Dodaj do ulubionych

Salaryman - The Electric Forest

05.02.07, 14:39
Pamietacie Salaryman?...Wlasnie trafila w me rece nowa plyta...wlasciwie to sie nie spodziewalem, ze chlopaki cos nowego zmajstruja...a tu niespodzianka...W moim odczuciu nie jest to moze nic przelomowego, ale napewno wszyscy ktorym podobalo sie Karoshi powinni siegnac po ta pozycje...I ciekawostka gdzies tak pod koniec osmego utworu (Van of Angels) w tle gleboko "zatopiona" jest modlitwa (?) po polsku, dziwne biorac pod uwage, ze zwiazku z polska maja chlopaki tyle co ja z fizyka teoretyczna....Goraco polecam...Dla nieznajacych jeden kawalek do sciagniecia z oficjalnej strony:
www.salaryman.org/audio/SalarymanPortwine.mp3

W ogole to witajcie...To moj pierwszy post tutaj...
Obserwuj wątek
    • jarecki32 Re: Salaryman - The Electric Forest 05.02.07, 14:53
      a witamy, witamy
      Salaryman ? nie znam ale juz lece na allmusic zeby cos przeczytac

• whizzo Re: Salaryman - The Electric Forest 05.02.07, 15:14
        Jesli chodzi o Salaryman to "glosno" o nich bylo pod koniec lat 90-tych. Gdzies tak wraz z dotarciem do Polski plyt Tortoise, To Rococo Rot i innych tzw. wielkich post-rocka (Gustaff). Pamietam, ze bardzo dlugo "polowalem" na "Millions Living Now.." Tortoise i w momencie gdy to trafilem, trafila do mnie rowniez pierwsza plyta Salarymana. To na co oczekiwalem ze strony Tortoise bylo niczym w porownaniu z tym co otrzymalem sluchajac Salarymana nieznzanego mi wtedy. W sumie fajna, ciekawa muzyka i kto nie zna powinien nadrobic braki.
        Z tego co pamietam nie ma zbyt duzo o nich w sieci. Pewnie z tego powodu,ze przez ostatnie 6 czy 7 lat milczeli. A szkoda. W moim odczuciu troche zbyt niedocenieni byli (przynajmniej porownujac ich do Tortoise, czy innych wykonawcow z tego kregu).
    • braineater Re: Salaryman - The Electric Forest 05.02.07, 15:37
      O miło, trzeba sieć zarzucic, bo Człowiek Seler dobre dźwieki robi, a Karoshi
      to jedna z tych postrockowych płyt, na których jest tak mało rocka, że
      rewelacyjnie się tego słucha.

P:)
      • cze67 Re: Salaryman - The Electric Forest 05.02.07, 15:40
        Jeżeli jest to lepsze od Tortoise z dobrych czasów (lub choćby porównywalne) to
        się bardzo zainteresowałem.
        • whizzo Re: Salaryman - The Electric Forest 05.02.07, 15:47
          Wiesz...wszystko jest kwestia gustu..moim zdaniem jest lepsze ...w Tortoise drazni mnie chwilami to przydlugawe "plumkanie" (co innych wlasnie zachwyca). W Salarymanie jest mniej tej maniery. Graja bardziej "rockowo" i dynamicznie. To mi wlasnie odpowiada. Zreszta posluchajcie..mysle,ze warto.
          Pozdrawiam
    • grimsrund Re: Salaryman - The Electric Forest 05.02.07, 15:45
      He he, nie słyszałem niczego wcześniejszego, ale gdzieś tu mi się ta nowa płyta
      kręci od dłuższego czasu, a nigdy nie dostałem jakiegoś konkretnego impulsu,
      żeby ją przesłuchać.

No to wreszcie go mam.

I witamy serdecznie, rzecz jasna :)
    • nemrrod Re: Salaryman - moja wizja 06.02.07, 10:48
      Cześć. S/t Salaryman to była dość ważna dla mnie płyta i wciąż bardzo ją lubię,
      jednak pod względem "dziejowości" i "przełomowości" z "MNLWND" czy nawet
      debiutem Tortoise nie może się równać. "Karoshi" to było olbrzymie
      rozczarowanie, siedmiomilowy krok wstecz, za dużo na niej właśnie rockowego
      prostactwa. "The Electric Forest" to wciąż bardziej klimaty "Karoshi", choć
      lepsze. "Portwine Road" i ten kawałek z modlitwą najlepsze. Elo.
      • braineater Re: Salaryman - moja wizja 06.02.07, 10:56
        Disu Karoshi nie łapię zupełnie:)
        Przecież tam się chłopaki objawiaja jako potęga, mega walec, co miażdży
        wszystko.

P:)
    • sss9 Re: Salaryman - The Electric Forest 22.08.07, 15:20
      no i stało się, a będzie jeszcze bardziej!
      nowy Salaryman już niedługo w wydawnictwie Gusstaff, a w listopadzie na
      koncertach w Polsce!
      :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka