28.01.06, 11:00
Znacie? Lubicie? Znam "Dear Sir" i 'You are free". pierwszy (debiut) to
muzyka mroczna, kojarzyć się może nieco z wczesną Kim Gordon z soniców. Dosyc
intrygujący to album. Z kolei "you are free" to piękne smutne melodie, też
dosyć oszczędne w brzmienia. Wokal na tym etapie kariery zdaje sie może mniej
charakterystyczny, ale to złudne "pierwsze wrazenie". W sumie przymierzam się
do nowej płyty.
Obserwuj wątek
    • pytajnick Re: CAT POWER 28.01.06, 12:17
      Poznałem kiedyś tylko "The Covers Record" i muszę przyznać, że było dla mnie
      zawodem. Bo to był jedyny muzyczny link od Antony'ego (zachwycał się tym albumem
      - tzn. mówił, że był dla niego wielką inspiracją) który mnie jak dotąd rozczarował.

Ale to, co mozna o tej nowej płycie przeczytać, dość zachęcające, więc mam
      nadzieję że płytka z kowerami to tylko taki odskok właściwej, ciekawszej nieco,
      działalności.
      • pszemcio1 Re: CAT POWER 28.01.06, 12:55
        pytajnick napisał:

> Poznałem kiedyś tylko "The Covers Record" i muszę przyznać, że było dla mnie
        > zawodem.

to chyba najmniej ceniony album Cat power z tego co wiem. A nowy ma swietne
        recenzje w prasie natomiast z tego co słysze na przykład na scr. to wiekszośc
        mówi ze rozczarowanie. pewnie sam bede musiał to zweryfikować
        • grimsrund Re: CAT POWER 28.01.06, 23:13
          Pszemcio nie słucha co na scr. mówią, to bardzo dobra płyta jest.

I Cat Power w ogóle ładna jest też, no :))
          • pszemcio1 Re: CAT POWER 09.02.06, 08:54
            no minęło trochę czasu. może jakies opinie o nowej płycie?
    • pinkdot Re: CAT POWER 16.02.06, 15:16
      Mnie osobiście The Greatest troszkę rozczarowała. Za to nadal jestem urzeczona
      "Moon pix" (gorąco polecam) i wspomnianą przez Ciebie "You are free".
    • pytajnick Obszerny tekst w Przekroju i 5/6 16.02.06, 18:29
      przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1197&Itemid=52
      • grimsrund Re: Obszerny tekst w Przekroju i 5/6 16.02.06, 19:40
        ... i wszystko jasne. No.
        • pszemcio1 Re: Obszerny tekst w Przekroju i 5/6 16.02.06, 21:47
          kurde, a ja ostatnio zgłębiałem 2 pierwsze albumy i pierwsze co pomyslałem
          to "wczesny smog", no i jest tam przeciez cover jednego kawałka Callahana...ale
          nie wiedziałem że mieli cos wspólnego...fajnie:)
    • pytajnick Czy nie macie wrażenia 02.03.06, 18:01
      ...że to album "pusty"?

Słucham sobie tego od ponad tygodnia, słucham sporo, i technicznie to powinno po
      prostu rozkochać mnie w sobie - takie klimaty aktualnie najbardziej lubię, takie
      piękne, delikatne aranżacje, takie lekko "zadymione" głosy. A tu jednak na
      dłuższą metę kicha, poza chwilami przebłysku przelatuje to sobie jak wiosenna
      ulewa - tyle że nie pozostawia takiego fajnego wrażenia, wspomnienia, i świeżego
      powietrza.

Przykład najjasniejszy (czy raczej - najciemniejszy) - "After it all". Tam nie
      ma w sumie nic, ani ładnej melodii wokalu, ani instrumentów (ciągle jeden
      akord?), ani emocji, i chyba najfajniejsze jest to gwizdanie. Noż ewidentnie gra
      na czas bezczelna. :)

Sam nie wiem, słucha się tego w tle fantastycznie, ale gdy spróbować skupić się
      na muzyce i poszukać czegoś wciągającego - jest to zadanie dość wymagające
      (cierpliwości) i raczej niewdzięczne.
      • geigo Re: Czy nie macie wrażenia 02.03.06, 22:23
        pytajnick napisał:

> ...że to album "pusty"?

O tak, dokładnie. Prawie cały album przelatuje gdzieś mimo uszu, nie pozostawiajac po sobie śladu. A nawet i te piosenki, które moim zdaniem najbardziej wyróżniają się in plus na tle reszty (czyli ostatnie trzy) w porównaniu do utworów z poprzednich płyt są pozbawione tej charakterystycznej intensywności i głębi.
      • grimsrund Re: Czy nie macie wrażenia 02.03.06, 23:51
        Może pani C. po prostu dobrze było, jak nagrywała?

Cóż, pewnie i nie jest to drugi MOON PIX, ale i tak nie jest źle. Ja tam nie
        mam wielkich wymagań... :)
    • ton2 Re: CAT POWER 08.03.06, 22:54
      Ja wlasnie poznaje. Zaczalem od "The Greatest" i troszke sie rozczarowalem w
      sumie, bo liczylem na cos "Najwspanialszego", a poza tytulowym "The Greatest"
      trafilem na piosenki, ktore rzeczywiscie przelatuja i niczym fenomenalnym nie
      sa. Ok mila plyta, ale niestety skojarzenia z przjemna, neutralna, a przy tym
      nieco mdla muzyka Norah Jones nieuniknione. Cat Power jest pewnie o klase
      wyzej, ale mimo wszystko.
      Natomiast dzis zaczalem sluchac wczesniejszej "You Are Free" i tu juz jest duzo
      lepiej. Oczywiscie (jak to na fanie Pearl Jamu) wielkie wrazenie robia dwa
      duety z Vedderem, z czego "Good Woman" totalnie mnie rozwala. Podobaja mi sie
      tez te bardziej energiczne numery czyli "He War", czy "Free". Musze jeszcze
      posluchac, ale jak na razie jest duzo lepiej niz na "The Greatest". Posluchamy
      zobaczymy.
      • ihopeyouwilllikeme Re: CAT POWER 17.03.06, 09:55
        > Cat Power jest pewnie o klase wyzej, ale mimo wszystko.

Heh, no to się uśmiałem ( kocham Norah Jones ).
    • braineater Bogowie! 16.03.06, 20:04
      Pszemcio masz u mnie wiadro piwa/wódki/łotewer co lubisz za nakierowanie na tę
      kobietę. Oszalałem po usłyszeniu Satisfaction w jej wykonaniu z Cover Records,
      teraz powoli zabieram się za jej oryginalne kompozycje. Jest po prostu cudowna,
      jest tym, czym, mogłaby nadal być Tori Amos, gdyby nie zachciało się jej zostać
      gwiazdą i fetyszem prezenterów radiowych. Jest obłędnie czysta wokalnie, w
      genialny sposób wykorzystuje countrowe patenty z przechodzeniem i ząłamywaniem
      głosu, a przy tym jest niesamowicie przekonująca w tym co spiewa. Cienia
      fałszu, cienia zadęcia. Jak dla mnie figurka do postawienia obok Joanny Newsom
      i Devendry Banharta.
      Dzięki raz jeszcze.

P:)
      • pszemcio1 Re: Bogowie! 17.03.06, 07:22
        braineater napisał:

> Pszemcio masz u mnie wiadro piwa/wódki/łotewer co lubisz

Wódzie kup:)
      • ethan26 Re: Bogowie! 17.03.06, 22:44
        Jest po prostu cudowna

-też tak uważam. to przepiękna kobieta.

jest tym, czym, mogłaby nadal być Tori Amos, gdyby nie zachciało się jej zostać
        gwiazdą i fetyszem prezenterów radiowych.

-była. ostatnia płyta to straszna średniawka zbliżająca artystkę do norah jones
        czy sheryl crow
        • pszemcio1 Re: Bogowie! 18.03.06, 08:40
          ethan26 napisał:
          > -była. ostatnia płyta to straszna średniawka zbliżająca artystkę do norah
          jones
          > czy sheryl crow

żeby nie zakończyc tak pesymistycznie, poiem, ze recenzje sa w przypadku tej
          plyty skrajne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka