Dodaj do ulubionych

potrojny test (AFP) - mialyscie ?

03.03.07, 06:14
Mam takie pytanko, czy mialyscie ten test ( wykrywa Downa i inne
nieprawidlowosci ). Wiem, ze w Polsce dziewczyny maja robione zawsze. Robi
sie miedzy 16-18 tyg ciazy. Lekarz nie zlecil, a nastepna wizyte bede miec
jak bede w 20 tyg i 4 d. Co myslicie powinnam poprosic o badanie ? czy tu taj
to nie jest stanadard ? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bea_mama Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 07:19
      Mnie sie spytali czy chce ten test. Ale jak poczytalismy jaki jest niedokladny
      to sobie darowalismy. Mam napisane na dokumentach od poloznej, ze ten test robi
      sie miedzy 15 a 20 tygodniem.

"The test also has a high 'false positive result'. This means the AFP level
      comes back high, yet the baby is actually healthy and normal. This happens for
      about 50% of 'high' results."

Tutaj wiecej o tescie:
      www.birth.com.au/class.asp?class=6602&page=3
    • ulinka123 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 13:48
      A mi go robiono tak rutynowo, specjalnie nie mialam wyobru. Jak bylam u lekarza
      w 17 tygodniu ciazy to powiedzial, ze powinnam go zrobic do 3 tygodni. Inna
      sprawa to wyniki, tez wcale nie wiem czy sa takie wiarygodne. Jesli zle wychodzi
      to robi sie aminopunkcje, ktora juz rozwiewa watpliwosci.
      W Polsce nie robia go wszyscy bo ten test potrojny sporo tam kosztuje. No chyba
      ze lekarz specjalnie zleci ze wzgledu na historie tych chorob w rodzinie to
      wtedy trzeba i juz. W Polsce rodzilam pierwsze dziecko i nie robilam wtedy.
    • majenkir Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 13:50
      mialysmy :P
      • badowimo Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 14:18
        Mnie lekarz spytal, czy chce miec robiony ( z tego co pamietam nalezy go zrobic
        w 16 tc, ale nie jestem pewna). Ponoc ten test nie jest obowiazkowy, wykonanie
        zalezy od Twojej woli.
        Lekarka jest przeciwna robieniu, bo daje tylko 60% pewnosci. Ja zrobilam wbrew
        jej opinii.
        Wyszedl w porzadku.
        Pzdr

ps. w Polsce moje kolezanki tez nie mialy tego testu.
    • lilazw Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 15:29
      Wszystko zalezy od ciebie. Moj lekarz usilnie namawial mnie do zrobienia tego
      testu ale sie nie zgodzilam. Dla mnie jego wynik nie mialby znaczenia poniewaz
      i tak nie przerwalabym ciazy. Nie moglabym zabic swojego dziecka. Zaznacze, ze
      moja decyzja nie ma nic wspolnego z religia. Po prostu uwazam, ze zycie to nie
      salon samochodowy w ktorym wybiera sie najlepszy model. Kocham moje dzieci z
      ich zaletami i wadami bezgranicznie.
      • magdziol18 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 23:40
        No wlasnie zastanow sie - co Ci ten test da? Ja go nie robilam, bo nie chcialam
        sie martwic przez cala ciaze gdyby wykazal ze cos jest nie tak. A ciazy tez bym
        nie przerwala - kochalabym je zdrowe czy chore...
    • claudia207 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 16:37
      Lekarz proponowal test, ale nie zgodzilismy sie. Argumenty takie same, jak
      podane wyrzej.
    • reninka72 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 16:54
      Ja mialam robiony tzw. quad test, czyli nowszej generacji niz triple test i
      podobno bardziej dokladny. Poniewaz zblizam sie niebezpiecznie do granicy
      "advanced maternal age," pozytywny wynik testu bardzo mnie uspokoil. Zgadzam sie
      rowniez z dziewczynami powyzej, ze w 20 tygodniu moze byc juz troszke za pozno
      na badanie. Warto tez zadac sobie pytanie co chcesz osiagnac poprzez ten test.
      Czy w wypadku pozytywnego wyniku zdecydowalabys sie na usuniecie ciazy? Poniewaz
      moja dzidzia ma dopiero dwa tygodnie, niedawno sama musialam przemyslec cala
      sprawe. Nawet bedac pro-choice strasznie trudno, o ile w ogole mozliwe, byloby
      usunac ciaze w momencie kiedy juz wyraznie czujesz ruchy i kopniaki. Wiecej o
      quad test mozesz poczytac tu:
      www.medicinenet.com/quad_marker_screen_test/article.htm
      • aneta05 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 17:39
        Jestem w 16 tygodniu, ale lekarka nawet mi nie proponowala tego testu, nastepna
        wizyte mam za miesiac i pewnie juz bedzie za pozno na test. Nie martwie sie bo
        pewnie bym go nie robila.
    • eve77 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 21:37
      U mnie lekarz spytal czy w rodzinie mojej i mojego meza byly przypadki zespolu
      Downa w blizszek i dalszej rodzinie. Poniewaz takowych na szczescie nie bylo
      nie namawial nas.
    • hannamay Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 03.03.07, 22:44
      tez nie mialamrobionego i w pierwszej ciazy i teraz z blizniaczkami. chociaz
      lekarz bylprzekonany ze powinnam zrobic bo gdyby jedno z dzieci chore
      bylowowczas jak to prosto i latwo sie okresla mozna zrobic "redukcje" ...

pewno zgodzilabym sie na test gdyby bylbardzo wiarygodny,nie dlatego ze
      dokonalabym wowczas przerwania ciazy ( nigdy,przenigdy!) ale psychicznie mozna
      byloby sie do faktow pewnych przygotowac i takze byc pod specjalistyczna opieka
      juz w czasie ciazy ( leczenie niektorych wad jeszce w brzuszku u mamy)

test jednak nei jest wiarygodny,powoduje w/g mnie duzy stres i koniecznosc
      bardziej specjalistycznych i ryzykownych testow
      • claudia207 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 04.03.07, 02:34
        hannamay napisała:

> ale psychicznie mozna
        > byloby sie do faktow pewnych przygotowac i takze byc pod specjalistyczna opiek
        > > juz w czasie ciazy ( leczenie niektorych wad jeszce w brzuszku u mamy)

Wg mojego lekarza, test nie wykrywa chorob, ktore mozna leczyc jeszcze bedac w
        ciazy.
    • kaszka13 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 04.03.07, 01:36
      ja mialam ten test i uwazam, ze dobrze jest korzystac z tego typu udogodnien
      medycznych. nie dlatego, zeby usunac ciaze w przypadku jakis problemow, bo nie
      wyobrazam sobie takiej decyzji, ale ze wzgledu na to, ze wczesne wykrycie
      jakiegokolwiek problemu daje mozliwosc przygotowania psychicznego i unikniecia
      dodatkowego stresu tuz po porodzie, ale tez pozwala przedyskutowac z lekarzem
      opcje leczenia czy terapii. tutaj pisza, ze test mozna wykonac do 20 tygodnia i
      6 dnia:

depts.washington.edu/pdcweb/tests/IntegratedPrenatalScreening.pdf
    • mpalka6 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 04.03.07, 03:19
      dziekuje bardzo za odpowiedzi. Wlasciwie macie racje, czy usunelabym ? napewno
      nie. Czasem jestem taka nadgorliwa i chcialabym miec pewnosc czy moj lekarz
      prowadzi moja ciaze tak jak powinnien. Myslalam, ze dziewczyny w Polsce maja to
      badanie, pomylilam je widocznie z badaniem przeziernosci karku . Dziekuje
      jescze raz
      • bella41 Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 04.03.07, 03:45
        o ile dobrze pamietam test ten jest przede wszystkim na wykluczenie, czyli
        wyklucza na 100%, zespol downa, rozczep kregoslupa i podniebienia
        potwierdzenie nie jest wiarygodne na 100%, wiec wykonuje sie dodatkowe badania
        nie wiem, jak z podniebieniem, ale rozczep kregoslupa chyba juz mozna leczyc w
        wieku prenatalnym

lekarz mi to mowil ponad 2,5 roku temu, moglam pomieszac cos

przypominam sobie, ze skierowanie na badanie dostalam zdaje sie w 16 czy 18
        tyg. i kazal mi je zrobic jakos szybko-test zbiegl sie ze skierowaniem na
        dokladny pomiar plodu za pomoca usg

nie wiedzialam, ze moge odmowic zrobienia testu

w polsce test na pewno nie jest badaniem rutynowym, nawet lekarze prowadzacy
        ciaze prywatnie nie daja skierowania-moje kolezanki nie mialy pojecia o
        istnieniu takiego testu
        • hannamay Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 04.03.07, 04:47
          tak masz racje,jest mozliwosc przeprowadzenia skomplikowanej operacji na
          plodzie z rozszczepem kregoslupa codopodniebienia to nei wiem ...

w szpitalu Stanford byla prowadzona operacja na serduszku malenkiego jeszce
          neinarodzonego czlowieczka,wowczas kiedy ja rodzilam. tam tez dokonuja wyzej
          wspomnianych operacji.
          • bea_mama Re: potrojny test (AFP) - mialyscie ? 04.03.07, 05:16
            bella41 napisała:

> o ile dobrze pamietam test ten jest przede wszystkim na wykluczenie, czyli
            > wyklucza na 100%, zespol downa, rozczep kregoslupa i podniebienia
            > potwierdzenie nie jest wiarygodne na 100%, wiec wykonuje sie dodatkowe
            > badania

Ale jesli test da wynik pozytywny, ktory jest 50/50 prawdziwy albo nie, to
            skieruja cie na amnio, ktora co prawda da 100% pewnosci, ale za to zwiekszy
            ryzyko poronienia albo przedwczesnego porodu. Przy czym moze sie w koncu okazac
            ze dziecko jest zupelnie zdrowe i testy i cale nerwy byly zupelnie zbyteczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka