maff1 09.01.06, 10:04 moze to trywialne pytanie... ale z jakich programów korzystacie jesli juz... Miałem eDonkeya - i jak sie okazało nawet bardzo stara wersja z załozenia instaluje mi programy szpiegowskie. Wywaliłem... ale co w zamian? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: p2p 09.01.06, 10:30 do dźwieków tylko i wyłacznie soulseek, bo tam, jak już dojdziesz do pewnej wprawy w uzywaniu wishlisty i room searchów, po prostu nie ma, że nie ma. Testowałem ten program pod wzgledem najrzadszych wydawnictw jakie tylko są i jeszcze mi sie nie zdażyło, by dłuzej niz po 3ch miesiącach czekania nie odnalzło się wszystko. Koniec częsci reklamowej:) P:) Odpowiedz Link
pytajnick Re: p2p 09.01.06, 11:26 maff1 napisał: > instaluje mi programy szpiegowskie. eeeeeee??? <gryzie paznokcie> Odpowiedz Link
maff1 Re: p2p 09.01.06, 15:01 pytajnick napisał: > eeeeeee??? <gryzie paznokcie> no tak. Przeskanuj sobie np. Pandą i od razu ci wzapie. www.pandasoftware.com/activescan/activescan/ascan_1.asp Kiedys Panda nie miala opcji przeszukiwania programów szpiegowskich. Teraz ma i od razu je łapie. Ale usuwa tylko wersja płatna. Jak zainstalowałem program microsoftowy Antispyware, (wersja bezpłatna ale do 31 lipca 2006) www.microsoft.com/poland/security/spyware/default.mspx to oczywiscie usunął mi całego edonkeya. Sprawdzałem wersje bardzo stare wersje edonkeya i od razu podczas instlacji odezwały mi sie alarmy. Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 12:09 najczęściej jednak muł. soulseek zaczął mnie wkurzać, a nie zawsze bawiło mnie wyszukiwanie rzeczy teoretycznie dość popularnych na różne karkołomne sposoby. ostatnio trochę bitcomet, czyli klient torrenta, jednak np. nie podoba mi się strasznie chaotyczny system wyszukiwania i po ponownej instalce systemu na razie go nie zainstalowałem. jeśli uda mi się usprawnić podzespoły końputra w najbliższym czasie może dam slsk jeszcze jedną szansę:) Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: p2p 09.01.06, 14:23 eMule, stanowczo. Wiele razy próbowałem się zaprzyjaźnić z Soulseekiem, ale okazało się że mnie nie lubi i nie polubi. Podobnie miałem z bardzo chwalonym Direct Connect. Odpowiedz Link
maff1 Re: p2p 09.01.06, 15:01 a sprawdzaliscie emule - pod katem programów szpiegowskich? Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 15:06 szczerze mówiąc polegam na avast'cie w dziedzinie ochrony komputera i jak na razie jest dobrze. nie wiem czy szpiegów w mule wykrywa, ale ogólnie na pewno alarmuje kiedy ktoś chce się do mnie wbić, więc może port muła też jest chroniony? wczoraj po raz pierwszy zaalarmował że ściągnąłem jakiś zarażony plik. Odpowiedz Link
maff1 Re: p2p 09.01.06, 15:18 nie sprawdza - wg oficjalnej strony avasta. A gdizes czytałem ze Polska jest nr 1 na swiecie pod względem ilosci stron które instaluja programy szpiegowskie. Odpowiedz Link
pytajnick Re: p2p 09.01.06, 15:46 Avast nie sprawdza, ale sprawdza Ad-Aware i o ile sie nie mylę A2 (a-square). I żaden mi nigdy nic związanego z eMulem nie wygrył, zresztą w ogóle raz na kilka kilka tygodni uda im się coś pojedynczego wyłapać. Teraz zapuściłem (pierwszy raz od listopada chyba?) i mam 4 "tracking cookies". Antywirusa nigdy na dłużej nie używałem i nie używam i jest mi z tym dobrze, raz na kilka miesięcy wrzucam skan na stronie MKSa... Jakkolwiek jakoś specjalnie sie na tym nie znam, IMO wystarczy rozsądek, kontrola dostepu osób z zewnątrz i unikanie 'dziwnych' stronek, nie mówiąc już o załącznikach ;-). Wciąż nie do końca łapię, jak groźny może być eMule (bo chyba nie o ściągnięte rzeczy chodzi? Od razu widać czy mp3 czy nie?), ale może Panda wyłapuje jeszcze coś innego? Niestety u mnie skanowanie nie chce się uruchomić (po kliknięciu "Check Now" -> "Nie można wyświetlić strony") Odpowiedz Link
maff1 Re: p2p 09.01.06, 19:53 pytajnick napisał: > Niestety u mnie skanowanie nie chce się uruchomić (po kliknięciu > "Check Now" -> "Nie można wyświetlić strony") masz prawdopodobnie zablokowane wyskakujace okienka activeX - popuść je troche na czas uruchomienia pandy. Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 15:18 ja nie narzekam, ale nie ręczę, żeby nie było;) pewnie jeszcze ktoś z naszego kolektywu używa, więc niech się wypowie dla zrównoważenia opinii:) Odpowiedz Link
nemrrod Re: p2p 09.01.06, 16:22 Wy się zastanawiacie który program najlepszy, a u mnie od kilku dni nie działa żadne p2p :// Mam nadzieję, że to tylko chwilowa awaria u dostawcy, a nie blokada portów (tfu!) :| Bo jeśli nie, to koniec świata :| Odpowiedz Link
maff1 Re: p2p 09.01.06, 19:50 u mnie coś w systemie źle zaczęło działac. EDonkey po kilku minutach pracy wyłaczał sie. Zacząłem szukac przyczyny, wirusów nie miałem, ale spyware nie sprawdzałem. I tak to sie u mnie zaczeło. Zainstalowałem Emule - no i widze ze jest czysty - nie ma w sobie spyware. Muszę jeszczezrobic jego konfigurację... Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 20:14 ja na mule pomykam od ok.1,5 roku i chwalę sobie, znajduję w zasadzie wszystko czego szukam. aktualnie cały czas jadę na wersji v0.45b, choć od paru miesięcy nagabuje mnie żebym nową zainstalował. ale jeśli wszytsko ładnie teraz działa, nie chcę tego ulepszać, bo z mój końputr na pewno coś wtedy odwali;) dziś coś ciężko u mnie z łączeniem z Razorback 2.0:/ ale 2.3 i 2.4 poszły elegancko. Odpowiedz Link
tomash8 Re: p2p 09.01.06, 20:29 Ja używam jakiegoś pradawnego E-Donkey'a, ale raczej ściągam nim filmy. Muzyke ściągam raczej przez DC, bo tam jest więcej interesujących mnie rzeczy(demówek, epek i takich tam, płyt staram sie nieściągać, chyba że są to jakieś "białe kruki" albo coś czego i tak bym nie kupił) Odpowiedz Link
pytajnick Re: p2p 09.01.06, 20:54 No to skoro pomagamy sobie trochę wzajemnie, to spytam jeszcze przy okazji - czy "świadomie" łączycie się z serwerami, czy pozostawiacie "decyzję" programowi? U mnie zwykle wybiera któryś z serwerów z mniejszym pingiem, zwykle Big Bang... Czy to ma znaczenie, ile ludzi jest do serwera podłączonych? Czy wyszukiwanie plików tylko w jego obrębie jest przeprowadzane? Co ważniejsze, mały ping czy duża liczba użytkowników? Kawa czy herbata? Z góry dzięki. Odpowiedz Link
mechanikk Re: p2p 09.01.06, 20:56 a co to jest ping? (moze powinienem z tym do wątku "czego sie wstydzę";)) Odpowiedz Link
pytajnick Re: p2p 09.01.06, 21:05 mechanikk napisał: > a co to jest ping? (moze powinienem z tym do wątku "czego sie wstydzę";)) na szczegółach się nie znam, ale ogólnie mówiąc - opóźnienie na lini Twój komputer - serwer czy cośtam innego. Jak sobie np. wklepiesz "ctrl+r", a potem "cmd", a potem wpiszesz "ping twojeIP" to zobaczysz, jakie opóźnienie masz na łączu i jeśli dużo wyjdzie możesz reklamować u providera :-) (ja szczęsliwie poza 1ms jeszcze nie wyszedłem, chyba że to jakaś ściema..) Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 21:19 a dzie to takie cuś trzeba wklepać żeby ten wynik uzyskać?:) ja prawie zawsze do Razorback 2.0 się podłączam, w sumie nie wiem czemu:) jeden z większych serwerów, ale nie wiem czy to ma znaczenie, kiedy mam włączone w wyszukiwarce wyszukiwanie globalne? Odpowiedz Link
pytajnick Re: p2p 09.01.06, 21:28 mameluch napisał: > a dzie to takie cuś trzeba wklepać żeby ten wynik uzyskać?:) nie trzeba wklepywać, na zakładce z serwerami jest kolumna "ping" (u mnie pierwsze, wartości od 31 w górę). > ja prawie zawsze do Razorback 2.0 się podłączam, w sumie nie wiem czemu:) No a ja własni nigdy sam się nie podłączam, sam automatycznie coś wrzuca... > jeden > z większych serwerów, ale nie wiem czy to ma znaczenie, kiedy mam włączone w > wyszukiwarce wyszukiwanie globalne? Ano własnie, kolejna zagadka - ja zawsze szukałem w "Kad Network", w globalnym lepiej..? U mnie przy "Globalne" jest dopisek "Serwer", więc może w tym wypadku własnie do serwera się ogranicza? Może wypadałoby uwazniej przejrzeć polską stronę eMule'a... ;) Tymczasem leci sobie Dorota Miśkiewicz i przyjemnie mi się przy tym siedzi. Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 21:47 u mnie najniższy ping to 47, BiG BanG 11. tylko co to znaczy?;> to już oznacza jakiegoś słabego dostawcę czy jak? ale o co chodziło z tym wklepywaniem 'ctrl+r' itd.? z globalnym zawsze wydawało mi się, że chodzi o przeszukiwanie wszystkich serwerów... bo przecież do wyboru jest też 'serwer' i to chyba on oznacza ten wybrany czy przyporządkowany przez program? kurcze, chyba rzeczywiście by się przydało poczytać, ale nie mam cierpliwości, bo prawie nic nie rozumiem (a wtedy czuję się jak na uczelni...). Odpowiedz Link
pytajnick Re: p2p 09.01.06, 21:56 mameluch napisał: > u mnie najniższy ping to 47, BiG BanG 11. tylko co to znaczy?;> Może ktoś bardziej kompetentny się wypowie, ale to zdaje się opóźnienie spowodowane np. tłokiem. Im mniejszy ping, tym chyba szybciej dostajesz info o nowych źródłach, kolejce, itd. Kurcze, moze ktoś >to już ozna > cza > jakiegoś słabego dostawcę czy jak? ale o co chodziło z tym wklepywaniem 'ctrl+r A tym się nie przejmuj, niewazne. > z globalnym zawsze wydawało mi się, że chodzi o przeszukiwanie wszystkich > serwerów... bo przecież do wyboru jest też 'serwer' i to chyba on oznacza ten > wybrany czy przyporządkowany przez program? kurcze, chyba rzeczywiście by się > przydało poczytać, ale nie mam cierpliwości, bo prawie nic nie rozumiem (a wted > y > czuję się jak na uczelni...). Trochę teraz poklikałem i wychodzi mi, że jednak Kad Network daje więcej wyników, więc chyba przy tym zostanę. Odpowiedz Link
mameluch Re: p2p 09.01.06, 22:12 więc i przyjdzie mi ten sposób wypróbować:) dankeszyn:) Odpowiedz Link
kwiat_paproci Re: p2p 09.01.06, 22:54 Ja korzystam z soulseeka, bo jest równie ograniczony jak ja ;) A nieco poważniej, to niby mam jeszcze eDonkeya, ale on mnie chyba nie lubi, bo połowa rzeczy, które zasysam, to jakieś śmieci i dlatego rzadko z niego korzystam :/ Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: p2p 09.01.06, 23:02 Soulseek forever. Wprawdzie ma wady, ale i tak naprawdę niewiele jest rzeczy, których nie udało mi się znaleźć tam, a szukam często naprawdę obskurnych rzeczy. Emule jest fajny, ale przegrywa z ssikiem właśnie pod względem możliwości znalezienia tam różnych dziwolągów. Odpowiedz Link
maff1 Re: p2p 10.01.06, 10:56 no to chyba mamy pełną jasność. ostrzegam - eDonkey w programie instalacyjnym ma zapisaną instalację programów szpiegowskich. Odinstalowanie eDonkeya nie powoduje ich usuniecia! Sprawdzałem to takze na kilku starych wersjach. Teraz odpaliłem eMule i jest ok. Mysle tez o instalacji soulseeka ze wzgledów opisanych przez forumowiczów. I ozystaniu z niego zamiennie z eMule. Odpowiedz Link