Dodaj do ulubionych

Hypnotic Brass Ensemble

03.12.07, 11:39
Czyli pan Brejniter doznał, zaznał a teraz wyzna.
Wyzna niniejszym, że nie będzie już pomijał żadnego ulicznego grajka, przed każdym, pokornie zdejmie słuchawy i posłucha choć przez chwilkę, bo jesli z powodu własnego soundtracku miejskiego, mają go pomijać takie cuda, jak to, co gra Hypnotic Brass na ulicach, to to byłaby głupota. (powyższe oczywiście odnosi się do chwili, kiedy to pan Brejniter wyniesie się do Nueva York.)
W każdym razie jest tak, że każdego niegłuchego, takie dźwięki zapodane na ulicy, musiałyby zatrzymać i wbić w ziemię.
Słychać w tych gościach cała tradycję amerykańskiego brassowego grania, znajdzie się tu miejsce na dixie, na big-bandową jazdę i na trębacza, który ma ostrego wkręta na cool z przełomu lat 40/50 i potrafi wyprowadzić genialny temat, który będzie pasował i do jazdy glen millerowskiej i do dobrego afrobeatowego szaleństwa na rozjechaną perkusję i puzon jako wiodący instrument rytmiczny.
Żeby było ciekawiej, to cały ten band to rodzina - tato i 7 synów (z 15, których ma w sumie + 7 córek na deser)). Podejrzewam, że gdyby machnąc holiłudzkie story, to opowieśc byłaby pewno bardziej przejmująca niż bio Jackson Five, bo z tego co wyczytałem, stary zmuszał chłopaczków do grania na dęciakach od momentu, jak skończyli 3 rok zycia - i kurde, sadyzm się opłacił. Ci goście chodza równo, jak z maszyny, na nowojorskim koncercie dostępnym na ich blogu słychać, że tam nie potrzeba żadnego gadania - idealne zgranie mają juz wdrukowane w najbardziej podstawowe sciezki w mózgu, sekcja to jest po prostu komputerowa precyzja, nawet sekundowej obsuwy nie da się wyłapać.
Zaczynają być powolutku znani - pograli już z takimi misiami jak Mos Def i Jay-Z, niestety płyty wydają własnem sumptem, dzieki czemu sa słabo zdobywalne - na ich blogu jest tylko live, ze słabą jakością dźwięku, na soulseeku jedna składanka z dwóch nieoficjalnych self-rilejsów. Są szanse na jakiś oficjalny album, bo spory lans z dwa tygodnie temu robił im Giles Peterson w Worldwide, na razie zostaje to, co jest.

Live do pobrania (oficjalne i legalne): www.sendspace.com/file/e1lcpl
Ich pejs: www.myspace.com/hypnoticbusiness
Tuby:
War - www.youtube.com/watch?v=VUl-aBv889M
inny kawałek: video.google.pl/videoplay?docid=-4401168753633372836
Hip -Hop & Mos Def: www.youtube.com/watch?v=7Osf7-v9Q_Q
Live z ulicy + trochę gadania: www.youtube.com/watch?v=lTQa_aU7pfE

P:)
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: Hypnotic Brass Ensemble 04.12.07, 16:37
      Słuchajcie sie dzieci tego Pana, bo prawdę ma :)
      • carmody Re: Hypnotic Brass Ensemble 04.12.07, 16:43
        Ta jest.
        Jest to genialne.
    • obly Re: Hypnotic Brass Ensemble 05.12.07, 09:03
      brniłem sie przed tym jak mogłem, pisałem na lewo i prawo ze jakby z
      dupy dmuchali w puste rolki po papierze toaletowym. niestety jest to
      fajne. niestety na dziś dzień jest to bombowe. choć nienawidze
      trąbek.
      mam tylko obawy co do futura ale jak z tym futurem bywa się okaże.

i mam racje iż poszukiwania nowego i fajnego doprowadzaja do
      szperania w całym morzu majspejsowkich homemadepliczkóf. znaleść
      nowe zanim sie wykształci i narodzi ;)

dobra juz nie marudze. doznałem to prawda. ale zdaje sobie sprawę z
      ulotności tej chwili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka