cze67 09.02.06, 12:55 To, zdaje się, płyta koncertowa. Prosiłbym o Wasze opinie na temat tego wydawnictwa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miecio4 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 13:37 Oprócz koncertowej częsci (fatalnej jakości) płyta zawiera utwory z wczesnej działalności zespołu, również pod nazwą Warsaw. Pamiętam kiedyś ta płyta była moim rarytasem. Obecnie nie polecam. Większość studyjnych nagran znalazły się na wydanej dużo poźniej składance "Substance". Odpowiedz Link
cze67 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 13:39 miecio4 napisał: > Oprócz koncertowej częsci (fatalnej jakości) płyta zawiera utwory z wczesnej > działalności zespołu, również pod nazwą Warsaw. > Pamiętam kiedyś ta płyta była moim rarytasem. Obecnie nie polecam. Większość > studyjnych nagran znalazły się na wydanej dużo poźniej składance "Substance". Mam Substance, więc z tego co piszesz - w ogóle się nie opyla... Odpowiedz Link
miecio4 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 14:07 Kurde za 30 zł można kupić! Co za czasy.... Odpowiedz Link
cze67 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 14:11 Ja znalazłem za 20. Stąd pytanie:-) Odpowiedz Link
obly Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 15:21 ja powiem tak. mam singiel tonpressu z love wil not tear us apart, mam substance, mam still, mam unknown pleasure, mam closer i mi ciągle mało... za mało... wiem ze jeszcze do dorwania z oficjalnych moze byc tylko Epka An Ideal For Living oraz kolejny składaczek Permanent z 1995 r. Nic więcej nie pamiętam, nie wime nie orientuje się. Still to dla mnie monument, pomnik, nagrane dosc słabowicie i chorowicie. Na tej płycie wkurza mnie jedynie cover Velwetów. Gdyż nie przystaje. Tekstowo kapela jest ponad horyzont i jakby wyszła kompilacja która sie składa z 25 % z każdej z tych płyt to też bym pewnie kupił. still nie najlepiej sie słucha, nie jest całością ale jak nie ma lapiej to sie ciesze ze choc to jest. Koń był chory Odpowiedz Link
obly Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 15:30 poszperałem w sieci z zagramanicy można dostać jeszcze: - Warsaw - Koncert w BBC - Let the movie begin - Les Bains Douches 18 December 1979 - Preston 28 February 1980 [LIVE] - ep-ka z serii Peel sesions tego w polszcze nie widziałem;( na still jest radio w wersjii koncertowej a to mój ulubiony kawałek. kiedyś ktoś życzliwy w trójce puścił 6 kawałków Joy D.. Co sobei nagrałem. Koń był chory Odpowiedz Link
miecio4 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 15:59 To masz tu Warsaw za okazyjna cenę: aukcja.onet.pl/show_item.php?item=85648550 Odpowiedz Link
cze67 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 16:04 Widziałem kilka lat temu tę płytę w gdańskim Empiku, więc koleżka wystawiający pisząc, iż płyta nie była nigdy w Polsce wydana albo nie wie, albo kłamie zwyczajnie... Odpowiedz Link
jack9 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 09.02.06, 21:39 Za sprawą tego wątku posłuchałem dziś "Still" po latach przerwy i pierwsze co mi przychodzi do głowy - pisanie o podobieństwie głosów wokalistów Interpol czy Editors do głosu Iana jest jakąś zupełną bzdurą. Odpowiedz Link
mameluch Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 00:15 mam podobne wrażenie, przynajmniej co do Curtisa i Banksa, bo Editorsów raczej nie słuchałem za dużo. co do 'Still' raczej od siebie nie mam nic do dodania, pozostaje zgodzić się że płyta jest niespójna, ale też nie w tym jej wartość ma się chyba przejawiać. będąc już przy JD, mam pytanie czy wszystkie wydania ich płyt mają tak skromnie wydane książeczki? swoje mam 'Closer' (pierwotnie kupione w Anglii) i 'Still', w rękach miałem też 'Unknown Pleasures' i 'Substance', wszystkie z książeczkami czterostronnicowymi. Odpowiedz Link
jack9 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 08:09 Ten minimalizm Joy Division jest doskonały kiedy pierwszy raz miałem w ręku Unknown Pleasures byłem tym zszokowany wkładka to tylko tytuły i czasy a cała informacja o zespole to "words and music by Joy Division" Na Substance jest jeszce lepiej - we okładne płyty jest jeszce mniej informacji: tylko tytuły Te 20 lat temu gdy o zespole wiadomo było mało a przepływ informacji odbywał się głównie ustnie i pozwalało to tworzyć przeróżne legendy o JD - pamiętam jak kumpel opowiadał mi o TEJ kapeli która na koncetach gra plecami do publiki chcąc zachwać anonimowość...;) Odpowiedz Link
mameluch Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 08:23 heh, normalnie jak Slipknot czy Brujeria parę lat temu;) ten minimalistyczny styl też mi się podoba, ale nie byłem pewny czy wszystko jest tak wydane, czy istnieją różne wersja (chociażby w MM są dwie wersje 'Unknown Pleasures', jedna parę złotych droższa). pamiętam że w środku 'Substance' jest chyba tylko część stożka? kojarzyło mi się, kiedy ją miałem, czyli ze dwa lata temu, z czapkami ludzików z teledysku 'Atomosphere':) Odpowiedz Link
jack9 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 09:37 Oglądałem w sklepie te różne wydania płyt JD i bywało że te z Sonica były droższe niż te z UK...;) A częśc stożka z wkładki Substance to nie jest takie sobie byle co zerknij tu: www.janvanmunster.nl/ Odpowiedz Link
miecio4 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 11:29 jack9 napisał: > kumpel opowiadał mi o TEJ kapeli która na koncetach gra plecami do publiki > chcąc zachwać anonimowość To mi wtedy tak zaimponowało że zostałem nowofalowcem:) Tak to kontrastowało ze skaczącym gołym do połowy Markowskim który chciał być sobą. Odpowiedz Link
neandertalski Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 12:17 mam pytanie czy wszystkie wydania ich płyt mają tak skromnie > wydane książeczki? nie wem jak jest z CDkami ale przypomniało mi się jak jakieś 20 lat temu ciotka kumplowi z enerefu przysłala kilka płyt - oczywiście analogi, CDki wtedy to można było co najwyżej w domu kultury wysłuchac jak przyjezdżał pan z odtwarzaczem :-) swoją drogą pewnie młodziezy trudno sobie dziś wyobrazić taką ekstrawagancję, ale powiem szczerze jakby dziś np ktoś jeździł po domach kultury i puszczał płyty z winyla to nie wiem czy bym się nie wybrał? No dobra, w kazdym razie ciotka mu przysłała, ja stracilem kilka miesiecy na proszeniu o pożyczenie ale poskutkowało i mogłem je sobie w domu przegrać. Może już mam skleroze ale wydaje mi się, ze krążek płyty nie miał nawet oznaczenia która strona jest A, która B, chyba dopiero swoją inteligencją wrodzoną odkrylem, że są różne ilosci na stronach i dopiero po tym dotarłem. Ja wiem stare dzieje, dziś w dobie płyt kompaktowych takich problemów już nikt nie miewa, ale przypomniały mi sę młode lata ;-) Odpowiedz Link
mechanikk Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 12:20 > przypomniały mi sę młode lata ;-) Neandertalski robi się coraz bardziej sentymentalny, pragnę zauważyc ;) Odpowiedz Link
jack9 Re: Joy Division "Still" - Wasze opinie 10.02.06, 12:47 kolega neandetalski ma światną pamięć - tak się przypadkiem ;) składa że siedzę obok półki na której mam te analogi ( closer mam nawet 2 egz) i faktycznie strony nie są podpisane - też rozpoznawałem po tym że na jednej jest 5 a na drugiej 4 kawałki. Unknown Pleasures ma po 5 na obu stronach więc tam jest mikroskopijna rzymska I i na drugiej II Odpowiedz Link
neandertalski ...melanholijnie 10.02.06, 13:18 no właśnie z tą pamiecia to może się nie do końca zgodzę, bo jak napisałem swoja informacje to dopiero zauwazyłem, ze zapomniałem napisać o jaką płytę mi wlaściwie chodziło i nawet wystraszyłem się, ze zostanę posoądzony o still, ktorego niestety nigdy w rękach nie mialem :-) Ale faktycznie mialem closer na myśli, tak więc milo mi, ze myśli me zostały prawidłowo odczytane;) - nawiasem mówiac tę plytę mam (podobnie jak unkown pl.) tylko w naszej polskiej winylowej wersji z peerelu i jak tu nie być sentymentalnym... eh... i w ogóle to se kupię gramofon, postanowiłem wlaśnie teraz, bo te CDki to jednak jakiś imperialistyczny sabotaż, cos jak skrzyżowanie stonki z bombą atomową;) Odpowiedz Link