Dodaj do ulubionych

multimedia w budynku

02.08.04, 14:58
Witam
Mam pytanie odnośnie multimediów w budynku. Mieszkańcem jestem od niedawna
także nie bardzo jestem zorientowany. Chodzi mi o telefon stacjonarny, łącze
internetowe oraz kablówkę. Wiem, że w budynku jest AsterCity. Czy poza tą
firmą są inni operatorzy (szczególnie Ci dający dostęp do internetu). Czy
może ktoś wie czy TP-SA ma w planie podłączyć do siebie budynek ?.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ppp20 Re: multimedia w budynku 03.08.04, 11:04
      Cześć,

Chcąc założyć telefon (około rok temu)dzwoniłem do telekomunikacji czy mają w
      planach podłaczenie maszego budynku do sieci - uzyskałem informacje że raczej
      nie prędko, nie wiem jak sytuacja wygląda na dzisiaj.
      Poza tym chcąc podłączyć telefon do sieci Aster okazało sie że okablowanie w
      naszym budynku dokonane przez Aster nie nadaje się (z tego co się dowiedziałem
      jest około 20 użytkowników telefonów w tej sieci - więcej nie da sie podłączyć
      na starej instalacji).
      Zaproponowali mi bezpłatną wymianę okablowania co łączyło sie z kuciem w świeżo
      pomalowanych ścianach - możesz tylko się domyśleć co im odowiedziałem.
      Korzystam z usług Sferii (bezprzewodowa stacjonarna sieć telefoniczna)- bez
      zastrzeżeń, wiem że mają również ofertę na internet.
      Pozdrawiam
      • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 04.08.04, 11:57
        Witam
        Kurcze- to nie wygląda to najlepiej. Wydawać by się mogło iż taki budynek to
        niezły kąsek dla tp-sa a tu...:(.

Dzieki z info.
        Pozdrawiam
      • niebezpieka Re: multimedia w budynku 04.08.04, 22:14
        Założenie telefonu w sieci El-Net należącej do Aster nie jest możliwe nie ze względu na starą instalację, a z powodu na zbyt małą pojemność centralek telefonicznych w budynku.
        Można je rozbudować dokupując dodatkowe moduły tylko nie ma chętnych na ich sfinansowanie.
        Telefony idą po zwykłych 8 żyłowych przewodach, a nie kablem, którym dostarczany jest sygnał telewizyjny lub internetowy.
        Te kable do wymiany, o których piszesz to właśnie chodziło Internet. W mieszkaniach położone są bowiem zwykłe koncentryki do tv.
        Można zapewne porozmawiać z Aster i administracją i położyć drugi kabel (po ścianie, lub w listwie, lub skuwając ścianę by schować pod tynkiem). Aster pewnie bez problemu zrobi coś takiego w mieszkaniu, ale na klatce wymagać to może zgody administracji.
        Oczywiście kładąc drugi kabel gniazdka w ścianach będą nieprzydatne, choć być może i na to byłoby rozwiązanie - doprowadze tego dodatkowego kabla do puszki rozgałęziającej w mieszkaniu.
        • niebezpieka Re: multimedia w budynku 04.08.04, 22:15
          P.S. Co za beznadziejne forum. Nie można edytować swoich postów :(
        • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 09.08.04, 17:44
          "> Można zapewne porozmawiać z Aster i administracją i położyć drugi kabel (po
          ścanie, lub w listwie, lub skuwając ścianę by schować pod tynkiem)."
          ...Kurcze a tak starałem się w swoim mieszkaniu. Całe opasane jest w szerz i
          wzdłuż pod tynkiem skretką... A u na zewnątrz skrętki brak...:(
          Ale dlaczego tp-sa odpuszcza taki kąsek to ja nie rozumiem....

Pozdrawiam
          pink
          • niebezpieka Re: multimedia w budynku 25.08.04, 20:33
            ja tez mam skretke w domu, w kazdym z pokoi
            a tpsa sama siebie nie rozumie :)
            • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 26.08.04, 09:19
              Witam
              a czy ktoś może wie dokładnie dlaczego TPSA nie "wchodzi" do naszego
              budynku ???.
              • niebezpieka Re: multimedia w budynku 31.08.04, 23:18
                A czy to ma jakieś znaczenie?
                Bardziej ciekawi mnie to dlaczego El-Net nie widzi żadnego interesu w poszerzeniu centralki oraz to czemu żaden inny operator nie chce/nie może się tu pojawić z ofertą telefonu "na kabel".
                Wolny rynek usług telekomunikacyjnych jest w dalszym ciągu fikcją.
                • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 01.09.04, 09:26
                  Witam

czegos nie rozumiem w Twojej wypowiedzi....
                  Do mojego posta:
                  " a czy ktoś może wie dokładnie dlaczego TPSA nie "wchodzi" do naszego
                  budynku ???."
                  odpisujesz
                  > A czy to ma jakieś znaczenie?

piosząc za chwilę:
                  >"... oraz to czemu żaden inny operator nie chce/nie może się tu pojawić
                  > z ofertą telefonu "na kabel".

Czy nie uważasz ze jest to to samo pytanie....??? :).

Zadam jeszcze jedno pytanie bo sie nie orientuję... Skoro jest w budynku
                  centralka elenetu to telefonię swiadczy elenet ?. I czy przez tą właśnie
                  centarlkę przechodzi telewizja kablowa i internet swiadczony zdaje sie przez
                  astercity ?

pozdrawiam
                  • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 01.09.04, 10:12
                    Witam
                    Rozmawiałem z biurem obsługi elnet-aster. Pan poinformował mnie (konsultując
                    się z działem technicznym), że na pewno nie rozszerzą centralki w naszym
                    budynku celem podłączenia nowych abonentów telefonii przez Elnet a tym samym
                    internetu przez Aster...
                    Ale powiedział tez mi o nowej usłudze jaka ma się wkrótce pojawić....
                    Usługa ma być generalnie świadczona przez część Aster i ma ona polegać na tym,
                    że w mieszkaniu instalują modem na kabel do internetu i to będzie podstawowa
                    usługa i możemy w ten sposób mieć tylko np.: sam internet, ale jeżeli będziemy
                    chcieli telefon to przez to łącze będą mogli podpiąć telefon Elnetu...
                    Dokładnych rozwiązań technicznych Pan nie znał..., nie znał tez daty
                    wprowadzania tej usługi. Usługa ma też dotyczyć naszego budynku. Może za
                    miesiąc a może pod koniec roku ma wejść w życie...
                    Wie ktoś może ile jest podłączeń telefonicznych w naszym budynku do
                    elenetu i ile mieszkań korzysta z Aster. Ważne jest też ile jest tez chętnych
                    na telefon na kabel czy internet na stałym łączu. Może gdyby zebrała się
                    większa liczba chętnych i grupą uderzyć do tepsy to może wtedy ich "opór"
                    zostałby przełamany...

pozdrawiam
                    • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 01.09.04, 14:10
                      Podrążyłem temat dalej...
                      Wysłałem maila do kierownika najbliższego nam telepunktu TP-SA z zapytaniem
                      dlaczego to TP-SA tak „stroni” od naszego budynku.
                      Pozwolę sobie zacytować otrzymanego e-maila od przedstawiciela TP-SA. W e-mailu
                      nie było żadnych poufnych informacji czy jakiejś tajemnicy także chyba mogę to
                      zrobić...

„Witam,
                      Przesłałem Pana maila do osób, które zajmują się sprawami rozbudowy
                      struktury technicznej TP. Sprawa ul.Widawska 27 jest znana od dawna, z
                      informacji jakie uzyskałem wynika, że w tym tygodniu będą prowadzone ponowne
                      rozmowy ze Spółdzielnią Mieszkaniową "WOLA" własnie w tej sprawie. Mam
                      nadzieję, że ze skutkiem pozytywnym dla mieszkańców tego budynku jak i dla
                      TP.
                      O możliwości zainstalowania telefonów, w momencie kiedy taka zaistnieje
                      niezwłocznie wszystkich zainteresowanych poinformujemy.
                      Prosze mi wierzyć, że jest również w interesie TP.”

Jak widać TP-SA jak najbardziej jest zainteresowana naszym budynkiem
                      tylko „WOLA” z jakichś dziwnych i niewyjaśnionych powodów nie chce wpuścić tu
                      TP-SA. !!!.
                      Ponownie zadałem pytanie przedstawicielowi TP-SA czy tak w istocie jest
                      jak przypuszczam. Odpowiedź był twierdząca....
                      W tym momencie dla mnie to skandal !. Dlaczego ”WOLA” się tak
                      szarogęsi ???. Czy ma do tego prawo ?. O co chodzi „WOLI” ....????. Czy wie
                      ktoś dlaczego spółdzielnia staje okoniem ?.

Pozdrawiam
                      • niebezpieka Re: multimedia w budynku 01.09.04, 23:18
                        No więc tak.
                        Jestem jednym z nielicznych, którzy mają telefon z Elnetu.
                        Posiadanie telefonu z elnetu i internetu z Aster nie jest ze sobą powiązane, tzn. możesz mieć telefon a nie mieć internetu i odwrotnie. Mało tego - internet masz dostarczany w kablu tv a telefon idzie oddzielnym, standardowym kablem telefonicznym.
                        Z tego co pamiętam to na nasz budynek było 12 numerów telefonicznych do dyspozycji i przyznano je na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, przy czym było 2 przedstawicieli operatora, którzy podzieli sobie pule numerów i liczbę mieszkań i chodzili od drzwi do drzwi.
                        Ja mieszkam od kwietnia, ale przedstawiciela przydybałem w marcu bodajże i już wtedy podpisałem umowę.
                        Internet. Aster podłączy go każdemu kto ma odpowiednie kable w mieszkaniu o czym już było tu wałkowane. Przypomnę, że nie trzeba kuć ścian tylko dociągnąć kabel do głównej puszki-rozgałęziacza w mieszkaniu, co można uczynić wyciągając stary przewód i od razu ciągnąc za nim nowy. Monter to wykona. U mnie wykonał jeszcze elektryk z budowy. Potem już niestety trzeba by było poprowadzić kabel na wierzchu w listwie lub bez po ścianie. Gwarantuję, że po 3 miesiącach nie będziemy go już zauważać :)
                        Jeśli ktoś rozprawdził sobie po pokojach skrętkę (we własnym zakresie) to nowy kabel tv musi doprowadzić do tego miejsca, z którego wychodzą wszystkie skrętki, czyli do huba, a jeszcze lepiej routera. Aster daje przy podłączeniu do internetu modem kablowy, który można podłączyć do huba/routera/peceta albo przez łącze RJ-45 (czyli skrętka) albo przez USB.
                        Ot i cała sprawa.
                        Też początkowo pytałem w spółdzielni co z telefonami. Poinformowano mnie o konflikcie pomiędzy nini a tepsą. Ich wariant był mniej więcej taki, że tepsa już kilku ich budynków nie chce podłączyć i szukają nowego operatora (generalnie) i dlatego też nasz budynek ma centralki elnetu. Problem polega na tym, ze czegoś tam nie przewidziano/niedomówiono w umowie w kwestii rozbudowy. Elnet ponoć miał problemy finansowe i nie chciał dać centralek na swój koszt. Spółdzielnia też na swój koszt rozbudowy nie chciała zrobić. Pozostaje zatem trzecia możliwość. Ci co nie mają telefonów mogą partycypować lub całkowicie pokryć koszt rozbudowy centralki. Wtedy jednak nie każdy się jeszcze wprowadzał, budowa była niezakończona i temat się rozmył.
                        Z całej tej historii IMO płynie jedna nauka. Jeśli ktoś chce skorzystać z liberalizacji prawa telekomunikacyjnego to powinien sam sobie zapewnić wewnętrzną infrastrukturę. Wtedy można zmieniać dostawców do woli chyba, ze wyjadą z tekstem typu: to co macie jest niekompatybilne, nie opłaca nam się dociągnąć łącza do budynku itp :)
                        • pink-gazeta Re: multimedia w budynku 09.09.04, 14:50
                          " Posiadanie telefonu z elnetu i internetu z Aster nie jest ze sobą powiązane,
                          tzn. możesz mieć telefon a nie mieć internetu i odwrotnie. "

Faktycznie, zagadza się . Zdzwonilem jeszcze raz na info do Elnet-
                          Aster. Tym razem rozmawiałem z Panem, który zajmuje sie bardziej czescią aster.
                          Potwierdził, iż załozenie samego łacza internetowego jest mozliwe w naszym
                          budynku. Ciekawe o jakąż to nową usługę chodziło temu pierwszemu Panu....?
                          Co do TP-SA to otrzymałem taka wiadomość:
                          "Niestety na dzień dzisiejszy nie mogę Panu podać konkretnej odpowiedzi,
                          ponieważ jej nie znam. Wiem,że trwają rozmowy ze spółdzielnią "Wola", a
                          jakie będą rezultaty tego nie wiem."

...rozmowy trwaja....

pozdrawiam

• pink-gazeta Re: multimedia w budynku 09.09.04, 15:22
                            Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w naszym budynku jest jakas antena zbiorcz TV i
                            radia ?. Nie mam kablówki i uzywam małej pokojowej, ale niestety są
                            zakłócenia...
                            Nawet te kilka podstawowych kanałów by mi wystarczyło.

pozdrawiam
                            • niebezpieka Re: multimedia w budynku 13.09.04, 20:48
                              obawiam się, że nie
                              pamiętam, że do gniazd antenowych dociągali tylko przewody od kablówki
                              anteny zbiorcze odeszły raczej do lamusa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka