Dodaj do ulubionych

Pytanie do posiadaczy TheraTogs - rozciąganie

06.10.09, 14:53
Mamy TT od kilku tygodni. Przyznam się, że dużo go moja córeczka jeszcze nie
używała (infekcje ect.), a już wydaje się, że rozciąga się bardziej, niż powinien.
Przykład:
Założyłam pasy na plecy (od ramion do kolca biodrowego, krzyżując je). Po 15
minutach przebywania w TT dekolt uciskał już szyję, a na ramionach TT bardzo
się pomarszczył. Dodam, że pasy nie były bardzo naciągnięte, za to kombinezon
po założeniu przylegał idealnie do ciała dziecka. Jak sprawdzić, czy z naszym
TT wszystko OK? Trochę się martwię, że nie będzie on przynosił upragnionych
efektów terapeutycznych. Też tak macie?
Obserwuj wątek
    • baby00-179 Re: Pytanie do posiadaczy TheraTogs - rozciąganie 07.10.09, 02:14
      W przypadku każdego środka, który może pomóc w terapii dziecka, czy jest to
      wózek rehabilitacyjny, czy pionizator, czy, łuski, czy stosowanie tasm
      kinesiotaping, czy tt, należy przede wszystkim stosować go z myślą o
      indywidualnych potrzebach każdego dziecka.Tym powinien się kierować terapeutę,
      który zaleczył ten kombinezon i zastosować go w taki sposób, żeby uzyskać
      upragniony efekt. W Związku z tym to terapeuta powinien wam pokazać jak macie
      stosować TT. Nie zawsze jednak środki wybrane pomagają. Dobry terapeuta dokonuje
      wyborów w myśli dobra dziecka, ale czasem dziecko reaguje inaczej niż zakładamy.
      Dobry terapeuta rozpoznaje , stara się zmienić cokolwiek co mogłoby pomóc a
      jeśli to nie pomoże zmienia swoje postępowanie. Nie ma złotych metod, ani
      cudownych środków. Jeśli terapeuta jest dobry wybierze to co będzie dla dziecka
      najlepsze ostatecznie.

Konkluzja jest taka, że powinna Pani skonsultować z terapeutą sprawy dotyczące
      stosowania i co najważniejsze sposobów stosowania i dopasowywania TT do ciała
      dziecka, aby dziecko mogło funkcjonować jak najlepiej. Rady innych rodziców to
      będą poszlakowe, gdyż jak napisałam , każde dziecko jest inne i inaczej reaguje
      na różne środki. Tylko terapeuta , który zna dziecko i ma go przed sobą może
      ocenić sytuację i poradzić wam jak najlepiej korzystać z TT.
      Z tego co Pani pisała wnioskuję, że macie dobrego terapeutę więc poradźcie się go.
      • dokaweja Re: Pytanie do posiadaczy TheraTogs - rozciąganie 07.10.09, 15:10
        Dziękuję, już tak zrobiłam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka