a lotnisko w zurichu nowoczesne, przestronne, malo ludzi a jak jest troche
      wiecej czasu to w 20 minut jestes w centrum.
      polecam
      • Gość: pidżej Re: Swiss IP: *.acn.waw.pl 27.01.05, 23:12
        ale Swiss nie lata nawet do San Francisco ani do Waszyngtonu, nie mówiąc o
        kilkunastu innych miastach do których lata BA. jak bym chciał do waszyngtonu,
        wybrałbym austriana.
        • Gość: Miki Re: Swiss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:16
          Gdzie lata to nie wiem. Wazne ze lata tam gdzie ja potrzebuje sie dostac. i
          sugeruje ze jezeli lecicie gdzies gdzie lata Swiss to wybierzcie Swiss.
          pozdrawiam
          • Gość: elap1 Re: Swiss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:02
            Widzę to dużo znawców. Pomóżcie znaleźć dobrą i tanią linię lotniczą na trasie
            Gdańsk-Chicago w I polowie III br. Chyba tylko SAS?
            • Gość: Miki Re: Swiss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:50
              W poniedzialek bede mogl ci odpowiedziec odnosnie cen na luty i na marzec, ale
              tylko brytyjczyka i szwajcara. tak mam rezerwacje wiec napisze jak juz je kupie.
              pozdrawiam
      • Gość: gość Re: Swiss IP: *.torun.mm.pl 08.03.05, 08:35
        Czy na tym lotnisku mozna się zgubić? Czy to jeat duże lotnisko?
        Mam na przesiadke ok. 1 godziny gdy nie bedzie spóżniony, czy to wystarczy?
        Z góry dziękuje za odpowiedz!
        Pozdr.
    • Gość: bli Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.csk.pl 08.03.05, 10:55
      ja lece 15 marca BA warszawa+londyn+boston+orlando i mam 1h25min na przesiadke
      w londynie i mam nadzieje ze odbedzie sie to bez niespodzinek.
      p.s. a moze ktos tez leci z czytajcych w tym terminie ?? zawsze raznie by
      bylo :)
      pozdrawiam
      i frrrrrr
    • sylwek07 Re: Podróż do USA przez Londyn H. 08.03.05, 12:26
      dasz sobie rade na lotnisku w Zurichu,jest to male lotnisko i nie to co we
      Frankfurcie ..jak by co to sie spytaj na lotnisku przed samym odlotem co i jak
      (Swiss jak reszta linii lotniczych ma swoje biuro na hali odlotow na gorze)
      zycze milej podrozy :)
      • Gość: gość Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.torun.mm.pl 08.03.05, 13:08
        Dziękuję bardzo ,jak zawsze na Tobie można polegać, zawsze miłe słowo, a to tak
        dużo. Ja lecąc do Mombasy przesiadałam się we Wiedniu czy lotniko w Zurichu
        wielkością jest podobne?
        Pozdr.
        • sylwek07 Re: Podróż do USA przez Londyn H. 08.03.05, 17:31
          podobne :))
        • Gość: michal Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.mia.bellsouth.net 09.03.05, 19:50
          lecialem przez zurych kilka razy i zgadzam sie z postami - nowoczesne,
          przestronne lotnisko, acz dla zmnie zbyt zautomatyzowane ;o)
          super blisko miasta, wystarczy kupic bilet i mozna po zurychu jezdzic do woli
          autobusem i tramwajem.
    • Gość: jojo Re: Podróż do USA przez Londyn H. IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.03.05, 23:09
      obilo mi sie o uszy, ze samoloty z Warszawy nie dolatuja bezposrednio na
      Heathrow tylko laduja na Gatwick a stamtad trzeba wziac autobus do Heathrow.
      Czy to prawda? Ja lece liniami BA i mam 2 godziny na przesiadke. Jesli tak
      faktycznie jest to czy sama mam zaplacic za autobus czy jest to wliczone w cene?
      i jeszcze jedno totalnie glupie pytanie...planuje w Warszawie na lotnisku
      schowac kurtke, w ktorej bede do walizki bo nie chce mi sie z nia meczyc przez
      cala podroz. wiadomo, w Wawie jest zimno a tam gdzie laduje jest juz goraca.
      Ale czy to dobry pomysl? Wydaje mi sie, ze na lotniskach jest cieplo, a moze
      sie myle? Nie zamarzne w Londynie w samej bluzie?
      Prosze o odpowiedz i z gory bardzo dziekuje:)
      • sylwek07 Re: Podróż do USA przez Londyn H. 09.03.05, 12:03
        sprawdz dokladnie gdzie leci Twoj samolot ale jesli masz przesiadkie to pewnie
        doleci na Heathrow,a co do bluzy to na Terminalu jest cieplo no chyba ze
        bedziesz musial jechac autobusem na inny terminal ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka