Dodaj do ulubionych

W ramach wstępu :-)

16.10.04, 11:00
W sierpniu podróżowałam po republikach Tuwa i Chakasja (południowa Syberia).

Chakasja - piękny kraj, niesłusznie traktowana jedynie jako transferowy do Tuwy. Warto poświęcić jej chociażby tydzień, zwiedzić południową część, gdzie znajduje się skupisko rdzennej chakaskiej ludności, a na północy jezioro Bielje i stepy. Stolica Chakasji, Abakan, to piękne miasto, szokująco;) zadbane (centrum) i malowniczo położone. W okolicy warto też pojechać do minusińska, do świetnego muzeum im. Martanowa.

Tuwa (Tywa), granicząca od wschodu z republiką Buriacji, a od południa z Mongolią, ma surowszy, lecz nie mniej malowniczy krajobraz, poprzez góry Sajany, tajgę, stepy, półpustynie, i początek Jeniseju. Jest jedyną rosyjską republiką zamieszkaną w ok. 70% przez tubylców, czyli Tuwińców (Sojotów). Piękne są okolice Kyzyłu, stolicy Tuwy, piękny jest spływ Górnym Jenisejem (Bij-Chiem) w kierunku Todży ("Kto nie widział Todży, ten nie widział Tuwy" wg. tuwińskiego przysłowia), piękne są progi na Ka-Chiemie, Małym Jeniseju i wsie staroobrzędowców nad tą samą rzeką... Południe z świętą górą Ak-Chajyrakan, jeziorem Tore-Choł i doliną rzeki Erzin...

Wiele tego :) Chętnie odpowiem na wszelkie pytania związane z tą podróżą (koleje w rosji, ceny etc.)

Zapraszam do dyskusji - nie tylko o Syberii, lecz o całej Azji, o sposobach podróżowania, kosztach bądź planowanych wyprawach itp.
Obserwuj wątek
    • hki Re: W ramach wstępu :-) 16.10.04, 21:18
      Witaj.
      Wtym roku udąło mi sie przeżyć piekne chwile w Tajlandii,Malezji i Singapurze,a
      rok temu w Indiach.
      Kolejna wyprawa juz w planach...
      pzdr.
      • mufka Re: W ramach wstępu :-) 30.10.05, 00:29
        Czesc Hki,
        czy mozesz napisac co zwiedzic w Singapurze?
        Oprocz ZOO i ogrodow oczywiscie;)

Bede chyba 2 dni...
        Dzieki z gory.
        • madi30 singapur 30.10.05, 20:29
          w singapurze jest naprawdę wiele atrakcji, w każdym hotelu doradzą ci co
          zobaczyć, polecam tez korzystanie z lokalnych biur podróży, które maja naprawdę
          fajne wycieczki po okolicy- szczególnie polecam, gdy się jest tam krótko,
          koniecznie zobacz:dzelnicę chińską, małe indie, ulicę arabską, wyspę Santosa-
          powrót koniecznie kolejką linową- widok rewelacyjny!, przeprawę stateczkiem po
          rzece (z clarke quay), ogród botaniczny, ogród motyli, oj jest tam naprawdę
          wiele do zobaczenia, jak będziesz jechać z lotniska do centrum to po drodze
          ogromne parki i pola golfowe, a na koniec zakupy na orchard rd. - miłaj zabawy
          i udanego pobytu!
          pamiętaj- w singapurze nie wolno jeśc "na zewnątrz"-oczywiście nie dotyczy to
          restauracji i barów na ulicach, i rzucie gumy tez jest bardzo niemile widziane,
          a juz nie ma mowy o smieceniu- to jedno z najczystrzych miejsc jakie widziałam
          w tej części swiata
      • aga9978 Re: W ramach wstępu :-) 20.07.06, 14:15
        Hki,
        Czy moglabys napisac gdzie bylas w Tajlandii i Malezji? Planujemy taka wlsanie
        podroz w zimie i jeszcze nie mamy zadnego konkretnego planu.
        Dzieki!!!
    • gajasirocco Re: W ramach wstępu :-) 17.10.04, 20:02
      Jak miło się czyta o Syberii- od dawna marzyłam o takiej wyprawie i chyba
      wkrótce ją zrealizuję! Może w przyszłym roku!
      • daimona A gdzie chciałabyś jechać? 18.10.04, 00:48
        i na jak długo? :)
        • gajasirocco Re: A gdzie chciałabyś jechać? 18.10.04, 18:08
          Bez ograniczeń czasowych!!!
          • daimona A... ja tez bym tak chciała :))) 18.10.04, 22:43
            Ale jeśli chodzi o Rosję, to wiza turystyczna jest 1 mies., i z przedłużeniem bywają spore kłopoty (a dokładniej zależą od urzędnika na jakiego trafisz). Jedyne chyba wyjście, to załatwić sobie jakoś "wizę biznesową", całoroczną.
    • qubraq Re: Tuwa 26.10.04, 22:55
      Byłem w Tuwie w 1966 w zakładzie przetwórczym pewnego pierwiastka chemicznego.
      Czy Ty dziewczyno wiesz co znajduje sie pod ziemią Tuwy? Czy ktokolwiek
      powiedzial Ci to?
      Andrzej
      • daimona m.in azbest 29.10.04, 13:39
        ale wiem, ze nie tylko ;)

A bo co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka