sloggi 16.06.04, 09:23 Często wracam do Doorsów i do Janis, o ile Doorsów słyszę w radio, wiem, że słucha ich młodzież w porozciąganych swetrach - o tyle o Janis robi się co raz ciszej.... Nie zapominajmy o Perle, nie zasłużyła na zapomnienie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 16.06.04, 09:28 Witam. O Janis nie zapominam. Mysle o Niej co najmniej raz w tygodniu, a slucham przynajmniej raz w miesiacu. Zawsze bylem zafascynowany jej koncertami (oczywiscie ogladanymi z ekranu telewizora), tym, ze dawala na nich z siebie wszystko, ze byla podczas nich wulkanem energii, pasji, zaru.... Odpowiedz Link
cze67 A propos Janis... 16.06.04, 10:19 www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=4810550&PHPSESSID=027ddd4f5723dabe4654acb2fdae1950 Odpowiedz Link
peternurek1 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 16.06.04, 10:43 ja ,jako młodzież :) , też pamiętam Odpowiedz Link
zoppoter Nie tylko Janis 16.06.04, 12:15 Mam straszliwy burdel w kasetach i płytach CD. Jedynie w winylach panuje porządek alfabetyczny, ale tu ma z kolei problem techniczny. Moje stare gramofonowzmacniaczokolumnosprzęty się były zużyły i dopiero zaczynam kompletować nowy zestaw. Kasety i CD mam w czym odtwarzać (co prawda nie nazwałbym tego sprzętem HI-FI, ale dobre i to) więc czasem mnie nachodzi, zeby sobie coś puscić. I wtedy robi się fajnie, bo w tej stercie nagle odnajduję jakieś zapomniane płyty i składanki kupione gdzieś kiedyś na jakichś wyprzedażach. Zwłaszcza przed dłuzszą podróżą samochodem (potrzebuję wtedy co najmniej kilka kaset) takie poszukiwanie skarbów jest nader ciekawe. Przypominam sobie wtedy o Janis, o Blood Sweet and Tears, o Yardbirds, o Procol Harum, o Cream, o........ Odpowiedz Link
facecja Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 18.06.04, 16:10 ja nie zapominam, bo ja Ją (wsty się przyznać) własciwie dopiero poznaję Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 18.06.04, 18:44 facecja napisała: > ja nie zapominam, bo ja Ją (wsty się przyznać) własciwie dopiero poznaję Lepiej poznać niż nie poznać. Niestety, do słuchania nie ma zbyt dużo. Ale to co po niej pozostało, to pierwyj sort. Na mnie największe wrażenie robi płyta (kurcze, kiedyś umiałem ten tytuł z pamięci, teraz z allmusic muszę ściągnąć): I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama (ta trąbka, te saksofony, TEN GŁOS)! Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 19.06.04, 09:45 Pamiętam fragment jej występu z Monterey chyba i rozdziawioną z podziwu buzię tej drugiej babeczki z Mamas and The Papas. Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 19.06.04, 09:46 A może to wyspa Wight (czy jakoś tam) była? Ech, ta przeklęta starość. Odpowiedz Link
foxy21 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 19.06.04, 10:04 Chyba jednak na Monterey Pop Festiwal w 67. Mam tylko jedna plyte, jakies the best, ale sa na niej najwazniejsze utwory brzyduli. Czy wiecie, ze Janis grala na harfie? Jakos mi ta harfa do niej malo pasuje:) No i kolejna glupia smierc:( Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 19.06.04, 10:15 O harfie pierwsze słyszę. Mi też nie pasuje. Odpowiedz Link
ktmajcher Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 30.06.04, 22:42 cze67 napisał: > Na mnie największe wrażenie robi płyta > (kurcze, kiedyś umiałem ten tytuł z pamięci, teraz z allmusic muszę ściągnąć): > I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama (ta trąbka, te saksofony, TEN GŁOS)! Świetna płyta, acz w cieniu perły, własnie te dęciaki są tu niesamowte i Janis taka delikatna, kapitalna na wiosnę. Odpowiedz Link
sloggi Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 21.06.04, 09:13 facecja napisała: > ja nie zapominam, bo ja Ją (wsty się przyznać) własciwie dopiero poznaję Na to nigdy nie jest zbyt późno. Odpowiedz Link
moore_ash Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 30.06.04, 23:26 a ja wlasnie janis powinienem wpisac w watek o sluchaniu we wstanie wskazujacym... nie zapominam jej na pewno. ale slucham jej zadko. lubie przy niej... plakac... kojarzy mi sie z pewna niewiasta... . . . sorry za wyzalanie:) pozdr. tb Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 08.08.04, 12:59 W Cieszynie ogladalem dokument "Festival Express" o pociagu, ktorym w 1970 roku jechala grupa muzykow (Janis Joplin, Greatful Dead, The Band m.in.) po Kanadzie dajac kilka koncertow w wiekszych miastach. Pokazano tam m.in. fragmenty dwoch wystepow Janis. I byly to najjasniejsze momenty filmu. Trudno opisac, co sie dzieje, gdy ta kobieta wydaje z siebie glos. To bylo cos niezwyklego, jej zespol moglby praktycznie nie istniec, zapelniala soba, swoim glosem cala muzyczna przestrzen, cala scene. Byla przy tym osoba pelna radosci (przynajmniej w filmowych fragmentach), dobrym duchem tego pociagu. Kilka miesiecy po tym festivalu umarla... Odpowiedz Link
nighthrill Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 08.08.04, 17:11 Pamiętam i uwielbiam...na takiej muzyce zostałam wychowana. Słuchanie warto zacząć na pewno od "Cheap Thrills", który to album nagrała z Big Brother and The Holding Company. A jeśli ktoś ma mało czasu i chciałby poznać ją w pigułce - najbardziej chyba reprezentatywne jest dwupłytowe "The Essential", które wyszlo w zeszłym roku. A na koncertach była niesamowita...Polecam też książkę o niej "Perła - obsesje i namiętności Janis Joplin". Czuje się czytając smak i zapach tamtych czasów... Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 08.08.04, 17:16 A ja witam koleżankę nighthrill na tym forum serdecznie. Odpowiedz Link
nighthrill Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 08.08.04, 18:10 Ja również witam wszystkich i zamierzam się tutaj rozgościć :-) Odpowiedz Link
jotesz Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 11.08.04, 11:35 w wątku wspomniano babeczkę z Mamas And Papas - tą słynniejszą była Mama Cass Elliot, która też zmarła bezsensowną śmiercią - udławiła się kością kurczaka... Odpowiedz Link
cze67 Re: Kto jeszcze pamięta Janis? 11.08.04, 14:24 Mame Cass znam, chodzilo mnie wlasnie o te druga, ktorej nazwiska nie pomne. Odpowiedz Link